wtorek, 28 listopada 2017

Bielenda kwas salicylowy

Bielenda kwas salicylowy 

Bielenda, kwas salicylowy 40% + kwas azelainowy + kwas migdałowy + kwas mlekowy, Ph 2 działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie to bardzo skuteczny i sprawdzony produkt, który perfekcyjnie sprawdzi się w przypadku pielęgnacji cery mieszanej, tłustej, ze skłonnościami do zmian trądzikowych.  Produkt swoje działanie opiera na specjalnie dobranych składnikach aktywnych takich jak: kwas salicylowy, kwas azelainowy, kwas migdałowy oraz kwas mlekowy. Wchodzi on w skład specjalnego programu Anti Acne - Spersonalizowany kompleksowy zabieg eksfoliujący do cery mieszanej, tłustej i trądzikowej i cechuje się bardzo szerokim spektrum działania. Jak się bowiem okazuje wykazuje on nie tylko silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, ale także hamuje rozwój bakterii, odblokowuje pory oraz pomaga likwidować zaskórniki. Ponadto, reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco.  Przyspiesza proces gojenia się ran, a także nawilża i uelastycznia skórę. 

Bielenda kwas salicylowy 40%


Właściwości kwasu:
·         Działa przeciwbakteryjne i przeciwzapalne (Kwas azelainowy)
·         hamuje rozwój bakterii Propionibacterium acnes (Kwas azelainowy)
·         odblokowuje pory, pomaga likwidować zaskórniki (Kwas salicylowy)
·         reguluje odnowę komórkową skóry, działa złuszczająco (Kwas salicylowy)
·         hamuje syntezę melaniny (Kwas azelainowy)
·         przyspiesza proces gojenia wyprysków i podrażnień (Kwas salicylowy)
·         nawilża i uelastycznia skórę (Kwas mlekowy)
·         spłyca zmarszczki, zwęża pory (Kwas mlekowy)
·         rozjaśnia przebarwienia (Kwas mlekowy)
·         hamuje rozwój bakterii Staphylococcus Aureus, Bacillus Proteus, Escherichia Coli, Aerobacter, Aerogenes (Kwas migdałowy)
·         rozjaśnia przebarwienia posłoneczne i pozapalne (Kwas migdałowy)
·         działa łagodząco, nie powoduje silnych podrażnień, łuszczenia i zaczerwienienia podczas zabiegów (Kwas migdałowy).

Składniki aktywne: Kwas salicylowy, Kwas azelainowy, Kwas migdałowy, Kwas mlekowy.

Sposób użycia:
Niewielką ilość preparatu nanieść pędzelkiem na osuszoną skórę twarzy, szyi i dekoltu omijając okolice oczu. Długość pozostawienia preparatu zależy od stanu skóry pacjenta oraz jej wrażliwości. Następnie zastosować neutralizator, a potem pozostałość preparatów usunąć letnia wodą. Osuszyć chusteczką kosmetyczną.

Analiza składu:

Aqua, Water-woda

Lactic Acid - kwas 2-hydroksypropanowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Mandelic Acid-  kwas migdałowy. Substancja zmniejsza grubość warstwy rogowej skóry. Regeneruje skórę z fotouszkodzeniami i przebarwieniami, działa depigmentacyjnie. Odbudowuje szarą, zmęczoną, postarzałą lub zaniedbaną skórę, tzw. skórę palacza. Poprawia jej nawilżenie, uelastycznia, ujędrnia, wygładza, poprawia fakturę skóry, ujednolica, wygładza zmarszczki. W wyższych stężeniach preparaty z kwasem migdałowym, o niskim pH, tzw. peelingi chemiczne, zwalczają zmarszczki, piegi, ostudę, przebarwienia i blizny pozapalne, działają leczniczo na trądzik, rozrzedzają sebum i redukują wydzielanie łoju, regulują gruczoły łojowe, ściągają i oczyszczają pory z głębokich zaskórników, działają keratolitycznie, złuszczają wierzchnie warstwy naskórka. Przeciwdziałają trądzikowi zapalnemu

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Betaine - związek organiczny pochodny glicyny. Oryginalna betaina trimetyloglicyna, została nazwana po jej odkryciu w buraku cukrowym.
Ma działanie silnie nawilżające. Betaina wykorzystywana jest w kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz  w preparatach kondycjonujących włosy.

Glycerin-  (gliceryna) – rozpuszczalnik tłuszczów i lipidów stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych kosmetyków. Otrzymywana z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Jest substancją całkowicie nietoksyczną. Glicerol ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Łatwo wchłania się do przewodu pokarmowego, gdzie następnie zostaje utleniony do dwutlenku węgla i glikogenu. Doustne preparaty glicerolu działają łagodnie przeczyszczająco.

Azelaic Acid-  Kwas azelainowy jest wykorzystywany w leczeniu trądzików oraz łojotokowego zapalenia skóry. W postaci czystej ma postać proszku krystalicznego lub płytek, barwy białawej lub kremowej o słabym specyficznym zapachu. Słabo rozpuszcza się w wodzie zimnej, natomiast jest rozpuszczalny w wodzie gorącej i w alkoholach.
Stosowany w postaci żelu, kremu, roztworu, mleczka 5, 10, 15, 20%, przy czym najskuteczniej działa stężenie 15 i 20%.
Kwas azelainowy działa cytotoksycznie i antyneoplastycznie, Hamuje niektóre procesy nowotworowe.Jest inhibitorem tyrozynazy i syntezy DNA oraz białek, blokuje mitochondrialne enzymy oksydoredukcyjne. Działa antyproliferacyjnie (antypodziałowo). Zapobiega rozkładowi łoju i lipidów na wolne aldehydy, ketony i kwasy tłuszczowe drażniące skórę i nasilające zmiany trądzikowe. Zmniejsza ilość zaskórników, zapobiega nadmiernej hiperkeratynizacji gruczołów łojowych i naskórka.

Salicylic Acid -  kwas salicylowy. Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.
       
Uwaga!: 
* preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji;

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.
                              
                               Moja opinia
Kwas salicylowy z przeznaczeniem do cery mieszanej, tłustej, ze skłonnością do zmian trądzikowych. Najpierw dokładnie oczyszczam twarz. Kwas nakładam  na około 10 minut i nie więcej. Pomijam okolice oczu i ust. Bardzo ważne jest gdy są jakieś ranki bądź rozdrapane wypryski, aby je zabezpieczyć np. wazeliną. Kwas nakładam pędzelkiem ( mogłabym palcami ale musiałabym tez zabezpieczyć dłonie ,bo kwas zadziała również na skórę dłoni). Następnie używam neutralizatora Bielenda Professional Anti Acne Neutralizator w żelu 500 g , nakładam go na wacik kosmetyczny i rozprowadzam na skórze tam gdzie był kwas, i później zmywam to pod bieżącą letnia woda omijając okolice oczu i ust, trzeba być ostrożnym. Używanie neutralizatora po kwasach jest konieczne ponieważ likwiduje nadmierne szczypanie, podrażnienia, koi i neutralizuje działanie kwasów przy czym zapewnia bezpieczeństwo zabiegu. Na koniec spryskuje woda termalną.

Pamiętam gdy po raz pierwszy robiłam to w domu miałam obawy ale dobrze się do tego przygotowałam i nic złego się nie wydarzyło. Teraz powtarzam to co jakiś czas jestem zadowolona moja cera mieszana i trądzikowa jest ładniejsza ,zadbana przebarwienia i blizny zniknęły z mojej buzi. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz