poniedziałek, 27 listopada 2017

Be beauty odżywka do włosów farbowanych i z pasemkami

Be beauty odżywka do włosów farbowanych i z pasemkami

Be beauty odżywka do włosów farbowanych i z pasemkami odżywka została opracowana przez specjalistów w celu zapewnienia najlepszej ochrony i wyglądu włosów. Regularne stosowanie pozwala zachować trwałość koloru oraz ułatwia rozczesywanie.
Zawarty w formule filtr UV chroni przed utratą koloru oraz zabezpiecza przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych.

Skuteczność potwierdzona w testach:
Właściwości dermatologiczne- bardzo dobre
Rozczesywanie, suszenie, układanie włosów- bardzo dobre
Badane osoby regularnie stosujące szampon i odżywkę zauważyły: poprawę wyglądu i kondycji włosów farbowanych i z pasemkami; piękny połysk i blask; odpowiednie odżywienie, gładkość i miękkość włosów ; większą wyrazistość koloru oraz jego utrwalanie; łatwość rozczesywania, brak elektryzacji, korzystny wpływ na układanie włosów.

Sposób użycia
Niewielką ilość odżywki nałożyć na umyte, mokre włosy, dokładnie wmasować, pozostawić na kilka minut, po czym spłukać wodą.
Be beauty odżywka do włosów farbowanych i z pasemkami
Analiza składu:

Aqua-woda

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu. Odżywki z dodatkiem alkoholu cetearylowego wskazane są szczególnie zimą i jesienią, gdy włosy narażone są na szkodliwe czynniki zewnętrzne i szybciej ucieka z nich wilgoć.

Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Mrthosulfate- humektant i zmiękczacz, a jednocześnie substancja zapobiegająca elektryzowaniu włosów. 

Dimethicone-  silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Cetrimonium Chloride- substancja najczęściej spotykana jest w produktach spłukiwanych do mycia i pielęgnacji włosów. Ma właściwości lekko emulgujące i myjące, sprawia, że kosmetyk jest łatwiejszy w spłukiwaniu. Nadaje połysk, gładkość, rozplątuje, zapobiega elektryzowaniu, ułatwia rozczesywanie. Składnik ma również zastosowanie jako konserwant, chroni kosmetyki przed bakteriami.

Peg-7 Glyceryl Cocoate- substancja wspomaga inne emulgatory. Substancja stosowana przede wszystkim w produktach do mycia włosow i ciała. Ma właściwości myjące, natłuszczające i poprawiające jakość piany. Wygładza skórę i włosy.

Ethylhexyl Methoxycinnamate- filtr chemiczny, substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczach i glikolu propylenowym, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 10%. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa.

Parfum – zapach

Sodium Benzoate- substancja zabezpieczająca kosmetyk przed wzrostem drożdżaków, bakterii i pleśni. Również konserwant spożywczy. Związek z grupy identyczny z naturalnym polecany przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i organicznych.

Citric Acid- kwas cytrynowy- naturalny konserwant. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Potassium Sorbate-  sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Laureth-8- substancja hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Wrażliwa na zmiany pH - w niskim pH jest stabilna, w wysokim ulega rozpadowi (hydrolizie). Odporna na twardą wodę, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu. składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. 

Succinoglycan- jest to polimer ośmio-cukrowych podjednostek, składających się z jednej reszty galaktozy i siedmiu- glukozy, modyfikowanych resztami acetylowymi, bursztynylowymi i pirogronylowymi.

Magnesium Nitrate- azotan magnezu. Konserwuje kosmetyki, zapobiega psuciu, ma zdolność wiązania wilgoci, stosowany jako składnik pielęgnujący w produktach do włosów.

Methylchloroisothiazolinone ,Methylisothiazolinone-  ich stosowanie zostało zakazane w Japonii i Kanadzie. Substancje konserwujące używane w kosmetykach pod nazwą Kathon CG. Można je znaleźć w szamponach, odżywkach, mydłach, płynach do kąpieli czy kremach do golenia. Te środki konserwujące często podrażniają skórę i wywołują alergie. Badania na zwierzętach wykazały, że mogą uszkodzić komórki w układzie nerwowym. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu.

Magnesium Chloride-  sól mineralna pozyskiwana głównie z solanki i z wody morskiej, a także z karnalitu. Silnie higroskopijna, rozpuszczalna w wodzie. Dobrze tolerowana i wchłaniana forma magnezu. Składnik ma właściwość wnikania przez skórę do krwiobiegu. W kosmetyce coraz częściej spotyka się preparaty suplementacyjne w postaci płynnych roztworów, mgiełek i olejów do ciała, które uzupełniają poziom magnezu w organizmie lub jego niedobory, wchłaniając się przez skórę, wzmacnia kości i zęby, zapobiega osteoporozie, obniża poziom wapnia, oszczędzając wątrobę i żołądek. Ma również właściwości przeciwpotne, dezodoryzujące, neutralizuje bakterie i zapobiega przykremu zapachowi potu, podobnie działa w przypadku bakterii próchniczych w produktach do higieny jamy ustnej, działa kojąco na podrażnione dziąsła. Działa antyseptycznie, przyspiesza gojenie stanów zapalnych i ran. Oprócz tego substancję stosuje się do zagęszczania formuł kosmetycznych oraz do podnoszenia ich lepkości.
Składnik w dużych stężeniach i w formie suplementu nie jest zalecany dla osób z chorobami tarczycy.

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza