czwartek, 12 października 2017

Synoptis pharma cera + solutions krem do skóry trądzikowej

Synoptis pharma cera + solutions krem do skóry trądzikowej

Synoptis pharma cera + solutions krem do skóry trądzikowej to krem do codziennej pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej ze skłonnością do wyprysków. Doskonały pod makijaż.

Synoptis pharma cera + solutions krem do skóry trądzikowej

Działanie: krem nawilża reguluje wydzielanie sebum i matuje skórę. Poprawia wygląd skóry ze skłonnością do wyprysków. Szybko się wchłania nie zatyka porów. Nawilża, łagodzi i regeneruje. 

Synoptis Pharma Cera + Solutions Krem do skóry trądzikowej 
Składniki aktywne:
·                    kompleks Poliplant,
·                    aktywna forma cynku,
·                    ekstrakt z drożdży.

Efekt: poprawa wyglądu skóry. Skóra staje się gładka i naturalnie matowa. Odsetek badanych, którzy stwierdzili działanie w następujących sferach: 67% mniejsza skłonność skóry do powstawania wykwitów, 72% mniejsza skłonność skóry do łojotoku, 57% redukcja poziomu sebum.

Sposób użycia: niewielka ilość kremu nanieść na oczyszczona skórę twarzy, szczególnie uwzględniając partie skłonne do łojotoku (czoło, nos, broda). Omijać okolice oczu. Stosować regularnie dwa razy dziennie, co najmniej przez 4 tygodnie. Nie stosować przy nasilonych zmianach trądzikowych, a także w ostrych stanach zapalnych skóry wymagających leczenia farmakologicznego.
Synoptis pharma cera + solutions krem do skóry trądzikowej
Analiza składu:

Aqua-woda


Ethylhexyl Stearate- emolient tłusty, emulgator nadaje konsystencję kosmetykom i poprawia właściwości aplikacyjne. Stosowany we wszelkiego rodzaju produktach, zapobiega kruszeniu sztyftów, a w środkach myjących natłuszczając odbudowuje barierę lipidową skóry usuniętą przez zawarty w kosmetyku silny detergent. Ma działanie zmiękczające i wygładzające skórę oraz włosy. Tworzy na nich okluzyjny film, który chroni przed czynnikami zewnętrznymi oraz zapobiega odparowywaniu wilgoci.


Hydroxyethyl Acrylate/ Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer- polimer filmotwórczy, tworzy na twarzy mgiełkę okluzyjną i reguluje konsystencję kosmetyku


Squalaneskwalan, tłusty emolient. jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Skwalan utrwala również zapachy. Zaliczany do składników nisko komedogennych (nie zatykających pory).


Polysorbate 60- niejonowa, hydrofilowa substancja powierzchniowo czynna, lepka, żółtawa ciecz, rozpuszczalna w wodzie i etanolu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Substancja oczyszczająca skórę i włosy oraz emulgator do tworzenia emulsji myjących. Poprawia konsystencje kosmetyków myjących, ułatwia aplikację i spłukiwanie, daje poślizg, zmniejsza także potencjalne właściwości drażniące i wysuszające innych detergentów zawartych w kosmetyku. Wykorzystywany w produkcji oczyszczających kremów, lotionów, szamponów, żeli, płynów i olejków myjących.


Niacinamide- niacyna, witamina B3. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę


Faex Extract- wyciąg z drożdży lekarskich piwnych.Zawiera aminokwasy, witaminy z grupy B i skłądniki mineralne. Składnik silnie antyoksydacyjny i odżywczy, zapobiega starzeniu skóry, stymuluje syntezę białek do odnowy, poprawia elastyczność i sprężystość skóry i włosów, wzmacnia. Wykazuje działanie silnie oczyszczające i detoksykujące (tzw. wymiatacz wolnych rodników), antybakteryjne i antyseptyczne, likwiduje zaskórniki, stany zapalne. Ma właściwości złuszczające, wygładza i rozjaśnia, wspomaga likwidację przebarwień, łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie oraz reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory. Zastosowanie znajduje zwłaszcza w kosmetykach do cery tłustej, trądzikowej i do tłustej skóry głowy, z łupieżem i problemem nadmiernego wypadania i siwienia. Poprawia także skręt włosów kręconych. Łagodzi objawy wielu chorób skórnych.


Aesculus Hippocastanum Seed Extract- ekstrakt z kasztanowca zwyczajnego .Wyciągi z kasztanowca są ważnym składnikiem toników, kremów i maseczek przeznaczonych do pielęgnacji cery skłonnej do tworzenia się „pajączków”, czyli rozszerzonych naczynek. Dlaczego? Ponieważ escyna hamuje aktywność enzymów działających destrukcyjnie na ścianki naczyń włosowatych – tym samym uszczelnia je, poprawia ich elastyczność i zwiększa ich odporność na rozszerzanie się i pękanie. Uszczelniająco i przeciwzapalnie działają także flawonoidy i kumaryna. Wyciągi z kasztanowca znalazły również zastosowanie w kosmetykach do cery dojrzałej i wiotczejącej, ponieważ poprawiają jej napięcie i zwężają pory. 


Ammonium Glycyrrhizate-  jest sola amoniowa kwasu glicyreryzowego. Wykazuje działanie przeciwzapalne i łagodzące.


Panthenol- prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.


Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.


Zinc Gluconate- glukonian cynku. Oczyszcza skórę, odblokowuje pory i reguluje wydzielanie sebum.  Kontroluje utrzymanie prawidłowego stężenia wit. A, w skórze, wspomaga proces regeneracji tkanek i gojenia się ran.


Caffeine- kofeina. Ma właściwości drenujące, pobudza mikrokrążenie skórne, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Dobrze wpływa na zwiotczałą skórę, zmniejsza obrzęki, spotykana w kremach pod oczy, antycellulitowych oraz kosmetykach przeciwzmarszczkowych. Badania wskazują, że kofeina w kosmetykach do włosów spowalnia łysienie.


Biotin- biotyna. Witamina H stosowana również w kosmetykach, szczególnie w lotionach, wcierkach i odżywkach na skórę głowy, ma ona wspierać kuracje wzmacniające włosy poprzez zwiększenie zawartości keratyny.


Nasturtium Officinale Extract- wyciąg z rukwi wodnej. Preparatach pobudzających porost włosów .Stosowany w kremach zapewnia głębokie nawilżenie i uaktywnia syntezę kolagenu.


Arctium Majus Root Extract- ekstrakt z korzenia łopianu. Łopian aplikowany na skórę w postaci okładów lub kąpieli na jego bazie hamuje silnie rozwój szkodliwych bakterii oraz grzybów chorobotwórczych i służy w leczeniu łagodnych zaburzeń czynności skóry, zwłaszcza na tle łojotokowym. Wspomaga także leczenie wyprysku, trądzikuświądu skóryczyraków. Pomoże także przy wypadaniu włosów, spowodowanym łojotokiem czy łupieżem. włosy są pozbawione blasku, łamliwe, wypadają i stają się coraz rzadsze, sięgnij po olej łopianowy. To sprawdzony sposób na bujną czuprynę.

Salvia Officinalis Leaf Extract- ekstrakt z szałwii lekarskiej. O uzdrawiających właściwościach świadczy już jej nazwa, bowiem łacińskie salvare oznacza leczyć, uzdrawiać. W liściach szałwii są substancje o sprawdzonym, dobroczynnym działaniu na skórę. Olejek eteryczny i flawonoidy pomagają leczyć wypryski, trądzikłuszczycęgrzybicę. Związki mineralne mają silne właściwości odżywcze, a witaminy i fitohormony zwalczają stres oksydacyjny, opóźniają starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek. Dlatego szałwia jest cennym składnikiem różnych kosmetyków pielęgnacyjnych do skóry dojrzałej i z problemami – żeli do mycia twarzy i ciała, kremów, balsamów.

Citrus Limon Peel Extract-  ekstrakt ze skórki cytryny, bogaty we flawonoidy i olejki eteryczne, wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym, ściągającym, antyseptycznym, odświeżającym, w kosmetykach dla tłustej, zanieczyszczonej, źle ukrwionej skóry, przy rozszerzonych porach, tłustych włosach, cellulicie i żylakach.


Hedera Helix Extract- ekstrakt z bluszczu pospolitego. Wykazuje dużą zdolność przenikania w głąb skóry, drenuje tkanki, uaktywniając przepływ limfy. Saponiny zawarte w bluszczu przyśpieszają usuwanie tłuszczu i toksyn nagromadzonych w tkance skórnej. Bardzo cenną właściwością ekstraktu z bluszczu jest poprawa wchłaniania innych składników preparatów kosmetycznych przez skórę. Ekstrakt powszechnie stosowany jest w kosmetykach. odchudzających i antycellulitowych, w płynach do kąpieli, balsamach do ciała.


Saponaria Officinalis Leaf/ Root Extract- ekstrakt z korzenia i liści mydlnicy lekarskiej. Najczęściej wykorzystuje się jej właściwości myjące i pieniące. Dlatego w wielu przypadkach wchodzi w skład szamponów do mycia włosów a także płynów do kąpieli, maseczek, past do zębów, preparatów do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Do dnia dzisiejszego bardzo często odwar jest delikatnym środkiem do prania naturalnego jedwabiu i wełny. Mycie twarzy odwarem, nadaje skórze miękkości, gładkości i jędrności. Włosy umyte w odwarze są puszyste i mają połysk. Do okładów przy egzemach oraz  chorobach skóry, przebiegających ze świądem. Wykorzystywany jako składnik mieszanek ziołowych stosowanych w łojotokowym zapaleniu owłosionej skóry głowy, wypadaniu włosów, łupieżu. Mydlnica wykorzystywana jest również w kosmetyce, szczególnie do pielęgnacji cery suchej i wrażliwej.


Fucus Vesiculosus Extract- wyciąg z morszczynu pęcherzykowatego. Działa silnie nawilżająco i antyoksydacyjnie, ochronnie, wiąże wodę, rewitalizuje, odżywia, regeneruje, zapobiega i wygładza zmarszczki, ujędrnia i uelastycznia skórę, poprawia mikrokrążenie krwi, przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej Zastosowanie znajduje zwłaszcza w kosmetykach do skóry dojrzałej twarzy i ciała, liftingujących,  przeciwzmarszczkowych,  antycellulitowych, wspomaga również walkę z rozstępami i zwiotczeniami.


Candida Bombicola/ Glucose/ Methyl Rapeseedate Ferment-naturalny biosurfaktant otrzymywany biotechnologicznie w wyniku fermentacji rzepaku i pszenicy.  Reguluje nadprodukcję sebum, przeciwdziała nadmiernemu świeceniu się skóry, działa bakteriostatycznie


Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.


Ethylhexylglycerin-  konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.


Parfum- zapach


CI 77891- stosowany w kosmetykach kolorowych i wszelkich, które wymagają nadania białej barwy, czy rozjaśnienia, biały  pigment. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło.


Methyl Methacrylate Crosspolymer- zagęstnik wpływa na konsystencję produktu. Stabilizuje emulsje. Absorbuje nadmiar sebum, przez co działa matująco. Pełni także funkcję wypełniacza. Może podrażniać skórę.

Sodium Palmitoyl Proline- poprawia stan skóry nawilża ją.


Nymphaea Alba Flower Extract-  (kwiat lotosu), wyciąg z kwiatów lilii wodnej. Stosowanie kremów z dodatkiem ekstraktów z lilii wodnej sprawia, że skóra staje się gładka, nawilżona, elastyczna i zrelaksowana.


Tocopheryl Acetate-spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.


DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.


Iodopropynyl Butylcarbamate- (butylokarbaminian jodopropynylu). Konserwuje, przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega namnażaniu drobnoustrojów, bakterii, pleśni i grzybów.


Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.


Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii


Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.


Alpha-Isomethyl lionone- składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów.


Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych


Hydroxycitronellal- substancja syntetycznie pozyskiwana z naturalnego cytronelalu. Producent ma obowiązek wykazania obecności tego składnika w składzie INCI, jeżeli jego ilość przekracza: 0,001% w kosmetykach niespłukiwanych, 0,01% w kosmetykach spłukiwanych. Składnik kompozycji zapachowych imitujący zapach konwalii i lilii i substancja maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.


Coumarin- kumaryna,  znalazła zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym i mydlarskim (jako środek zapachowy). Charakteryzuje się działaniem wzmacniającym naczynka limfatyczne oraz pobudzającym przepływ krwi. Te właściwości są wykorzystywane w preparatach antycellulitowych oraz kosmetykach przeznaczonych do skóry naczyniowej. Ekstrakty w nostrzyka zawierające kumaryny działają na skórę zmiękczająco i przeciwzapalnie, wykorzystywane są w maseczkach do cery tłustej. Ekstrakty te są często wykorzystywane w preparatach stosowanych do mezoterapii antycellulitowej. W terpiach antycellulitowych wykorzystywany jest także ekstrakt z cynamonowca, zawierający kumaryny. Występuje w kremach, lotionach, rozmaitych żelach i balsamach, a także w ampułkach.  Naturalne pochodne kumaryny znalazły zastosowanie w kosmetyce jako substancje biologicznie aktywne w wielu preparatach. Przykładem  mogą być furanokumaryny np. ksantotoksyna i bergapten, będące składowymi ekstraktu z aminka większego, charakteryzują się działaniem pobudzającym repigmentację skóry w bielactwie, a także w łuszczycy. W zależności od rodzaju związku, właściwości kumaryn i ich zastosowanie są bardzo zróżnicowane. Niektóre ze związków kumarynowych charakteryzują się sinym działaniem fotouczulajacym, a inne wręcz przeciwnie. Wybrane hydroksyl- i metoksykumaryny silnie absorbują promieniowanie ultrafioletowe i mają zastosowanie jako środki promieniochronne.

                                    

                               Moja opinia

Muszę przyznaćże jest lepszy od effaclar duo, i nadal nie mogę w to uwierzyć. Zużyłam go całe dwa opakowania i wiem ,że za jakiś czas znów do niego wrócę J Moja cera jest mieszana, trądzikowa i kapryśna… Poleciła mi go pani w sklepię zielarsko-medycznym. Krem dobrze się wchłania, nie lepi się, i trochę matuję. Jest bardzo dobry pod makijaż. Mam cerę skłonna do zapychania i występowania podrażnień a po jego stosowaniu moja cera ogromnie się poprawiła. Przebarwienia rozjaśnione drobne krostki zniknęły, buzia gładka nawilżona J nic innego oprócz niego nie stosowałam, diety też nie zmieniałam. Najważniejsze jest to, że działa. Opakowanie bardzo estetyczne, miękka tuba która pozwala na wyciśniecie produktu do końca. Niedrogi krem i naprawdę godny polecenia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz