poniedziałek, 9 października 2017

Novaclear atopis intensive cream krem natłuszczający do twarzy i ciała

Novaclear atopis intensive cream krem natłuszczający do twarzy i ciała

Novaclear atopis intensive cream krem natłuszczający do twarzy i ciała krem intensywnie natłuszcza suchą i wrażliwą skórę twarzy i ciała. Polecany do codziennej pielęgnacji i ochrony skóry suchej, wrażliwej, bardzo suchej i atopowej z tendencją do nawrotów przesuszania się i występowania szorstkości. 
Wazelina działa silnie okluzyjnie, zapobiegając odparowywaniu wody z naskórka. 
Novaclear atopis intensive cream krem natłuszczający do twarzy i ciała
Organiczny olej konopny odbudowuje warstwę hydrolipidową naskórka przywracając prawidłowe funkcjonowanie skóry (Omega 3-6-9).
Ekstrakt z korzenia lukrecji łagodzi podrażnienia i eliminuje świąd, wykazuje działanie przeciwzapalne. Unikalna formuła kremu, oparta na innowacyjnym połączeniu organicznego oleju konopnego z ekstraktem z korzenia lukrecji przywraca skórze naturalną fizjologiczną równowagę, optymalne nawilżenie i miękkość. Posiada 5.5 ph.
Novaclear atopis intensive cream krem natłuszczający do twarzy i ciała
Analiza składu:

Aqua- woda

Petrolatum- wazelina. Emolient tłusty o właściwościach natłuszczających, wygładzających i zmiękczających, tworzy ochronną warstwę na skórze, zapobiegającą przeznaskórkowemu odparowywaniu wody. W kosmetyce stosowana często jako baza wszelkich maści, sztyftów i składnik konsystencjotwórczy, polepsza właściwości aplikacyjne, zmniejsza lepkość. Ma także zdolność pochłaniania promieni UV.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Ceteareth-20- emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.

Paraffinum Liquidum- bezbarwny olej mineralny. Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Zastosowanie znajduje w każdego typu kosmetykach, zwłaszcza do skóry wrażliwej, wymagającej ochrony, suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych.

Cannabis Sativa Seed Oil - olej z nasion konopi siewnych jest jedynym olejem pochodzenia roślinnego zawierającym CBD - kannabidiol o silnych właściwościach przeciwzapalnych, dzięki któremu doskonale sprawdza się jako kosmetyk immunostymulujący i łagodzący rozmaite dermatozy. Za pośrednictwem wysokiej zawartości niezbędnych kwasów tłuszczowych (EFA) wpływa korzystnie na wygląd i strukturę cery, poprawia jej elastyczność i koloryt, goi podrażnienia, alergie oraz stany zapalne. Wspomaga skórę w walce z łuszczycą, egzemą, AZS, owrzodzeniami, obrzękami, odleżynami, trądzikiem i trądzikiem różowatym. Łagodzi świąd, zmniejsza przebarwienia, opóźnia procesy starzenia i może być bezpiecznie stosowany nawet u dzieci i niemowląt od pierwszych dni życia. Dedykowany jest wszystkim rodzajom skóry, a szczególnie skórze atopowej, suchej, tłustej i trądzikowej. Stosowany jako kosmetyk na włosy i paznokcie, stymuluje ich wzrost, odżywia je i wzmacnia.

Laureth-9- organiczny związek chemiczny z grupy polieterów, zawiera 9 jednostek glikolowych. Dzięki temu, że jest nietoksyczny, stosowany jako emulgator w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym oraz w medycynie do sklerotyzacji żylaków. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości).

Glyceryl Stearate SE - ester kwasu stearynowego i gliceryny. Emulgator, tłusty emolient, składnik konsystencjotwórczy. Tworzy na powierzchni skóry film, który zapobiega odparowywaniu wilgoci. Działa zmiękczająco, wygładzająco, natłuszczająco i ochronnie na skórę i włosy.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.
Novaclear atopis intensive cream krem natłuszczający do twarzy i ciała

Glycyrrhiza Glabra Rhizome/Root Extract- ekstrakt z lukrecji.  Lukrecja zawiera saponiny, flawonoidy i kwasy organiczne, dzięki którym posiada właściwości zatrzymujące wodę w tkankach, a co za tym idzie - nawilżające i kojące skórę. W związku z tym kosmetyki na bazie lukrecji są polecane posiadaczkom cery suchej, wrażliwej i naczynkowej (gdyż zmniejsza zaczerwienie skóry i wzmacnia naczynka krwionośne). Dzięki właściwościom bakteriobójczym, preparaty zawierające wyciąg z lukrecji mogą być stosowane także w celu pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Lukrecja łagodzi stany zapalne skóry, podrażnienia, swędzenie oraz przyśpiesza gojenie ran i wyprysków. Ekstrakty z lukrecji można także znaleźć w szamponach do włosów zniszczonych, delikatnych, łamliwych oraz preparatach do kąpieli.

Phenoxyethanol-
 składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.
                                     Moja opinia
Krem jest bardzo gęsty, ciężko się go rozprowadza, a wyciśnięcie z tubki graniczy z cudem, naprawdę trzeba mocno cisnąć żeby coś wyszło. Po za tym zapach jest niewyczuwalny, ładnie nawilżył i natłuścił moje ciało, zniwelował podrażnienia. Wsmarowywałam go zaraz po kąpieli, bo wtedy było mi po prostu łatwiej. Ale ta konsystencja naprawdę pierwszy raz spotkałam się z taką niechęcią do produktu.

Zniechęciłam się do niego poprzez tą konsystencję i problem wyciśnięcia go z tuby. Mimo, że skład nie jest zły to więcej go nie kupię. Do tej pory stoi na półce, bardzo niechętnie po niego sięgam, ale już niedługo go skończę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz