poniedziałek, 16 października 2017

Bielenda Carbo Detox oczyszczająca maska węglowa

Bielenda Carbo Detox oczyszczająca maska węglowa

Bielenda Carbo Detox oczyszczająca maska węglowa
Innowacja –aktywny węgiel, czarny diament  w kosmetyce.
Oczyszczająca maska węglowa o silnym działaniu detoksykującym błyskawicznie poprawia stan skóry mieszanej i tłustej; szarej, z przebarwieniami i rozszerzonymi porami. Innowacyjna formuła oparta na naturalnym aktywnym węglu szybko i skutecznie oczyszcza skórę z toksyn, odświeża i zwęża pory, działa przeciwtrądzikowo, redukuje poziom sebum.

Aktywny węgiel zwany czarnym diamentem w kosmetyce, działa antybakteryjnie, oczyszczająco i ściągająco. Dzięki silnym właściwościom absorbującym posiada zdolność głębokiego oczyszczania skóry. Działa jak magnes: przyciąga i wchłania toksyny, martwy naskórek, nadmiar sebum oraz inne zanieczyszczenia z powierzchni oraz głębszych warstw skóry. Skutecznie oczyszcza zapchane pory, wyrównuje koloryt skóry, zapobiega powstawaniu wyprysków. 
Glinka zielona posiada silne właściwości ściągające, dezynfekujące i gojące. Skutecznie wchłania szkodliwe bakterie i toksyny z powierzchni skóry, oczyszcza i zamyka pory, zmniejsza wydzielanie sebum, wzmacnia i rozświetla skórę. Bogata w makro i mikroelementy, działa regenerująco i odżywczo na skórę, dostarczając jej całe bogactwo pierwiastków.
EFEKT: oczyszczona, idealnie matowa, pełna blasku, świeża i gładka cera. Pory zwężone i mniej widoczne , niedoskonałości zredukowane.
Stosowanie: maseczkę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy, szyi i dekoltu omijając okolice oczu. Po 10 minutach zmyć letnia wodą i nałożyć odpowiedni krem.

Analiza składu:

Aqua- woda

Kaolin- Biała glinka- jest najbardziej łagodną ze wszystkich glinek, dlatego jest najlepsza dla skóry wrażliwej. Zalecana również dla skóry tłustej, ale może być także stosowana w przypadku skóry suchej. Ma wysoką zawartość wapnia, cynku, krzemu i magnezu. Pomaga leczyć wypryski i stany zapalne, zapobiegając tworzeniu się nowych. Stymuluje krążenie krwi, delikatnie złuszczając martwe komórki i oczyszczając skórę. Jest szeroko stosowana w kosmetykach, szczególnie do cery wrażliwej.
·         Znakomita do terapii, zabiegów w pielęgnacji skóry i ciała
·         W 100% czysta i naturalna, bez dodatków
·         Zawiera szeroką gamę pierwiastków śladowych
·         Absorbuje metale ciężkie i toksyny, usuwając je ze skóry i ciała
·         Posiada właściwości odkażające, zabija bakterie i wirusy
·         Nadaje się do stosowania w różnorodnych problemach skórnych

Bielenda Carbo Detox oczyszczająca maska węglowaGlycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Carbon Black- powstaje w wyniku spalania węglowodorów (a więc np. olejów). Jego podstawową funkcją jest barwienie, występuje w postaci sproszkowanej. Często stosuje się go w przemyśle drukarskim, motoryzacyjnym oraz w elektronicznym. W kosmetyce pierwotnie pigment ten był dodawany do kosmetyków kolorowych, takich jak tusze do rzęs i to od niego właśnie zależała barwa produktu. Od niedawna, ze względu na znaczny wzrost popularności kosmetyków z dodatkiem węgla, występuje również w produktach pielęgnacyjnych. Pamiętajmy jednak, że jego podstawową funkcją jest nadawanie barwy, nie ma właściwości pielęgnacyjnych. Składnik ten nie jest naturalny.

Magnesium Aluminum Silicate- zagęstnik nieorganiczny. Kompleks silikonowy. W wodzie tworzy roztwory koloidalne. Substancja występuje w przyrodzie, może być także syntetyczna. Zagęszcza formułę, poprawia konsystencję preparatu dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Stosowany głównie jako substancja stabilizująca emulsje (np. kremy) i zawiesiny (np. peelingi). Szczególnie polecany do recepturowania kosmetyków o białym zabarwieniu. Wykorzystywany jest jednak także w produktach do makijażu, gdyż jest czynnikiem zawieszającym w układzie pigmenty. Kosmetyki na bazie krzemianu magnezowo-aluminiowego dobrze rozprowadzają się na powierzchni skóry i pozostawiają ją przyjemną i jedwabistą w dotyku.

Illite-  naturalny minerał z grupy krzemianów. Mineralna glinka zielona, ma działanie oczyszczające, odświeżające i reguluje wydzielanie sebum.

Montmorillonite  minerał z gromady krzemianów zaliczany do minerałów ilastych. Nazwa pochodzi od miejscowości Montmorillon we Francji. Glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia. Zdolność do remineralizacji cery to dla glinki Montmorillonite aż 70%. Montmorillonite zawiera wiele drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, krzem, tlenki minerałów, potas, dolomit, mangan, fosfor, miedź, selen.
Dzięki tym wszystkim właściwościom glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia.

Xanthan Gum- lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich. Występuje w formie białego proszku. Jest rozpuszczalny w wodzie. Wykazuje synergię z polisacharydami roślinnymi. Sugerowane stężenie w kosmetykach: do 10%.

Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów. 

Lactic Acid- kwas mlekowy występuje w dwóch formach optycznych L i D, z których tylko forma L-kwasu mlekowego posiada biologiczną aktywność i jest naturalnym składnikiem skóry i włosów. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka i nawilżania. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Kwas mlekowy stosuje się głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższych stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp. Zwiększa skuteczności działania innych preparatów kosmetycznych - skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne zawarte w kremach. Odblokowuje pory skóry i działa antybakteryjnie, dzięki czemu zapobiega tworzeniu ognisk zapalnych, czyli wszelkiego rodzaju wyprysków i zaskórników, jest pomocny przy trądziku, polecany także do pielęgnacji ciała i skóry włosów, pomocny w przypadku rogowacenia, łuszczenia i przesuszenia skóry.

Calcite- kalcyt – minerał z gromady węglanów, węglan wapnia. Bardzo rozpowszechniony minerał skałotwórczy.

Polyacrylamide-syntetyczny polimer. Substancja konsystencjotwórcza, zagęszczająca i wiążąca, występuje w różnych formach, np żelowych, Wygładza skórę, wypełnia zmarszczki. Tworzy na powierzchni skóry i włosów delikatny film. Stosowana w produktach utrwalających włosy, w odżywkach do paznokci, w kosmetykach do makijażu, np. w pudrach i cieniach prasowanych jako lepiszcze, w kosmetykach oczyszczających, kremach, balsamach, a w formie ziarnistej jako materiał ścierny w peelingach. W kosmetykach przeciwsłonecznych z filtrami sprawia, że są one wodoodporne.

C13-14 Isoparaffin- substancja pochodzenia chemicznego. ) to określenie węglowodorów, które są płynne, ponieważ posiadają w molekułach rozgałęzione łańcuchy.  Otrzymywane syntetycznie poprzez przeróbkę ropy naftowej. W kosmetykach znajduje zastosowanie jako rzadki lipid, lekko rozprowadzający się na skórze. Jest to substancja natłuszczająca, nawilżająca, wygładzająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość. Może powodować powstawanie zaskórników.

Laureth-7- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, trudnorozpuszczalna w wodzie. Stabilna w niskim pH. Syntetyczny polimer pochodny alkoholu laurylowego pochodzenia roślinnego, z kwasów tłuszczowych i tlenku polietylenu. Składnik konsystencjotwórczy do tworzenia emulsji oraz obniżający lepkość. Poprawia jakość piany i właściwości myjące kosmetyków.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Methylparaben-  konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Ethylparaben- ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Parfum- zapach
Bielenda Carbo Detox oczyszczająca maska węglowa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz