piątek, 21 grudnia 2018

Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający


Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający

Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający to luksusowa formuła zapewniająca długotrwałe krycie i unikalne świetliste wykończenie.
Wzbogacono ją w specjalny kompleks nawilżający skórę na bazie kwasu hialuronowego. W składzie podkładu znalazły się też mikroperełki wygładzające powierzchnię skóry, niwelujące widoczność drobne zmarszczki oraz filtr SPF 30, który pomaga zapobiegać fotostarzeniu się skóry oraz chroni ją przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem szkodliwych promieni UVB.
Od teraz możesz doświadczyć niezwykłej pielęgnacyjnej mocy kosmetyku oraz cieszyć się z długotrwałego blasku cery.
Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający
Analiza składu:
Cyclopentasiloxane- związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Aqua/Water/Eau- woda

Talc- jest to minerał z gromady glinokrzemianów, ma ogromną zdolność do absorbowania nadmiaru wilgoci. Dzięki temu zmniejsza tłustość kosmetyku poprawiając jego parametry sensoryczne. W kremach jest składnikiem filtra mineralnego stanowiącego ochronę przed promieniowaniem UV zmniejszającym niedogodności tychże filtrów w postaci bielenia.  Swojego czasu opinie o nim nie były pochlebne. Talk jest niezwykle miękki. Już w postaci czystego minerału można go kroić nożem. Jako talk kosmetyczny jest prawie całkowicie przejrzysty, jedwabisty i delikatny. Popularnie stosuje się go w pudrach, cieniach i różach (lub bronzerach). Kosmetyki zawierające go są lekkie, jedwabiste i bardzo przyjemnie w aplikacji. Talk ma ciekawą cechę, rozjaśnia kolory, ale nie gasi ich jak np. białe pigmenty. Przeciwnie, nadaje im intensywności. Z tego też powodu talk wykorzystywany jest często w kosmetykach przeznaczonych dla karnacji ciemniejszej.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Glycerin-  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid- na skórze działa w ten sposób, że pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni UVB i UVA. Zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, przedwczesnym starzeniem skóry.

Zinc Oxide-  tlenek cynku. Składnik do stosowania w kosmetykach przeciwsłonecznych. Zapobiega negatywnemu działaniu promieni słonecznych, przyspieszających starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Jest również szeroko wykorzystywanym barwnikiem, w kosmetykach kolorowych pobiela i rozjaśnia. Oprócz tego ma działanie gojące i przeciwzapalne. Dobry składnik pudrów do cery tłustej i trądzikowej, ponieważ pochłania sebum i podsusza wypryski. 

Aluminum Starch Octenylsuccinate- absorbent. Odpowiada za właściwości matujące, wygładza powierzchnie skóry, absorbuje nadmiar sebum. Środek przeciw zbrylaniu również zwiększający lepkość.

PEG/PPG-18/18 Dimethicone- ten składnik jest syntetyczną substancją chemiczną składającą się z dimetikonu, polimeru na bazie krzemu i glikolu polietylenowego (PEG) - glikolu polipropylenowego (PPG).Może być zanieczyszczony potencjalnie toksycznymi zanieczyszczeniami produkcyjnymi, takimi jak 1,4-dioksan.

PVP-  substancja filmotwórcza, hydrofilowa, dobrze rozpuszcza się w wodzie i rozpuszczalnikach organicznych. Substancja niewrażliwa na zmiany pH, bardzo bezpieczna. Stosowane główne w preparatach do stylizacji włosów i maskarach. Substancja ma działanie kondycjonuje (zmiękcza i wygładza) skórę i włosy. Substancja antystatyczna – zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Bismuth Oxychloride- tlenochlorek bizmutu. Niektóre firmy kosmetyczne twierdzą, że tlenochlorek bizmutu jest naturalny i lepszy dla skóry niż talk. Prawda jest taka, że ​​talk na wiele sposobów jest bardziej naturalnym, nieskażonym, czystym składnikiem niż tlenochlorek bizmutu.
Tlenek chlorku bizmutu, który rzadko występuje w przyrodzie, wytwarza się przez połączenie bizmutu, produktu ubocznego ołowiu i rafinacji metalu miedzi, z chlorem (związkiem chloru) i wodą. Jest stosowany w kosmetykach, ponieważ ma wyraźny połysk, perłowy wygląd i drobną białą teksturę proszku, która dobrze przylega do skóry.
Tlenek chlorku bizmutu jest cięższy niż talk. Czysty bizmut to naturalnie występujący, szarawo-biały proszek. To i jego pochodne są używane jako środki ochrony skóry, środki zagęszczające i środki absorbujące.

 

Ethylhexyl Methoxycinnamate- filtr chemiczny, substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczach i glikolu propylenowym, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 10%. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa.

Sodium Chloride- sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny.  Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.
Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

1,2-Hexanediol-konserwant, ma działanie przeciwbakteryjne. Może wywoływac podrażnienia

Caprylyl Glycol- kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników.

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu   profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Synthetic Beeswax- syntetyczny wosk pszczeli. Emolient tłusty tworzący na skórze ochronny film. Składnik służy również do wyrobu świec.

Trihydroxystearin- emolient,  składnik jest lipidem złożonym z gliceryny i kwasu hydroksystearynowego, rodzaju kwasów tłuszczowych. Trihydroksystearyna jest stosowana w preparatach do pielęgnacji ciała, dłoni i skóry. Jest również stosowany w preparatach do makijażu, w tym do makijażu oczu, róż do policzków, pudru do twarzy, podkładów i szminki.
Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający
Methicone- emulgator. Ułatwia aplikację, sprawia, że skóra staje się delikatna i miękka w dotyku. Wygładza i wypełnia drobne zmarszczki. Efekt ten utrzymuje się czasowo. Zmniejsza lepkość kosmetyku. Stosowany w kosmetykach kolorowych.

Triethoxycaprylylsilane- jest klasyfikowany jako eter siloksanowy, który służy jako środek wiążący i emulgator. Służy jako reaktywny środek do obróbki powierzchni, który chemicznie wiąże pigmenty, tworząc stabilną powłokę, nawet przy niskim pH składniki silikonowe pozwalają dobrze rozprowadzać pigmenty.

Silica- dwutlenek krzemu, Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.  cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. Stosowany w żywności. Poza żywnością stosowany również w produkcji szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.

Sodium Benzoate - benzoesan sodu. Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Pentylene Glycol- glikol pentylenowy jest syntetycznym, o niskiej masie cząsteczkowej rozpuszczalnikiem i środkiem kondycjonującym skórę.

Acrylonitrile/Methyl Methacrylate/Vinylidene Chloride Copolymer- używany w kosmetykach jako lekki wypełniacz, poprawia wrażliwość naskórka wodnych formuł żelowych i czyni je bardzo wygodne i gładkie. Podejrzewa się, że kopolimer chlorku akrylonitrylu / metakrylanu metylu / winylidenu powoduje zaburzenia endokrynologiczne

Synthetic Wax- wosk syntetyczny. Emolient tłusty, ma działanie maskujące.

Polyglyceryl-4 Isostearate- emolient, jest syntetycznym środkiem do pielęgnacji skóry na bazie lipidów. Zmniejsza działanie drażniących detergentów, zapobiega przesuszeniom skóry i włosów

Cetyl PEG/PPG-10/1 Dimethicone-  ten środek do pielęgnacji skóry jest syntetycznym związkiem chemicznym składającym się z dimetikonu, polimeru na bazie krzemu i glikolu polietylenowego (PEG) - glikolu polipropylenowego (PPG). Może być zanieczyszczony potencjalnie toksycznymi zanieczyszczeniami produkcyjnymi, takimi jak 1,4-dioksan.

Hexyl Laurate- laurynian heksylu, składa się z alkoholu heksylowego i kwasu laurynowego, naturalnie występującego kwasu tłuszczowego. Służy jako emolient, środek kondycjonujący i zmiękczający skórę.

Niacinamide- biały, bezzapachowy proszek rozpuszczalny w wodzie lub alkoholu, wrażliwy na silne kwasy- niestabilny w obecności mocnych kwasów. Niacinamid, to jedna z form witaminy B3. W przemyśle jest pozyskiwany syntetycznie, ale jest niezbędny człowiekowi i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, występuje w naturze w wielu roślinach. Substancja powinna być szczelnie zamknięta i przechowywana z daleka od światła. Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 2-5%, w preparatach leczniczych wyższe. Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym.
Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Tocopheryl Acetate- pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Parfum/ Fragrance- zapach

Ethylene Brassylate- popularny składnik, każdej z kategorii perfum.

Polyethylene- materiał ścierający i polerujący w peelingach mechanicznych, pastach do zębów. Usuwa martwy naskórek, płytkę nazębną. W formie niskocząsteczkowej jest filmotwórczy, ma również właściwości emulgujące i stabilizujące formuły. Służy także do produkcji opakowań
Składnik może być zanieczyszczony dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. Składnik jest szkodliwy dla środowiska naturalnego. W Stanach Zjednoczonych został zabroniony w produkcji peelingów. Doskonałą alternatywą dla tego ścierniwa są naturalne komponenty, np cukier, sól, naturalne woski, zmielone ziarna, pestki i nasiona roślin, orzechy i łupiny orzechów. Jest wiele substancji zamiennych, które przy okazji ulegają biodegradacji.

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Fructose- frutkoza- cukier owocowy, nawilża i odżywia skórę. Stosowany w peelingach
Urea- mocznik. substancja chemiczna powstaje w ludzkim organizmie - jest ubocznym produktem przemiany białek, a wydalamy go wraz z potem i moczem. Znajduje się również w skórze, gdzie jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się jego syntetyczny odpowiednik, nietoksyczny i niealergizujący. Otrzymuje się go z amoniaku i dwutlenku węgla. Nazwa ''mocznik'' jest określeniem potocznym – dla chemików i kosmetologów jest to diamid kwasu węglowego, czyli karbamid. Jest humektantem, czyli substancją o dużej zdolności pochłaniania wody. W swojej naturalnej postaci jest jednym ze składników odpowiedzialnych za prawidłowe nawilżenie skóry. Mocznik jest składnikiem różnych preparatów kosmetycznych – znajduje się w kremach (do twarzy, stóp, rąk), balsamach do ciała, maściach, emolientach, tonikach, szamponach i odżywkach do włosów, a nawet w pastach do zębów. Ze względu na swoje właściwości nawilżające i umiejętność zatrzymywania wody w naskórku jest niezastąpiony do pielęgnacji skóry suchej oraz atopowej, a także skóry w okresie menopauzy, gdy z powodu spadku poziomu hormonów staje się ona wiotka i bardzo sucha. Ratuje skórę zmaltretowaną zbyt długim opalaniem. Sprawdza się również w przypadku innych typów cery – np. wrażliwej i alergicznej (nie podrażnia, a więc w wyższym stężeniu może bezpiecznie złuszczyć martwe komórki, zastępując inne substancje, np. kwasy owocowe, których taka cera nie toleruje). Pomaga przy pielęgnacji cery trądzikowej, łupieżu, radzi sobie z przesuszonymi kolanami i łokciami, jest też znakomitym remedium na popękane pięty.
Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający


Isopropyl Titanium Triisostearate- stosowany w kosmetykach zawierających pigmenty, jest lekkim emolientem, zmiekcza i wygładza.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Maltose- maltoza,  dobrze rozpuszczalna w wodzie, która ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego rezerwuaru wody w skórze. Jest wtedy nawilżona, napięta i elastyczna

Sodium Lactate- organiczny związek chemiczny, sól sodowa kwasu mlekowego. Składnik stosowany powszechnie, podnosi zdolności nawilżające kosmetyków, przenika przez warstwę rogową skóry, zmiękcza ją i utrzymuje wilgoć. W wyższych stężeniach działa złuszczająco, oczyszczająco i przeciwłojotokowo. Spotykana w każdego rodzaju kosmetykach, do twarzy, ciała. a także w preparatach złuszczających, maściach na zrogowacenia i odciski stóp, peelingach chemicznych i enzymatycznych, żelach do mycia, kremach, balsamach, ponieważ reguluje pH kosmetyków i ma właściwości przeciwbakteryjne. Pobudza cebulki włosów do wzrostu, spotykana w szamponach i odżywkach. Najlepsze działanie wykazuje w obecności kwasu mlekowego.

Sodium Pca- substancja nawilżająca, występuje naturalnie w ludzkiej skórze. Odpowiedzialna za właściwe nawilżenie i elastyczność warstwy rogowej naskórka. Sodium PCA ma również zastosowanie w kosmetykach do włosów jako substancja antystatyczna - zapobiegająca elektryzowaniu się włosów.

Trehalose- isacharyd, powstały z dwóch cząsteczek glukozy. Redukuje zapach potu, zatrzymuje wilgoć, nawilża skórę.

Benzyl Benzoate- składnik kompozycji zapachowej. Może być rozpuszczalnikiem innych substancji zapachowych, działa również antybakteryjnie i chroni kosmetyki przed zepsuciem.

Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Glucose- cukier owocowy, koi i nawilża skórę
Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający
Sodium Hyaluronate- hialuronian sodu  idealny składnik do nawilżania twarzy, skóry całego ciała czy włosów. Nie obciąży, za to pozwoli związać wodę w ich wnętrzu, zapewniając im elastyczność, miękkość i młody wygląd. jest pochodną kwasu hialuronowego, a także naturalnym składnikiem naszych łez, dzięki czemu często używa się go do produkcji kropli do oczu czy płynów do przechowywania i czyszczenia soczewek kontaktowych. Natomiast sam kwas hialuronowy to substancja naturalnie produkowana przez naszą skórę, która zapewnia jej młody i jędrny wygląd, ponieważ:
* ma bardzo silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że potrafi przyciągnąć i trwale związać cząsteczki wody w tkance - jego jedna cząstka potrafi przyciągnąć aż 250 cząsteczek wody z otoczenia,
* wchodzi w reakcję z kolagenem i elastyną, dwoma białkami, które odpowiadają za elastyczność i napięcie skóry. Wypełnia on przestrzenie między nimi - razem tworzą rodzaj rusztowania dla tkanki.
Niestety z wiekiem jego produkcja wyraźnie maleje - jego największe stężenie występuje w skórze niemowląt. Ilość kwasu hialuronowego w tkance zmniejsza się też pod wpływem czynników zewnętrznych, przede wszystkim na skutek szkodliwego działania promieniowania UVA i UVB.

BHT- konserwuje i zapobiega zmianie zapachu i barwy w kosmetykach

Tin Oxide:[May Contain/Peut Contenir/ +/-:

Iron Oxides (Ci 77491)- tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

CI 77492- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 77499- (Iron Oxides)- czarny barwnik, magnetyk.

Titanium Dioxide (Ci 77891)- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzykoczerniaka i bielactwa. 

Mica- mika, pigment kosmetyczny stosowany, jako kolorant w kosmetykach do makijażu oraz dających efekt rozjaśnienia lub opalenizny, np. w kremach i balsamach rozświetlających lub brązujących. Występuje w wielu kolorach i wykończeniach. Ma właściwości odbijające światło, dzięki czemu po aplikacji skóra jest optycznie wygładzona, rozświetlona, a zmarszczki i rozszerzone pory mniej widoczne. Znajduje zastosowanie również jako substancja zmętniająca zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje kosmetyków, odbija promieniowanie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość, a substancje wrażliwe na światło nie ulegają psuciu.

                                Moja opinia
Obiecałam sobie, że już nie będę kupować podkładów drogeryjnych, a zamienię je na te naturalne z dobrym składem. Jednak nie do końca umiem wytrwać w tym co sobie postanowię J A mianowicie: Niedawno ukazała się nowość na rynku Max Factor radiant lift długotrwały podkład rozświetlający

Jakiś czas temu jedna z Was prosiła o analizę składu tego podkładu a ja w zamiarach miałam go również przetestować. J Przyniosłam w pojemniczku próbkę
Stosowałam go kilka dni i sama nie wiem…
Na pewno nie nadaje się dla cery suchej i bardzo podkreśla suche skórki, okropnie to widać.
Moja cera jest mieszana a miejscami aktualnie przesuszona. Nie wiem może to zły czas na jego stosowanie, ale to nie jest to co bym chciała. Konsystencja jest bardzo podobna do podkładu Bourjois Healthy Mix.
Recenzja tutaj kliknij tutaj
Zapach jest praktycznie niewyczuwalny. Posiada spf 30. Cena dość wysoka jak za takie coś...ale w internetach można dostać dużo taniej już od 32 zł.

Lubię podkłady rozświetlające, bo ładnie odbijają światło na mojej buzi i nie wygląda ona na przetłuszczoną i błyszczącą, tylko takie naturalne glow J
Opakowanie to szklana buteleczka o pojemności 30 ml z pompką ułatwia aplikację. Podkład jest w kilku odcieniach, ja mam 47 nude. 
Na razie się nie polubiliśmy, również ze względu na skład. Sami zobaczcie… L
Jestem coraz bliżej tego, by przerzucić się tylko i wyłącznie na podkłady naturalne, mineralne a do tych drogeryjnych już nigdy nie wracać, ale same wiecie jak to kusi, gdy jakaś nowość pojawi się na rynku.
Świetna sprawa jest taka, że można w pojemniczku odlać trochę z testera i wypróbować jeszcze przed zdecydowaniem się na zakup pełnowartościowego kosmetyku J Polecam taką opcję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz