poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Perfecta kojąca woda micelarna moc minerałów cera wrażliwa alergiczna i sucha


Perfecta kojąca woda micelarna moc minerałów cera wrażliwa alergiczna i sucha

Perfecta kojąca woda micelarna moc minerałów cera wrażliwa alergiczna i sucha dokładnie oczyszcza skórę, koi podrażnienia, redukuje napięcie skóry, nawilża i odświeża.
Polecany do codziennego oczyszczania i pielęgnacji twarzy, oczu, ust, szyi i dekoltu.

Sposób użycia: Nasączyć wacik płynem i delikatnie zmyć makijaż. Powtarzać, aż wacik będzie czysty. Nie wymaga spłukiwania wodą. Nie pozostawia tłustej, lepkiej warstwy.
Perfecta kojąca woda micelarna moc minerałów cera wrażliwa alergiczna i sucha

Analiza składu:
Aqua- woda

PEG-7 Glyceryl Cocoate- substancja wspomaga inne emulgatory. Substancja stosowana przede wszystkim w produktach do mycia włosow i ciała. Ma właściwości myjące, natłuszczające i poprawiające jakość piany. Wygładza skórę i włosy.

Glycerin- gliceryna, silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

PPG-26-Buteth-26/PEG-40 Hydrogenated Castor Oil- substancja konsystencjotwórcza. Ma działanie zmiękczające i uelastyczniające. Stosowany w szamponach, płynach de demakijażu i żelach do kapieli. Znacznie wpływa na konsystencje kosmetyku. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Sugerowane stężenie w kosmetyku: Od 1-10%. Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.
Perfecta kojąca woda micelarna moc minerałów cera wrażliwa alergiczna i sucha
Lapis Lazuli Extract- kamień Nieba i Bogów,  bogactwo minerałów krzemu, wapnia i magnezu, woda Lazurytowa. W połączeniu ze srebrem przynosi ulgę w chorobach skóry, epilepsji i reumatyzmie, nawet jak to jest tylko kamień oprawiony w srebro. Eliksir sporządzony z Lazurytu leczy śledzionę, płuca, gardło, limfę, grasicę, oraz choroby skóry, gdy dodany jest do kąpieli.

Euphrasia Rostkoviana Extract- ekstrakt ze świetlika lekarskiego, ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i kojące. Zmniejsza obrzęki, stosowany do żeli pod oczy.

Gossypium Herbaceum Seed Extract- ekstrakt z nasion bawełny. Polecany dla skóry szczególnie przesuszonej i wrażliwej, wspiera również procesy regeneracyjne zachodzące w komórkach, a więc w pewnym stopniu opóźnia pojawianie się zmarszczek. 
Wszechstronność składników uzyskiwanych z bawełny najlepiej widać w balsamach i kremach do rąk. Liczą się tutaj: wspomaganie regeneracji, kojenie podrażnień, zapobieganie wysuszeniu, przyspieszanie gojenia się niewielkich zadrapań. Z każdym z tych zadań bawełna radzi sobie doskonale. 

Sea Salt- sól morska, powstaje w wyniku odparowania wody oceanicznej lub wody z jezior słonowodnych, zwykle przy niewielkim przetwarzaniu. Odżywia, i dodaje blasku.

Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Hydroxyacetophenone- konserwant

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

                                 Moja opinia
Dostałam go w prezencie. Nigdy nie byłam zainteresowana tą firmą, jakoś nie przypadła mi do gustu i sama bym go na pewno nie kupiła. Dobrze oczyszcza, nie szczypie, nie podrażnia ale skład mi się nie bardzo podoba. To jeden z tych płynów micelarnych, który nie zrobił mi krzywdy, ale mimo to nie zachwycił mnie. Nie ma tego czegoś w sobie… Kosmetyki drogeryjne stają się u mnie przeszłością... i bardzo mnie to cieszy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz