poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Garnier fructis szampon przeciwłupieżowy wzmacniający 2 w 1


Garnier fructis szampon przeciwłupieżowy wzmacniający 2 w 1

Garnier fructis szampon przeciwłupieżowy wzmacniający 2 w 1 zawiera ekstrakt z zielonej herbaty oraz oczyszczający pirytionian cynku, aby długotrwale wyeliminować oznaki łupieżu i nadać blask włosom. Natychmiastowe działanie. Działa przeciw nawrotom łupieżu.*

*Eliminacja widocznych oznak łupieżu. Test kliniczny: do 6 tygodni bez nawrotów łupieżu po 4 tygodniach stosowania szamponu.

Super owoc dla super włosów
Nowe formuły Fructis bez parabenów zawierają wzmacniające ekstakty owocowe. Garnier stworzył wyjątkowe połączenie białek z cytryny*, witamin B3 i B6, ekstraktów z owoców i roślin o udowodnionej skuteczności, aby zaoferować Ci widocznie zdrowsze, mocniejsze włosy.

Sposób użycia:
Nałóż odpowiednią porcję szamponu na włosy i dokładnie je umyj.

Rezultat:
Włosy pozbawione widocznych oznak łupieżu i pełne blasku. 
Garnier fructis szampon przeciwłupieżowy wzmacniający 2 w 1
Analiza składu:
 Aqua/ Water- woda

Sodium Laureth Sulfate - sól sodowa,  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Coco- Betaine - substancja myjąca ,usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kondycjonuje skórę i włosy - zmiękcza i wygładza. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę.

Glycol Distearate-  emolient tłusty, tworzy wygładzający i ochronny film na skórze i włosach. Kondycjonuje, zmiękcza i natłuszcza, również w kosmetykach myjących, jest pianotwórczy. Wykorzystywany ze względu na właściwości emulgujące, do tworzenia emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwianiu faz. Zdolny do tworzenia miceli w obecności anionowych detergentów. Nadaje kosmetykom perłową barwę i ułatwia aplikację, zmniejsza lepkość. stoswany w stanie czystym może działać komedogennie (tworzyć zaskórniki, zapychać pory).

Sodium Chloride- sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny.  Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.
Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.


CI 19140/ Yellow 5 -  tatrazyna, żółcień spożywcza. Barwnik cytrynowożółty rozpuszczalny w wodzie. Stosowany w celu uzyskania wyraźnie żółtej barwy składnika.

CI 42090/ Blue 1- błękit brylantowy, barwnik

Niacinamide- biały, bezzapachowy proszek rozpuszczalny w wodzie lub alkoholu, wrażliwy na silne kwasy- niestabilny w obecności mocnych kwasów. Niacinamid, to jedna z form witaminy B3. W przemyśle jest pozyskiwany syntetycznie, ale jest niezbędny człowiekowi i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, występuje w naturze w wielu roślinach. Substancja powinna być szczelnie zamknięta i przechowywana z daleka od światła. Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 2-5%, w preparatach leczniczych wyższe. Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym.

Cocamide Mipa- monoizopropanoloamid kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Substancja stosowana jako renatłuszczająca w preparatach myjących. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych.

Saccharium Officinarium Extract/ Sugar Cane Extract- ekstrakt z trzciny cukrowej, zapobiega powstaniu pierwszych oznak starzenia. Zwalcza trądzik i zaskórniki. Nawilża i odżywia skórę. Skuteczny w usuwaniu przebarwień, przyspieszeniu odnowy komórkowej, redukcji drobnych i głębszych zmarszczek, spłyceniu blizn, zapobieganiu starzeniu się skóry, zmiękczeniu i wygładzeniu skóry, wspomaga syntezę kolagenu, elastyny. Stosowany w produktach do włosów oczyszcza i nabłyszcza.

Sodium Benzoate - benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Sodium Polynaphthalenesulfonate - składnik konsystencjotwórczy- zawieszający i żelujący, a także zapobiegający rozwarstwianiu faz emulsyjnych. Ułatwia pienienie i aplikację kosmetyków. Ułatwia także rozpuszczalność składnikom trudno rozpuszczalnym w wodzie. Zastosowanie znajduje m.in. w kosmetykach myjących oraz do makijażu, cieniach do powiek, tuszach do rzęs.

Hydroxycitronellal- substancja syntetycznie pozyskiwana z naturalnego cytronelalu. Producent ma obowiązek wykazania obecności tego składnika w składzie INCI, jeżeli jego ilość przekracza: 0,001% w kosmetykach niespłukiwanych, 0,01% w kosmetykach spłukiwanych. Składnik kompozycji zapachowych imitujący zapach konwalii i lilii i substancja maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

Sodium Acetate- octan sodu, ma działanie konserwujące, chroniące kosmetyki przed gnieżdżeniem się mikroorganizmów. Wykorzystywany m.in. w przemyśle perfumeryjnym. Jest także regulatorem kwasowości i stabilizatorem. Stosowany również jako substancja aktywna (wypełnienie) w produkcji ogrzewaczy do rąk i stóp oraz kompresów rozgrzewających.

Hydroxypropyltrimonium Lemon Protein- substancja rozpuszczalna w wodzie,  wykorzystywana głównie w kosmetykach do mycia i pielęgnacji włosów. Zapobiega elektryzowaniu i plątaniu włosów, ułatwia rozczesywanie, wygładza i odbudowuje wypełniając ubytki i uszkodzenia włosów. Działa także nawilżająco i wzmacniająco zarówno na włosy jak i skórę.

Sodium Hydroxide-  (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu        profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Phenoxyethanol - składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Polyquaternium- 10-  jest polimerem pochodzenia naturalnego, wytworzonym na bazie celulozy, w formie białego proszku o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma bardzo dobrą zgodność ze środkami powierzchniowo-czynnymi, więc jest odpowiedni do użycia w produktach, które je zawierają, np. szamponach do włosów. Poprawia lepkość produktu dzięki czemu zastosowanie dodatkowych środków zagęszczających może nie być potrzebne. Zwiększa objętość i jakość piany. Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie sprayu. Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiają rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku.Polyquaternium-10 stosowany jest w szamponach i odżywkach do włosów, w nawilżających płynach do kąpieli i żelach do mycia, w żelach do stylizacji włosów, w produktach do demakijażu i oczyszczania skóry, kremach i maściach leczniczych i innych. Zalecane użycie: 0,2 – 2%

Salicylic Acid- kwas salicylowy. Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.

Cellulose Gum - (guma celulozowa) - to naturalne polisacharydy  obficie występujące we wszystkich roślinach. Posiada dużą lepkość, nietoksyczny i uważany za nie alergenny. 
Garnier fructis szampon przeciwłupieżowy wzmacniający 2 w 1
Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Camellia Sinesis Leaf Extract- ekstrakt z kamelii.  Utrzymuje odpowiedni poziom wilgotności włosów, skóry głowy oraz skóry ciała z racji swego powinowactwa do skóry ludzkiej i możliwości głębokiej jej penetracji,
·        Chroni naskórek i włosy przed wysuszeniem, regeneruje, ma właściwości antyoksydacyjne. Warto wcierać ekstrakt kameliowy w skórę szyi i starzejącą się skórę dłoni przed snem,
·        Stosowany przed myciem głowy zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów oraz łupieżowi,
·        Odżywia włosy, chroni ich końcówki oraz działa na włosy elektrostatycznie dlatego polecany jest w przypadku włosów suchych, porowatych i elektryzujących się.
·        Chroni przed promieniowaniem słonecznym, choć nie w taki sposób, jak specjalistyczne środki do ochrony przed UV,
·        Odżywia kruche paznokcie i suche skórki, dlatego warto używać go w formie odżywki do paznokci,
·        Doskonały do masażu ciała, skóry suchej, wrażliwej i mało nawilżonej.

Zinc Pyrithione- pirytion cynku, ma działanie przeciwłojotokowe i przeciwłupieżowe, reguluje rogowacenie skóry i pracę gruczołów łojowych, działa przeciwzapalnie, łagodząco i przeciwświądowo, dlatego stosuje się go jednocześnie jako konserwant i substancję kondycjonującą w szamponach i kosmetykach do skóry tłustej i trądzikowej. 

Linalool - komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Isopropyl Alcohol -  znajduje się w lakierach do paznokci, zmywaczach, wysuszaczach; ale też w odżywkach do włosów, środkach do stylizacji włosów. U wrażliwców – składnik ten może silnie wysuszać i podrażniać bez względu na stężenie i zawartość składników potencjalnie łagodzących jego działanie niepożądane. W kosmetykach do włosów jego działanie jest łagodzone olejami i humektantami.

Alpha- Isomethyl Ionone - składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Carbomer - karbomer, substancja pochodzenia chemicznego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.

Pyrus Malus Fruit Extract/ Apple Fruit Extract- ekstrakt z pestek jabłka,  działa antyoksydacyjne, przeciwutleniająco, głównie za sprawą związków fenolowych i witaminy C wymiatających wolne rodniki, reguluje transepidermalną utratę wody.

Pyridoxine HCI - HCl pirydoksyny to chlorowodorek witaminy B6. Naturalnie stosowany w organizmie pirydoksyna pomaga w równoważeniu sodu i potasu, jak również w promowaniu produkcji czerwonych krwinek. Uważa się również, że jest to środek zapobiegawczy dla łupieżu, wyprysków i łuszczycy, jak podaje Wikipedia. Uważa się również, że ma właściwości antybakteryjne i przeciwutleniające, gdy stosuje się miejscowo na skórę, chociaż istnieje bardzo niewiele badań w celu zweryfikowania tych twierdzeń. Chociaż sama witamina B6 nie jest bezpośrednio stosowana w pielęgnacji skóry, jej niedobór może prowadzić do problemów skórnych, w tym do kontaktowego zapalenia skóry, podrażnienia, egzemy i blizn. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, pirydoksyna jest stosowana jako środek do pielęgnacji skóry i włosów, i występuje w wielu różnych formułach, w tym w produktach do kąpieli, mydłach i detergentach, produktach oczyszczających, produktach do pielęgnacji włosów i płynach do pielęgnacji skóry. 

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Citric Acid - kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Citrus Lemon Peel Oil /Lemon Peel Oil - olejek eteryczny ze skórki cytryny. Ma silne działanie przeciwbakteryjne.  W niektórych kremach substancja ta jest stosowana jako środek wybielający – rozjaśnia matową i przebarwioną skórę. Olejek stosowany także w kremach przeciwzmarszczkowych – składnik olejku, limonen, jest silnym przeciwutleniaczem, wychwytującym wolne rodniki; olejek hamuje również elastazę – enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. Stosuje się go także w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej – olejek eliminuje nadmiar łoju i zaskórników, działa bakteriobójczo.

Methylisothiazolinone - substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).

Citrus Limon Peel Extract/ Lemon Peel Extract - wyciąg ze skórki cytryny. Wykazuje działanie opóźniające procesy starzenia, przeciwzmarszczkowe. Ma także właściwości silnie przeciwzapalne i wzmacniające naczynia krwionośne, ponadto wspomaga likwidowanie obrzęków, a także przebarwień, rozjaśnia skórę i likwiduje rumień. Wykorzystywany w produkcji różnego rodzaju kosmetyków i preparatów, np kremów, żeli myjących, koncentratów i kompleksów do skóry naczynkowej, z trądzikiem różowatym i pospolitym.

Leuconostoc/ Radish Root Ferment Filtrate - konserwant naturalny EKO stanowi alternatywę dla tradycyjnych konserwantów syntetycznych. Jest to produkt zupełnie naturalny, pochodzenia roślinnego, bez żadnych dodatków. 

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Parfum/Fragrance. ( F.I.L. C191232/1)- zapach

                        Moja opinia
Nie mam problemów z łupieżem, ale kiedyś szampon z tej firmy pozytywnie mnie zaskoczył, i postanowiłam spróbować tego. Pięknie pachnie a zapach na włosach utrzymuje się dość długo, jest taki orzeźwiający i energicznyJ. Włosy są błyszczące, dobrze się rozczesują i wyglądają na zdrowe. Skóra głowy nie była podrażniona i wysuszona. Konsystencja jest gęściejsza i dobrze się rozprowadza na włosach, szybko się pieni JOpakowanie duże zielone, przyciąga wzrok pojemność 400 ml więc jest bardzo wydajny. Polecam wypróbować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz