piątek, 11 maja 2018

Tołpa nature story miętowa limonka orzeźwiający żel z peelingiem bambusowym do mycia twarzy


Tołpa nature story miętowa limonka orzeźwiający żel z peelingiem bambusowym do mycia twarzy

Tołpa nature story miętowa limonka orzeźwiający żel z peelingiem bambusowym do mycia twarzy to skuteczne oczyszczenie i delikatny peeling przywracający skórze świeżość każdego dnia. Usuwa nadmiar sebum i zanieczyszczenia. Dzień po dniu stopniowo złuszcza zrogowaciały naskórek i odblokowuje pory. Zapobiega błyszczeniu i eliminuje szary koloryt skóry.

Nie zawiera: sls-u, mydła, sztucznych barwników, parabenów i donorów formaldehydu, silikonów, oleju parafinowego
Tołpa nature story miętowa limonka orzeźwiający żel z peelingiem bambusowym do mycia twarzy
Analiza składu:


Aqua- woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Cocamidopropyl Betaine- popularna substancja myjąca, pianotwórcza stosowana w produktach do mycia twarzy, ciała, włosów, żelach, szamponach. Łagodzi potencjalne działanie drażniące anionowych substancji myjących, np Sodium Laureth Sulfate. Stabilizuje i poprawia pienienie kosmetyków. Poprawia również konsystencję. Wykazuje słabe działanie alergiczne,jest bezpieczne dla kobiet w ciąży,może przesuszać skórę wrażliwą.

Polysorbate 20- środek powierzchniowo czynny oraz jako środek zwilżający. W swojej oryginalnej postaci, polisorbat to pochodna nieszkodliwego sorbitolu. ”Polysorbate 20″ jest już szkodliwy  gdyż jest traktowany 20 częściami tlenku etylenu, i  ​​może on wówczas być zanieczyszczony 1,4-dioksan, potencjalnie niebezpiecznym. 1,4-dioksan rakotwórczy  łatwo wnika w skórę. Ten składnik jest również związany z alergią skóry.  Umiarkowane dawki mogą powodować podrażnienia. Stosowany również w środkach do prania.  Pomaga uniknąć niespecyficznego wiązania przeciwciał. Wykorzystywany przez filatelistów by usunąć znaczki z kopert oraz do usuwania pozostałości z pieczęci, bez szkody dla samego znaczka.

Polyglyceryl-3 Caprate- poliglicerolowe estry nie podrażniają skóry. Ma za zadanie
wygładzać skórę, włos i nawilżać.

Caprylyl/Capryl Glucoside- jest naturalnym detergentem, niejonowym środkiem powierzchniowo czynnym, pozyskiwanym z odnawialnych materiałów, takich jak alkohole tłuszczowe lub rośliny glukozy. Jest wysoce pieniący i oczyszczający i jest o wiele bardziej delikatny niż siarczan sodowo-laurowy (SLS). Jest idealny do płynów micelarnych i żeli do mycia twarzy, ponieważ jest łagodny dla oczu. Jest bardzo dobrze tolerowany przez ludzką skórę i może być używany do tworzenia delikatnych kosmetyków czyszczących. Produkt został certyfikowany przez ECOCERT.

Rice Bran Wax- wosk ryżowy, substancja konsystencjotwórcza, zmiękczająca.

Bambusa Arundinacea Stem Powder- proszek uzyskiwany z suszonych, mielonych łodyg bambusa arundinacea. Ekstrakt bogaty w minerały i proteiny, który jest stosowany jako środek zmiękczający i nawilżający i może przywrócić skórze sprężystość i elastyczność.

Peat Extract- ekstrakt z torfu, ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, ściągające, i łagodzi podrażnienia.

Arctium Majus Root Extract- ekstrakt z korzenia łopianu. Łopian aplikowany na skórę w postaci okładów lub kąpieli na jego bazie hamuje silnie rozwój szkodliwych bakterii oraz grzybów chorobotwórczych i służy w leczeniu łagodnych zaburzeń czynności skóry, zwłaszcza na tle łojotokowym. Wspomaga także leczenie wyprysku, trądzikuświądu skóryczyraków. Pomoże także przy wypadaniu włosów, spowodowanym łojotokiem czy łupieżem. włosy są pozbawione blasku, łamliwe, wypadają i stają się coraz rzadsze, sięgnij po olej łopianowy. To sprawdzony sposób na bujną czuprynę.

Juniperus Communis Fruit Extract- extract z owoców jałowca pospolitego, reguluje wytwarzanie subum i ogranicza przetłuszczanie.            
Tołpa nature story miętowa limonka orzeźwiający żel z peelingiem bambusowym do mycia twarzy


Gentiana Lutea Root Extract-  to ekstrakt z kłącza i korzeni goryczki, Gentiana lutea, Gentianaceae. Ma właściwości lecznicze w chorobach układu pokarmowego.

Thymus Vulgaris Flower/ Leaf Extract-  ekstrakt z macierzanki, gatunku rośliny należącej do rodziny jasnotowatych. Zwyczajowo nazywana jest tymiankiem pospolitym i tymiankiem właściwym. Składnik wykazuje działanie silnie bakteriobójcze i przeciwzapalne, działa ściągająco, oczyszczająco i odkażająco. Goi stany zapalne skóry. Polecany do skóry tłustej, trądzikowej, także skóry głowy. Wykorzystywany jest także w przemyśle perfumeryjnym, jako substancja zapachowa. Ma właściwości okluzyjne, tworzy na powierzchni skóry cieńką, ochronną warstwę.

Citrus Limon Peel Extract-  ekstrakt ze skórki cytryny, bogaty we flawonoidy i olejki eteryczne, wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym, ściągającym, antyseptycznym, odświeżającym, w kosmetykach dla tłustej, zanieczyszczonej, źle ukrwionej skóry, przy rozszerzonych porach, tłustych włosach, cellulicie i żylakach.

Citrus Aurantifolia Fruit Extract- zawiera duże ilości witaminy C, bioflawonoidów cytrusowych i minerałów. Ekstrakt z limonki stosowany jest w kosmetyce ze względu na dużą zawartość cukrów oraz α-hydroksykwasów. Te składniki aktywne sprawiają, że limonka znajduje zastosowanie w każdego rodzaju produktach nawilżających. Zastosowanie kwasów AHA w kosmetykach poprawia elastyczność skóry niezależnie od stopnia jej nawilżenia. Szczególnie doceniana jest także użyteczność kwasów AHA dla suchej skóry, w przypadkach gdy stosowane preparaty nawilżające nie przynoszą spodziewanych efektów. Dodatkową korzyścią płynącą z wykorzystania kwasów AHA jest klinicznie potwierdzony, zauważalny powrót grubości warstwy rogowej skóry do stanu bliskiego normalnemu. Enzymy i kwasy owocowe zawarte w wyciągu tego owocu rozpuszczają martwe komórki, pozostawiając skórę gładką w dotyku.
Inne właściwości limonki w kosmetyce to działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i odświeżające. Jest remedium na rozszerzone i zanieczyszczone pory, bowiem skutecznie oczyszcza je i zmniejsza. Ponadto łagodzi różne stany zapalne, wypryski, podrażnienia oraz przyspiesza ich gojenie.

Buddleja Davidii Meristem Cell Culture- komórki macierzyste budleja davidii, krzew znany głownie jako roślina ozdobna. Ma działanie przeciwzapalne antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Skutecznie chronił składniki lipidowe skóry przed stresem oksydacyjnym.

Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Juice-  ekstrakt z mięty pieprzowej, wpływa na dobrą kondycję skóry. Oodpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia ciało pozbawione blasku i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry. Odświeża skórę i reguluje intensywność wydzielania naturalnych tłuszczów, tym samym zapobiegając rozwojowi trądziku i zatykaniu się porów. Dzięki ekstraktowi z mięty pieprzowej cera staje się gładka i lśniąca.
Mięta pieprzowa znalazła również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Kilka kropli olejku dodanych do butelki szamponu do włosów pomoże ci pozbyć się uporczywego łupieżu, natomiast wmasowanie preparatu bezpośrednio w skórę głowy przyspiesza wzrost włosów. Poza tym, użycie 1-2 kropli olejku miętowego na włosy doda im blasku, likwidując problem puszenia się włosów i dyscyplinując fryzurę.
Wiele balsamów do ust i pomadek nawilżających korzysta z łagodzących i odżywiających właściwości mięty pieprzowej. Olejek nie tylko chłodzi i nawilża wargi, ale służy również zmiękczeniu i wygładzeniu suchych, popękanych ust. Olejek z mięty pieprzowej ma szczególnie korzystny wpływ na usta poddane działaniu wiatru i spierzchnięte wargi, wysuszone promieniami słonecznymi - a wszystko za sprawą chłodzących właściwości mentolu.

Acrylates/C10-C30 Alkyl Acrylate Crossopolymer- substancja kondycjonująca, zmiękczająca. Stosowana w produktach do stylizacji włosów nadając im połysk.

Xanthan Gum- guma ksantanowa,  polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Sodium Citrate-  organiczny związek chemiczny z grupy cytrynianów, sól sodowa kwasu cytrynowego. Składnik wykorzystywany jako substancja konserwująca i niwelująca niepożądane zapachy w kosmetyku.  Jest przeciwutleniaczem.

Tetrasodium EDTA- sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

Parfum- zapach

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Caprylyl Glycol- kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Tołpa nature story miętowa limonka orzeźwiający żel z peelingiem bambusowym do mycia twarzy

                                
                                Moja opinia
Z tym produktem polubiłam się najbardziej. Żel z peelingiem bambusowym ma świeży zapach, delikatnie złuszcza naskórek i przyjemnie się go używa. Twarz jest oczyszczona, rozjaśniona i świeża. Nie mam po nim ściągniętej skóry i jestem zadowolona z produktu. Zużyłam połowę opakowania i nigdy mnie nie podrażnił i nie uczulił. Wszystkie opakowania z tej serii mają piękną szatę graficzną- nawołującą do natury, ale niech Was to nie zmyli, że to produkt naturalny :)m.in. dlatego, że na 4 miejscu w składzie jest polysorbate-20, bardzo się nie lubię z tym składnikiem. Dobrze, że jest to peeling i zaraz po użyciu go zmywam.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza