piątek, 11 maja 2018

Tołpa nature story miętowa limonka lekki krem z pudrem matującym


Tołpa nature story miętowa limonka lekki krem z pudrem matującym

Tołpa nature story miętowa limonka lekki krem z pudrem matującym nadaje skórze świeży, matowy wygląd. Reguluje wydzielanie sebum, odblokowuje i zwęża pory i ogranicza powstawanie zaskórników. Łagodzi też podrażnienia i zaczerwienienia. Zapobiega błyszczeniu skóry i daje komfort na cały dzień.

Kosmetyk zawiera ekstrakt z owoców limonki, sok z liści mięty, torf tołpa, kompleks morszczynu, łopianu, rukwi wodnej, bluszczu, cytryny, szałwii i mydlnicy, glicerynę oraz komórki macierzyste z budlei.

Główni bohaterowie: ekstrakt z owoców limonki i liści mięty. Działają odświeżająco, matują skórę i regulują wydzielanie sebum. Rozjaśniają też i wyrównują koloryt.
Tołpa nature story miętowa limonka lekki krem z pudrem matującym

Analiza składu:

Aqua-woda

Aluminum Starch Octenylsuccinate-  absorbent. Odpowiada za właściwości matujące, wygładza powierzchnie skóry, absorbuje nadmiar sebum. Środek przeciw zbrylaniu również zwiększający lepkość.

Peat Extract- ekstrakt z torfu, ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, ściągające, i łagodzi podrażnienia.

Coco-Caprylate- roślinny emolient otrzymywany z oleju kokosowego. Posiada postać płynnego, lekkiego olejku, o eleganckiej i aksamitnej konsystencji, który nadaje skórze jedwabiste odczucie. Dodatkowo składnik ten intensywnie nawilża i poprawia stan bariery lipidowej naskórka jest bowiem biokompatybilny z naturalnymi lipidami obecnymi w skórze. Jest to surowiec pochodzący ze 100% odnawialnych źródeł roślinnych.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Gentiana Lutea Root Extract-  to ekstrakt z kłącza i korzeni goryczki, Gentiana lutea, Gentianaceae. Ma właściwości lecznicze w chorobach układu pokarmowego.

Citrus Aurantifolia Fruit Extract- zawiera duże ilości witaminy C, bioflawonoidów cytrusowych i minerałów. Ekstrakt z limonki stosowany jest w kosmetyce ze względu na dużą zawartość cukrów oraz α-hydroksykwasów. Te składniki aktywne sprawiają, że limonka znajduje zastosowanie w każdego rodzaju produktach nawilżających. Zastosowanie kwasów AHA w kosmetykach poprawia elastyczność skóry niezależnie od stopnia jej nawilżenia. Szczególnie doceniana jest także użyteczność kwasów AHA dla suchej skóry, w przypadkach gdy stosowane preparaty nawilżające nie przynoszą spodziewanych efektów. Dodatkową korzyścią płynącą z wykorzystania kwasów AHA jest klinicznie potwierdzony, zauważalny powrót grubości warstwy rogowej skóry do stanu bliskiego normalnemu. Enzymy i kwasy owocowe zawarte w wyciągu tego owocu rozpuszczają martwe komórki, pozostawiając skórę gładką w dotyku.
Inne właściwości limonki w kosmetyce to działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i odświeżające. Jest remedium na rozszerzone i zanieczyszczone pory, bowiem skutecznie oczyszcza je i zmniejsza. Ponadto łagodzi różne stany zapalne, wypryski, podrażnienia oraz przyspiesza ich gojenie.

Mentha Piperita(Peppermint) Leaf Juice- ekstrakt z mięty pieprzowej, wpływa na dobrą kondycję skóry. Oodpręża zmęczoną skórę, rozjaśnia ciało pozbawione blasku i kontroluje prawidłowe natłuszczenie skóry. Odświeża skórę i reguluje intensywność wydzielania naturalnych tłuszczów, tym samym zapobiegając rozwojowi trądziku i zatykaniu się porów. Dzięki ekstraktowi z mięty pieprzowej cera staje się gładka i lśniąca.
Mięta pieprzowa znalazła również zastosowanie w pielęgnacji włosów. Kilka kropli olejku dodanych do butelki szamponu do włosów pomoże ci pozbyć się uporczywego łupieżu, natomiast wmasowanie preparatu bezpośrednio w skórę głowy przyspiesza wzrost włosów. Poza tym, użycie 1-2 kropli olejku miętowego na włosy doda im blasku, likwidując problem puszenia się włosów i dyscyplinując fryzurę.
Wiele balsamów do ust i pomadek nawilżających korzysta z łagodzących i odżywiających właściwości mięty pieprzowej. Olejek nie tylko chłodzi i nawilża wargi, ale służy również zmiękczeniu i wygładzeniu suchych, popękanych ust. Olejek z mięty pieprzowej ma szczególnie korzystny wpływ na usta poddane działaniu wiatru i spierzchnięte wargi, wysuszone promieniami słonecznymi - a wszystko za sprawą chłodzących właściwości mentolu.

Arctium Majus Root Extract- ekstrakt z korzenia łopianu. Łopian aplikowany na skórę w postaci okładów lub kąpieli na jego bazie hamuje silnie rozwój szkodliwych bakterii oraz grzybów chorobotwórczych i służy w leczeniu łagodnych zaburzeń czynności skóry, zwłaszcza na tle łojotokowym. Wspomaga także leczenie wyprysku, trądzikuświądu skóryczyraków. Pomoże także przy wypadaniu włosów, spowodowanym łojotokiem czy łupieżem. włosy są pozbawione blasku, łamliwe, wypadają i stają się coraz rzadsze, sięgnij po olej łopianowy. To sprawdzony sposób na bujną czuprynę.

Juniperus Communis Fruit Extract- extract z owoców jałowca pospolitego, reguluje wytwarzanie subum i ogranicza przetłuszczanie.            

Thymus Vulgaris Flower/Leaf Extract- ekstrakt z macierzanki, gatunku rośliny należącej do rodziny jasnotowatych. Zwyczajowo nazywana jest tymiankiem pospolitym i tymiankiem właściwym. Składnik wykazuje działanie silnie bakteriobójcze i przeciwzapalne, działa ściągająco, oczyszczająco i odkażająco. Goi stany zapalne skóry. Polecany do skóry tłustej, trądzikowej, także skóry głowy. Wykorzystywany jest także w przemyśle perfumeryjnym, jako substancja zapachowa. Ma właściwości okluzyjne, tworzy na powierzchni skóry cieńką, ochronną warstwę.

Citrus Limon Peel Extract- ekstrakt ze skórki cytryny, bogaty we flawonoidy i olejki eteryczne, wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym, ściągającym, antyseptycznym, odświeżającym, w kosmetykach dla tłustej, zanieczyszczonej, źle ukrwionej skóry, przy rozszerzonych porach, tłustych włosach, cellulicie i żylakach.

Carbomer-  karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość

Sodium Hydroxide- wodorotlenek sodu. Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Buddleja Davidii Meristem  Cell Culture- komórki macierzyste budleja davidii, krzew znany głownie jako roślina ozdobna. Ma działanie przeciwzapalne antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Skutecznie chronił składniki lipidowe skóry przed stresem oksydacyjnym.

Xanthan Gum- guma ksantanowa,  polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Sodium Acrylate/Acryloyldimethyl Taurate Copolymer-  polimer filmotwórczy, reguluje konsystencję kosmetyku, składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze

Polysorbate 80- niejonowy emulgator otrzymywany przez działanie tlenkiem etylenu na estry sorbitanu. W kombinacji z emulgatorami o niskim HLB (np. Lecytyną HLB 4) służy do tworzenia stabilnych emulsji typu O/W.
Jest biozgodny, biodegradowalny oraz dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe
Stosowany jest ponadto jako łagodny detergent w olejkach myjących, środek zwilżający, stabilizator i solubilizator olejków eterycznych.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Isohexadecane-  substancja ropopochodna, stabilna chemicznie, rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie. Emolient suchy, beztłuszczowy, pozostawia ochronny i kondycjonujący, lecz dość lekki i jedwabisty, nietłusty film na powierzchni, zmiękcza skórę i włosy. Stosowany w produktach do opalania, dezodorantach, antyperspirantach, produktach do demakijażu, nadaje plastyczności i elastyczności sztyftom, np. pomadkom do ust. Zapobiega odparowywaniu wody. Bardzo dobry w wykorzystaniu, jako substancja myjąca, rozpuszcza lipidy i tłuszcze.

Parfum- zapach

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Disodium EDTA-  sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Caprylyl Glycol- kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Tołpa nature story miętowa limonka lekki krem z pudrem matującym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz