piątek, 6 kwietnia 2018

Bielenda krem matujący na dzień zielona herbata


Bielenda krem matujący na dzień zielona herbata

Bielenda krem matujący na dzień zielona herbata
Preparat w formie lekkiego kremu, przeznaczonego do pielęgnacji cery mieszanej, ze skłonnością do błyszczenia, niedoskonałości i przebarwień.
Wyjątkowa lekka wodna formuła nie obciąża skóry, świetnie się rozprowadza, natychmiastowo wchłania, pozostawiając uczucie zmatowienia, nawilżenia i odświeżenia. Krem daje efekt satynowej miękkości i wygładzenia naskórka. Jest idealny zarówno do samodzielnego stosowania jak i pod makijaż. Razem z pozostałymi kosmetykami z linii zielona herbata w przyjazny i przyjemny sposób dba o cerę problematyczną.
Pojemność 50 ml

Działanie
Zawiera niezwykle efektywne połączenie skutecznych składników pielęgnujących: antybakteryjnego olejku herbacianego, kompleksu ANTI-OX i ANTI-POLLUTION oraz regenerującej witaminy B3. Krem rozjaśnia przebarwienia, matuje, ściąga pory i zmniejsza ich widoczność, nawilża i wygładza, zmniejsza występowanie zmian trądzikowych, sprzyja znacznej poprawie wyglądu i kondycji naskórka.
Wzbogacenie kremu o niezwykle efektywne połączenie witaminy Cekstraktu zielonej herbaty oraz BIOPOLIMERU tworzy kompleks ANTI-OX i ANTI-POLLUTION, które zaś stanowią swoistą „tarczę” przeciw zanieczyszczeniom powietrza i niekorzystnym wpływem środowiska. Krem w znacznym stopniu ogranicza przenikanie pyłów zawieszonych PM 2,5 w  głąb naskórka i ogranicza ich destrukcyjne działanie. Pozwala to utrzymać naskórek w dobrej kondycji, spowalnia procesy starzeniowe w nim zachodzące i czyni go silniejszym.

Efekt
Idealnie gładki, matowy i nawilżony naskórek – BEZ KLEJENIA, ŚWIECENIA I NIEPRZYJEMNEJ CIĘŻKOŚCI.
Stosowanie
Codziennie rano krem wmasować w skórę twarzy, szyi i dekoltu, pozostawić do wchłonięcia.
Bielenda krem matujący na dzień zielona herbata
Analiza składu:

Aqua (Water)- woda

Glycerin - silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Betaine- naturalna betaina to aminokwas otrzymywany z buraka cukrowego, będący pochodną glicyny. To krystalicznych biały proszek o bardzo higroskopijnych właściwościach, mający zdolność ochrony błon komórkowych. Wykazuje działanie silnie nawilżające, łagodzi drażniące działanie detergentów oraz zwiększa objętość włosów, dlatego stanowi idealny dodatek do produktów myjących (szampony, odżywki do włosów, emulsje myjące, płyny micelarne, płyny do higieny intymnej).
Zastosowana w kremach w wyższych stężeniach działa przeciwstarzeniowo, przeciwzmarszczkowo, nawilżająco oraz łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry. Bardzo dobrze ją nawilża i zmniejsza uczucie lepkości a także ułatwia rozprowadzanie kosmetyku.
Betaina idealnie łączy się z wodą i produktami podobnymi do niej, dodana do produktów myjących powoduje powstanie piany objętościowej i trwałej piany, co stanowi alternatywę dla osób chcących ograniczyć stosowanie detergentów.
Naturalna betaina to zupełnie inny produkt niż detergent cocamidopropyl betain, mający zastos0wanie jako składnik środków myjących.

Caprylic/ Capric Triglyceride -  trigliceryd kaprylowo-kaprynowy, substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Cyclopentasiloxane- związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Stearyl Alcohol- alkohol stearylowy. Emolient tłusty, filmotwórczy jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość. Stosowany w preparatach myjących, jako składnik zapobiegający przesuszeniu skóry i włosów.

Dimethicone - silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Orbignya Oleifera (Babassu) Seed Oil -  olej z orzechów babassu, wszechstronny, naturalny kosmetyk do włosów, twarzy i ciała. Doskonale nawilża, ujędrnia skórę oraz zapobiega procesom starzenia. Sprawdzi się w masażu, walce z cellulitem, a także w pielęgnacji suchych, łamliwych włosów. Jako emolient przeciwdziała utracie wilgoci w skórze i wzmacnia jej płaszcz lipidowy. Jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak linolowy, oleinowy oraz monoenowy, które gwarantują odporność na utlenianie, dzięki czemu olejek może pełnić rolę dodatkowego, naturalnego filtra UV w preparatach do opalania. Zawiera także fitosterole, które mają działanie antyoksydacyjne oraz stymulują odnowę komórkową i regenerację skóry. Zawarta w nim witamina E zwalcza wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo oraz reguluje gospodarkę wodną skóry. Olej babassu sprawdza się również w pielęgnacji suchych, zniszczonych i matowych włosów. Reguluje ich nawilżenie, ułatwia rozczesywanie oraz tworzy na włosach naturalny filtr chroniący je przed łamaniem się i rozdwajaniem. Za sprawą kwasu laurynowego wspomoże także walkę z łupieżem i podrażnioną skórą głowy. Ze względu na swoje właściwości fizyczne oraz niewysoką cenę często stosowany w kosmetyce jest jako baza balsamówkremów nawilżających oraz kosmetyków kolorowych, takich jak pomadki oraz woski do brwi.

Biosaccharide Gum-4- polisacharyd, substancja uzupełniająca i żelująca, wytwarzana z soi oraz kukurydzy. Tworzy film na skórze (warstwę okluzyjną), nawilża, regeneruje. Wpływa na konsystencję kosmetyku.

Nylon 6/12 - został opracowany jako nylon pochłaniający mało wilgoci. Charakterystyka niskiego wchłaniania wilgoci pochodzi z jej struktury chemicznej; im większa jest liczba atomów węgla oddzielających grupy aminowe, tym niższa absorbowana wilgoć. Przy niższej absorpcji wilgoci, nylon 6/12 nie pęcznieje jak nylon 6 lub nylon 6/6. Zmniejszenie absorpcji wilgoci prowadzi do polimeru o mniejszej ciągliwości niż nylon 6 lub nylon 6/6. Właściwości fizyczne i HDT polimeru są również niższe ze względu na zmniejszoną krystaliczność polimeru. Związki nylonowe 6/12 są stosowane w szerokim zakresie zastosowań, w tym w przekładniach, krzywkach, elementach konstrukcyjnych i elektrycznych. Nylon 6/12 to doskonały materiał do zastosowań wymagających dobrych właściwości fizycznych, wysokiej odporności termicznej, wilgoci i odporności chemicznej oraz dobrej stabilności wymiarowej.

Camelia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract - ekstrakt z liści zielonej herbaty, posiada polifenole na poziomie przynajmniej 95%. Ekstrakt z zielonej herbaty bogaty jest w garbniki, alkaloidy, witaminy z grupy B, witaminy K, C, P oraz sole mineralne.W kosmetyce ekstrakt z zielonej herbaty stosowany jest do pielęgnacji cery zanieczyszczonej suchej, tłustej i trądzikowej. Sprawdza się znakomicie przy problemach z kruchością naczyń, podrażnieniach i poparzeniach słonecznych. Działa regenerująco, tonizująco, hamuje rozwój stanów zapalnych.

Tocopheryl Acetate - spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

3-0-Ethyl Ascorbic Acid - kwas 3-O-etylo-askorbinowy, chroni skórę przed uszkodzeniami w ultrafiolecie B (UVB) i wzmacnia syntezę kolagenu, dlatego jest szeroko stosowana w kosmetykach jako składnik wybielający, szczególnie w Azji. Jednak ze względu na jego niestabilność kilka jego pochodnych opracowano do zastosowań kosmetycznych; na przykład, kwas etylo-askorbinowy, fosforan L-askorbylo-2, 2-glukozyd kwasu L-askorbinowego i fosforan sodowo-askorbylowy.

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil- olejek z drzewa herbacianego, jest silnym środkiem antyseptycznym. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Powinien koniecznie znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Właściwości:
Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec szerokiej grupy drobnoustrojów np. ziarenkowców, pałeczek gram-dodatnich, gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, grzybów drożdżopodobnych, grzybów pleśniowych, dermatofitów i wirusów chorobotwórczych. Oprócz właściwości przeciwgrzybicznych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwwirusowych olejek wykazuje również inne właściwości zdrowotne takie jak:
·                   działanie przeciwzapalne;
·                   regeneracyjne, przyspieszana odnowę naskórka oraz proces gojenia się ran, leczy  owrzodzenia, poprawia wygląd suchej i popękanej skóry;
·                   pomaga w walce z odciskami;
·                   działa wspomagająco w terapiach dermatologicznych w szczególności w trądziku, łuszczycy, egzem, liszajów, rumieni;
·                   działa łagodząco po ukąszeniach owadów i ugryzieniach np. pcheł;
·                   działa miejscowo znieczulająco;
·                   działa rozgrzewająco, więc może być skutecznym środkiem po urazach, w skurczach mięśni, skręceniach lub odmrożeniach;
·                   wykazuje działanie przeciwłupieżowe;
·                   pomaga w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, w aftach, zajadach, pleśniawkach;
·                   wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych (przeziębienia, stany zapalne gardła, nieżyty nosa, zapalenie migdałków, zatok przynosowych, oskrzeli);
·                   leczy opryszczkę na każdym etapie (w tym również narządów płciowych);
·                   wspomaga leczeni zapalenia narządów rodnych u kobiet (głównie zapalenie pochwy zarówno grzybiczne jak i bakteryjne);
·                   niszczy roztocza.

Allantoin - substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Ascorbyl Palmitate-  palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Sodium Hyaluronate - hialuronian sodu  idealny składnik do nawilżania twarzy, skóry całego ciała czy włosów. Nie obciąży, za to pozwoli związać wodę w ich wnętrzu, zapewniając im elastyczność, miękkość i młody wygląd. jest pochodną kwasu hialuronowego, a także naturalnym składnikiem naszych łez, dzięki czemu często używa się go do produkcji kropli do oczu czy płynów do przechowywania i czyszczenia soczewek kontaktowych. Natomiast sam kwas hialuronowy to substancja naturalnie produkowana przez naszą skórę, która zapewnia jej młody i jędrny wygląd, ponieważ:
* ma bardzo silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że potrafi przyciągnąć i trwale związać cząsteczki wody w tkance - jego jedna cząstka potrafi przyciągnąć aż 250 cząsteczek wody z otoczenia,
* wchodzi w reakcję z kolagenem i elastyną, dwoma białkami, które odpowiadają za elastyczność i napięcie skóry. Wypełnia on przestrzenie między nimi - razem tworzą rodzaj rusztowania dla tkanki.
Niestety z wiekiem jego produkcja wyraźnie maleje - jego największe stężenie występuje w skórze niemowląt. Ilość kwasu hialuronowego w tkance zmniejsza się też pod wpływem czynników zewnętrznych, przede wszystkim na skutek szkodliwego działania promieniowania UVA i UVB.

Propylene Glycol - to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Isododecane - emolient, ułatwia aplikację. Nawilża, zmiękcza i nabłyszcza. Jest również rozpuszczalnikiem i substancją perfumującą.

Hydrogenated Tetradecenyl/ Methylpenta decene - substancja kontrolujaca lepkość

Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Beta- Sitosterol- jest roślinnym analogiem naszego cholesterolu. Substancja o działaniu przeciwzapalnym, często wykorzystywana do produkcji preparatów przeciwtrądzikowych. Obficie występuje w kiełkach pszenicy, zbożach, orzechach i warzywach strączkowych. Substancja ta obniża poziom cholesterolu.

Squalene - skwalen,  pochodzi pierwotnie z oleju z wątroby rekina. Jest to naturalny 30- węglowy związek izoprenoidowy i pośredni metabolit w syntezie cholesterolu . Nie jest wrażliwy na peroksydację lipidów i zapewnia ochronę skóry. Jest rozpowszechniony w ludzkich tkankach, gdzie jest transportowany w surowicy na ogół w połączeniu z lipoproteinami o bardzo niskiej gęstości. Skwalen jest badany jako pomocnicza terapia przeciwnowotworowa.

Lecithin - lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Hydrogenated Vegetable Glycerides Citrate- uwodorniona mieszanka glicerydów roślinnych, która działa głównie jako środek zmiękczający i wzmacniający konsystencję kosmetyków. W tym przypadku składnik glicerydowy warzyw miesza się z kwasem cytrynowym, w którym to momencie może również pomóc w stabilizowaniu formuł kosmetycznych.

Sodium Polyacrylate- składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Ammonium Acryloyldimethyltaurate/ VP Copolymer- syntetyczny polimer tworzący powłokę i służący do zagęszczania produktów. Poprawia gładkość skóry. W niskich stężeniach uważany jest za bezpieczny.

Disodium EDTA - sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Ethylparaben- ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Parfum (Fragrance)- zapach

Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Limonene - imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substancji trwałego żółtego koloru.

CI 42090- błękit brylantowy FCF. Związek chemiczny. Czerwono-fioletowe granulki z połyskiem metalicznym rozpuszczalne w wodzie i etanolu (nierozpuszczalne w olejach roślinnych)

                              Moja opinia
Krem jest lekki, bardzo delikatnie pachnie, dobrze się wchłania i nie pozostawia tłustej plamy. Jest matujący na takie dni jak teraz, ale w lato myślę, że będzie dla mnie za słaby, zobaczymy J Nadaje się pod podkład, nie roluje się i daje ładne wykończenie.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza