piątek, 6 kwietnia 2018

Bielenda esencja w perłach zielona herbata


Bielenda esencja w perłach zielona herbata

Bielenda esencja w perłach zielona herbata żelowo-perłowa esencja w perłach o właściwościach aktywnego serum, to idealny sposób na uzupełnienie codziennej pielęgnacji cery mieszanej i tłustej.

Działanie
Receptura została wzbogacona o wyjątkowe składniki: biopolimer o działaniu anti-pollution, antybakteryjny olejek z drzewa herbacianego, rozjaśniającą wit. B3, seboregulującą azeloglicynę oraz tonizującą wodę kwiatową z liści zielonej herbaty. Taka kompozycja zapewni kompleksową pielęgnację cery mieszanej: ogranicza powstawanie zmian trądzikowych oraz widoczność porów, reguluje wydzielanie sebum, nawilża, odżywia i regeneruje naskórek.

Efekt
Cera odzyskuje blask i promienność.

Stosowanie
Produkt rozprowadzić równomiernie na oczyszczonej twarzy opuszkami palców, doprowadzając do całkowitego rozbicia perełek i poczekać do wchłonięcia. Kosmetyk można stosować jako bazę pod makijaż, ale także jako produkt do samodzielnego stosowania na dzień lub na noc.
Bielenda esencja w perłach zielona herbata
Analiza składu:

Aqua (Water)- woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Camellia Sinensis (Tea) Leaf Water- ekstrakt z zielonej herbaty, ma właściwości bakteriobójcze, ściągające, odkażające, oczyszczające, odświeżające, chłodzące, łagodzące i ochronne. Nawilża i tonizuje. Wskazany do pielęgnacji cery zanieczyszczonej, tłustej i trądzikowej, ale również suchej lub odwodnionej czy wrażliwej ze skłonnością do pękania naczyń krwionośnych, podrażnieniami. 

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Mica- mika, pigment kosmetyczny stosowany, jako kolorant w kosmetykach do makijażu oraz dających efekt rozjaśnienia lub opalenizny, np. w kremach i balsamach rozświetlających lub brązujących. Występuje w wielu kolorach i wykończeniach. Ma właściwości odbijające światło, dzięki czemu po aplikacji skóra jest optycznie wygładzona, rozświetlona, a zmarszczki i rozszerzone pory mniej widoczne. Znajduje zastosowanie również jako substancja zmętniająca zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje kosmetyków, odbija promieniowanie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość, a substancje wrażliwe na światło nie ulegają psuciu.

Trehalose-  disacharyd, powstały z dwóch cząsteczek glukozy. Redukuje zapach potu, zatrzymuje wilgoć, nawilża skórę.

Biosaccharide Gum-4- jest gumą fermentacyjną pochodzącą z sorbitolu. Substancja uzupełniająca i żelująca, nawilża i regeneruje

Saccharomyces Ferment Filtrate- filtrat fermentacji, wykorzystywany często w produkcji kosmetyków koreańskich. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowo i uspokajające.

Potassium Azeloyl Diglycinate- jest stosowany do leczenia, kontroli, zapobiegania i poprawy stanu skóry poprzez jej nawilżenie, rozjaśnienie i normalizacje wydzielania sebum. Azeloglicyna to substancja aktywna, antybakteryjna i przeciwzapalna polecana w produktach dla cery trądzikowej, łojotokowej, z trądzikiem różowatym, z rumieniem, cery naczynkowej, zanieczyszczonej, przetłuszczającej się, odwodnionej, z przebarwieniami (pozapalnymi, potrądzikowymi, posłonecznymi, hormonalnymi), odpowiednia w każdym wieku.

Niacinamide- biały, bezzapachowy proszek rozpuszczalny w wodzie lub alkoholu, wrażliwy na silne kwasy- niestabilny w obecności mocnych kwasów. Niacynamid, to jedna z form witaminy B3. W przemyśle jest pozyskiwany syntetycznie, ale jest niezbędny człowiekowi i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, występuje w naturze w wielu roślinach. Substancja powinna być szczelnie zamknięta i przechowywana z daleka od światła. Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 2-5%, w preparatach leczniczych wyższe. Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym.

Calcium Alginate- alginian wapnia, jest substancją utworzoną z wodorostów i wykorzystywaną w specjalistycznych opatrunkach. Celem alginianu wapnia jest łączenie z drenażem rany w celu utworzenia żelu w wilgotnym łożysku rany. Proces ten wspomaga gojenie się rany poprzez ograniczenie wydzielania rany i minimalizację skażenia bakteryjnego, zgodnie z WorldWideWounds.com. Rany, które mogą korzystać z alginianu wapnia, to oparzenia i owrzodzenie cukrzycowe. Opatrunki alginianu wapnia mogą powodować mniejszy ból podczas usuwania niż inne opatrunek. Istnieje kilka opatrunków alginianu wapniowego, ale wszystkie działają w podobny sposób.

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil- olejek z drzewa herbacianego, jest silnym środkiem antyseptycznym. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Powinien koniecznie znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Właściwości:
Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec szerokiej grupy drobnoustrojów np. ziarenkowców, pałeczek gram-dodatnich, gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, grzybów drożdżopodobnych, grzybów pleśniowych, dermatofitów i wirusów chorobotwórczych. Oprócz właściwości przeciwgrzybicznych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwwirusowych olejek wykazuje również inne właściwości zdrowotne takie jak:
·                   działanie przeciwzapalne;
·                   regeneracyjne, przyspieszana odnowę naskórka oraz proces gojenia się ran, leczy  owrzodzenia, poprawia wygląd suchej i popękanej skóry;
·                   pomaga w walce z odciskami;
·                   działa wspomagająco w terapiach dermatologicznych w szczególności w trądziku, łuszczycy, egzem, liszajów, rumieni;
·                   działa łagodząco po ukąszeniach owadów i ugryzieniach np. pcheł;
·                   działa miejscowo znieczulająco;
·                   działa rozgrzewająco, więc może być skutecznym środkiem po urazach, w skurczach mięśni, skręceniach lub odmrożeniach;
·                   wykazuje działanie przeciwłupieżowe;
·                   pomaga w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, w aftach, zajadach, pleśniawkach;
·                   wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych (przeziębienia, stany zapalne gardła, nieżyty nosa, zapalenie migdałków, zatok przynosowych, oskrzeli);
·                   leczy opryszczkę na każdym etapie (w tym również narządów płciowych);
·                   wspomaga leczeni zapalenia narządów rodnych u kobiet (głównie zapalenie pochwy zarówno grzybiczne jak i bakteryjne);
·                   niszczy roztocza.
Bielenda esencja w perłach zielona herbata

Hydroxyethylcellulose-  głównie stosuje się ten składnik jako zagęstnik zwiększający lepkość kosmetyku. Nie działa komedogennie (nie zapycha ujść mieszków włosowych - porów) z tego względu jest polecany jako składnik kremów do twarzy, żeli, serum. 

Xanthan Gum-  guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Carbomer-   karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość

Propanediol-  naturalna substancja nawilżająca, emulgująca, poprawiająca konsystencję, doskonały nośnik substancji aktywnych oraz naturalny konserwant, pozyskiwany z ziaren kukurydzy. Propanediol umożliwia wprowadzenie do kosmetyków kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. 

Hexanediol-  jest bardzo skutecznym i łagodnym środkiem sprzęgającym i pochłaniającym wilgoć. Jest szczególnie przydatny przy klejeniu produktów silikonowych i może być stosowany w niższych stężeniach niż wiele innych środków sprzęgających, zmniejszając tym samym jego podatność na podrażnienia.

Gellan Gum- guma stosowana jako emulgator, łączy fazę wodną i fazę olejową. Dzieki tej gumie konsystencja kremów nie rozwarstwia się.

Agar- to morski, roślinny zamiennik żelatyny. Jest pozyskiwany z wodorostów a konkretnie  krasnorostów (Rhodophyta). To idealny składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. Pozwala przygotować owocowe i warzywna galaretki. Wodorosty maja wiele zdrowotnych zastosowań, dlatego wykorzystuje się je w luksusowych kosmetykach do pielęgnacji skóry. Zawierają wiele minerałów absorbowanych przez skórę. Krasnorost (Rhodophyta), z którego pozyskiwany jest Agar-Agar. Ma on w swoim składzie żelazo, miedź, magnez, wapń i wiele innych składników odżywczych. Zewnętrzne stosowanie wodorostów, w każdej postaci, ma działanie przeciwzapalne.
W maskach do twarzy Agar-Agar sprawdza się jako środek zagęszczający, dzięki czemu możesz trzymać na twarzy płynne preparaty:) Wystarczy, że zagęścisz przygotowana dla siebie mieszankę za pomocą Agar Agar i nałożysz ją na twarz.

Deceth-7-  substancja używana przede wszystkim do formułowania farb i kolorów włosów oraz innych produktów do pielęgnacji włosów.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, olej
rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Sugerowane stężenie w kosmetyku: Od 1-10%. Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

PPG-26-Buteth-26- substancja konsystencjotwórcza. Ma działanie zmiękczające i uelastyczniające. Stosowany w szamponach, płynach de demakijażu i żelach do kapieli. Znacznie wpływa na konsystencje kosmetyku.

Potassium Hydroxide- wodorotlenek potasu, stosowany w produkcji mydeł

Ethylhexylglycerin-  konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Sodium Benzoate-  benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Potassium Sorbate-  sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

DMDM Hydantoin-  chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Parfum (Fragrance)- zapach

Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Limonene - imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substancji trwałego żółtego koloru.

CI 42090- błękit brylantowy FCF. Związek chemiczny. Czerwono-fioletowe granulki z połyskiem metalicznym rozpuszczalne w wodzie i etanolu (nierozpuszczalne w olejach roślinnych)

CI 77981- dwutlenek tytanu o białej pigmentacji. Wykorzystywany w produkcji kosmetyków z filtrami UVA i UVB, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry

                             Moja opinia
Ładnie pachnie, dobrze się wchłania i to by było na tyle L dla mnie to taki średniaczek, ale jako baza pod makijaż świetnie wygładza. Cóż dam jej jeszcze szanse za jakiś czas bo zostało mi pół opakowania, wtedy zobaczymy, czy coś się zmieniło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz