poniedziałek, 19 marca 2018

Nivea wzmacniający szampon micelarny z lilią wodną do łamliwych włosów i wrażliwej skóry głowy


Nivea wzmacniający szampon micelarny z lilią wodną do łamliwych włosów i wrażliwej skóry głowy

Nivea wzmacniający szampon micelarny z lilią wodną do łamliwych włosów i wrażliwej skóry głowy
·         bardzo łagodnie oczyszcza nie podrażniając skóry głowy,
·         wzmacnia włosy by były bardziej elastyczne,
·         chroni naturalne pH skóry głowy.
Micelarna technologia zastosowana w szamponie zawiera łagodnie i głęboko oczyszczające micele, które skutecznie usuwają zanieczyszczenia i pozostałości kosmetyków, jednocześnie dbając o zdrowie włosów i skórę głowy.
Nie zawiera silikonów, parabenów i barwników.

Stosowanie:
Wmasuj w mokre włosy i skórę głowy tworząc pianę, następnie dokładnie spłucz.
Nivea wzmacniający szampon micelarny z lilią wodną do łamliwych włosów i wrażliwej skóry głowy

 Analiza składu:

Aqua-woda

Sodium Laureth Sulfate - SLS,  (sól sodowa)  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca , usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Sodium Chloride- (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Nymphaea Odorata Root Extract - wyciąg z korzenia lilii wodnej, ma działanie chłodzące, odświeżające, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Nawilża, tonizuje stosowana do każdego typu cery , łagodzi opuchnięte okolice oczu i rozjaśnia skórę.

Lanolin Alcohol (Eucerit®)- emolient otrzymywany z lanoliny. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Jest również emulgatorem i ma pośrednie właściwości nawilżające, tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni i zapobiega odparowaniu wody.
(Eucerit®)- euceryt,  naturalny środek emulgujący wytwarzany z tłuszczu wełny owczej (lanoliny). Pod względem chemicznym, euceryt jest alkoholem lanolinowym z wysoką zawartością cholesterolu, wykazującym niski potencjał alergiczny.

Aloe Barbadensis Leaf Juice Powder - sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Macadamia Integrifolia Seed Oil- olej z orzechów makadamii. Posiada działanie uelastyczniające, zapobiega powstawaniu zmarszczek, rozstępów i potrafi rozprawić się z cellulitem. Ma również działanie natłuszczające i nawilżające. Polecany do suchej, łuszczącej się, wrażliwej skóry, łamliwych, kruchych włosów, nabłyszcza je, zmiękcza i wygładza. Olej dobrze się wmasowuje i szybko poprawia wygląd skóry oraz jej kondycję, wyrównuje i nadaje zdrowy połysk, elastyczność, delikatność oraz komfort odżywienia.

Glyceryl Glucoside- posiada właściwości naprawcze, wpływa na elastyczność i gładkość skóry

Panthenol -  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Polyquaternium-10 -  jest polimerem pochodzenia naturalnego, wytworzonym na bazie celulozy, w formie białego proszku o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma bardzo dobrą zgodność ze środkami powierzchniowo-czynnymi, więc jest odpowiedni do użycia w produktach, które je zawierają, np. szamponach do włosów. Poprawia lepkość produktu dzięki czemu zastosowanie dodatkowych środków zagęszczających może nie być potrzebne. Zwiększa objętość i jakość piany. Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie spreju.Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiają rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku.Polyquaternium-10 stosowany jest w szamponach i odżywkach do włosów, w nawilżających płynach do kąpieli i żelach do mycia, w żelach do stylizacji włosów, w produktach do demakijażu i oczyszczania skóry, kremach i maściach leczniczych i innych. Zalecane użycie: 0,2 – 2%

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride- antystatyk, tworzący na włosach ochronną powłokę, dodatkowo ma również właściwości odżywcze, wygładza, wzmacnia włosy, ułatwia rozczesywanie.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil - niejonowa substancja powierzchniowo czynna, olej
rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Sugerowane stężenie w kosmetyku: Od 1-10%. Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Sodium Benzoate- benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Limonene - imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Alpha-Isomethyl Ionone- składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Parfum- zapach

                                                                           Moja opinia
Produkt zdecydowanie różni się od kosmetyków pielęgnacyjnych z linii Nivea. Szampon micelarny?? Byłam bardzo ciekawa jego działania.
Moje włosy są przetłuszczające się u nasady, i bardzo wrażliwe więc uznałam, że spróbuje, zważywszy na to że miałam jego drugą wersję szamponu z ekstraktem z melisy cytrynowej JByłam ciekawa jak działa ta, i co się okazało?
Tak!!! On naprawdę działJKonsystencja jest żelowa, gęsta, bardzo dobrze się pieni, zapach nie przypomina typowych produktów z Nivea, ale jest delikatny i przyjemny. Po umyciu skóra głowy jest oczyszczona, włosy są błyszczące, dobrze się rozczesują i wyraźnie lepiej wyglądają. Polubiłam ten produkt i cieszę się ,że na rynek wchodzą coraz lepsze produkty z lepszymi składami. Warto wypróbować i przekonać się na własnych włosach J Polecam

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza