poniedziałek, 19 marca 2018

Nivea głęboko oczyszczający szampon micelarny z ekstraktem z melisy cytrynowej


Nivea głęboko oczyszczający szampon micelarny z ekstraktem z melisy cytrynowej

Nivea głęboko oczyszczający szampon micelarny z ekstraktem z melisy cytrynowej
·         skutecznie oczyszcza i dodaje lekkości włosom,
·         odświeża włosy i skórę głowy na długo,
·         chroni naturalne pH skóry głowy.
Micelarna technologia zastosowana w szamponie zawiera łagodnie i głęboko oczyszczające micele, które skutecznie usuwają zanieczyszczenia i pozostałości kosmetyków, jednocześnie dbając o zdrowie włosów i skórę głowy.
Nie zawiera silikonów, parabenów i barwników.
Nivea głęboko oczyszczający szampon micelarny z ekstraktem z melisy cytrynowej
Stosowanie:
Wmasuj w mokre włosy i skórę głowy tworząc pianę, następnie dokładnie spłucz.

Analiza składu:

Aqua- woda

Sodium Laureth Sulfate - SLS,  (sól sodowa)  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Cocamidopropyl Betaine - substancja myjąca , usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Sodium Chloride -(chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Melissa Officinalis  Leaf Extract - najważniejszymi substancjami aktywnymi zawartymi w ekstrakcie z melisy są pochodne hydroksycynamonowe, są to między innymi kwas rozmarynowy oraz kwas kawowy i chlorogenowy. W ekstrakcie znajdują się również wysokie stężenia takich związków jak flawonoidy oraz niższe stężenia olejków eterycznych, kwasu ursolowego, garbników i soli mineralnych. Melisa może być stosowana jako źródło naturalnych i silnych przeciwutleniaczy, których aktywność antyrodnikowa została potwierdzona licznymi badaniami. Udowodniono, że ekstrakty z melisy hamują formowanie wolnych rodników, jakie są podstawową przyczyną starzenia skóry. Szczególnie wodny ekstrakt z melisy okazał się być silnym przeciwutleniaczem, a działanie to przypisano właściwościom kwasu rozmarynowego i pochodnym hydroksycynamonowym obecnym w roślinie. Dlatego ekstrakt z melisy zalecany jest w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym. Ekstrakt posiada również właściwości przeciwzapalne, łagodzące oraz kojące, które są często wykorzystywane w produktach dla skóry wrażliwej i licznych balsamach. Zastosowanie melisy pozwala pozyskać jej naturalną nutę zapachową, bez potrzeby dodawania sztucznych zapachów. Bardzo istotne w świecie kosmetologii jest jej działanie uspokajające i kojące. Zastosowanie melisy w kremach na noc jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ powoduje wyciszenie organizmuDziałanie przeciwbakteryjne melisy było niegdyś wykorzystywane w leczeniu trudno gojących się ran. Dziś ta roślina doskonale spisuje się w preparatach na trądzik.

Lanolin Alcohol (Eucerit®)- emolient otrzymywany z lanoliny. Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Jest również emulgatorem i ma pośrednie właściwości nawilżające, tworzy warstwę okluzyjną na powierzchni i zapobiega odparowaniu wody.

(Eucerit®)- euceryt,  naturalny środek emulgujący wytwarzany z tłuszczu wełny owczej (lanoliny). Pod względem chemicznym, euceryt jest alkoholem lanolinowym z wysoką zawartością cholesterolu, wykazującym niski potencjał alergiczny.

Macadamia Integrifolia Seed Oil - olej z orzechów makadamii. Posiada działanie uelastyczniające, zapobiega powstawaniu zmarszczek, rozstępów i potrafi rozprawić się z cellulitem. Ma również działanie natłuszczające i nawilżające. Polecany do suchej, łuszczącej się, wrażliwej skóry, łamliwych, kruchych włosów, nabłyszcza je, zmiękcza i wygładza. Olej dobrze się wmasowuje i szybko poprawia wygląd skóry oraz jej kondycję, wyrównuje i nadaje zdrowy połysk, elastyczność, delikatność oraz komfort odżywienia.

Polyquaternium-10- jest polimerem pochodzenia naturalnego, wytworzonym na bazie celulozy, w formie białego proszku o charakterystycznym zapachu. Łatwo rozpuszcza się w wodzie. Ma bardzo dobrą zgodność ze środkami powierzchniowo-czynnymi, więc jest odpowiedni do użycia w produktach, które je zawierają, np. szamponach do włosów. Poprawia lepkość produktu dzięki czemu zastosowanie dodatkowych środków zagęszczających może nie być potrzebne. Zwiększa objętość i jakość piany. Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie spreju. Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiają rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku.Polyquaternium-10 stosowany jest w szamponach i odżywkach do włosów, w nawilżających płynach do kąpieli i żelach do mycia, w żelach do stylizacji włosów, w produktach do demakijażu i oczyszczania skóry, kremach i maściach leczniczych i innych. Zalecane użycie: 0,2 – 2%

Glycerin- - silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

PEG-40  Hydrogenated Castor Oil - niejonowa substancja powierzchniowo czynna, olej
rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Sugerowane stężenie w kosmetyku: Od 1-10%. Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Sodium Benzoate- benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Linalool - związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Hexyl Cinnamal-  nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Parfum- zapach

                         Moja opinia
Zaintrygował mnie ten szampon i postanowiłam go wypróbować. To nowość od Nivea i niespotykana technologia. To mój pierwszy tego typu szampon. Wzbogacony o ekstrakt z melisy cytrynowej przeznaczony jest do przetłuszczających się włosów i skóry głowy( takiej jak mojaJ). Konsystencja jest dość gęsta i żelowa, dobrze się rozprowadza i pieni. Zapach jest przepiękny…bardzo orzeźwiający cytrynowy. Efekty po zastosowaniu były przyjemne, Jdobrze oczyszcza, a moje włosy są po umyciu lekkie i mięciutkie, a zapach unosi się jeszcze przez kilka godzin. Jestem mile zaskoczona. W składzie jest SLS więc nie będę go używać na co dzień, trzeba sobie robić przerwy, bo moja skóra głowy jest wrażliwa. Włosy odzyskują zdrowy wygląd, dobrze się rozczesują naprawdę jestem mile zaskoczona. Polecam wypróbować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz