piątek, 9 marca 2018

Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy wygładzający cytryna limonka i olejek rycynowy

Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy wygładzający cytryna limonka i olejek rycynowy

Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy wygładzający cytryna limonka i olejek rycynowy,łącząc te składniki doskonale nawilża i wygładza skórę, wyrównuje jej koloryt oraz doskonale nawilża i wygładza skórę, wyrównuje jej koloryt oraz  wzmacnia płytkę paznokcia. Wystarczy wetrzeć go w skórę dłoni kilkakrotnie w ciągu dnia, by zapewnić im 24-godzinną ochronę. Dzięki wyjątkowo lekkiej konsystencji krem szybki się wchłania pozostawiając delikatny i przyjemny zapach.

Ekstrakt z cytryny i limonki zawiera kwasy owocowe AHA, które wygładzają skórę poprzez delikatne złuszczenie martwego naskórka. Likwiduje uczucie suchości i szorstkości. Poprawia koloryt i redukuje przebarwienia na dłoniach. Olej rycynowy długotrwale nawilża i wygładza. Nadaje skórze zdrowy wygląd oraz przywraca jej naturalny blask. Nabłyszcza i wzmacnia paznokcie. Gliceryna chroni skórę przed wysuszeniem. Wyraźnie poprawia jej miękkość i elastyczność.



Krem do rąk i paznokci glicerynowy wygładzający cytryna limonka i olejek rycynowyAnaliza składu:

Aqua- woda

Glycerin- (gliceryna) rozpuszczalnik tłuszczów i lipidów stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych kosmetyków. Otrzymywana z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Jest substancją całkowicie nietoksyczną. Glicerol ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Łatwo wchłania się do przewodu pokarmowego, gdzie następnie zostaje utleniony do dwutlenku węgla i glikogenu. Doustne preparaty glicerolu działają łagodnie przeczyszczająco.

Krem do rąk i paznokci glicerynowy wygładzający cytryna limonka i olejek rycynowyParaffinum Liquidum- płynna parafina, olej mineralny. Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Może zapychać.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Ricinus Communis Seed Oil- olejek rycynowy uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion rącznika pospolitego, składający się w ponad 80% z kwasu rycynolowego. W kosmetyce naturalnej wykazuje wiele dobroczynnych działań na skórę, chętnie wykorzystywanych w wielu zróżnicowanych produktach pielęgnacyjnych.
Właściwości oleju rycynowego:
·         działa przeciwzapalnie, antygrzybiczo, antywirusowo i przeciwbakteryjnie,
·         doskonale nawilża skórę i wspomaga jej funkcje ochronne,
·         zmiękcza zarówno skórę, jak i włosy, rzęsy i brwi, wyraźnie poprawiając ich kondycję,
·         pomocny w leczeniu zaburzeń wydzielania sebum, czyli łoju skóry,
·         dodawany jako naturalny składnik nadający połysk w szminkach i pomadkach.
Olejek rycynowy to jeden z najbardziej popularnych składników kosmetycznych, cieszący się niezwykle dużą popularnością. Jest często stosowany w wielu domowych przepisach na kremy i maseczki do twarzy.

Phenoxyethanol- związek chemiczny pochodzenia syntetycznego. Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Citrus Limon Fruit Extract-  wyciąg z cytryny, Citrus medica limonum, Rutaceae. Substancja zawiera witaminy:C, B1, B2, prowitaminę A, biotynę, kwas foliowy, ryboflawina, niacynę oraz minerały (głównie potas) i kwasy organiczne. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Witamina C, której cytryna zawiera duże ilości (31 mg na 100 gr) to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Flawonoid rutyna zawarty w cytrynie wykazuje właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe. Kwas cytrynowy należy do grupy hydroksylowych kwasów organicznych (AHA) działających na warstwę rogową naskórka i redukujących jego nadmierne rogowacenie.
Wykazuje słabe działanie alergenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Citrus Aurantifolia Fruit Extract- zawiera duże ilości witaminy Cbioflawonoidów cytrusowych i minerałówEkstrakt z limonki stosowany jest w kosmetyce ze względu na dużą zawartość cukrów oraz α-hydroksykwasów. Te składniki aktywne sprawiają, że limonka znajduje zastosowanie w każdego rodzaju produktach nawilżających. Zastosowanie kwasów AHA w kosmetykach poprawia elastyczność skóry niezależnie od stopnia jej nawilżenia. Szczególnie doceniana jest także użyteczność kwasów AHA dla suchej skóry, w przypadkach gdy stosowane preparaty nawilżające nie przynoszą spodziewanych efektów. Dodatkową korzyścią płynącą z wykorzystania kwasów AHA jest klinicznie potwierdzony, zauważalny powrót grubości warstwy rogowej skóry do stanu bliskiego normalnemu. Enzymy i kwasy owocowe zawarte w wyciągu tego owocu rozpuszczają martwe komórki, pozostawiając skórę gładką w dotyku.
Inne właściwości limonki w kosmetyce to działanie antyoksydacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i odświeżające. Jest remedium na rozszerzone i zanieczyszczone pory, bowiem skutecznie oczyszcza je i zmniejsza. Ponadto łagodzi różne stany zapalne, wypryski, podrażnienia oraz przyspiesza ich gojenie.

Petrolatum- wazelina. Emolient tłusty o właściwościach natłuszczających, wygładzających i zmiękczających, tworzy ochronną warstwę na skórze, zapobiegającą przeznaskórkowemu odparowywaniu wody. W kosmetyce stosowana często jako baza wszelkich maści, sztyftów i składnik konsystencjotwórczy, polepsza właściwości aplikacyjne, zmniejsza lepkość. Ma także zdolność pochłaniania promieni UV.

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Peg-100 Stearate- emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Ceteareth-20- karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość

Carbomer-  karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Ethylparaben- ester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Propylparaben- konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Parfum- substancja zapachowa

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Ascorbyl Palmitate- palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Hydrogenated Palm Glycerides Citrate- glicerydy palmowe z kwaskiem cytrynowym, są składnikiem kwasów tłuszczowych w oleju palmowym. Uwodornienie umożliwia utrzymywanie oleistej cieczy w stanie stałym w temperaturze pokojowej, ma właściwości kondycjonujące, myjące

                       Moja opinia
Pierwsze na co zwróciłam uwagę to zapach jest charakterystyczny cytrusowy i bardzo przyjemny, w każdym bądź razie wole zapachy cytrusowe niż słodkie JW jego składzie znajdziemy glicerynę, olejek rycynowy oraz ekstrakt z cytryny i limonki.
Ma lekk
ą konsystencję i dzięki temu szybko się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy.
Po jego u
życiu skóra jest gładka, miękka i nawilżona, rozjaśniona i lepiej wygląda.
Dla bardzo zniszczonych d
łoni raczej będzie za słaby, ale do skóry bez większych problemów polecam na co dzień. Opakowanie zresztą jak wszystkich kremów cztery pory roku są zachęcające do kupna, a tubka jest miękka i łatwo wycisnąć z niej produkt. Cena jest śmiesznie niska ale to przez ten skład nie do końca dobry. Zobaczcie sami

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza