piątek, 9 marca 2018

Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy ochronny olejek z bawełny i proteiny jedwabiu

Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy ochronny olejek z bawełny i proteiny jedwabiu

Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy ochronny olejek z bawełny i proteiny jedwabiu krem polecany do codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry dłoni. Dzięki delikatnej konsystencji szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustego filmu na skórze. Intensywnie nawilża, odżywia, zmiękcza i wygładza naskórek. Glicerynowy krem do rąk Cztery Pory Roku z olejkiem z bawełny i proteinami jedwabiu troskliwie pielęgnuje szczególnie skłonne do podrażnień dłonie oraz skutecznie chroni je przed działaniem szkodliwym czynników zewnętrznych.

Krem łagodzi istniejące już podrażnienia, nawilża skórę dłoni oraz odczuwalnie wzmacnia płytkę paznokcia. Wystarczy wetrzeć krem w skórę kilkakrotnie w ciągu dnia, by zapewnić jej 24-godzinną ochronę. Dzięki wyjątkowo lekkiej konsystencji krem szybko się wchłania, pozostawiając delikatny i przyjemny zapach.

Zawiera olejek z bawełny – zbawiennie łagodzi podrażnienia skóry, działając przy tym przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Proteiny jedwabiu – skutecznie nawilżają, uelastyczniają i wzmacniają płytkę paznokcia. Gliceryna – chroni skórę przed wysuszeniem, poprawia jej miękkość i elastyczność.


Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy ochronny olejek z bawełny i proteiny jedwabiu
Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy ochronny olejek z bawełny i proteiny jedwabiu

Analiza składu


Aqua-woda

Glycerin- (gliceryna) rozpuszczalnik tłuszczów i lipidów stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych kosmetyków. Otrzymywana z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Jest substancją całkowicie nietoksyczną. Glicerol ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Łatwo wchłania się do przewodu pokarmowego, gdzie następnie zostaje utleniony do dwutlenku węgla i glikogenu. Doustne preparaty glicerolu działają łagodnie przeczyszczająco.

Paraffinum Liquidumpłynna parafina, olej mineralny. Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Może zapychać.

Cetearyl Alcoholemolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Glyceryl Stearate-  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Peg -100 Stearate- emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Ceteareth 20- emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.          

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci 

Hydrolyzed Silk- hydrolizat jedwabiu pozyskiwany metodą kontrolowanej hydrolizy enzymatycznej. Występuje w postaci pudru lub żółtej cieczy o charakterystycznym zapachu, rozpuszczalny w wodzie. Stabilny przy pH od 4,0-6,5. Zawiera aminokwasy: alaninę, glicynę, serynę, lizynę, argininę, kwas asparaginowy, treoninę, kwas glutaminowy, prolinę, walinę, izoleucynę, leucynę oraz tyrozynę. Składnik wygładza i nadaje skórze oraz włosom miękkości, przedłuża także świeżość włosów, nadaje gęstości i połysku, wypełnia uszkodzenia. Jedwab posiada ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku elektrycznego skóry i włosów, po aplikacji przylega on bardzo silnie do powierzchni, na które jest nakładany, zapobiega elektryzowaniu włosów. Poprawia napięcie i elastyczność skóry, poziom nawilżenia, przeciwdziała przebarwieniom. Jest składnikiem w preparatach pielęgnacyjnych do skóry, takich jak produkty do kąpieli i pod prysznic, do golenia oraz w mleczkach, balsamach do ciała i kremach do twarzy, ma szerokie zastosowanie w produktach do pielęgnacji włosów: odżywkach, maskach, płynach stylizujących i szamponach.

Gossypium Herbaceum Seed Extract- ekstrakt z nasion bawełny. Polecany dla skóry szczególnie przesuszonej i wrażliwej, wspiera również procesy regeneracyjne zachodzące w komórkach, a więc w pewnym stopniu opóźnia pojawianie się zmarszczek. 
Wszechstronność składników uzyskiwanych z bawełny najlepiej widać w balsamach i kremach do rąk. Liczą się tutaj: wspomaganie regeneracji, kojenie podrażnień, zapobieganie wysuszeniu, przyspieszanie gojenia się niewielkich zadrapań. Z każdym z tych zadań bawełna radzi sobie doskonale. 

Gossypium Herbaceum Seed Oilolej z nasion bawełny. Jest to jasnożółty olej. Uwodorniony olej z nasion bawełny to miękki, biały materiał wytwarzany z oleju bawełnianego. Kwasy tłuszczowe z oleju z nasion bawełny nazywane są kwasem bawełnianym. Monoglicerydy wytwarzane z oleju z nasion bawełny nazywane są glicerynami bawełnianymi. Po uwodornieniu materiał ten nazywa się uwodornionym glicerydem bawełnianym. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, olej z nasion bawełny i składniki z oleju z nasion bawełny mogą być stosowane do formułowania produktów do oczyszczania skóry, makijażu oczu, innych produktów do makijażu, a także produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Posiada wysokie właściwości aplikacyjne i nawilżające. Utrzymuje naturalna barierę ochronną skóry. Zawiera także fitosterole i tokoferole, działające antyoksudacyjnie (przeciwutleniąco). Odżywia, zmiękcza, odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry. Osłania, odżywia, łagodzi nawet bardzo podrażnioną skórę

Carbomer - karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość

Sodium Hydroxide (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

PEG-60 Hydrogenated Castor Oil- substancja odtłuszczająca, wspomaga powstawanie emulsji i jej właściwości aplikacyjne

Phenoxyethanol- związek chemiczny pochodzenia syntetycznego. Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Methylparaben- konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Ethylparabenester kwasu p-hydroksybenzoesowego. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Propylparaben-  konserwant. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Parfum- zapach

Potassium Sorbate- sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Imidazolidinyl Urea- przeciwdrobnoustrojowym środkiem konserwującym, który działa poprzez tworzenie formaldehydu w produktach kosmetycznych. Osoby wystawione na działanie takich składników uwalniających formaldehyd mogą mieć alergię na formaldehyd lub alergię na ten składnik. W Stanach Zjednoczonych około 20% kosmetyków i produktów do higieny osobistej zawiera środek uwalniający formaldehyd, a częstotliwość występowania alergii kontaktowej na te składniki jest znacznie wyższa wśród Amerykanów w porównaniu z badaniami w Europie. Stosowany w dezodorantach, amonowe pasty do zębów, płyny do płukania ust, środki do farbowania włosów, kremy do rąk, płyny, szampony itp. Stosowane do "brązowych" wypieków, takich jak precle. 

Sorbic Acid-  kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Ascorbyl Palmitate- palmitynian askorbylu. Stymuluje lepsze ukrwienie skóry, poprzez wspomaganie procesu syntezy kolagenu wpływa na jędrność i elastyczność skóry, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, rozjaśnia skórę i wpływa na spłycenie zmarszczek. Spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Obecność kwasu askorbinowego powoduje regenerację witaminy E. Witamina C zalecana jest przy także przy pielęgnacji cery trądzikowej i po kąpielach słonecznych.

Hydrogenated Palm Glycerides Citrate - glicerydy palmowe z kwaskiem cytrynowym są składnikiem kwasów tłuszczowych w oleju palmowym. Uwodornienie umożliwia utrzymywanie oleistej cieczy w stanie stałym w temperaturze pokojowej, ma właściwości kondycjonujące.
Cztery pory roku krem do rąk i paznokci glicerynowy ochronny olejek z bawełny i proteiny jedwabiu

                                                                      Moja opinia
Kremy cztery pory roku mają niby te same podstawowe składniki a i tak różnią się działaniem. Przetestowałam ich 6, ale każdy z nich się wyróżnia czymś innym (ale chyba o to chodzi ).
Zapach bardzo delikatny i przywodzący mi na myśl płyn do płukania silan ten niebieski :))Idealny dla osób, które nie lubią intensywnych aromatów. To mój ulubieniec spośród tych które już wypróbowałam. Dobrze się rozprowadza, szybko wchłania i nie zostawia uczucia lepkości. Ma 3 parabeny w składzie no trudno, ale bardzo go lubię. Od czasu do czasu do niego wracam. Ciężko stwierdzić czy działa jakoś na płytkę paznokcia. Cena nie jest wysoka to taki mój tańszy średniak i nie umiem się z nim rozstać

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza