piątek, 23 lutego 2018

Barwa siarkowa moc antybakteryjny krem matujący


Barwa siarkowa moc antybakteryjny krem matujący

Barwa siarkowa moc antybakteryjny krem matujący polecany jest do codziennej pielęgnacji cery z problemami trądzikowymi. Specjalnie dobrany zestaw składników aktywnych pozwala na skuteczną walkę z objawami trądziku i nadmiernym błyszczeniem się skóry. Krem błyskawicznie matuje skórę na wiele godzin nadając jej pudrowy wygląd. Zamyka rozszerzone pory, skutecznie zwalcza pryszcze i przeciwdziała ich ponownemu powstawaniu. Chroni przed szkodliwym działaniem promieni UV, pozostawia skórę aksamitnie gładką i świeżą.

Sposób użycia:
Na oczyszczoną skórę twarzy nanieś niewielką ilość kremu, omijając okolice oczu.
Wklepać opuszkami palców do wchłonięcia.
W przypadku cery mieszanej stosować  tylko w strefie T (nos, czoło, broda).
Krem stanowi idealną bazę pod makijaż

Składniki aktywne:
·         siarka – działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo, reguluje pracę gruczołów łojowych zmniejszając wydzielanie sebum
·         krzemian glinowo–magnezowy – nadaje skórze matowy, pudrowy wygląd utrzymujący się przez wiele godzin
·         tlenek cynku – jest filtrem promieniochronnym UVA i UVB, działa ściągająco i antyseptycznie
·         multifruit extract – działa antybakteryjnie i keratolitycznie, oczyszcza i zwęża rozszerzone pory, a także przyspiesza złuszczanie obumarłych komórek naskórka
·         naturalne pochodne oliwy z oliwek – delikatnie nawilżają i natłuszczają skórę nadając jej gładkość i elastyczność
·         alantoina – regeneruje i przyspiesza odnowę uszkodzonego naskórka, łagodzi i koi podrażnienia, a także nawilża, wygładza i zmiękcza skórę
Barwa siarkowa moc antybakteryjny krem matujący·         masło shea – chroni przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, wygładza skórę czyniąc ją miękką i aksamitnie gładką
Barwa siarkowa moc antybakteryjny krem matujący



Analiza składu:

Aqua- woda

Dicaprylyl Carbonate- składnik pochodzenia roślinnego. Wpływa na stabilność kosmetyku (chroni go przed rozwarstwieniem) Działa oczyszczająco. Zmiękcza i odżywia skórę. Wzmacnia lipidy. Zmiękcza skórę, nie pozostawia tłustej warstwy na jej powierzchni. Sprawia, że sucha skóra staje się aksamitna w dotyku. Pełni także funkcję emulgatora – wpływa na konsystencję kosmetyku.

Cetearyl Olivate- ester alkoholu cetearylowego i kwasów tłuszczowych pochodzących z oliwy z oliwek. Pochodzi w postaci wosku.  pomaga mieszać składniki razem w roztworach kosmetycznych, zwykle tych o właściwościach nawilżających. Pomaga zmiękczyć skórę i włosy, a produkty zapewniają gładkie i luksusowe uczucie. Jest najczęściej stosowany w połączeniu z sorbitan olivate, a ta mieszanka najczęściej pojawia się jako Olivem 1000 na liście składników. Składnik ten można znaleźć w kilku produktach do pielęgnacji ciała, takich jak nawilżający balsam twarzy, odżywka, leczenie przeciwzmarszczkowe, krem ​​do opalania, krem ​​do golenia, krem ​​do oczu, błyszczyk, środek czyszczący, fader skóry, bliznowacenie i balsam do ciała. 

C12–15 Alkyl Benzoate- substancja, która jest mieszaniną syntetycznych składników uzyskiwanych między innymi z ropy naftowej. Natłuszcza i wygładza. Pełni rolę konserwantu.Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, również do makijażu.

Magnesium Aluminum Silicate- zagęstnik nieorganiczny. Kompleks silikonowy. W wodzie tworzy roztwory koloidalne. Substancja występuje w przyrodzie, może być także syntetyczna. Zagęszcza formułę, poprawia konsystencję preparatu dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Stosowany głównie jako substancja stabilizująca emulsje (np. kremy) i zawiesiny (np. peelingi). Szczególnie polecany do recepturowania kosmetyków o białym zabarwieniu. Wykorzystywany jest jednak także w produktach do makijażu, gdyż jest czynnikiem zawieszającym w układzie pigmenty. Kosmetyki na bazie krzemianu magnezowo-aluminiowego dobrze rozprowadzają się na powierzchni skóry i pozostawiają ją przyjemną i jedwabistą w dotyku.

Sorbitan Olivate-  oliwian sorbitolu. Substancja myjąca, natłuszczająca i nawilżająca. Ma właściwości emoliujące, zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci oraz przesuszeniom od wody i silnie odtłuszczających detergentów. Jest substancją dobrze wchłaniającą się o stosunkowo niskiej lepkości. Jest także skutecznym dyspergatorem, ułatwia zawieszenie i równomierne rozprowadzenie w kosmetyku różnych substancji nierozpuszczalnych, np. pigmentów, pudrów czy drobinek ścierających w peelingach, zapobiega ich wytrącaniu z formuły i osadzaniu. 

Hydrogenated Olive Oil- utwardzona oliwa z oliwek. Ma działanie natłuszczające, wygładzające i odżywcze. Ma właściwości konsystencjotwórcze i reguluje lepkość w kosmetykach

Butyrospermum Parkii Butter- masło shea,  naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Zinc Oxide-  tlenek cynku. Składnik do stosowania w kosmetykach przeciwsłonecznych. Zapobiega negatywnemu działaniu promieni słonecznych, przyspieszających starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Jest również szeroko wykorzystywanym barwnikiem, w kosmetykach kolorowych pobiela i rozjaśnia. Oprócz tego ma działanie gojące i przeciwzapalne. Dobry składnik pudrów do cery tłustej i trądzikowej, ponieważ pochłania sebum i podsusza wypryski. 

Olea Europaea Fruit Oil-  oliwa z oliwek. Wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. 
Oliwa z oliwek posiada lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Zawarta w oliwie cenna witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem. W związku z tym, iż oliwa z oliwek wzmacnia odporność, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Można stosować ją do kąpieli, maseczek, peelingu, kremów. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. Oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym kosmetykiem na skórę. Można smarować skórę surową oliwą, co nadaje zdrowy, promienny wygląd, a witaminy wnikają bezpośrednio w głąb skóry. Oliwkowy kompres jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu. Zabieg regenerujący do włosów suchych, zniszczonych to maseczka z oliwy z oliwek. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów zniszczonych należy go stosować dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, a przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nakładać na same końcówki. Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. Następnie należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.

Olea Europaea Oil Unsaponifiables- zapewnia miękkość i elastyczność, oraz zapobiega odparowaniu wody z wnętrza skóry. Ma działanie ochronne przed bakteriami, grzybami, oraz chroni przed promieniowaniem UV. Ma działanie przeciwzapalnie i gojące – przyspiesza gojenie drobnych uszkodzeń i stanów zapalnych skóry. Zapobiega działaniu wolnych rodników na skórę - jest bardzo dobrym przeciwutleniaczem. Stosowany również w kosmetykach dla dzieci.

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Sulfur- siarka, stosowana w produktach przeciwtrądzikowych do skóry tłustej, łojotokowej z wypryskami. Pomaga również w walce z łupieżem

Vaccinium Myrtillus Extract- ekstrakt z soku z borówki czarnej. Stosowany zewnętrznie przyspiesza proces gojenia się ran i stanów zapalnych. Działa odżywczo, antyoksydacyjnie wygładza, rozjaśnia, ujędrnia suchą zwiotczałą cerę. Zalecany jest  także przy pielęgnacji cery trądzikowej, surowiec ma bowiem także działanie bakteriobójcze, odtruwające i antyseptyczne. 

Saccharum Officinarum Extract- ekstrakt z trzciny cukrowej. Zapobiega powstawaniu pierwszych oznak starzenia, odżywia i nawilża. Zwalcza trądzik i zaskórniki. Wspomaga syntezę kolagenu, elastyny, kwasu hialuronowego. Stosowany w produktach do włosów oczyszcza i nabłyszcza.

Citrus Aurantium Dulcis Extract- ekstrakt z owoców pomarańczy. Działa antyseptycznie i łagodząco. Doskonały antyutleniacz. Ma właściwości ściągające i zmniejszające pory, - wspomagające gojenie trądzikowych stanów zapalnych, rozjaśniające koloryt skóry, rozjaśniające przebarwienia posłoneczne i pozapalne. Substancja ma świeży zapach cytrusów.

Citrus Medica Limonum Extract- wyciąg z cytryny, Citrus medica limonum, Rutaceae. Substancja zawiera witaminy:C, B1, B2, prowitaminę A, biotynę, kwas foliowy, ryboflawina, niacynę oraz minerały (głównie potas) i kwasy organiczne. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Witamina C, której cytryna zawiera duże ilości (31 mg na 100 gr) to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Flawonoid rutyna zawarty w cytrynie wykazuje właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe. Kwas cytrynowy należy do grupy hydroksylowych kwasów organicznych (AHA) działających na warstwę rogową naskórka i redukujących jego nadmierne rogowacenie. Wykazuje słabe działanie alergenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Acer Saccharinum Extract- wyciąg z klonu srebrzystego. Ma działanie złuszczające, rozjaśniające, wygładzające, nawilżające i przeciwzapalne. Zapobiega powstawaniu zmarszczek.

PEG-30 Castor Oil- substancja nierozpuszczalna w wodzie. W kosmetyce stosowana w celu uzyskania emulsji, pianotwórcza, stabilizujaca.

Polyacrylamide- syntetyczny polimer. Substancja konsystencjotwórcza, zagęszczająca i wiążąca, występuje w różnych formach, np żelowych, Wygładza skórę, wypełnia zmarszczki. Tworzy na powierzchni skóry i włosów delikatny film. Stosowana w produktach utrwalających włosy, w odżywkach do paznokci, w kosmetykach do makijażu, np. w pudrach i cieniach prasowanych jako lepiszcze, w kosmetykach oczyszczających, kremach, balsamach, a w formie ziarnistej jako materiał ścierny w peelingach. W kosmetykach przeciwsłonecznych z filtrami sprawia, że są one wodoodporne.

C13-14 Isoparaffin- substancja pochodzenia chemicznego. ) to określenie węglowodorów, które są płynne, ponieważ posiadają w molekułach rozgałęzione łańcuchy.  Otrzymywane syntetycznie poprzez przeróbkę ropy naftowej. W kosmetykach znajduje zastosowanie jako rzadki lipid, lekko rozprowadzający się na skórze. Jest to substancja natłuszczająca, nawilżająca, wygładzająca, nadająca skórze miękkość, elastyczność i gładkość. Może powodować powstawanie zaskórników.

Laureth-7- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, trudnorozpuszczalna w wodzie. Stabilna w niskim pH. Syntetyczny polimer pochodny alkoholu laurylowego pochodzenia roślinnego, z kwasów tłuszczowych i tlenku polietylenu. Składnik konsystencjotwórczy do tworzenia emulsji oraz obniżający lepkość. Poprawia jakość piany i właściwości myjące kosmetyków.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Ethylhexylglycerin-  konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Parfum- zapach

Citral- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku

Limonene- związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn.

Linalool- związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

                                    Moja opinia
Jedyny krem który tak mocno matuje moja skórę. To taki efekt jakby ktoś zacementował mi buzię. Zaczęłam więc go stosować tylko na strefę T. Producent obiecuje, że jest idealny pod makijaż. Oczywiście zgadzam się z tym w 100 %. Konsystencja jest zbita, gęsta i trochę ciężko się rozsmarowuje ale bardzo szybko wchłania. Trzeba wiedzieć ile go nałożyć i jest bardzo wydajny. Zapach mocny, specyficzny siarkowyJ Ogranicza powstawanie krostek, ale po dłuższym stosowaniu bardzo przesusza. Niestety zawiera parabeny i polyacrylamid. Opakowanie kremu to pomarańczowy słoiczek z białym wieczkiem zabezpieczony był folią, proste opakowanie. Polecam go osobom z tłusta cerą. Zużyłam jeden słoiczek i nie planuje ponownego zakupu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz