poniedziałek, 15 stycznia 2018

Pharmaceris dermo-ochronny krem wybielający przebarwienia na dzień - Melacyd

Pharmaceris dermo-ochronny krem wybielający przebarwienia na dzień - Melacyd

Pharmaceris dermo-ochronny krem wybielający przebarwienia na dzień - Melacyd polecany do codziennej pielęgnacji na dzień, dla skóry z przebarwieniami, nierównym kolorytem oraz narażonej na powstawanie przebarwień podczas ekspozycji na słońce, zmian hormonalnych, przyjmowania środków antykoncepcyjnych, w okresie ciąży, po zabiegach dermatologicznych i medycyny estetycznej oraz zmianach zapalnych.

Działanie
Unikalny wysokoskoncentrowany krem zawiera 4% Niacynamidu, którego efekt działania porównywalny jest do hydrochinonu*, stosowanego w wybielających terapiach medycznych.
Niacynamid o wysokim współczynniku bezpieczeństwa, skutecznie hamuje zarówno syntezę melaniny, jak i migrację barwnika do naskórka, przeciwdziałając powstawaniu nowych zmian barwnikowych.
Efekt kilkupoziomowego wybielania potęguje wit. C oraz kompleks Biomimetic-Peptid. Stopniowo zmniejszają one intensywność istniejących przebarwień, rozjaśniają i wyrównują koloryt skóry.
Witamina E pełni rolę fizjologicznego antyoksydantu, opóźniając procesy starzenia.
SPF 50+ zapewnia skuteczną fotoochronę skóry.
Krem nie powoduje odbarwień zdrowej skóry.

Sposób użycia:
Przebarwione obszary skóry smarować 2-4 razy dziennie. Efekt wybielający widoczny po minimum 3 tygodniach stosowania. W trakcie kuracji i 10 tygodni po jej zakończeniu unikać ekspozycji skóry na słońce. Zalecane jest jednoczesne stosowanie kremu na noc z serii Pharmaceris W.
Pharmaceris dermo-ochronny krem wybielający przebarwienia SPF 50+ na dzień - Melacyd
Pharmaceris dermo-ochronny krem wybielający przebarwienia na dzień - Melacyd
Analiza składu:

Aqua (Water)- woda

Ethylhexyl Methoxycinnamate- filtr chemiczny, substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczach i glikolu propylenowym, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 10%. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa.

Glycerin -  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Octocrylene- stabilny chemicznie i odporny filtr. Stosowany w kosmetykach przeciwsłonecznych, działa ochronnie na skórę. Jest to jedyny filtr chemiczny dozwolony do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Niacinamide- biały, bezzapachowy proszek rozpuszczalny w wodzie lub alkoholu, wrażliwy na silne kwasy- niestabilny w obecności mocnych kwasów. Niacynamid, to jedna z form witaminy B3. W przemyśle jest pozyskiwany syntetycznie, ale jest niezbędny człowiekowi i musi być dostarczany wraz z pożywieniem, występuje w naturze w wielu roślinach. Substancja powinna być szczelnie zamknięta i przechowywana z daleka od światła. Zalecane stężenie w kosmetykach: Od 2-5%, w preparatach leczniczych wyższe. Substancja aktywna o cenionych właściwościach. Stymuluje syntezę kolagenu, działa odmładzająco i przeciwzmarszczkowo. Rozjaśnia przebarwienia, poprawia nawilżenie, wzmacnia barierę lipidową skóry, działa silnie antyoksydacyjnie, leczniczo i przeciwzapalnie i gojąco na skórę trądzikową i z trądzikiem różowatym.

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Propylene Glycol -  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Potassium Cetyl Phosphate- sól potasowa fosforanu cetylu,substancja myjaca i stabilizator emulsji. Często używane w produktach do demakijażu, mleczkach, kremach.

Cetyl Alcohol-  niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Titanium Dioxide (nano)-  dwutlenek tytanu. Składnik stosowany w kosmetykach kolorowych i wszelkich, które wymagają nadania białej barwy, czy rozjaśnienia, biały pigment. Jest również fizycznym filtrem mineralnym o szerokim spektrum ochrony UV, chroni skórę przed promieniowaniem UVA i UVB.

Paraffinum Liquidum (Mineral Oil)- płynna parafina, olej mineralny. Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Może zapychać.

1,2-Hexanediol- konserwant utrzymujący wilgoć, działa przeciwbakteryjnie.

C12-15 Alkyl Benzoate- substancja, która jest mieszaniną syntetycznych składników uzyskiwanych między innymi z ropy naftowej. Natłuszcza i wygładza. Pełni rolę konserwantu.Stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, również do makijażu.

Ethylhexyl Triazone- chemiczny filtr, stosowania w kosmetykach przeciwsłonecznych, absorbuje promienie UVB i UVA II. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. 

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Butyrospermum Parkii (Shea Butter)-  masło shea,  naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethyl-butylphenol (nano)-  filtr UV, chroni skórę przed szkodliwym prommieniowaniem. Dopuszczone stężenie 10 % tej substancji w danym kosmetyku według norm Komisji Europejskiej.

Ascorbyl Tetraiso palmitate- pochodna kwasu askorbinowego (witaminy C), rozpuszczalna w tłuszczach. Stabilniejsza niż tradycjna forma wit. C. Działa przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo, rozjaśniająco, nawilżająco i antybakteryjnie. Nie podraźżnia, dobrze tolerowana przez najbardziej wrażliwe typy skóry. Najdroższa forma witaminy C, bardzo trwała i stabilna

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer-  poliakrylan. Zagęstnik, nadający nadający k osmetykom odpowiednią konsystencję. Przedłuża trwałość kosmetyku i zwiększa jego lepkość. Kondycjonuje włosy – wygładza je, zmiękcza, utrwala fryzurę. Substancja filmotwórcza. Nawilża skórę i włosy, nadaje połysk. 

Triethanolamine- regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %
Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Xanthan Gum-  guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Alumina- tritlenek diglinu, korund. Organiczny związek chemiczny, kryształ pochodzenia mineralnego. Jest jednym z najtwardszych po diamencie minerałów. Zalecane stężenie w kosmetyku: Do 20%. Najczęściej stosowany pod postacią bardzo miałkiego pudru, jako substancja przeciwzbrylająca i regulująca lepkość kosmetyków pudrowych oraz filtrów mineralnych, zapobiega grudkowaniu dwutlenku tytanu i tlenku cynku, redukuje także przejrzystość substancji bezbarwnych zmętniając ją, tym samym zmniejsza przepuszczalność światła. Zastosowanie znajduje także w produktach matujących i przeciwpotnych. Ma właściwości przeciwzapalne mogące przyspieszać gojenie skóry. W postaci grubszej ziarnistości przyjęła nazwę korundu mikronizowanego lub korundu mikrokrystalicznego o silnych właściwościach ściernych.

Palmitic Acid- kwas palmitynowy - organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze. Zmiękcza, natłuszcza, wygładza, zapobiega utracie wody. Pełni także funkcję emulgatora do tworzenia emulsji typu O/W i jest jednocześnie substancją myjącą.

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Decyl Glucoside-  łagodna forma substancji powierzchniowo czynnej, wyjątkowo delikatnej dla skóry. Substancja otrzymywana jest z roślin oraz ich pochodnych, tworząc widoczną, ale delikatną pianę. Decyl Glucoside nie posiada właściwości drażniących skóry głowy i ciała, dlatego najczęściej występuje w kosmetykach ekologicznych i organicznych takich, jak mydła lub szampony naturalne oraz produktach dla wrażliwych skór.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

BHA-  butylowany hydroksyanizolKonserwant i przeciwutleniacz zapobiegający oksydacji składników produktu, ma też właściwości niwelujące niepożądane zapachy w kosmetyku.

Rumex Occidentalis Extract- ekstrakt ze szczawiu kanadyjskiego, hamuje wytwarzanie tyrozynaz, blokuje formowanie plam pigmentacyjnych, ujednolica koloryt skóry, reguluje produkcję pigmentu i redukuje zaczerwienienia skóry (rumień), rozjaśnia  plamy starcze, zapewnia widoczny efekt już po 3 tygodniach stosowania.

Simethicone- związek powierzchniowo czynny, mieszanina polidimetylosiloksanu i krzemionki, stosowany jako lek przeciw wzdęciom.

Dextran-  przeciwzapalny i łagodzący stany zapalne oraz przekrwienie naczyń krwionośnych, likwiduje rumień skórny i zaczerwienienia, ułatwia także przenikanie innych substancji aktywnych w głąb skóry.

Nonapeptide-1- zmniejsza produkcje melaniny, działa rozjaśniająco. Ponadto odżywia skórę i włosy.

Diazolidinyl Urea-  (mocznik diazolidynylowy)  – przeciwbakteryjny środek konserwujący.  Jest mieszaniną różnych produktów formaldehydu, w tym polimerów. Może wywoływać zapalenie skóry.  Można go znaleźć w praktycznie każdym rodzaju produktów do pielęgnacji ciała, w tym do twarzy, balsamy, krem ​​do opalania, mycia, szampon, odżywka, krem ​​pod oczy, dezodorant i płyn do płukania ust. Niektóre informacje mówią, że ​​jest zarówno toksyczny i rakotwórczy, głównie ze względu na formaldehyd i zalecają unikanie. Jednak CIR stwierdził, że jest bezpieczny dla produktów kosmetycznych w maksymalnym stężeniu 0,5%.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Parfum (Fragrance)- zapach
                                          Moja opinia

Pharmaceris brawo za stworzenie tego kremu! Polecany do codziennej pielęgnacji na dzień dla skóry z przebarwieniami, nierównym kolorytem oraz narażonej na powstawanie przebarwień podczas ekspozycji na słońce, zmian hormonalnych, przyjmowania środków antykoncepcyjnych w okresie ciąży, po zabiegach dermatologicznych i medycyny estetycznej oraz zmianach zapalnych. Zawiera 4% niacynamidu który jest stosowany w wybielających terapiach medycznych. Witamina C która potęguje wybielanie oraz kompleks Biomimetic-Peptid. Stopniowo zmniejszają one intensywność istniejących przebarwień, rozjaśniają i wyrównują koloryt skóry. Witamina E pełni role fizjologicznego antyoksydantu, opóźniając procesy starzenia. SPF 50+zapewnia skuteczną fotoochronę skóry. Konsystencję ma bardzo lekką, pachnie bardzo delikatnie i kwiatowo i trochę aptecznie. Wchłania się błyskawicznie i nie zostawia tłustej warstwy. Kurację stosowałam przez miesiąc. Zużyłam 1/3 opakowania bo krem jest naprawdę wydajny. Po miesięcznej kuracji mogę stwierdzić, że ładnie poradził sobie z wybieleniem moich przebarwień na szyi i nogach, rozjaśnił ładnie i nie spowodował odbarwień zdrowej skóryJ Do tego SPF 50+ na dzień rewelacja. Nie uczulił mnie, nie zapchał, i nie podrażnił mimo parafiny w składzie. Zachęcam do kuracji nim szczególnie jesienią i zimą gdy słońce jest schowane.  Polecam, przy regularnym stosowaniu przynosi widoczne efekty. 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza