poniedziałek, 15 stycznia 2018

AA Skin boost koncentrat z kwasem hialuronowym i wyciągiem z alg

AA Skin boost koncentrat z kwasem hialuronowym i wyciągiem z alg

AA Skin boost koncentrat z kwasem hialuronowym i wyciągiem z alg stanowi aktywną kurację nawilżającą i detoksykującą, wzmacniającą działanie codziennej pielęgnacji.
Kwas hialuronowy intensywnie i długotrwale nawilża skórę oraz wypełnia drobne zmarszczki mimiczne. Ekstrakt z alg Jania Rubens oczyszcza komórki skóry z toksyn oraz zatrzymuje cenne składniki mineralne, zapewniając jej rewitalizację.

Stosowanie: Rano i/lub wieczorem nanieść na skórę twarzy (omijając okolice oczu), szyi i dekoltu. Stosować samodzielnie lub przed zastosowaniem kremu pielęgnacyjnego.


AA Skin boost koncentrat z kwasem hialuronowym i wyciągiem z alg
Analiza składu:
 Aqua- woda

Glycerin-silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Pentylene Glycol- glikol pentylenowy jest syntetycznym, o niskiej masie cząsteczkowej rozpuszczalnikiem i środkiem kondycjonującym skórę.

Dicaprylyl Carbonate-  składnik pochodzenia roślinnego. Wpływa na stabilnośc kosmetyku (chroni go przed rozwarstwieniem) Działa oczyszczająco. Zmiękcza i odżywia skórę. Wzmacnia lipidy. Zmiękcza skórę, nie pozostawia tłustej warstwy na jej powierzchni. Sprawia, że sucha skóra staje się aksamitna w dotyku. Pełni także funkcję emulgatora – wpływa na konsystencję kosmetyku.

Isodecyl Neopentanoate - substancja nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w sylikonach i tłuszczach. Tworzy  lekką warstwę na skórze, która zmiękcza, wygładza i zapobiega odparowaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi. Posiada właściwości zmniejszające tłustość i lepkość. Wykorzystywany w produkcji kosmetyków do opalania i przeciwsłonacznych.

Dimethicone - silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Hydrogenated Polydecene - substancja rozpuszczalna w tłuszczach, na powierzchni skóry tworzy jedwabisty film. Ułatwia aplikację kosmetyku, ma właściwości nawilżające i wygładzające. Pełni również funkcję rozpuszczalnika substancji zapachowych.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Trilaureth-4 Phosphate- środek zmiękczający skórę, stabilizuje emulsję.

Sodium Hyaluronate-  hialuronian sodu  idealny składnik do nawilżania twarzy, skóry całego ciała czy włosów. Nie obciąży, za to pozwoli związać wodę w ich wnętrzu, zapewniając im elastyczność, miękkość i młody wygląd. jest pochodną kwasu hialuronowego, a także naturalnym składnikiem naszych łez, dzięki czemu często używa się go do produkcji kropli do oczu czy płynów do przechowywania i czyszczenia soczewek kontaktowych. Natomiast sam kwas hialuronowy to substancja naturalnie produkowana przez naszą skórę, która zapewnia jej młody i jędrny wygląd, ponieważ:
* ma bardzo silne właściwości higroskopijne, co oznacza, że potrafi przyciągnąć i trwale związać cząsteczki wody w tkance - jego jedna cząstka potrafi przyciągnąć aż 250 cząsteczek wody z otoczenia,
* wchodzi w reakcję z kolagenem i elastyną, dwoma białkami, które odpowiadają za elastyczność i napięcie skóry. Wypełnia on przestrzenie między nimi - razem tworzą rodzaj rusztowania dla tkanki.
Niestety z wiekiem jego produkcja wyraźnie maleje - jego największe stężenie występuje w skórze niemowląt. Ilość kwasu hialuronowego w tkance zmniejsza się też pod wpływem czynników zewnętrznych, przede wszystkim na skutek szkodliwego działania promieniowania UVA i UVB.

Hydrolyzed Algae Extract- hydrolizowany ekstrakt z alg morskich stosowany w produktach do pielęgnacji skóry jest powszechny i ​​bardzo korzystny dla uzyskania nieskazitelnej, promiennej i zdrowej skóry. Zwykle nazywa się to "wodorostami" i działa jako nawilżacz, odżywka i odżywka dla skóry. Detoksykuje poprzez uzupełnianie niezbędnych minerałów i witamin dla Twojej skóry. Ma dużą ilość przeciwutleniaczy, dlatego chroni skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Utrzymuje poziom komórek kolagenu w skórze, zapobiegając tworzeniu się enzymu. 
Najnowsze badania wskazują, że wyciąg z alg zawiera dużą ilość kwasu alguronowego, który pomaga w rozroście komórek i elastynie, która jest białkiem pracującym głęboko w skórze, zwiększającym elastyczność i siłę. 

 Tocopherol- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Potassium Cetyl Phosphate- anionowa substancja powierzchniowo czynna, rozpuszczalna w wodzie. Substancja myjąca i emulgująca do tworzenia oraz utrwalania emulsji myjących i pielęgnacyjnych, produktów do demakijażu, mleczek i kremów oczyszczających.

Glyceryl Behenate- substancja trudno rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, rozpuszczalna w chloroformie. Wykazuje działanie ochronne, wygładzające, lekko nawilżające i natłuszczające. W kosmetykach wykorzystywany jest głównie jako składnik zagęszczający i spoiwo poprawiające konsystencję, zwłaszcza produktów myjących, szamponów, żeli, emulsji, także past do zębów, ułatwia nakładanie produktu, daje poślizg. 

Hydrogenated Palm Oil- olej palmowy są składnikiem kwasów tłuszczowych w oleju palmowym. Uwodornienie umożliwia utrzymywanie oleistej cieczy w stanie stałym w temperaturze pokojowej, ma właściwości kondycjonujące. Wykorzystuje się go w kosmetologii (do wytwarzania dobrych gatunkowo mydeł, szminek, lotionów, płynów do kąpieli czy kremów) oraz przy produkcji zniczy, środków piorących i biopaliwa. Dzięki zawartości beta-karotenu, olej palmowy skutecznie poprawia wzrok oraz ma silne działanie antyoksydacyjne. Zawiera również dużą dawkę przeciwutleniaczy. Witamina E pomaga zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry oraz chroni przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Olej palmowy ma cenne właściwości nawilżające i regenerujące. Jest doskonałym środkiem na rany i stany zapalne, gdyż posiada właściwości przeciwbakteryjne. Masaż przy jego użyciu przywraca skórze ujędrnienie i relaksuje. Ze względu na dużą zawartość witaminy A jest zalecany do skóry suchej i uszkodzonej (łuszczyce, egzemy, poparzenia słoneczne) – działa przeciwzapalnie i łagodząco. Doskonale natłuszcza, uelastycznia i odżywia skórę oraz wygładza drobne zmarszczki. Można więc śmiało powiedzieć, że ten naturalny kosmetyk przywraca skórze młodość.

Borago Officinalis Seed Oil- olej z nasion ogórecznika lekarskiego. Olej ma lekko żółte po seledynowe zabarwienie, jest średnio gęsty i ma dość mocny, charakterystyczny zapach. Na powierzchni skóry tworzy ochronny film. Wygładza, zmiękcza, wzmacnia skórę. Ten olej ma właściwości ujędrniające, napina i poprawia sprężystość skóry, zwęża pory, dodaje skórze blasku, wygładza zmarszczki i zapobiega ich powstawaniu, zawiera antyoksydanty. Bardzo dobrze się wchłania. Przyspiesza regenerację, wzmacnia barierę lipidową skóry i pomaga usunąć zanieczyszczenia z porów. Składnik jest polecany do skóry suchej, łuszczącej, zrogowaciałej, dojrzałej, alergicznej, wrażliwej, naczynkowej i podrażnionej.

Squalane- skwalan, tłusty emolient. jest zaliczany do lekkich olejków, które szybko wnikają w skórę, bez pozostawiania poczucia tłustości, spotykanej przy niektórych olejach roślinnych. Skwalan to również antyoksydant, chroniący lipidowe struktury skóry przed utlenianiem i wolnymi rodnikami. Działa nawilżająco, wzmacnia naturalną barierę lipidową skóry, lekko natłuszcza. Jest on polecany w produktach przeciwzmarszczkowych, dla cer dojrzałych, które utraciły naturalną zawartość skwalenu. Posiada również właściwości gojące drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Ważną funkcją skwalanu jest zwiększanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan jako drobna cząsteczka dobrze penetruje do głębszych warstw skóry i stanowi bardzo dobry nośnik dla składników biologicznie aktywnych rozpuszczalnych w tłuszczach. Skwalan utrwala również zapachy. Zaliczany do składników nisko komedogennych (nie zatykających pory).

Ceramide NP.- ceramidy ,połączenie ich z kwasami owocowymi zwiększa i przyspiesza działanie preparatów. Tzw. glikoceramidy pozyskiwane są z roślin np. lecytyny sojowej. Zazwyczaj jednak ceramidy wytwarzane są sztucznie. Są one nazywane pseudoceramidami, ale mają podobnie korzystne działanie, co ceramidy naturalne. Zwykle przybierają postać ciekłych kryształów i tworzą coś w rodzaju cementu międzykomórkowego. Ceramidy odpowiadają  za elastyczność i jędrność skóry. Doskonale nadają się też do delikatnego wygładzania zmarszczek, regeneracji skóry, ochrony przed szkodliwymi substancjami z zewnątrz. 

Butyrospermum Parkii Butter-  naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Behenyl Alcohol- alkohol behenylowy, tłusty emolient. W kosmetykach funkcjonuje jako natłuszczacz. Wykazuje także działanie przeciwwirusowe. Zapobiega namnażaniu wirusa, działa łagodząco, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo. Zmniejsza owrzodzenia, przyspiesza gojenie pęcherzy.

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Stearic Acid- (kwas stearynowy z wosku)-  tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie.

Palmitic Acid- kwas palmitynowy – organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze. Zmiękcza, natłuszcza, wygładza, zapobiega utracie wody. Pełni także funkcję emulgatora do tworzenia emulsji typu O/W i jest jednocześnie substancją myjącą.

Silybum Marianum Seed Oil- olej z nasion ostropestu plamistego. Silny przeciwutleniacz. Działa nawilżająco, przeciwstarzeniowo, regeneruje skórę. Odbudowuje barierę lipidową naskórka, działa ochronnie. Stymuluje odnowę komórek skóry.

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Myristyl Alcohol- emolient tłusty ,zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy

Lauryl Alcohol- alkohol tłuszczowy pozyskiwany najczęściej z oleju kokosowego lub palmowego. Substancja nierozpuszczalna w wodzie. Ma konsystencję stałą o białej barwie, podobną do wosku. Jest odporny na czynniki zewnętrzne, temperatury i światło. Składnik wykorzystywany do zapobiegania rozwarstwianiu faz emulsyjnych, utrwala, a także utwardza konsystencje, zwiększa i kontroluje lepkość oraz pomaga wiązać substancje nierozpuszczalne w wodzie z roztworami wodnymi jak i te nierozpuszczalne w tłuszczach z tłuszczowymi. W kosmetykach myjących poprawia pienienie, ma również właściwości myjące. Jest także emolientem tłustym, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną, zmiękczającą i wygładzającą warstwę, która zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Glyceryl Stearate Citrate- cytrynian stearynianu gliceryny. Ma działanie kondycjonujące skórę suchą oraz włosy, zmiękcza i wygładza, nadaje się do kosmetyków tłustszych, kremów na noc. Dobrze reaguje w środowisku o odczynie kwaśnym.

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Cholesterol- występuje naturalnie w ludzkim organizmie, także w skórnym sebum, odpowiada za prawidłową budowę cementu międzykomórkowego. Odpowiada za syntezę wit. D. Działa na skórę wzmacniająco i ochronnie, przeciwzmarszczkowo, antyoksydacyjnie, zapobiega przeznaskórkowej utracie wody, zmiękcza i wygładza. Wykorzystywany w produktach do skory suchej, wrażliwej, nadreaktywnej, atopowej. Jest także emulgatorem emulsji.

Sodium Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer- emulgator, polimer filmotwórczy, reguluje konsystencję kosmetyku, składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze

Isohexadecane- substancja ropopochodna, stabilna chemicznie, rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie. Emolient suchy, beztłuszczowy, pozostawia ochronny i kondycjonujący, lecz dość lekki i jedwabisty, nietłusty film na powierzchni, zmiękcza skórę i włosy. Stosowany w produktach do opalania, dezodorantach, antyperspirantach, produktach do demakijażu, nadaje plastyczności i elastyczności sztyftom, np. pomadkom do ust. Zapobiega odparowywaniu wody. Bardzo dobry w wykorzystaniu, jako substancja myjąca, rozpuszcza lipidy i tłuszcze.

 Polysorbate 80-  niejonowy emulgator otrzymywany przez działanie tlenkiem etylenu na estry sorbitanu. W kombinacji z emulgatorami o niskim HLB (np. Lecytyną HLB 4) służy do tworzenia stabilnych emulsji typu O/W.
Jest biozgodny, biodegradowalny oraz dobrze tolerowany przez skórę i błony śluzowe
Stosowany jest ponadto jako łagodny detergent w olejkach myjących, środek zwilżający, stabilizator i solubilizator olejków eterycznych.

Maris Aqua- woda morska.  ma działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwzmarszczkowe, mineralizujące, rozjaśniające, gojące, ściągające i napinające, zwęża pory skóry, pomaga w ich oczyszczaniu, matuje, stosowany w produkcji toników, żeli, lotionów, kremów, balsamów. 

Decylene Glycol- syntetyczny glikol. Zwiększa penetrację innych składników w głąb skóry.

1,2-Hexanediol- substancja konserwująca, działa przeciwbakteryjnie. Może podrażniać.

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Parfum- zapach
                                    Moja opinia
Za firmą średnio przepadam, bo w niektórych produktach mają w składzie parafinę. Jednak jeśli chodzi o to serum to jest naprawdę udane J i cieszę się ,że na nie trafiłam. Mam cerę mieszaną, często odwodnioną, a strefa T lubi się przetłuszczać, mam również skłonności do zaskórników. Ciężko jest mi dobrać odpowiedni produkt, bo wiele mnie zapycha, albo jest za lekki, albo podrażnia moja cerę. Jednak to serum to strzał w 10 J. Jest lekki, odrobinkę śliskie, ale  dobrze się rozprowadza i wchłania, nie zostawia tłustej warstwy. Używam go na co dzień i nawet pod makijaż. Zauważyłam że podkład lepiej się trzyma wraz z nim J. Bardzo dobrze nawilża, nie lepi się, nie zatyka, nie obciąża. Odkąd go używam zapomniałam o suchych skórkach na buzi, i skóra lepiej wygląda J. Zapach prawie niewyczuwalny nie wiem jak mam go określić, kolor mlecznobiały, rewelacja. Produkt jest wydajny w szklanej buteleczce z pipetą. Polecam na co dzień do cery mieszanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz