sobota, 9 grudnia 2017

Bourjois air mat podkład matujący light beige 03

Bourjois air mat podkład matujący light beige 03

Bourjois air mat podkład matujący light beige 03 to podkład matujący o rewolucyjnej formule zapewniającej 24 godzinną trwałość , nieskazitelność cery oraz matowe wykończenie.
Podkład idealnie wygładza niedoskonałości, wyrównuje koloryt skóry oraz nadaje jej świeży, zdrowy wygląd. Ze względu na innowacyjną formułę wzbogaconą o matujące pudry, posiadające cynk oraz krzem, matowe wykończenie utrzymuje się przez długi czas.  Podkład nie tworzy efektu maski, pozwala skórze oddychać, nie zatyka porów. Delikatna konsystencja ułatwia aplikację zapewniając efekt pięknej skóry.
·         matuje
·         zapewnia nieskazitelną cerę
·         wygładza
·         wyrównuje koloryt
·         pozwala skórze oddychać
Produkt testowany dermatologicznie. Filtr SPF 10
Bourjois air mat podkład matujący light beige 03
Analiza składu

AQUA (WATER)- woda

DIMETHICONE- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

CYCLOPENTASILOXANE-  związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

METHYL METHACRYLATE CROSSPOLYMER-  zagęstnik wpływa na konsystencję produktu. Stabilizuje emulsje. Absorbuje nadmiar sebum, przez co działa matująco. Pełni także funkcję wypełniacza. Może podrażniać skórę.

CAPRYLYL METHICONE –emulgator. Ułatwia aplikację, sprawia, że skóra staje się delikatna i miękka w dotyku. Wygładza i wypełnia drobne zmarszczki. Efekt ten utrzymuje się czasowo. Zmniejsza lepkość kosmetyku. Stosowany w kosmetykach kolorowych.

PROPYLENE GLYCOL  -to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

PEG/PPG-18/18 DIMETHICONE -ten składnik jest syntetyczną substancją chemiczną składającą się z dimetikonu, polimeru na bazie krzemu i glikolu polietylenowego (PEG) - glikolu polipropylenowego (PPG).Może być zanieczyszczony potencjalnie toksycznymi zanieczyszczeniami produkcyjnymi, takimi jak 1,4-dioksan.
Bourjois air mat podkład matujący light beige 03
ALUMINUM STARCH OCTENYLSUCCINATE –absorbent. Odpowiada za właściwości matujące, wygładza powierzchnie skóry, absorbuje nadmiar sebum. Środek przeciw zbrylaniu również zwiększający lepkość.

SODIUM CHLORIDE - (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

ISONONYL ISONONANOATE -ester alkoholu izononylowego i kwasu izononanowego, nierozpuszczalny w wodzie i glikolu, rozpuszczalny w tłuszczach lub alkoholu.

PEG-10 DIMETHICONE- silikon, wygładza i wyrównuje powierzchnię skóry. Sprawia, że kosmetyk lepiej się rozprowadza. Stosowany w kosmetykach do makijażu oraz pielęgnacji i stylizacji włosów. 

ZINC PCA  -pozyskiwany z cynku mikroelement potrzebny jest ciału do zdrowego funkcjonowania.  Występuje w kosmetykach jako składnik kondycjonujący, przyczynia się do utrzymania zdrowia skalpu oraz włosów. W produktach do włosów pomaga zapobiegać utracie włosów, a także powstawaniu łupieżu.
Badania wykazały, że ma on działanie przeciwstarzeniowe (anti-age) z uwagi na zdolność do eliminacji kolagenazy, enzymu, który niszczy zdrowy kolagen w skórze. Przy regularnym stosowaniu może pomagać także w poprawie tonacji skóry i łagodzić widoczne na niej objawy zmęczenia. Składnik ten wspiera także enzymy w ciele i może przyczynić się do poprawy funkcjonowania systemu immunologicznego, pomaga zwalczać przyczyny infekcji i bakterie. Zinc PCA ma także działanie regulujące produkcję nadmiaru sebum, a także łagodzące stany zapalne spowodowane trądzikiem.  Z tego powodu jest składnikiem pożądanym w kosmetykach stworzonych dla skóry tłustej i skóry trądzikowej.

SILICA- ditlenek krzemu, wystepuje w paście do zębów jako substancja czyszcząca, w kremach zwiększa lepkość tworząc żel. Uznawana za bezpieczną i nie toksyczną.
Bourjois air mat podkład matujący light beige 03
PHENOXYETHANOL  -składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

TOCOPHERYL ACETATE  -spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

DISTEARDIMONIUM HECTORITE -zagęstnik, wpływa na konsystencję i lepkość kosmetyku, pełni funkcję stabilizatora emulsji.

LYSOLECITHIN- hydrolizowana lecytyna-naturalny emulgator, zagęstnik.  Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

CHLORPHENESIN- chloropenezyna, substancja utrwalająca kosmetyk, chroni przed rozwojem mikroorganizmów, wpołączeniu z innymi konserwantami niweluje brzydkie zapachy.

PARFUM (FRAGRANCE)- substancja zapachowa

DIMETHICONE CROSSPOLYMER-polimer silikonowy, reguluje konsystencję, może mieć własności matujące (adsorbent) i wygładzające

PEG/PPG-19/19 DIMETHICONE- emulgator. Pełni funkcje stabilizatora miedzy wodą a fazą olejową, dzięki temu powstają spójne kremy i mleczka czy inne kosmetyki.

CASSIA ANGUSTIFOLIA SEED POLYSACCHARIDE- jest składnikiem botanicznym pozyskanym z Cassia Angustifolia, rodzimej rośliny do Indii. W kosmetykach jest głównie stosowany jako środek nawilżający skórę ze względu na wysoką zawartość polisacharydów. Wykazano, że te polisacharydy naśladują kwas hialuronowy, składnik skóry, który pomaga w naprawie i ochronie tkanek. Po naniesieniu miejscowym ten oparty na roślinach kwas hialuronowy przenika do skóry właściwej, aby zabezpieczyć wilgoć, a z kolei wspiera elastyczność skóry i strukturę. Kwas hialuronowy nie tylko jest bezpośrednio skorelowany ze wzrostem wilgotności skóry, ale także może dostosować szybkość wchłaniania wilgoci w oparciu o wilgotność otoczenia. Ten naturalny ekstrakt działa również jako środek przeciwzapalny i leczenie trądziku.

ALCOHOL DENAT- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

LAUROYL LYSINE -połączenie oleju kokosowego i oleju roślinnego. Po zastosowaniu tej substancji skóra jest gładka i ma aksamitne wykończenie. Może zatykać pory i powodować zaskórniki (działanie komedogenne). To także składnik konsystencjotwórczy, ułatwia aplikację kosmetyku, np. bronzera, podkładu, pudru. Dodawany do kosmetyków wodoodpornych, ponieważ częściwo hamuje pocenie, dzięki temu produkt jest trwalszy na skórze. 

DISODIUM EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

GERANIOL- organiczny związek chemiczny. Należy do grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Znaleźć go można w olejkach eterycznych (pelargoniowym, cytrynowym, różanym).Charakteryzuje się świeżym zapachem, przywodzącym na myśl pelargonię (geranium). Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Rośliny go posiadające mają naturalną zdolność odstraszania owadów.

LINALOOL- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

GOSSYPIUM HERBACEUM (COTTON) EXTRACT- ekstrakt z bawełny, Wpływa osłaniająco na naskórek oraz chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Doskonale nawilża skórę. Surowiec wchodzi w skład formulacji produktów głównie do pielęgnacji włosów. Stosowany najczęściej w produktach do włosów bądź kosmetykach kolorowych.

TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE-  jest klasyfikowany jako eter siloksanowy, który służy jako środek wiążący i emulgator. Służy jako reaktywny środek do obróbki powierzchni, który chemicznie wiąże pigmenty, tworząc stabilną powłokę, nawet przy niskim pH składniki silikonowe pozwalają dobrze rozprowadzać pigmenty.

METHICONE- poli(dimetylosiloksan) – polimer z grupy siloksanów. Na skórze pozostawia matowe wykończenie. Najczęściej spotykany w kosmetykach kolorowych, podkładach i pudrach, dzięki niemu makijaż dłużej się utrzymuje. Jest również wykorzystywany w kosmetykach do włosów, zapobiega elektryzowaniu.

TOCOPHEROL-  konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym

[+/- (MAY CONTAIN): MICA- mika, pigment kosmetyczny stosowany, jako kolorant w kosmetykach do makijażu oraz dających efekt rozjaśnienia lub opalenizny, np. w kremach i balsamach rozświetlających lub brązujących. Występuje w wielu kolorach i wykończeniach. Ma właściwości odbijające światło, dzięki czemu po aplikacji skóra jest optycznie wygładzona, rozświetlona, a zmarszczki i rozszerzone pory mniej widoczne. Znajduje zastosowanie również jako substancja zmętniająca zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje kosmetyków, odbija promieniowanie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość, a substancje wrażliwe na światło nie ulegają psuciu.
Bourjois air mat podkład matujący light beige 03
CI 77007 (ULTRAMARINES)-ultramaryna, naturalnie występujący minerał. Pigment kosmetyczny stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza kolorowych do makijażu i lakierach do paznokci.

CI 77491- tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

CI 77492-  żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 77499 (IRON OXIDES)- czarny barwnik, magnetyk.

CI 77891 (TITANIUM DIOXIDE)- substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. 

CI 77288 (CHROMIUM OXIDE GREENS)-tlenek chromu inaczej zieleń chromowa.  Matowy pigment mineralny stosowany w pudrach, podkładach, korektorach. Ten pigment o zielonej barwie może być również stosowany do produkcji cieni do powiek. Dozowolony w krajach UE, ale w USA stosowanie tego składnika jest zabronione.

CI 77742 (MANGANESE VIOLET)- jest syntetycznym fioletowym pigmentem. Ponieważ jeden z materiałów wyjściowych, tlenek manganu, pochodzi z ziemi, mogą występować śladowe ilości metali ciężkich w manganie manganowej. Poziomy metali ciężkich w tlenku manganu są regulowane przez FDA, a niewielkie ilości, które mogą ewentualnie znajdować się w kosmetykach lub produktach do pielęgnacji ciała, nie stanowią zagrożenia dla zdrowia ludzkiego.
                                                                 Moja opinia
To mój pierwszy podkład z firmy Bourjois, moje oczekiwania nie były duże chciałam żeby po prostu matowił moją cerę i nie zapychał jej. Już po pierwszym użyciu byłam w szoku, ale z opinią jego chciałam poczekać, by sprawdzić jak będzie się zachowywał dalej. Jestem nim zafascynowana po dłuższym stosowania nie zrobił mi z buzi skorupki tylko pięknie wygładził, zmatowił na dodatek zachwyca mnie jego długowieczność, nakładam go rano o 7 a pod koniec dnia cały czas jest i nie spływa, nie ciemnieje ,moja strefa T wygląda całkiem dobrze. Podkład na skórze jest lekki, w ogóle nie czuje że go mam. Kolejnym plusem jest to, że nie podkreśla suchych skórek. Ma aksamitne wykończenie i pięknie pachnie na początku nie mogłam rozpoznać co to za zapach ale przypomina mi ogórek jest taki świeży. Jedyną wadą są odcienie dla mnie odpowiedni byłby coś pomiędzy 01 a 02 (w sezonie jesień-zima) ale radze sobie z tym delikatnie konturując wybrane partie. Natomiast w lato używam odcieniu 03 bo wtedy jestem opalona i tamte jaśniejsze już nie pasują. Podsumowując, uwielbiam go za trwałość, matowienie, aksamitne wykończenie, ukrycie moich niedoskonałości i ten zapach… cudowny.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza