poniedziałek, 25 września 2017

Neutrogena szybko wchłaniający się krem do rąk

Neutrogena szybko wchłaniający się krem do rąk

Neutrogena szybko wchłaniający się krem do rąk natychmiast nawilża skórę dłoni sprawiając, że odzyskuje ona miękkość i elastyczność. Krem ma lekką, nietłustą konsystencje, dzięki czemu szybko się wchłania przynosząc natychmiastowe uczucie komfortu.
·         Odpowiedni do codziennego stosowania w domu lub pracy
·         Natychmiast się wchłania
·         O lekkiej nietłustej konsystencji

Neutrogena szybko wchłaniający się krem do rąk
Neutrogena szybko wchłaniający się krem do rąk
Analiza składu:

Aqua
– woda

Glycerin
-silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Paraffinum Liquidum
 -bezbarwny olej mineralny. Emolient tłusty, tworzy okluzyjny, ochronny, zmiękczający, wygładzający i nabłyszczający film na skórze i włosach, który zapobiega odparowywaniu wilgoci i chroni przed czynnikami zewnętrznymi, np. wiatrem, mrozem czy klimatyzowanymi pomieszczeniami. Zastosowanie znajduje w każdego typu kosmetykach, zwłaszcza do skóry wrażliwej, wymagającej ochrony, suchej i bardzo suchej. Jest także plastyfikatorem np sztyftów do ust, zapobiega kruszeniu oraz rozpuszczalnikiem dla wielu substancji, m.in. zapachowych.

Isopropyl Palmitate
– ciekły wosk. emolient suchy, nadaje poślizg, wspomaga wiązanie się składników w kosmetyku. Zapobiega odparowywaniu wody z naskórka, tworzy film, zmiękcza, wygładza, nawilża skórę i włosy.

Petrolatum
– wazelina. Emolient tłusty o właściwościach natłuszczających, wygładzających i zmiękczających, tworzy ochronną warstwę na skórze, zapobiegającą przeznaskórkowemu odparowywaniu wody. W kosmetyce stosowana często jako baza wszelkich maści, sztyftów i składnik konsystencjotwórczy, polepsza właściwości aplikacyjne, zmniejsza lepkość. Ma także zdolność pochłaniania promieni UV.

Dimethicone Stearyl Alcohol- 
emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

Glyceryl Stearate
– produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

PEG-100 Stearate-
 emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Panthenol
– inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Ethylhexylglycerin
–  konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Palmitic Acid
– kwas palmitynowy, organiczny związek chemiczny z grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, emolient tłusty, tworzy okluzyjny film na skórze. Zmiękcza, natłuszcza, wygładza, zapobiega utracie wody. Pełni także funkcję emulgatora do tworzenia emulsji typu O/W i jest jednocześnie substancją myjącą.

Stearic Acid
– tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Ammonium Acryloyldimethyltaurate/VP Copolymer
– syntetyczny polimer tworzący powłokę i służący do zagęszczania produktów. Poprawia gładkość skóry. W niskich stężeniach uważany jest za bezpieczny.

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer
- poliakrylan. Zagęstnik, nadający nadający k osmetykom odpowiednią konsystencję. Przedłuża trwałość kosmetyku i zwiększa jego lepkość. Kondycjonuje włosy – wygładza je, zmiękcza, utrwala fryzurę. Substancja filmotwórcza. Nawilża skórę i włosy, nadaje połysk,

Disodium EDTA
– sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Sodium Hydroxide
– (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11,

Tocopheryl Acetate
– spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Phenoxyethanol
– składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Parfum – zapach

                         Moja opinia

Moje dłonie są bardzo wymagające szczególnie w sezonie jesień-zima potrzebują głębokiego nawilżenia. Nie lubię tego uczucia suchych, spierzchniętych i zaczerwienionych dłoni. Ten krem bardzo pomógł moim dłoniom jest moim odkryciem, bardzo go sobie cenie również za to że szybko się wchłania i pozostawia na skórze taką miłą powłoczkę. Idealny na zimę pod rękawiczki. Nie jest tłusty, szybko się wchłania, nawilża, ma delikatny zapach , nie podrażnia skóry. Dłonie po jego użyciu są miękkie i delikatne. Krem ma 75ml. kosztuje około 14 zł. Ja kupiłam go w aptece w promocji był wtedy duet- ten krem i pomadka do ust. Skuteczny i wart swojej ceny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz