środa, 27 września 2017

Biały Jeleń mydło naturalne hipoalergiczne z głogiem i lnem

Biały Jeleń mydło naturalne hipoalergiczne z głogiem i lnem 


Biały Jeleń mydło naturalne hipoalergiczne z głogiem i lnem jest wykonane tradycyjną metodą warzenia i pełni istotna rolę w profilaktyce nadwrażliwej skóry. Zapobiega nadmiernej utracie wody przez naskórek poprzez utrzymanie prawidłowo funkcjonującego płaszcza lipidowego. Receptura wzbogacona o len zawiera bioaktywne składniki- kwasy tłuszczowe Omega 3-6-9 przywracające prawidłową elastyczność skóry. Ekstrakt z owoców głogu idealnie pielęgnuje skórę, hamując stany zapalne i łagodząc objawy alergii. 

Biały Jeleń mydło naturalne hipoalergiczne z głogiem i lnem  polecane jest przy problemach skórnych związanych ze skłonnością do łuszczenia się lub pękania. Regularne stosowanie sprawia, że skóra staje się miękka i gładka. Posiada badania dermatologiczne.
Biały Jeleń mydło naturalne hipoalergiczne z głogiem i lnem

Analiza składu:

Sodium Tallowate- sól sodowa kwasu łojowego. Substancja powierzchniowo czynna, zasadowa. Tłuszcz zwierzęcy, najczęściej wołowy poddany procesowi zmydlenia wodorotlenkiem sodu. Substancja gruntownie oczyszczająca i odtłuszczająca skórę i włosy, pianotwórcza, regulująca lepkość i wiążąca roztwory nierozpuszczalne w tłuszczach. Zastosowanie znajduje najczęściej w produkcji mydeł w kostce, zwłaszcza "szarego mydła", ale także żeli do mycia, szamponów i płynów do kąpieli.

Sodium Cocoate - kokosan sodu. Sól sodowa kwasów tłuszczowych pochodzących z oleju kokosowego. Substancja powierzchniowo czynna powstała w procesie zmydlania kwasów tłuszczowych wodorotlenkiem sodu. Substancja zasadowa, rozpuszczalna w wodzie. Składnik pianotwórczy i gruntownie oczyszczający skórę oraz włosy. Stosowany w kosmetykach do mycia, przede wszystkim w mydłach, ale również żelach pod prysznic, szamponach, płynach do kąpieli. Ma także właściwości emulgujące, tworzy konsystencję.

Aqua - woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Parfum- zapach

Linum Usitatissimum Seed Oil-olej lniany. Olej o żółtawym do złoto żółtego zabarwieniu i intensywnym charakterystycznym zapachu. Olej zawiera: kwasy alfa-linolenowy, linolowy, oleinowy, nasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E. Stosowany jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Olej lniany zastosowany na skórę działa przeciwzapalnie, rozmiękczająco, przeciwświądowo. Pobudza procesy regeneracji skóry właściwej i naskórka, rozmiękcza strupy, przyśpiesza gojenie oparzeń, odleżyn, owrzodzeń, ropni. Działa przeciw tworzeniu zaskórników. Znakomity do pielęgnacji skóry i warg. Okłady z ciepłego oleju lnianego polecane są na duże i bolesne zmiany trądzikowe.

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Crataegus Fruit Extract- ekstrakt z głogu. W mitologiach europejskich głóg kojarzy się zwykle ze snem - w Islandii do dziś nazywany jest „śpiącym drzewem". Kwiatostany z liśćmi zawierają flawonoidy (kwercetynę, witeksynę, apigeninę, i rutynę), procyjanidy, kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, chlorogenowy i kawowy), garbniki, pektyny, olejki eterycz­ne, witaminy z grupy B i witaminę C oraz so­le mineralne.

Sodium Chloride- (chlorek sodu) Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania): maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
  • w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
  • w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
  • jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
  • w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11,

Tetrasodium Etidronate- Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany najczęściej w kosmetykach kolorowych, kosmetykach do kąpieli, mydłach, szamponach. Zalecany do kosmetyków, które będą miały styczność z twardą wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz