środa, 27 września 2017

Avon naturals szampon nadający objętości malina i hibiskus

Avon naturals szampon nadający objętości malina i hibiskus

Avon naturals szampon nadający objętości malina i hibiskus szampon dodający objętości z ekstraktem malin i hibiskusa. Do włosów płaskich, pozbawionych objętości.
• dodaje objętości i ułatwia układanie fryzury
• pozostawia włosy jedwabiście miękkie 
• pomaga utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia włosów
Avon naturals szampon nadający objętości malina i hibiskus

Avon Naturals Szampon nadający objętości Malina i Hibiskus

Jak działa:
Formuła szamponu zawiera ekstrakty malin i hibiskusa. Malinyi hibiskus znane ze swych właściwości antyoksydacyjnych, zawierają witaminy B i C, zapewniają uczucie świeżości i zdrowy wygląd włosów.

Jak stosować:
Nanieś na mokre włosy, wmasuj aż do uzyskania piany i dokładnie spłucz.

Analiza składu:

Aqua
 -woda

Sodium Laureth Sulfate
 - (sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Cocamidopropyl Betaine
 - substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Cocamide Mea
- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, powstała z kwasów tłuszczowych oleju kokosowego i monoetanoloaminy. Ma konsystencję woskową barwy białej. Substancja niestabilna chemicznie, łatwo ulega rozpadowi, lipofilowa, nierozpuszczalna w wodzie. Składnik myjący, pianotwórczy, głównie wzmacniający działanie innych detergentów w kosmetykach myjących. Ma właściwości zagęszczające, podnosi lepkość, poprawia właściwości aplikacyjne, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków i poprawia pienienie, a także nawilża. Stosowany najczęściej w żelach, mydłach w płynie, peelingach, farbach do włosów, odżywkach i szamponach o kremowej konsystencji.

Cetyl Alcohol
- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Sodium Chloride
 - (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Parfum
 - zapach

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride
 - antystatyk tworzący na włosach ochronną powłokę, dodatkowo ma również właściwości odżywcze, wygładza, wzmacnia włosy, ułatwia rozczesywanie.

Glycol Distearate
- emolient tłusty, tworzy wygładzający i ochronny film na skórze i włosach. Kondycjonuje, zmiękcza i natłuszcza, również w kosmetykach myjących, jest pianotwórczy. Wykorzystywany ze względu na właściwości emulgujące, do tworzenia emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwianiu faz. Zdolny do tworzenia miceli w obecności anionowych detergentów. Nadaje kosmetykom perłową barwę i ułatwia aplikację, zmniejsza lepkość. stoswany w stanie czystym może działać komedogennie (tworzyć zaskórniki, zapychać pory).

Dimethiconol
- polimer silikonowy, alkohol z grupy polisiloksanów. Wykazuje dużą stabilność chemiczną i jest odporny na wahania temperatur. Łatwo spłukiwalny za pomocą łagodnych środków myjących, lecz nierozpuszczalny w wodzie. Lekki, suchy emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków, nadaje jedwabistej w odczuciu konsystencji. Najczęściej stosowany w produktach do makijażu twarzy, podkładach płynnych, emulsjach, fluidach, produktach do opalania, a także kosmetykach kondycjonujących i stylizujących włosy. Zmiękcza, nadaje elastyczność i połysk, tworzy ochronny film, wygładza i wypełnia nierówności powierzchni. Działa także na konsystencję produktów, zmniejsza lepkość, zmniejsza pienienie produktów myjących.

Disodium EDTA
 - sól dwusodowa kwasu wersenowego, związek kompleksujący jony matali. Zwiększa trwałość kosmetyku, zapobiega zmianom barwy oraz konsystencji produktu gotowego. Wspomaga działanie konserwantów poprzez destabilizację ścian komórek bakteryjnych, w których obecne są jony wapnia. Znajduje zastosowanie również jako środek zmiękczający wodę i dzięki temu pozwala na otrzymywanie klarownych roztworów.

Pantheno
l- (wit.B5), substancja aktywna/odżywcza/łagodząca, przyspiesza odnowe naskórka

Tocopheryl Acetate
- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Citric Acid
- (Kwas Cytrynowy). Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Alcohol Denat
- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Methylchloroisothiazolinone
 - substancja konserwująca. Chroni również kosmetyk przed zakażeniem mikroorganizmami

Hibuscus Sabdariffa Flower Extract
 – ekstrakt z kwiatów hibiskusa, zwany inaczej ketmią albo różą chińską. Najwięcej dobroczynnych składników gromadzi w kielichach kwiatu. Ekstrakt z kwiatów hibiskusa jest bogaty w antocyjany, polifenole i flawonoidy, czyli głównie związki o charakterze antyoksydantów. Ponadto zawiera witaminę C i kwasy organiczne, dzięki temu chroni przed powstawaniem “pajączków” i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Ekstrakt jest znany ze swoich właściwości odżywczych i nawilżających dla skóry i włosów. Przyspiesza porost włosów i hamuje stres oksydacyjny. Działa ujędrniająco, łagodząco i zmiękczająco, również delikatnie złuszcza naskórek.

Rubus Ideaus (Raspberry) Fruit Extract
- ekstrakt z owoców malin. Owoce malin są bogatym źródłem cukrów, kwasów owocowych (cytrynowy, jabłkowy, askorbinowy, winowy), witamin A, z grupy B, C i E, soli mineralnych (potas, wapń, cynk, miedź, żelazo, mangan, magnez, fosfor, sód), związków śluzowych i pektyn. Ekstrakt z owoców malin odświeża, łagodzi podrażnienia, poprawia wygląd skóry, wzmacnia ją. Kosmetyki z ekstraktem z malin działają wygładzająco, zapobiegają nadmiernemu wydzielaniu łoju, zapewniają skórze zdrowy wygląd. Polecane przy cerze tłustej i mieszanej. Ekstrakt z malin także skutecznie wygładza i regeneruje skórę szczególnie wokół oczu. Dlatego warto także dodawać go do kremów i żelu pod oczy. Stosowany w lakierach do paznokci jako składnik zapachowy.

Methylisothiazolinone 
- substancja rozpuszczalna w wodzie, stabilna chemicznie.  Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Red 33/Cl 17200
- czerwony barwnik

Yellow 10/Cl 47005 –żółty barwnik

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
                                                            Moja opinia

Zwyczajny szampon, zachęcił mnie zapachem i obiecaną objętością. Nie różni się niczym od tzw. zwykłych szamponów rodzinnych. Owszem umyje włosy ale nic poza tym, nawet zapach nie pozostaje na włosach. Krzywdy mi nie zrobił, ale i nie zachwycił i to wszystko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz