piątek, 1 marca 2019

Duetus serum regulujące


Duetus serum regulujące

Duetus serum regulujące antybakteryjne bez konserwantów do stosowania w przypadku niedoskonałości i nadmiernego wydzielania sebum. Zawiera 3% olejku z drzewa herbacianego, który hamuje rozwój bakterii, odpowiedzialnych za trądzik. Pojedyncze wypryski, zmiany skórne i przebarwienia redukuje kompleks bio-siarkikwasu salicylowego i mlekowego. Sorbitol panthenol to składniki odpowiedzialne za utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia. Ekstrakty z nagietka, lukrecji i pięciornika gęsiego silnie regenerują, wspomagają procesy naturalnej odnowy skóry.

Sposób użycia: Preparat nałóż na oczyszczoną skórę twarzy samodzielnie lub jako antybakteryjne serum pod krem na noc. Ze względu na intensywny ziołowy aromat, można stosować tylko punktowo na niedoskonałości. Omijaj okolice oczu.
Duetus serum regulujące
Analiza składu:
Aqua- woda

Melaleuca Alternifolia Leaf Oil- olejek z drzewa herbacianego, jest silnym środkiem antyseptycznym. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Powinien koniecznie znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Właściwości:
Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec szerokiej grupy drobnoustrojów np. ziarenkowców, pałeczek gram-dodatnich, gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, grzybów drożdżopodobnych, grzybów pleśniowych, dermatofitów i wirusów chorobotwórczych. Oprócz właściwości przeciwgrzybicznych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwwirusowych olejek wykazuje również inne właściwości zdrowotne takie jak:
·                  działanie przeciwzapalne;
·                  regeneracyjne, przyspieszana odnowę naskórka oraz proces gojenia się ran, leczy  owrzodzenia, poprawia wygląd suchej i popękanej skóry;
·                  pomaga w walce z odciskami;
·                  działa wspomagająco w terapiach dermatologicznych w szczególności w trądziku, łuszczycy, egzem, liszajów, rumieni;
·                  działa łagodząco po ukąszeniach owadów i ugryzieniach np. pcheł;
·                  działa miejscowo znieczulająco;
·                  działa rozgrzewająco, więc może być skutecznym środkiem po urazach, w skurczach mięśni, skręceniach lub odmrożeniach;
·                  wykazuje działanie przeciwłupieżowe;
·                  pomaga w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, w aftach, zajadach, pleśniawkach;
·                  wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych (przeziębienia, stany zapalne gardła, nieżyty nosa, zapalenie migdałków, zatok przynosowych, oskrzeli);
·                  leczy opryszczkę na każdym etapie (w tym również narządów płciowych);
·                  wspomaga leczeni zapalenia narządów rodnych u kobiet (głównie zapalenie pochwy zarówno grzybiczne jak i bakteryjne);
·                  niszczy roztocza.

Sorbitol- substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.
Duetus serum regulujące

Propanediol- naturalna substancja nawilżająca, emulgująca, poprawiająca konsystencję, doskonały nośnik substancji aktywnych oraz naturalny konserwant, pozyskiwany z ziaren kukurydzy. Propanediol umożliwia wprowadzenie do kosmetyków kwasów oraz innych nierozpuszczalnych lub słabo rozpuszczalnych w wodzie składników aktywnych. 

Hydroxyethylcellulose- głównie stosuje się ten składnik jako zagęstnik zwiększający lepkość kosmetyku. Nie działa komedogennie (nie zapycha ujść mieszków włosowych - porów) z tego względu jest polecany jako składnik kremów do twarzy, żeli, serum. 

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.
Duetus serum regulujące

Potentillae Anserinae Herba Extract- ekstrakt z ziela pięciornika gęsiego. Dzięki obecności garbników łagodzą one stany zapalne błon śluzowych i hamują drobne krwawienia z naczyń włosowatych. Flawonoidy (zwłaszcza kwercetyna) i witamina C uszczelniają z kolei naczynia krwionośne. Działają przy tym rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli, przewodu pokarmowego i naczyń wieńcowych. Związki goryczkowe pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, ułatwiając w ten sposób trawienie. Działają również rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i macicy, zwłaszcza w stanach jej nadmiernych skurczów. Jego właściwości ściągające są wykorzystywane do leczenia hemoroidów (kompresy, nasiadówki), do płukania jamy ustnej i gardła w stanach zapalnych oraz w pleśniawce i zapaleniu dziąseł.

Calendula Officinalis Flower Extract- wyciąg z kwiatów nagietka lekarskiego. Odwar, nalewka lub maść  z nagietka są zalecane do leczenia trudno gojących się ran, odleżyn, owrzodzeń nóg, ropnego zapalenia i wyprysków skórnych.
Nagietek wykorzystywany jest do produktów kosmetycznych o działaniu zmiękczającym na skórę, ale także znane są jego zbawienne właściwości wykorzystywane do kąpieli i jako środek gojący. Jest bogaty w różne pierwiastki mineralne takie jak magnez, mangan oraz witaminę C. Poza tym nagietek ma właściwości rozkurczające i żółciopędne. Dobrze nawilża i regeneruje skórę, dlatego często jest używany jako składnik kosmetyków.

Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract- ekstrakt z korzenia lukrecji, łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienia, przyspiesza gojenie, rozjaśnia i regeneruje.
Duetus serum regulujące

Sulfur-  siarka. Zewnętrznie w postaci maści i mazideł oraz roztworów olejowych, zawiesin (5-15) w leczeniu wyprysków, chorób pasożytniczych i łojotokowych skóry. W kosmetykach siarka występuje w niskich stężeniach jako środek antyseptyczny, łagodnie złuszczający i rozmiękczający zrogowaciały naskórek, udrażniający pory, hamujący wydzielanie łoju, powodujący zaróżowienie skóry. Przy zewnętrznym zastosowaniu siarka działa keratolitycznie (złuszczająco), odkażająco, przeciwzaskórnikowo. Oczyszcza pory, poprawia krążenie krwi w skórze. Siarka usuwa plamy wątrobowe i polekowe, ponadto piegi.

Agar-  to morski, roślinny zamiennik żelatyny. Jest pozyskiwany z wodorostów a konkretnie  krasnorostów(Rhodophyta). To idealny składnik diety wegańskiej i wegetariańskiej. Pozwala przygotować owocowe i warzywna galaretki. Wodorosty maja wiele zdrowotnych zastosowań, dlatego wykorzystuje się je w luksusowych kosmetykach do pielęgnacji skóry. Zawierają wiele minerałów absorbowanych przez skórę. Krasnorost (Rhodophyta), z którego pozyskiwany jest Agar-Agar. Ma on w swoim składzie żelazo, miedź, magnez, wapń i wiele innych składników odżywczych. Zewnętrzne stosowanie wodorostów, w każdej postaci, ma działanie przeciwzapalne.
W maskach do twarzy Agar-Agar sprawdza się jako środek zagęszczający, dzięki czemu możesz trzymać na twarzy płynne preparaty:) Wystarczy, że zagęścisz przygotowana dla siebie mieszankę za pomocą Agar Agar i nałożysz ją na twarz.

Acacia Senegal Gum- guma arabska, senegalska. Substancja wiążąca różne konsystencje. Ma właściwości błonotwórcze, stabilizujące i gaszące pianę. Wykazuje korzystne działanie na skórę, kojące i przeciwzapalne. Łagodzi podrażnienia oczu, hamuje krwawienia, działa ściągająco, zmiękczająco i ochronnie. Najczęściej wykorzystywana jest w kosmetykach o tłustej konsystencji, maściach, masłach, tłustych kremach, ale może być stosowana w różnego rodzaju produktach ze względu na wiele właściwości. 
Duetus serum regulujące

Salicylic Acid- kwas salicylowy. Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.
       
Uwaga!: 
* preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji;
Duetus serum regulujące
Lactic Acid- kwas 2-hydroksypropanowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.
Duetus serum regulujące
Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Decyl Glucoside- łagodna forma substancji powierzchniowo czynnej, wyjątkowo delikatnej dla skóry. Substancja otrzymywana jest z roślin oraz ich pochodnych, tworząc widoczną, ale delikatną pianę. Decyl Glucoside nie posiada właściwości drażniących skóry głowy i ciała, dlatego najczęściej występuje w kosmetykach ekologicznych i organicznych takich, jak mydła lub szampony naturalne oraz produktach dla wrażliwych skór.

Limonene-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii
Duetus serum regulujące


                        Moja opinia
Serum bardzo dobrze pomaga na ukąszenia owadów. Pomaga przy walce z drobnym trądzikiem. Piszę drobnym, bo z mniejszymi  problemami trądzikowymi sobie świetnie radzi, ale jeśli chcecie go zastosować na podskórne gólki to niestety w moim przypadku pogorszył sprawę.
Ma charakterystyczny zapach olejku z drzewa herbacianego, który w składzie jest na drugim miejscu. Serum leczy drobne pryszcze i krostki, wysusza je. Stosowałam punktowo, ale zawsze na noc po umyciu twarzy nakładałam krem dobrze nawilżający mój ulubiony Naffi J
Po nałożeniu punktowo delikatnie mnie szczypie, ale później to uczucie znika.

Myślę, że lepszą alternatywą byłby po prostu czysty olejek z drzewa herbacianego i to wszystko. Natomiast serum samo w sobie jest bardzo dobre. Do tego zgrabne i małe opakowanie, zawsze można zabrać ze sobą do torebki czy do kieszeni.
Opakowanie zawiera 15 ml i jest bardzo wydajne. Pompka ułatwia nam dozowanie produktu. Cena 23 zł trochę za duża, ale można go dostać w promocji.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza