poniedziałek, 28 czerwca 2021

Fitocosmetic żel do mycia twarzy energizujący

czerwca 28, 2021 0 Comments

Fitocosmetic  żel do mycia twarzy energizujący

Fitocosmetic  żel do mycia twarzy energizujący skutecznie oczyszcza skórę z codziennych zanieczyszczeń i makijażu. Wyrównuje koloryt skóry, przywraca jej świeżość, blask i promienny wygląd.

Energetyzujący żel do mycia twarzy z linii C+CITRUS z kompleksem AntiagENZ skutecznie oczyszcza skórę z codziennych zanieczyszczeń i makijażu, dodaje jej świeżości, blasku i wyrównuje koloryt. Dzięki właściwościom kwasów owocowych z pomarańczy, olejku z nasion cytryny, podwójnej porcji witaminy C i innowacyjnego kompleksu AntiagENZ żel odżywia, zmiękcza i wygładza skórę, poprawia jej elastyczność i wzmacnia ochronę przed działaniem wolnych rodników. Regularnie stosowany sprawia, że skóra jest nie tylko doskonale oczyszczona, ale też bardziej elastyczna, jędrna i pełna młodzieńczego blasku. W składzie żelu nie ma dodatku SLS i SLES.

 

Sposób użycia:

Niewielką ilość wmasować delikatnie opuszkami palców w wilgotną skórę, po czym spłukać wodą.

Fitocosmetic  żel do mycia twarzy energizujący
Analiza składu:

 Aqua- woda

 

Citrus Sinensis Peel Extract- wyciąg ze skórki słodkiej pomarańczy, substancja aktywna, antyseptyczna, przeciwzapalna, kojąca, odżywcza. Wzmacnia naczynia krwionośne i uelastycznia. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, zwęża pory i działa lekko ściągająco, co jest korzystne w przypadku skóry tłustej i trądzikowej. Działa przeciw wolnym rodnikom, wiotczeniu, zmarszczkom. Wspomaga także usuwanie toksyn, poprawia metabolizm lipidów

 

Garcinia Mangostana Fruit Extract- ekstrakt z owoców mangostanu wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.

 

Sodium Cocoamphoacetate- mieszanina soli sodowych glicynianów kwasów tłuszczowych oleju kokosowego. Substancja myjąca bardzo łagodna dla skóry, usuwa zanieczyszczenia, a w produktach do włosów nadaje im gładkość i blask. Służy również jako stabilizator piany.

 

Cocamidopropyl Betaine- popularna substancja myjąca, pianotwórcza stosowana w produktach do mycia twarzy, ciała, włosów, żelach, szamponach. Łagodzi potencjalne działanie drażniące anionowych substancji myjących, np Sodium Laureth Sulfate. Stabilizuje i poprawia pienienie kosmetyków. Poprawia również konsystencję. Wykazuje słabe działanie alergiczne,jest bezpieczne dla kobiet w ciąży,może przesuszać skórę wrażliwą.

 

Decyl Glucoside- łagodna forma substancji powierzchniowo czynnej, wyjątkowo delikatnej dla skóry. Substancja otrzymywana jest z roślin oraz ich pochodnych, tworząc widoczną, ale delikatną pianę. Decyl Glucoside nie posiada właściwości drażniących skóry głowy i ciała, dlatego najczęściej występuje w kosmetykach ekologicznych i organicznych takich, jak mydła lub szampony naturalne oraz produktach dla wrażliwych skór.

 

Fitocosmetic  żel do mycia twarzy energizujący

Citrus Limon Peel Oil- olejek eteryczny ze skórki cytryny, substancja zawiera witaminy: C, B1, B2, prowitaminę A, biotynę, kwas foliowy, ryboflawina, niacynę oraz minerały (głównie potas) i kwasy organiczne. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Witamina C, której cytryna zawiera duże ilości (31 mg na 100 gr) to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Flawonoid rutyna zawarty w cytrynie wykazuje właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe. Kwas cytrynowy należy do grupy hydroksylowych kwasów organicznych (AHA) działających na warstwę rogową naskórka i redukujących jego nadmierne rogowacenie. Wykazuje słabe działanie alergenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

 

AntiagEnz: (

Glycerin- gliceryna, silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

 

Camellia Sinensis Leaf Extract- ekstrakt z liści zielonej herbaty, posiada polifenole na poziomie przynajmniej 95%. Ekstrakt z zielonej herbaty bogaty jest w garbniki, alkaloidy, witaminy z grupy B, witaminy K, C, P oraz sole mineralne.W kosmetyce ekstrakt z zielonej herbaty stosowany jest do pielęgnacji cery zanieczyszczonej suchej, tłustej i trądzikowej. Sprawdza się znakomicie przy problemach z kruchością naczyń, podrażnieniach i poparzeniach słonecznych. Działa regenerująco, tonizująco, hamuje rozwój stanów zapalnych.

 

Rhodiola Rosea Root Extract- ekstrakt różeńca górskiego. Doskonały dla zachowania młodości skóry. Stosowany zewnętrznie, jako składnik kosmetyków, ceniony jest ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne, niwelujące procesy starzenia się skóry. Szczególnie polecany jest w pielęgnacji skóry wrażliwej. Naturalnie reguluje jej odporność, zapobiega powstawaniu reakcji alergicznych, a także chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Stymuluje regenerację skóry, wygładza, oczyszcza i dezynfekuje.

 

Euterpe Oleracea Fruit Extract- ekstrakt z jagód acai, są bombą witamin, aminokwasów, pierwiastków oraz bogatym źródłem składników odżywczych dla skóry i włosów jak witamina C, witamina E, kompleks witamin B-B1, B2, B3, fosfor, wapń, potas, żelazo, białka, zawierają 29 kwasów tłuszczowych oraz niezwykle cenne polifenole. Są one naturalnymi przeciwutleniaczami chroniącymi przed słońcem, zanieczyszczeniami, dymem papierosowym i spalinami. Korzystnie wpływają na syntezę kolagenu, na stan naczyń krwionośnych poprawiając w ten sposób krążenie w skórze. Doskonałe jako naturalny filtr promieniochronny, zwłaszcza jeśli chodzi o promienie UVA.

 

Papain- papaina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym oraz w preparatach leczniczych, ponieważ wykazuje działanie bakterio i grzybobójcze, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, łagodzi wykwity i pęcherze wirusowe np, opryszczki. Rozpuszcza i złuszcza martwy naskórek w celu wygładzenia skóry, zmniejszenia przebarwień, rozjaśnienia, oczyszczenia skóry i spłycenia zmarszczek. 

 

Anona Cherimolia Fruit Extract- wyciąg z owoców flaszowca peruwiańskiego, środek do pielęgnacji skóry, utrzymuje ją w dobrej kondycji

 

Coenzyme Q10- koenzym Q10 -"eliksir młodości" - naturalny składnik skóry. Ubichinion powstrzymuje utratę kwasu hialuronowego, opóźnia objawy starzenia się skóry. Stare fibroblasty ludzkie wytwarzają mniej glikozaminoglikanu i mnożą się znacznie wolniej niż młode komórki. Koenzym Q10 powoduje wzrost stężenia glikozaminoglikanu oraz przyśpiesza podziały komórkowe. Ubichinion chroni też przed rozpadem kolagenu wywołanym przez UVA. Wraz z wiekiem spada ilość koeznymu Q10 w skórze i w naskórku co prowadzi do zwolnienia regeneracji komórek i pojawiania się efektów starzenia. Miejscowo podany ubichinion łatwo penetruje warstwę rogową naskórka wnikając do głębszych warstw skóry.

 

Lipase- składnik syntezy chemicznej

 

Fitocosmetic  żel do mycia twarzy energizujący

Ascorbic Acid- kwas askorbinowy , szybko się utlenia i nie ma możliwości wnikania w lipidowe struktury warstwy rogowej naskórka, a tym bardziej na syntezę kolagenu w skórze właściwej. Dlatego aby witamina C mogła głęboko wnikać w skórę opracowano specjalną technologię polegającą na zamknięciu jej w liposomach.To jeden z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych, bardzo istotny w pielęgnacji skóry. Jest ona doceniana za trzy główne kierunki działania na skórę. Witamina C to:

- silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną,
2 - składnik przeciwzmarszczkowy stymulujący syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem,
3 - substancja rozjaśniająca przebarwienia, pomocna w walce z melazmą, przebarwieniami potrądzikowymi i pigmentacyjnymi. Jest ona doceniana za efekt rozświetlenia i poprawy kolorytu poszarzałej skóry.

Poza tym witamina C jest odpowiednia w pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie, uszczelniający naczynka, poprawiający stan bariery lipidowej skóry.

Witamina C jest to składnik polecany do zastosowania w każdym wieku, zarówno dla osób młodych w ramach prewencji przeciwzmarszczkowej, jak i osób o cerze dojrzałej jako kuracja redukująca zmarszczki.

Witamina C w postaci kwasu askorbinowego, od strony chemicznej jest zaliczana do delikatnie działających kwasów polihydroksylowych (PHA). W odpowiednio niskim pH i wysokim stężeniu (powyżej 20%) wykazuje również działanie złuszczające i przede wszystkim rozjaśniające.

 

Rutin- rutyna, ma właściwości antyoksydacyjne i uszczelniające naczynia krwionośne, zapobiega krwawieniom i powstawaniu wolnych rodników. Posiada również właściwości kojące, łagodzące i przeciwzmarszczkowa.

 

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

 

Malic Acid- kwas jabłkowy to jeden z najpopularniejszych naturalnie występujących kwasów AHA. Pozyskiwany jest on głównie z niedojrzałych owoców jabłek, winogron, borówek, jagód, żurawin, głogu, jarzębiny i rabarbaru.

Właściwości kwasu jabłkowego:

- widocznie rozjaśnia i wygładza cerę, skutecznie wzmaga perystaltykę jelit,

- hamuje nadmierne rogowacenie naskórka,

- wyraźnie zmiękcza i nawilża suchą skórę,

- przeciwdziała tworzeniu się zaskórników,

- pobudza wydzielanie śliny i soku jelitowego,

- hamuje wzrost niektórych grzybów i bakterii,

- koi i łagodzi stany zapalne mieszków włosowych,

- regeneruje skórę i rozjaśnia plamy pigmentacyjne,

- wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwzapalne,

- opóźnia procesy starzenia i powstawania zmarszczek.

Kwas jabłkowy idealnie sprawdzi się jako wygładzający peeling, rozjaśniająca płukanka lub szampon do włosów czy łagodzące mleczko, krem przeciwzmarszczkowy lub żel regenerujący do twarzy, rąk i ciała, szminki, lakiery do włosów, a także jako płyn do jamy ustne.

 

Tartaric Acid- kwas winowy, ma silne właściwości prebiotyczne, działa ściągająco, antyseptycznie i przeciwzapalnie. Reguluje nadmierne wydzielanie sebum, jest odpowiedni dla skóry tłustej i trądzikowej.

 

Glycolic Acid- kwas glikolowy, organiczny związek chemiczny. Jest bezbarwnym, bezwonnym, higroskopijnym ciałem stałym, bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie. 

To kwas, który można znaleźć w agreście, winogronach, jabłkach i trzcinie cukrowej. Jest najprostszym z kwasów hydroksylowych. Kwas glikolowy jest używany w kosmetyce od ponad 25 lat. Jego działanie jest zależne od stężenia. W mniejszym stężeniu np. 15% ma działanie nawilżające, niewielkie złuszczające, a także przyspiesza regenerację skóry. Natomiast w wysokim stężeniu do 70% mocniej złuszcza naskórek, a także pobudza procesy regeneracyjne ostatnie warstwy skory, czyli skóry właściwej. Kwas glikolowy najczęściej stosuje się w leczeniu trądziku, usuwania zaskórników, ale także do nawilżenie i zmiękczenia skóry. Gdy na skórze występują drobne blizny, czy przebarwienia kwas glikolowy spłyci je i rozjaśni.

 

Tocopheryl Acetate- bardziej stabilna forma witaminy E posiadająca właściwości antyoksydacyjne, wzmacniające barierę naskórkową oraz zapobiegające transepidermalnej utracie wody.

Alpha-lipoic Acid- kwas alfa–liponowy (ALA) jest kwasem tłuszczowym występującym w naturze w każdej komórce organizmu.

Niezwykle silny antyoksydant, wzmacniający synergistycznie działanie innych znanych antyoksydantów jak witaminy E i C, a także glutationu, który z kolei regeneruje obie witaminy, przywracając je do ich aktywnej formy.

Jest doskonale absorbowany przez skórę, ma charakter zarówno lipofilny jak i hydrofilny, osiągając stabilne stężenie w skórze już po 30 minutach – w odróżnieniu od witaminy C natychmiast po nałożeniu kwasu można stosować inne kosmetyki.

Na podstawie dotychczas przeprowadzonych badań ALA jest bardzo obiecującym składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych – niweluje drobne linie i zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także daje bardzo widoczny efekt rozjaśnienia i rozświetlenia cery.

 

Beta glucan)- to rodzaj rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Wykazuje on nie tylko działanie lecznicze, lecz także pielęgnacyjne, dlatego znalazł zastosowanie w kosmetyce. Zastosowaniu beta-glukanu na skórę, ma zdolność do samoregeneracji zostaje zwiększona w wyniku czego staje się ona bardziej zdrowa, młodsza i zregenerowana. 

Fitocosmetic  żel do mycia twarzy energizujący

Ascorbic Acid- kwas askorbinowy , szybko się utlenia i nie ma możliwości wnikania w lipidowe struktury warstwy rogowej naskórka, a tym bardziej na syntezę kolagenu w skórze właściwej. Dlatego aby witamina C mogła głęboko wnikać w skórę opracowano specjalną technologię polegającą na zamknięciu jej w liposomach.To jeden z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych, bardzo istotny w pielęgnacji skóry. Jest ona doceniana za trzy główne kierunki działania na skórę. Witamina C to:

 

- silny i efektywny antyoksydant zwalczający wolne rodniki i wspomagający ochronę przeciwsłoneczną,
2 - składnik przeciwzmarszczkowy stymulujący syntezę kolagenu, którego ilość spada wraz z wiekiem,
3 - substancja rozjaśniająca przebarwienia, pomocna w walce z melazmą, przebarwieniami potrądzikowymi i pigmentacyjnymi. Jest ona doceniana za efekt rozświetlenia i poprawy kolorytu poszarzałej skóry.

Poza tym witamina C jest odpowiednia w pielęgnacji cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym, jako składnik przeciwzapalny, poprawiający gojenie, uszczelniający naczynka, poprawiający stan bariery lipidowej skóry.

Witamina C jest to składnik polecany do zastosowania w każdym wieku, zarówno dla osób młodych w ramach prewencji przeciwzmarszczkowej, jak i osób o cerze dojrzałej jako kuracja redukująca zmarszczki.

Witamina C w postaci kwasu askorbinowego, od strony chemicznej jest zaliczana do delikatnie działających kwasów polihydroksylowych (PHA). W odpowiednio niskim pH i wysokim stężeniu (powyżej 20%) wykazuje również działanie złuszczające i przede wszystkim rozjaśniające.

 

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

 

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

 

Parfum- zapach

 

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

 

Sodium Benzoate- benzoesan sodu.Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Potassium Sorbate- sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

 

Sorbic Acid- kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

 

CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substancji trwałego żółtego koloru.

 

                             Moja opinia

 

Żel kupiłam jakiś czas temu w Lidlu ze względu na dobry skład i praktyczne opakowanie z pompką 😀

 

Grafika tego opakowania skojarzyła mi się z soczystym zapachem cytrusów, ale jak się później okazało, zapach jest delikatny i owszem cytrusowy… 😃 przyjemny a ja oczekiwałam czegoś innego, bardziej bombowego i jak wcześniej wspomniałam soczystego.

 

Nie zmienia to jednak mojego postrzegania tego kosmetyku 😃

 

Moja cera jest mieszana a składniki zawarte w tym żelu tj: ekstrakt ze skórki pomarańczy i olejek ze skórki cytryny, ekstrakt z zielonej herbaty, kwas askorbinowy itp., są idealnym połączeniem tego czego moja skóra potrzebuje.

 

Po dłuższym stosowaniu skóra twarzy jest odświeżona, oczyszczona, delikatnie rozjaśniona i widać, że coś dobrego się na niej dzieje. 

 

Do tego kompleks Anti Age z papainą nadaje skórze elastyczność i ożywia zasoby młodzieżowe w komórkach. Widocznie czuję to na skórze 😃 Naturalne kwasy owocowe bardzo służą mojej skórze 😃

 

Żel sprawdza się idealnie podczas porannego mycia twarzy ( dla mnie to takie cytrusowe obudzenie się 😃) jak i zarówno podczas wieczornego etapu demakijażu.

Jest delikatny dla skóry, nie powoduje podrażnień i efektu ściągnięcia 😃 Delikatnie się pieni a konsystencja jego jest powiedziałabym, że dość gęsta jak na żel.

 

Butelka z pompką ułatwia dozowanie kosmetyku a ja najbardziej lubię takie formy 😄

Pompka posiada również formę blokowania, należy pamiętać o tym by po zaczerpnięciu produktu zablokować go aby powietrze do niego się nie dostawało.

 

Kosmetyk za około 12 zł o pojemności 240 ml i myślę, że na każdą kieszeń.

Bardzo się polubiliśmy i na pewno do niego wrócę 😄 Polecam


 

niedziela, 30 maja 2021

Cztery szpaki odżywka do włosów w kostce wygładzająca

maja 30, 2021 1 Comments

Cztery szpaki odżywka do włosów w kostce wygładzająca

Cztery szpaki odżywka do włosów w kostce wygładzająca głównymi zadaniami emolientowo-humektantowej naturalnej odżywki w kostce są:

·         odżywienie włosów i ułatwienie rozczesywania po umyciu

·         wygładzenie i zmiękczenie

·         nadanie im zdrowego blasku

 

SPOSÓB UŻYCIA:

Włóż kostkę pod strumień ciepłej wody, obróć kilka-kilkanaście razy w dłoniach, powstałą emulsję delikatnie wmasuj we włosy. Po chwili spłucz ciepłą wodą. Po użyciu odstaw kostkę do wyschnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu z dala od wilgoci.

 

Cztery szpaki odżywka do włosów w kostce wygładzająca

Analiza składu:

 

Behentrimonium Methosulfate- zawiera kationowy surfaktant Behentrimonium Methosulfate, otrzymywany z oleju rzepakowego; jest wysokiej jakości emulgatorem i składnikiem kondycjonującym, zmiękczającym, wygładzającym i pielęgnacyjnym.

 

Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter- masło kakaowe, polecane jest zwłaszcza do pielęgnacji skóry suchej i łuszczącej się. Ze względu na własności natłuszczające, jak i ujędrniające polecane jest również do masażu ciała podczas ciąży, w celu zapobiegania rozstępom skórnym. Znalazło zastosowane w produktach kosmetycznych wykazuje działanie natłuszczające oraz ochraniające (emolient). Jest biozgodne ze skórą człowieka, co oznacza, że składniki w nim zawarte są bardzo dobrze tolerowane przez skórę i łatwo wchłaniane, nie powodują alergii kontaktowej. Zapobiega przenikaniu toksyn z otoczenia, regeneruje i chroni przed oddziaływaniem wolnych rodników.

 

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. stabilizuje strukturę odżywki i ułatwia jej aplikację. Zapobiega przy tym odparowywaniu wody, a także wygładza i zmiękcza włosy.

 

Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil- olejek sezamowy,  w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, olej sojowy Sesamum Indicum (sezamowy) i składniki pochodzące z oleju sezamowego mogą być stosowane do formułowania różnorodnych produktów, w tym środków nawilżających, szminek i innych produktów do makijażu, produktów do ochrony przeciwsłonecznej, środków do czyszczenia skóry i produktów do pielęgnacji włosów .

 

Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Cocamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

 

Arachis Hypogaea (Peanut) Oil- olej z orzechów arachidowych.  wzmacnia i zmiękcza barierę naskórkową, pozostawiając na niej ochronną warstwę okluzyjną. Działa wspomagająco w leczeniu dermatoz. Stosowany jest w preparatach do ciała, masażu, kąpieli oraz jako środek przeciwłupieżowy w kosmetykach do pielęgnacji włosów. Olej arachidowy zawarty jest głownie w kosmetykach i olejkach do kąpieli. Bardzo często używany jest także w gabinetach SPA oraz salonach odnowy biologicznej jako olejek do masażu całego ciała.

 

Cztery szpaki odżywka do włosów w kostce wygładzająca

Carthamus Tinctorius Seed Oil- olej z nasion krokosza barwierskiego. Zawiera dużą dawkę kwasu linolowego, który odpowiada za nawilżenie skóry, reguluje produkcję sebum i chroni warstwę lipidową naskórka. Ponadto pełni funkcję emolientu. Nabłyszcza, wygładza skórę i włosy.

 

Aloe Barbadensis Leaf Juice- sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

 

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

 

Montmorillonite- minerał z gromady krzemianów zaliczany do minerałów ilastych. Nazwa pochodzi od miejscowości Montmorillon we Francji. Glinka Montmorillonite polecana jest do cery tłustej, mieszanej, normalnej, która potrzebuje oczyszczenia i maksymalnej regeneracji, remineralizacji, odżywienia. Zdolność do remineralizacji cery to dla glinki Montmorillonite aż 70%. Montmorillonite zawiera wiele drogocennych pierwiastków, takich jak: magnez, krzem, tlenki minerałów, potas, dolomit, mangan, fosfor, miedź, selen.

 

Helianthus Annuus Seed Oil (and) Equisetum Arvense Extract- olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

 

Equisetum Arvense Extract- ekstrakt z liści skrzypu polnego. Łodygi skrzypu polnego to bogate źródło minerałów, zwłaszcza krzemu (5–10%). Dodatkowo znajdujemy tutaj również sole potasu, wapnia, fosforu i niewielkie ilości manganu. Skrzyp zawiera również flawonoidy, śladowe ilości alkaloidów, taniny, fitosterole, kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy), kwasy krzemowe, kwas benzoesowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, witamina C, żywice, lignany.

Właściwości:

-wzmacnia kruche paznokcie
- wzmacnia i zapobiega wypadaniu włosów
- uszczelnia kruche naczynka krwionośne
- ujędrnia skórę
- poprawia elastyczność skóry
- przyspiesza gojenie
- łagodzi zmiany zapalne
- działa antybakteryjnie
- oczyszcza skórę
- przyspiesza regenerację skóry
- odżywia skórę
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry
- hamuje rozwój grzybów chorobotwórczych.

 

Citrus Bergamia Peel Oil Expressed- olejek eteryczny bergamotowy, ma działanie antybakteryjne, a przy tym kojące: pomaga złagodzić stres i napięcie.

 

Citrus Aurantifolia Peel Oil- olejek limonkowy

 

Citrus Nobilis Peel Oil- olejek mandarynkowy

 

Citral*- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

 

Limonene*- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

 

Linalool*- organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

*składniki naturalnych olejków eterycznych

 

                                      Moja opinia

Odżywka przeleżała trochę w moich zapasach kosmetycznych… Dlaczego?

A no dlatego, że jakoś nie wiedziałam jak mam się za nią zabrać a po otwarciu chciałabym ją zużyć do końca bez próbowania i otwierania innych odżywek.

Zastanawiałam się też jak będzie się zachowywać w trakcie jej zużywania. Powykańczałam dwie inne odżywki, które wtedy używałam na przemian i w końcu przyszedł czas na cztery szpaki 😃

 

Odżywkę nieco ciężej się używa niż szamponu w kostce, zdecydowanie nie pieni się tak jak sobie to wyobrażałam. Dlatego nakładam ją bezpośrednio na włosy.

Działanie przeszło jednak moje najśmielsze oczekiwania 😃

 

Włosy po jej użyciu są nawilżone, miękkie, błyszczące, pięknie się układają. Są wygładzone tam gdzie tego chciałam i dociążone.

Odkąd jej używam moje włosy są zdyscyplinowane, ( mam włosy wysokoporowate, falowane, obecnie nie farbuję i czekam na mój naturalny kolor) rozczesują się bez problemu i nie plączą.

 

Pachnie mandarynkami świeżo i delikatnie, nie jest to przesadzone 😃 kostka jest w kolorze blado-żółtym. Obecnie używam szamponu i odżywki w kostce razem 😃

 

W składzie jest m.in.: masło kakaowe, olej sezamowy, olej arachidowy, olej z krokosza barwierskiego, sok aloesowy, d-pantenol, glinka zielona, macerat ze skrzypu polnego, i olejki eteryczne: z bergamotki, pomarańczy, mandarynki.

Nie zawiera konserwantów i jest wegańska.

 

Przechowuję ją w porcelanowej miseczce w szafce łazienkowej, nic złego się z nią nie dzieje. Obecnie jestem już na wykończeniu tej odżywki 😔 myślę, że starczy mi jeszcze na jakieś 5 razy, mam nadzieję.

 

Opakowana w papierowy kartonik (w duchu less waste) o wadze 55 gram w cenie od 30 zł wzwyż.

 

Fakt, że jej używanie nie jest łatwe, bo zdecydowanie lżej jest wycisnąć produkt z plastikowego opakowania czy wylać z butelki, ale jej wydajność, działanie i naturalny skład  pokrywa te wszystkie niedogodności.

 

Na pewno jeszcze do niej wrócę 😘 Polecam