piątek, 1 marca 2019

Duetus peeling do twarzy


Duetus peeling do twarzy

Duetus peeling do twarzy delikatny, drobnoziarnisty przeznaczony do oczyszczania cery mieszanej lub z niedoskonałościami. Zawarte drobinki korundu i zmielonych nasion czarnuszki mechanicznie złuszczają martwy naskórek, wygładzając skórę. Węgiel aktywny oraz ekstrakt z lukrecji detoksykują, dogłębnie oczyszczają i wyrównują koloryt. Odżywcze oleje z pestek winogron i czarnuszki dostarczają skórze niezbędnych witamin i NNKT, wpływając korzystnie na jej strukturę i wygląd. Połączenie naturalnych olejków eterycznych z bergamotki i tymianku wspomaga procesy regeneracji, nadając produktowi przyjemny, świeży aromat.
Duetus peeling do twarzy
Analiza składu:
Aqua- woda

Alumina- tritlenek diglinu, korund. Organiczny związek chemiczny, kryształ pochodzenia mineralnego. Jest jednym z najtwardszych po diamencie minerałów. Zalecane stężenie w kosmetyku: Do 20%. Najczęściej stosowany pod postacią bardzo miałkiego pudru, jako substancja przeciwzbrylająca i regulująca lepkość kosmetyków pudrowych oraz filtrów mineralnych, zapobiega grudkowaniu dwutlenku tytanu i tlenku cynku, redukuje także przejrzystość substancji bezbarwnych zmętniając ją, tym samym zmniejsza przepuszczalność światła. Zastosowanie znajduje także w produktach matujących i przeciwpotnych. Ma właściwości przeciwzapalne mogące przyspieszać gojenie skóry. W postaci grubszej ziarnistości przyjęła nazwę korundu mikronizowanego lub korundu mikrokrystalicznego o silnych właściwościach ściernych.

Vitis Vinifera Seed Oil- olej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.
Duetus peeling do twarzy
Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Caprylic/Capric Triglycerides- trigliceryd kaprylowo-kaprynowy, substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Sorbitan Stearate- substancja powierzchniowo czynna różnego pochodzenia, ester sorbitolu i kwasu stearynowego, kwasu tłuszczowego pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.  Ma delikatne właściwości myjące i jest wykorzystywany do tworzenia kompozycji zapachowych, jako rozpuszczalnik. Zapobiega rozwarstwianiu gotowego produktu, gasi pianę i jest dyspergatorem- rozprasza w formule składniki nierozpuszczalne, mikrogranulki, perełki, mikroperełki, pigmenty i substancje ścierające, np. w peelingach, zapobiega także ich wytrącaniu się i osadzaniu. 
Duetus peeling do twarzy

Sucrose Cocoate- emulgator. Składnik pochodzenia naturalnego. Środek zmiękczający i nawilżający. Wpływa na konsystencję kosmetyku. Może zwiększyć gęstość piany i regulować lepkość kosmetyku. Pełni także funkcję zagęstnika.

Nigella Sativa (Black Seed) Seed Oil- olej z nasion czarnuszki, działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo w leczeniu skóry trądzikowej, alergicznej. Posiada dużą zawartość kwasów omega-6 i omega-9.

Stearic Acid-  tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Nigella Sativa (Black Seed) Seeds Powder- nasiona czarnuszki. Prorok Mohammad podobno powiedział, że nasiona czarnej rośliny kminku mogą wyleczyć wszystko poza samą śmiercią.
Nasiona były używane przez wiele stuleci na Bliskim Wschodzie, w rejonie Morza Śródziemnego i Indii. Obecnie nasiona czarnuszki są wykorzystywane jako przyprawa w różnych kuchniach na całym świecie ze względu na ich orzechowy posmak. Oprócz ich zastosowań kulinarnych, nasiona czarnuszki mają również wiele ważnych korzyści zdrowotnych i są jednym z najbardziej cenionych nasion leczniczych w historii:
astma ,oskrzeli ,przeziębienia, cukrzyca, grypa, bóle głowy, alergie, wysokie ciśnienie krwi, reumatoidalne zapalenie stawów.
Czarnuszka niesie szeroką gamę korzyści również dla skóry. Odżywcze i pielęgnacyjne właściwości czarnuszki zawdzięcza swojemu unikalnemu składowi. Zawiera mnóstwo dobrych kwasów tłuszczowych oraz beta-karotenu, który naszej skórze jest bardzo potrzebny. Ma też sporo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które działają odmładzająco na cały organizm i skórę. M.in.
·        Niweluje objawy alergii – już po kilku zastosowaniach można zauważyć znaczną poprawę kondycji skóry, a objawy pokrzywki uczuleniowej czy stany zapalne będą z dnia na dzień łagodniały.
·        Łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry – olej ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antygrzybiczne. Pozwala na zniwelowanie zmian spowodowanych działaniem bakterii, grzybów czy pasożytów. Przeczytaj więcej o oleju z czarnuszki na alergię.
·        Pomaga w walce z trądzikiem – oczyszcza pory, zabija bakterie znajdujące się w sebum, hamuje namnażanie kolejnych drobnoustrojów, dzięki czemu trądzik traci na sile.
·        Koi poparzenia słoneczne – działa łagodząco i kojąco, a jednocześnie jest w pełni naturalny, dzięki czemu nie podrażnia dodatkowo i tak mocno nadwerężonej skóry.
·        Uelastycznia, ujędrnia i nawilża – substancje czynne zawarte w oleju z czarnuszki wnikają w głębokie partie skóry i odżywiają je od środka. Korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, dzięki czemu poprawiają krążenie, a skóra staje się bardziej odżywiona i zyskuje ładny koloryt.
·        Tworzy barierę ochronną – olej z czarnuszki tworzy niewidzialną warstwę, która chroni skórę przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych i zanieczyszczeń ze środowiska.
Duetus peeling do twarzy

Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract- ekstrakt z korzenia lukrecji, łagodzi podrażnienia, zmniejsza zaczerwienienia, przyspiesza gojenie, rozjaśnia i regeneruje.

Activated Charcoal-  węgiel aktywny, powstaje w wyniku spalania węglowodorów (a więc np. olejów). Jego podstawową funkcją jest barwienie, występuje w postaci sproszkowanej. Często stosuje się go w przemyśle drukarskim, motoryzacyjnym oraz w elektronicznym. W kosmetyce pierwotnie pigment ten był dodawany do kosmetyków kolorowych, takich jak tusze do rzęs i to od niego właśnie zależała barwa produktu. Od niedawna, ze względu na znaczny wzrost popularności kosmetyków z dodatkiem węgla, występuje również w produktach pielęgnacyjnych. Pamiętajmy jednak, że jego podstawową funkcją jest nadawanie barwy, nie ma właściwości pielęgnacyjnych. Składnik ten nie jest naturalny
Duetus peeling do twarzy

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Tocopheryl Acetate-  spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Cetyl Alcohol-  niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Sodium Benzoate-  benzoesan sodu. Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Cyamopsis Tetragonoloba Gum- guma guar, należy do rodziny motylkowatych i jest uprawiana głównie na subkontynencie indyjskim. Gumy pochodzące z bielma ziarna zawierają głównie hydrokoloidalne polisacharydy o dużej masie cząsteczkowej, białko i błonnik. Przesiane i zmielone bielmo na postać białego lub żółtawego, praktycznie bezwonnego proszku. Guma guar, dodana do wody, tworzy roztwory koloidalne o dużej lepkości. W kosmetykach wykorzystywana jest jako zagęstnik oraz stabilizator emulsji. Ułatwia rozczesywanie włosów.
Duetus peeling do twarzy

Thymus Vulgaris (Thyme) Oil- olejek z macierzanki, gatunku rośliny należącej do rodziny jasnotowatych. Zwyczajowo nazywana jest tymiankiem pospolitym i tymiankiem właściwym. Składnik wykazuje działanie silnie bakteriobójcze i przeciwzapalne, działa ściągająco, oczyszczająco i odkażająco. Goi stany zapalne skóry. Polecany do skóry tłustej, trądzikowej, także skóry głowy. Wykorzystywany jest także w przemyśle perfumeryjnym, jako substancja zapachowa. Ma właściwości okluzyjne, tworzy na powierzchni skóry cieńką, ochronną warstwę.

Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil- olej z bergamoty, jeden z najpopularniejszych olejków zapachowych. Często wykorzystywany w aromaterapii. Działa odprężająco, relaksująco, leczy problemy skórne, działa antyseptycznie i nie tylko.
Olejek bergamotowy znany jest z wielu właściwości m.in.:
·        działa chłodząco, tonizująco i kojąco;
·        łagodzi podrażnienia skórne;
·        wspomaga leczenie łuszczycy, opryszczki, liszaju;
·        wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwpasożytnicze;
·        wzmacnia pracę układu nerwowego;
·        pomaga w bólach głowy (również migrenowych);
·        działa relaksująco, stąd polecany jest w stanach przemęczenia i stresu;
·        może wspomóc leczenie depresji;
·        działa przeciwskurczowo.

Benzyl Alcohol-  pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant-przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Dehydroacetic Acid- konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii
Duetus peeling do twarzy


                       Moja opinia
Jeśli masz cerę zanieczyszczoną z tendencją do przetłuszczania się  i nadmiarem sebum to ten peeling jest dla Ciebie. Korund + nasiona z czarnuszki w składzie delikatnie złuszczają naskórek, węgiel dogłębnie oczyści pory a ekstrakt z lukrecji załagodzi ewentualne podrażnienia, zmniejszy zaczerwienienie i przyspieszy gojenie i regenerację naskórka. W składzie mamy również olej z pestek winogron, panthenol i inne dobroci J
Peeling jest drobnoziarnisty i bardzo delikatny. Ja używam go w ten sposób, że nabieram porcję na palce i delikatnie kolistymi ruchami masuję twarz. Później przez chwilę zostaje on jeszcze na mojej buzi, a następnie zmywam go letnią wodą.
Skóra po użyciu jest delikatna i miła w dotyku, widocznie odświeżona, oczyszczona i rozjaśniona. Nie zauważyłam ściągnięcia i jakiś podrażnień.
Peelingu używam 2 razy w tygodniu i zależy to indywidualnie od stanu mojej skóry. Trzeba ją obserwować by wiedzieć czego ona na dany moment potrzebuje, bo nie łatwo jest sobie zaszkodzić, a znacznie trudniej to później naprawić.
Producent Sylveco wyprodukował kolejne naprawdę dobre składowo kosmetyki, które sobie cenię. Myślę, że cena też jest przystępna (25 zł). Opakowanie to miękka tuba o pojemności 75 ml. Polecam

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza