piątek, 20 kwietnia 2018

Bielenda witaminowy olejek pod prysznic z mikrokapsułkami wygładzający

Bielenda witaminowy olejek pod prysznic z mikrokapsułkami wygładzający


Bielenda witaminowy olejek pod prysznic z mikrokapsułkami wygładzający
Wyjątkowy kosmetyk o innowacyjnej bogatej formule z Witaminą E w mikrokapsułkach łączy w sobie podwójne działanie: doskonale myje i odświeża ciało, zapewniając jednocześnie pielęgnację i wygładzenie skóry już podczas mycia.
Zawiera ekstrakt z bambusa, silny antyoksydant, który dotlenia i ujędrnia skórę, zieloną herbatę, która optymalnie nawilża, łagodzi podrażnienia oraz witaminę E, która regeneruje, wygładza i zmiękcza skórę, opóźnia utratę jędrności ciała. Piękny zapach zielonej herbaty od razu wprowadza w doskonały nastrój, odpręża, rozluźnia, ożywia zmysły i dodaje energii.
Bielenda witaminowy olejek pod prysznic z mikrokapsułkami wygładzający
                                                                    Analiza składu:


Aqua(Water)- woda

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Sodium Laureth Sulfate- (sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Cocamidopropyl Betaine- popularna substancja myjąca, pianotwórcza stosowana w produktach do mycia twarzy, ciała, włosów, żelach, szamponach. Łagodzi potencjalne działanie drażniące anionowych substancji myjących, np Sodium Laureth Sulfate. Stabilizuje i poprawia pienienie kosmetyków. Poprawia również konsystencję. Wykazuje słabe działanie alergiczne,jest bezpieczne dla kobiet w ciąży,może przesuszać skórę wrażliwą.

Acrylates Copolymer- polimer, działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje, zmiękcza i wygładza. Kopolimer stosuje się również jako substancję utrwalającą włosy w preparatach do stylizacji. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kopolimer kwasu akrylowego stosuje się głównie w kosmetykach do włosów. Poprawia parametry sensoryczne na włosach, czyli nadaje połysk i uczucie miękkości włosom. Ponadto jest to składnik wpływający na konsystencję produktu kosmetycznego - powoduje wzrost lepkości;. Stabilizuje emulsje zwykłe i silikonowe, czyli przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega rozwarstwianiu się kremu. Jest lepiszczem, czyli substancją wiążącą składniki kosmetyków.

Olive Oil Glycereth-8 Esters- substancja złożona powstajaca z mieszaniny w wyniku transestryfikacji OleaEuropaea (Olive) Oil (qv) i PEG-8 (Qv).Poprawia właściwości kosmetyku

Parfum(Fragrance)- zapach

Bambusa Vulgaris (Bamboo) Leaf Extract- wyciąg z bambusa. Bambus zawiera szereg dobroczynnych substancji m.in. flawonoidy, sacharydy, ramnoza, krzemionka, białka, aminokwasy (tyrozyna, arginina, leucyna, histydyna) oraz wiele związków mineralnych.  Korzystnie wpływa na wygląd skóry, doskonale relaksuje oraz nawilża skórę. Po nałożeniu na skórę staje się ona gładka i miękka. Zastosowanie bambusa:
- jako składnik kosmetyków anti-aging
- jako składnik kremów do cery naczynkowej
- pomocny przy zwalczaniu cellulitu
- pomaga na wypadające włosy i łamliwe paznokcie , dzięki zawartej w bambusie dużej ilości krzemionki, regeneruje i wzmacnia zniszczone i osłabione włosy oraz pielęgnuje kruche i łamliwe paznokcie. Szczególnie bogaty w krzem jest ekstrakt z gatunku bambusa Tabashir bamboo, który zawiera nie mniej niż 70 % przyswajalnej krzemionki. W babusie zawarte są także sacharydy, które znajdują zastosowanie w produktach oczyszczających i szamponach.
- posiada działanie antybakteryjne ,kosmetyki z ekstraktem z bambusa chronią skórę przed bakteriami i grzybami.

Camelia Sinensis(Green Tea)Leaf Extract- ekstrakt z liści zielonej herbaty, posiada polifenole na poziomie przynajmniej 95%. Ekstrakt z zielonej herbaty bogaty jest w garbniki, alkaloidy, witaminy z grupy B, witaminy K, C, P oraz sole mineralne.W kosmetyce ekstrakt z zielonej herbaty stosowany jest do pielęgnacji cery zanieczyszczonej suchej, tłustej i trądzikowej. Sprawdza się znakomicie przy problemach z kruchością naczyń, podrażnieniach i poparzeniach słonecznych. Działa regenerująco, tonizująco, hamuje rozwój stanów zapalnych.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Mannitol- naturalny alkohol cukrowy. Działa bakteriobójczo. Zmniejsza łojotok i stan zapalny skóry, nawilża. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.  Likwiduje także obrzęki. Dodawany do kremów pod oczy, preparatów łagodzących ukąszenia owadów, przeciwtrądzikowych. Zapobiega wysychaniu kosmetyków.

Tocopheryl Acetate- pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Hydroxypropyl Methylcellulose- zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu.

Cellulose- to naturalne polisacharydy  obficie występujące we wszystkich roślinach. Posiada dużą lepkość,która jest kontrolowana w kosmetykach, nietoksyczny i uważany za nie alergenny. 

Polysorbate-20- środek powierzchniowo czynny oraz jako środek zwilżający. W swojej oryginalnej postaci, polisorbat to pochodna nieszkodliwego sorbitolu. ”Polysorbate 20″ jest już szkodliwy  gdyż jest traktowany 20 częściami tlenku etylenu, i  ​​może on wówczas być zanieczyszczony 1,4-dioksan, potencjalnie niebezpiecznym. 1,4-dioksan rakotwórczy  łatwo wnika w skórę. Ten składnik jest również związany z alergią skóry.  Umiarkowane dawki mogą powodować podrażnienia. Stosowany również w środkach do prania.  Pomaga uniknąć niespecyficznego wiązania przeciwciał. Wykorzystywany przez filatelistów by usunąć znaczki z kopert oraz do usuwania pozostałości z pieczęci, bez szkody dla samego znaczka.

Triethanolamine-  regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %. Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Disodium EDTA-  sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Methylchloroisothiazolinone- syntetyczna substancja chemiczna, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 0,0015%, dozwolona do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych i w mieszaninie z Methylisothiazolinone (MI) w stosunku 3:1.Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Od 2015r. jest całkowicie zabroniona w UE do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych. Obecnie wciąż trwają czynne debaty naukowe oraz prawne przed Komisją Europejską na temat zakazania stosowania tego składnika we wszystkich produktach dla dzieci.

Methylisothiazolinone- substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Hexyl Cinnamal-  nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

CI 7728- barwnik

CI 77007-  (ULTRAMARINES)-ultramaryna, naturalnie występujący minerał. Pigment kosmetyczny stosowany w różnego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza kolorowych do makijażu i lakierach do paznokci.

CI 42090- niebieski barwnik ,pochodzenia chemicznego. Stosowany do barwienia kosmetyków. Zakazany do barwienia kosmetyków stosowanych w okolicach oczu.

CI 19140-  tartrazyna, żółcień spożywcza. Służy do nadania substanji trwałego żółtego koloru.

                                   Moja opinia
Wersja wygładzająca- zielona to dla mnie rytuał … ten żel-olejek mnie uspakaja , odpręża i nie mam ochoty wychodzić po nim z łazienki JDobrze oczyszcza moją skórę i pachnie trawiasto i cytrusowo. Konsystencja jest średnio gęsta, zresztą jak wszystkie produkty tych witaminowych olejków. Przynosi mi prawdziwe ukojenie i uspokojenie. Zawiera wyciąg z bambusa i ekstrakt z zielonej herbaty, bardzo mi się podoba takie połączenie. Najchętniej używam go po dość stresującym dniu.
Bielenda witaminowy olejek pod prysznic z mikrokapsułkami wygładzający



Bielenda witaminowy olejek pod prysznic z mikrokapsułkami wygładzający

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza