wtorek, 2 lipca 2019

Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa


Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa

Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa poczuj się niezwykle lekko i beztrosko- dzięki specjalnej mieszance oleju migdałowego i wartościowego ekstraktu z bambusa. Dzięki wysokiej 70% zawartości olejów naturalnych i dodatkowi cennej witaminy E i pantenolu olejek oczyszcza i pielęgnuje skórę oraz chroni ją przed wysuszeniem. Skóra staje się wyczuwalnie miękka i gładka.

Przygotowanie: 
Olejek nadaje się do codziennej kąpieli pod prysznicem. Unikać zanieczyszczenia oczu. W razie potrzeby dokładnie przemyć oczy. Starannie usuwać resztki produktu, aby zapobiec ryzyku poślizgnięcia.
Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa
                                                     Analiza składu:

Glycine Soja Oil- olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Ricinus Communis Seed Oil- olejek rycynowy.  Problemy skórne: olej rycynowy jest dobrodziejstwem, jeśli chodzi o problemy skórne takie jak: oparzenia słoneczne, trądzik, sucha skóra i rozstępy. Pomaga również na takie przypadłości, jak: kurzajki, czyraki, grzybica międzypalcowa oraz chroniczne swędzenie. Aby zaradzić problemom takim jak: oparzenia słoneczne, kurzajki, infekcje grzybicze, zakażenia drożdżakami czy trądzik
Olej rycynowy to wspaniały środek nawilżający. Kwasy tłuszczowe w dużym stężeniu łatwo przenikają przez skórę. Pomaga to usuwać płaty suchej skóry i przywraca odpowiednie nawilżenie. W tym celu wystarczy niewielka ilość oleju. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wyróżniają go spośród innych olejów roślinnych. Olej rycynowy znajduje zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, lecz najbardziej ceniony jest w dziedzinie pielęgnacji skóry ze względu na swoją zdolność do szybkiego nawilżania. Jeśli zatem szukasz niedrogiego środka nawilżającego, jest on odpowiednim wyborem dla ciebie.
Usuwanie blizn: Olej rycynowy jest stosowany do redukcji blizn. Choć używany w tym celu działa powoli (i musi być aplikowany regularnie dla zauważalnych efektów), jest naturalnym i trwałym rozwiązaniem. Znów na ratunek przybywają kwasy tłuszczowe. Wnikają głęboko w tkankę blizny i wypychają ją, jednocześnie stymulując wzrost zdrowej skóry. Dzięki temu blizny powoli zanikają. Rozstępy.
Stymulacja porostu włosów: Olej rycynowy jest najlepszym lekarstwem na porost włosów. Często zaleca się jego zewnętrzne stosowanie na skórę głowy, aby wzmocnić włosy. Możesz wymieszać go z olejem kokosowym lub migdałowym. Olej rycynowy pobudza krążenie krwi i jej dopływ do mieszków włosowych, przyspieszając wzrost włosów. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega-6, odpowiedzialne za zdrowe włosy. Aby uzyskać możliwie najlepsze rezultaty, nałóż olej i pozostaw go na noc po przykryciu czepkiem, aby mógł wniknąć głęboko. Następnego dnia dokładnie spłucz olej. Pomaga on również na rozdwajające się końcówki oraz łamliwe włosy, a oprócz tego odżywia je i nawilża.
Pogrubianie brwi: Olej rycynowy wspomaga porost włosów i dzięki temu wzmacnia również brwi oraz rzęsy. Niepowtarzalny skład chemiczny owego oleju chroni brwi oraz rzęsy przed łamaniem się.
Przyciemnianie włosów: Olej rycynowy skutecznie przyciemnia włosy. Jego właściwości nawilżające w połączeniu z zawartymi w nim substancjami odżywczymi pomagają zatrzymywać wilgoć w obrębie włosa. Dzięki temu staje się on ciemniejszy. 
Kobiety w ciąży oraz karmiące, osoby chorujące na niedrożność jelit, a także na zapalenie wyrostka robaczkowego, nie powinny spożywać oleju rycynowego. Jeśli chcesz go użyć, skonsultuj się z lekarzem.
Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa

Mipa-Laureth Sulfate- detergent anionowy, czyli z grupy najsilniejszych, (trochę słabszy od SLS)

Laureth-4-  jest syntetycznym polimerem składającym się z alkoholu laurylowego i PEG (glikolu polietylenowego). Ze względu na obecność PEG składnik ten może zawierać potencjalnie toksyczne zanieczyszczenia produkcyjne, takie jak 1,4-dioksan.

Cocamide Dea- dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. 

Parfum- zapach
Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa

Prunus Amygdalus Dulcis Oil- olej ze słodkich migdałów, upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Helianthus Annuus Seed Oil- olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.
Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa

Bambusa Vulgaris Leaf/Stem Extract- wyciąg z bambusa zwyczajnego. Bambus zawiera szereg dobroczynnych substancji m.in. flawonoidy, sacharydy, ramnoza, krzemionka, białka, aminokwasy (tyrozyna, arginina, leucyna, histydyna) oraz wiele związków mineralnych.  Korzystnie wpływa na wygląd skóry, doskonale relaksuje oraz nawilża skórę. Po nałożeniu na skórę staje się ona gładka i miękka. 
Zastosowanie bambusa:
- jako składnik kosmetyków anti-aging
- jako składnik kremów do cery naczynkowej
- pomocny przy zwalczaniu cellulitu
pomaga na wypadające włosy i łamliwe paznokcie , dzięki zawartej w bambusie dużej ilości krzemionki, regeneruje i wzmacnia zniszczone i osłabione włosy oraz pielęgnuje kruche i łamliwe paznokcie. Szczególnie bogaty w krzem jest ekstrakt z gatunku bambusa Tabashir bamboo, który zawiera nie mniej niż 70 % przyswajalnej krzemionki. W babusie zawarte są także sacharydy, które znajdują zastosowanie w produktach oczyszczających i szamponach.
- posiada działanie antybakteryjne, kosmetyki z ekstraktem z bambusa chronią skórę przed bakteriami i grzybami.

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.
Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Tocopherol- witamina E, konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Limonene*-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Coumarin*-  kumaryna. Benzopiron. Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych.

Linalool*- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

*składnik olejku perfumowego
Wellness beauty olejek pod prysznic olejek migdałowy i wyciąg z bambusa

                              Moja opinia
Szukałam olejku pod prysznic, który dobrze oczyszcza skórę z zanieczyszczeń a przy tym jest delikatny… miło by mi było gdyby zostawiał jeszcze na skórze taką delikatną poświatę tłustości, żebym nie musiała się balsamować zaraz po kąpieli J
Szukałam i cały czas szukam… bo ten niekoniecznie przypadł mi do gustu.

Olejki kojarzą mi się z luksusem i spa, oczekiwałam czegoś innego.
Co mogę powiedzieć dobrego o nim? Na pewno pięknie pachnie i równie dobrze rozprowadza się na skórze, delikatnie myje ciało, łatwo się spłukuje. I to by było na tyle.

Kupując go wiedziałam jaki jest skład… na pierwszym miejscu olej sojowy, później olejek rycynowy następnie środki myjące i w końcu olejek migdałowy, nieco później wyciąg z bambusa. Także szału nie ma …nazwałabym go olejkiem pod prysznic z olejem sojowym i rycynowym, na co wskazuje sam skład.

Potrzebuje czegoś w stylu tego peelingu kliknij tutaj
tylko żeby to był olejek…

Jeśli chodzi o plusy: olejek jest bardzo przyjemny w używaniu delikatnie się pieni, ma piękne i bardzo wygodne opakowanie, oraz jego sposób aplikacji również mi odpowiada ( otwierany typu press).

Opakowanie o pojemności 250 ml w cenie 13,99. Dostępny w każdym Rossmannie.
Ja czuje niedosyt…

A co Wy o nim myślicie? Jakie macie odczucia?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz