środa, 20 marca 2019

Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza


Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza

Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza  to kosmetyk o lekkiej konsystencji, który doskonale nawilża i wygładza.  
Mus pozostawia na skórze uczucie arbuzowej rozkoszy!

Sposób użycia : Niewielką ilość musu nanieść na skórę i dokładnie wmasować. Pozostawić do wchłonięcia. 
Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza
Analiza składu:
Butyrospermum Parkii Butter- masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil-  olej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.
Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza

Caprylic/Capric Triglyceride- trigliceryd kaprylowo-kaprynowy, substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Cera Alba- wosk pszczeli. Ma właściwości odżywcze i przyspiesza regenerację skóry. Wykorzystywany we wszelkiego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza sztyftach do ust, kredkach do makijażu, mascarach, kremach i emulsjach do suchej skóry.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil- olej z migdałów, upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.
Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Cocos Nucifera Oil- olej kokosowy, tłuszcz z miąższu owoców palmy kokosowej, otrzymywany metodą tłoczenia. Ma konsystencję stałą, niezbyt twardą, balsamiczną o białej barwie i słodkim, tropikalnym aromacie. Posiada duża zawartość witamin i minerałów sprawia, że olej kokosowy sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów dotkniętych bardzo różnymi problemami.
Stosowany bezpośrednio na skórę wzmacnia barierę lipidową naskórka.
Ma silne właściwości nawilżające, nawilża przesuszoną skórę (również na dłoniach, kolanach, łokciach) i włosy. Ze względu na obecność składników antyseptycznych poprawia stan skóry chorej – z wysypką, egzemą, a także trądzikowej. Jest odpowiedni dla skóry atopowej i dotkniętej problemem łuszczycy – nawilża ją, natłuszcza, zapobiega zakażeniom bakteryjnym.
Zmniejsza uczucie pieczenia po oparzeniu. Łagodzi stany zapalne i podrażnienia. Zawiera antyutleniacze, które zwalczają wolne rodniki, co zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry.
Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza
Parfum- zapach

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

CI 47005- organiczny związek chemiczny, zielonkawożółty, spożywczy barwnik chinolinowy. Może być wytwarzana syntetycznie lub też pochodzić od zwierząt.  stosowany w produkcji szminek, mydeł, past do zębów, środkach do pielęgnacji włosów, farbach do włosów, perfumach, a także w tuszach do tatuowania. Dozwolony w produkcji wszystkich kosmetyków.
Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza
CI 42090- niebieski barwnik ,pochodzenia chemicznego. Stosowany do barwienia kosmetyków. Zakazany do barwienia kosmetyków stosowanych w okolicach oczu.

CI 73015- barwnik, indygokarmin

CI 75470- barwnik, karmina. Składnik wykorzystywany w farbach do włosów, pomadkach, różach i fluidach
Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza
CI 75300- kurkumina, silny przeciwutleniacz, wykazuje działanie pielęgnacyjne, przeciwzmarszczkowe, oczyszczające, zwalczające wolne rodniki, wyrównujące koloryt skóry oraz przeciwzapalne, łagodzi objawy trądziku, pomaga także zwalczać cellulit, detoksykuje i odtruwa. Jest powszechnie znany w ajurwedzie. 

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii
Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza
                               Moja opinia
Przed zakupem tego musu poniosła mnie wyobraźnia. Tęczowy mus skojarzył mi się z niebiańsko lekką konsystencją, która jest jak puch… 

W sumie po pierwszym użyciu byłam w szoku, bo mus ma tylko taką formę. Pięknie pachnie arbuzem, i jest tłuściutki. Jego konsystencja i forma przypomina mi naturalne masło do ciała z zieloną herbatą firmy Bioamare.
                                kliknij tutaj
Mus ma lekką ale tłustą konsystencje, treściwą i dosyć długo się wchłania. Przyznam szczerze, że warto poczekać bo dobrze nawilża i natłuszcza ciało.
Jestem z tych osób, które nie lubią tłustych form w balsamach, mleczkach i produktach pielęgnacyjnych zarówno tych do twarzy jak i do ciała. Nie lubię uczucia lepienia się, wydaje mi się wtedy, że bardziej przyciągam wszystkie pyłki i kurze  J Nie wiem może to jakaś obsesja… haha.
Nacomi mus tęczowy do ciała o zapachu słodkiego arbuza
Natomiast mus bardzo polubiłam J Używam go po kąpieli i tylko wtedy, gdy wiem, że nie muszę się nigdzie spieszyć. J i nie muszę się od razu ubierać. Mam wtedy pewność, że po wchłonięciu do niczego się nie przykleję JPo otworzeniu słoiczka mus przypomina puch w kolorze delikatnej mięty, ale po wydobyciu pierwszej warstwy mus jest w kolorze delikatnego różu.

Bazą musu jest oczywiście masło shea, które jest na pierwszym miejscu , na kolejnym olej z pestek winogron,  a niedługo później wosk pszczeli. Wiedziałam, że może być tłustawy, ale nie aż tak. Moja wyobraźnia chyba nie ma granic… J Skład jest prosty oparty na naturalnych składnikach i nie ma się do czego przyczepić.
Opakowanie wolałabym w szklanym słoiku, ale wtedy również i cena by wzrosła.
Opakowanie zawiera 200 ml jest plastikowe niczego sobie, ale myślę, że mogli by popracować nad grafiką.  Cena około 28 zł trochę za wysoka ale myślę, że skład rekompensuje wszystko.
Polecam

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza