środa, 21 listopada 2018

Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów


Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów

Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego, eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów niezwykła, starannie dobrana kompozycja składników maski zawiera oleje z cyprysu i eukaliptusa oraz organiczny olej migdałowy. Zapewnia włosom natychmiastową regenerację, zdrowy wygląd i przyspiesza ich wzrost. Ekspresowe działanie maski sprawia, że już zaledwie po jednej minucie włosy stają się silne, gęste, zdrowe i nabierają niezwykłej objętości.

Organiczny olej migdałowy aktywnie odżywia włosy, wzmacnia i przyspiesza ich wzrost. Olej z cyprysu stymuluje wzrost włosów, nadaje im elastyczność, witalność i blask. Olejek eukaliptusowy przywraca zdrowy wygląd uszkodzonym obszarom włosów, nadaje im objętość i blask. Niezwykłe efekty maski wzmacnia olej z drzewa różanego, który głęboko nawilża i sprawia, że włosy są miękkie i jedwabiste. Olej z drzewa różanego zwiększa też objętość włosów i pozwala utrzymać ją przez długi czas, zapobiega plątaniu się włosów i chroni końcówki przed rozdwajaniem.
Działanie:
- natychmiastowe działanie i błyskawiczny efekt
- olej z cyprysu stymuluje szybszy wzrost włosów
- olej migdałowy aktywnie odżywia i wzmacnia włosy
- zwiększa objętość włosów
- zapobiega plątaniu się włosów i rozdwajaniu końcówek

Sposób użycia: Nanieść maskę na całą długość czystych, umytych włosów. Pozostawić na 3-5 minut i następnie zmyć wodą.
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów
Analiza składu:
Aqua- woda

Zingiber Officinale Root Extract- ekstrakt z korzenia imbiru. Poprawia krążenie krwi, rozgrzewa, leczy trądzik i łojotokowe zapalenie skóry, a także mieszków włosowych. Działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Ekstrakt z imbiru pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga walczyć z cellulitem. Działa silnie przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, przeciwzapalnie, przeciwłojotokowo i ujędrniająco na skórę oraz błony śluzowe. Zapobiega wypadaniu włosów, łupieżowi, wspomaga leczenie łuszczycy.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil- olej ze słodkich migdałów, upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów
Macadamia Integrifolia Seed Oil- olej makadamia. Wysokie drzewo, pochodzące z tropikalnych lasów Australii. Obecnie uprawia się je również na Hawajach, Kostaryce, Brazylii czy Zimbabwe. Owoce makadamii to orzechy, wyglądem przypominające orzechy laskowe, o twardej łupinie i jadalnym miąższu. Czas dojrzewania orzechów wynosi około 30 tygodni i zbiera się je dopiero, gdy spadną na ziemię. Uważane są za jedne z najsłodszych na świecie. Z orzechów pozyskuje się olej, którego zawartość wynosi od 59% do 78%. Olej bogaty jest w witaminę A, witaminy z grupy B ( B1, B2, B3 ) oraz witaminę E, zawiera lecytynę, fenole oraz wiele składników mineralnych [5,6,7]. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w oleju makadamia sprawia, że znajduje on szerokie zastosowanie w kosmetyce. W oleju tym występuje kwas oleinowy w ilości do 67% i palmitynowy do 10%.
Wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc komórki przez działaniem wolnych rodników. Zmiękcza i wygładza naskórek, nadając skórze gładkość. Olej makadamia działa antybakteryjnie, regeneruje komórki oraz chroni przed działaniem promieniowania słonecznego. Posiada zdolność przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne.  Olej dobrze się wchłania, wmasowuje, działa odżywczo i poprawia wygląd skóry, dlatego stosowany jest w wielu kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów. Ze względu na właściwości lecznicze stosowany jest w przypadku blizn, oparzeń i drobnych ran. Olej makadamia jest hypoalergiczny, może być stosowany również u dzieci i niemowląt.
Olej ten może być stosowany do smarowania i masażu w postaci czystej lub jako składnik mieszanek.
Intensywny aromat sprawia, że działa odprężająco na ciało, modeluje sylwetkę oraz koi zmysły.  Olej ten jest składnikiem mleczek do demakijażu oraz stosowany jest w produktach do pielęgnacji wysuszonych, łamliwych i kruchych włosów.
Polecany jest do kremów, maseczek, żeli, lotionów i olejków dla dzieci. Wykorzystywany jest również w kosmetyce kolorowej oraz jako utrwalacz zapachów. Zalecany jest do zabiegów odmładzających, nawilżających suchą skórę oraz do odnowy i odżywienia zniszczonych włosów.

Bertholletia Excelsa Seed Oil- olej z orzechów brazylijskich. Ze względu na szczególnie skuteczne działanie przeciw wolnym rodnikom olej z orzecha brazylijskiego  polecany jest w produktach anti-aging do pielęgnacji cery dojrzałej, zniszczonej, potrzebującej szybkiej odnowy.  Może być również stosowany do innych rodzajów cery, w tym suchej i wrażliwej. 
ZALECANY:
- do pielęgnacji włosów, szczególnie suchych i matowych,
- do pielęgnacji wrażliwej, suchej, skóry ze skłonnością do podrażnień,
- do likwidacji zapaleń, zaczerwienienia, łuszczenia się, pęknięć,
- do odżywiania, nawilżania i odmładzania skóry,
- do profilaktyki powstawania i redukcji zmarszczek,
- do odnowienia naskórka, podwyższenia elastyczności i ochronnych właściwości skóry,
- do polepszenia kolorytu skóry,
- do codziennej pielęgnacji  rąk i paznokci (wspomaga porost paznokci i zapobiega ich łamliwości).
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów
Theobroma Cacao Seed Butter- masło kakaowe. Wysoka biozgodność ze skórą człowieka sprawia, że praktycznie nie powoduje podrażnień. Właściwość ta sprawia, że może być wykorzystywane w kosmetykach dla dzieci i alergików, dając możliwość zastąpienia środków syntetycznych, naturalnymi składnikami.
Olej ten jest chętnie wykorzystywany w preparatach kosmetycznych przyspieszających opalanie, zapobiegając nadmiernemu wysuszaniu oraz nadając ładny koloryt – odpowiednio nawilżona skóra opala się skuteczniej niż skóra sucha. Pozostawia na jej powierzchni naturalny połysk i zapach. Stosowany w żelach i płynach do kąpieli działa zmiękczająco i nawilżająco na skórę, a w preparatach do włosów sprawia, że stają są gładkie, miękkie i pełne blasku. Zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry w ciągu dnia, dlatego można je również znaleźć w kosmetykach kolorowych: pomadkach, pudrach czy fluidach. Zmniejsza skłonność do pękania skóry, szczególnie w kącikach ust, dlatego może być wykorzystywany jako naturalny produkt ochraniający te wrażliwą część ciała. Stosowany jest często w preparatach na noc, gdyż dodawany w większej ilości sprawia, że skóra się błyszczy.
Masło kakaowe wykorzystywane jest również w aromaterapii i masażach relaksacyjnych, dając ukojenie dla ducha oraz działając odprężająco na zmęczoną skórę.
Wysoka zawartość magnezu nadaje masłu kakaowemu właściwości wzmacniające skórę, dlatego stosowany jest w preparatach stosowanych w okresie zimy, gdy procesy obronne skóry słabną pod wpływem działania niskiej temperatury i silnych wiatrów [11].
Masło kakaowe jest także składnikiem preparatów zapobiegających lub leczących rozstępy i blizny, np. u kobiet w ciąży. Dodatkowo, kosmetyki do których dodane jest masło kakaowe nabierają przyjemnego aromatu czekolady.

Behenamidopropyl Dimethylamine- półsyntetyczny składnik o działaniu emulgującym, stosowany najczęściej w produktach do pielęgnacji włosów. Ułatwia rozczesywanie i zapobiega elektryzowaniu się włosów.
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów
Glyceryl Monostearate- stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych - ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco. Ma właściwości wygładzające.

Glyceryl Stearate SE- tłusty emolient, składnik konsystencjotwórczy.  Działa zmiękczająco, wygładzająco, natłuszczająco i ochronnie na skórę i włosy. 

Cupressus Sempervirens Oil- olejek cyprysowy uspokajający i przeciwbólowy.
 ŁAGODZI: żylaki, pękanie naczyń, skurcze mięśni, stres, kaszel, nadmierną potliwość, starzenie się skóry. Olejek cyprysowy otrzymuje się poprzez destylację z parą wodną igieł i gałązek drzewa cyprysowego. Dezynfekujący, uspokajający, przeciwbólowy, reguluje krążenie i gospodarkę płynami.
Olejek cyprysowy stosuje się w terapii callulite, żylaków, pękających naczyń, drętwienia kończyn. Właściwości przeciwbólowe i antyseptyczne są wykorzystywane przy reumatyzmie i artretyzmie, bólach menstruacyjnych, hemoroidach i ranach. Olejek łagodzi również kaszel i udrażnia drogi oddechowe. Jest naturalnym dezodorantem. Inne: stany zapalne skóry, egzemy, rany, skaleczenia, napięcia nerwowe, bezsenność, stres, rozdrażnienie, problemy menopauzy, bóle menstruacyjne, starzenie się skóry. Olejek cyprysowy jest jednym z głównych składników znanych perfum CK One C.Klein.

Eucalyptus Globulus Leaf Oil- olejek z liści eukaliptusa, posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Działa również antyseptycznie i przeciwzapalnie. Jest często stosowany w płynach do płukania ust.

Aniba Rosaeodora Wood Oil- olejek eteryczny z drzewa różanego, jest olejkiem bardzo delikatnym, jest dobrze tolerowany i polecany do każdego typu skóry i włosów. Znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej mieszanej i zanieczyszczonej. Posiada właściwości pobudzające, antyseptyczne, regenerujące, oczyszczające, stymulujące, dezodorujące. Świetny jako dodatek do olejku do masażu, jako dodatek do kąpieli albo kominków zapachowych. W kosmetyce dzięki właściwościom stymulowania tkanek skórnych wykorzystywany jest w preparatach przeciwzmarszczkowych, anti-agingowych. Duża zawartość linalolu (ponad 80%) sprawia, że olejek posiada działanie przeciwzmarszczkowe. Uelastycznia, wygładza i regeneruje naskórek.

Parfum TEU-C-5028 Dew Freshness- zapach

Lactic Acid-  kwas 2-hydroksypropanowy. Substancja rozpuszczalna w wodzie,  nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka.

Benzoic Acid-  konserwant syntetyczny, rozpuszczalny w wodzie i alkoholach. Hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w kosmetyku. Przedłuża jego trwałość. Zapobiega zmianie zapachu i koloru. Może uczulać.
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów
Sorbic Acid-  kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.

Dehydroacetic Acid-  konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant- przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie oleju z bergamotki z oliwą z oliwek objętość i lekkość kliknij tutaj
                                   

                                  Moja opinia
Jest to kolejna maska z Fitokosmetik którą testuje, ale już teraz mogę Wam powiedzieć, że ta jest chyba najlepsza z pośród tych sześciu, które mam :) 
Po otworzeniu saszetki od razu wyczułam piękny zapach trochę słodki, taki cukierkowy i na pewno migdałowy :) 
Odżywka nie jest wodnista i lejąca się. Możecie to zobaczyć na zdjęciach powyżej. Jej forma jest stała, ale nie zbita. 
Bardzo dobrze rozprowadza się na włosach. W opakowaniu są 3 saszetki po 30 ml. Jak dla mnie to spora ilość ( mam włosy do ramion). 
Po użyciu włosy są nawilżone i się nie elektryzują, szczególnie zauważyłam to teraz jak zdejmuję czapkę :) Włosy dobrze się rozczesują i nie plączą. 
Zapach odżywki pozostaje na włosach jeszcze do następnego dnia. 

Skład zawiera sporo ekstraktów i olejków jest doskonały :) Cóż, dla mnie same plusy. Myślę, że warto wypróbować :)
Fitokosmetik organiczna maska do włosów na bazie olejków cyprysowego eukaliptusowego i migdałowego dla poprawy kondycji i szybszego wzrostu włosów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz