sobota, 14 lipca 2018

Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom 2 w 1


Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1

Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1 klinicznie potwierdzona skuteczność przeciw niedoskonałościom. Formuła wzbogacona w cynk ujednolica koloryt skóry oraz redukuje niedoskonałości dzień po dniu. Formuła zawierająca matujący Silicate S pochłania nadmiar sebum przez cały dzień. Codzienna pielęgnacja intensywnie nawilża skórę oraz redukuje niedoskonałości. Krem ma przyjemną konsystencję i szybko się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze.

Rezultaty: natychmiast – skóra zostaje intensywnie nawilżona, cera zmatowiona aż do wieczora. Dzień po dniu – skóra staje się piękniejsza, niedoskonałości są widocznie zredukowane. Wygląda zdrowo.
Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1
Analiza składu:

Aqua/ Water- woda

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Glycerin- gliceryna, silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Hydrogenated Polyisobutene- emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyku. Ma działanie zmiękczające i wygładzajace naskórek. Tworzy warstwę okluzyjną.
Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1
Alcohol Denat.- składnik otrzymywany jest z ropy naftowej lub naturalniejszą metodą, poprzez fermentację węglowodanów z roślin, najczęściej zbóż. "Skażenie" w nazwie oznacza, że do alkoholu/etanolu dodawana jest inna substancja, smakowa, zapachowa lub barwiąca o odrażającym smaku i zapachu, takim, który spowoduje odruch wymiotny, bądź w inny sposób odrzuci od spożycia. Pełni funkcję skutecznego konserwantu, chroni kosmetyk przed zepsuciem, skażeniem bakteriami, grzybami, drobnoustrojami. Jest też rozpuszczalnikiem wielu substancji nierozpuszczalnych w wodzie czy np. glikolu i tłuszczach. Pomaga składnikom aktywnym przenikać w głębsze warstwy skóry. Ma silne działanie dezynfekujące, niwelujące stany zapalne, ściągające.

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:

* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1
Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Salicylic Acid- kwas salicylowy. Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T.
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.
       
Uwaga!: 
* preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i matki karmiące;
*w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji




Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1
Ammonium Polyacryldimethyltauramide / Ammonium Polyacryloyldimethyl Taurate- składnik który wspomaga powstawanie emulsji

Isopropyl Lauroyl Sarcosinate- emulgator i stabilizator emulsji, składnik pielęgnacyjny, zmiękczający

Octyldodecanol- alkohol tłuszczowy, lekki emolient substancja natłuszczająca, o działaniu nawilżającym i wygładzającym, produkowana z naturalnych tłuszczy, olejów lub wosków, poprzez redukcję kwasów tłuszczowych.
Emulgator i solubilizator, tworzy warstwę okluzyjną na skórze, ograniczającą TEWL (przeznaskórkową utratę wody), nawilżając naskórek.
Wygładza i zmiękcza skórę i włosy. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyku - ułatwia rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach.
Ułatwia zmieszanie i połączenie się składników emulsji, , stabilizuje ją, zapobiegając rozwarstwianiu się fazy wodnej i tłuszczowej.  
Oprócz tych funkcji poprawiających komfort stosowania naszego kosmetyku, zwiększymy także skuteczność pielęgnacyjną naszego kosmetyku.
Octyldodecanol ma potwierdzony, w pełni bezpieczny profil kosmetyczny.

Acrylonitrile / Methyl Methacrylate/ Vinylidene Chloride Copolymer- używany w kosmetykach jako lekki wypełniacz, poprawia wrażliwość naskórka wodnych formuł żelowych i czyni je bardzo wygodne i gładkie. Podejrzewa się, że kopolimer chlorku akrylonitrylu / metakrylanu metylu / winylidenu powoduje zaburzenia endokrynologiczne

Capryloyl Glycine- biały proszek, pozbawiony zapachu. Rozpuszczalny w olejach, nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalna w tłuszczach postać glicyny - podstawowego aminokwasu budującego kolagen. Stosowana jest w preparatach antyaging – ułatwia transport substancji czynnych do wnętrza skóry oraz wzmacnia kolagen gdyż dostarcza glicyny. Znajduje zastosowanie także w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej - ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. 

Capryloyl Salicylic Acid- ester pochodny od kwasu kaprylowego i kwasu salicylowego.  Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, sprzyja więc procesowi gojenia się wyprysków i podrażnień. Stosowany najczęściej w peparatach do cery trądzikowej, zanieczyszczonej.  Dzięki działaniu tej substancji następuje lepsze wchłanianie substancji aktywnych zawartych w kosmetykach.

Dimethicone/Vinyl Dimethicone Crosspolymer- silikon rozpuszczalny w wodzie. Na powierzchni tworzy film,  nie powoduje zaskórników. Poprawia lepkość preparatu i daje uczucie suchego jedwabistego musu na skórze. Absorbuje sebum, wygładza i matuje.

Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

PEG-100 Stearate- emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.
Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1
Perlite- drobny proszek o wysokiej czystości, wytwarzany ze skały pochodzenia wulkanicznego, miękki w dotyku. Jest materiałem bardzo chłonnym. Doskonale nadaje się jako nośnik płynów, dlatego też często stosuje się go w saszetkach zapachowych. Jako materiał naturalny i bezpieczny dla zdrowia, znalazł też zastosowanie w kosmetykach. Jest dodatkiem do kosmetyków matujących - fluidów, pudrów. Spełnia w nich rolę pochłaniacza wilgoci (sprawia, że skóra się nie „świeci") oraz wyrównuje fakturę skory.

Phenylethyl Resorcinol- przeciwutleniacz, środek wybielający

Poloxamer 338- substancja myjąca, usuwa zanieczyszczenia. Stosowany również jako solubilizator i rozpuszczalnik

Silica- dwutlenek krzemu, Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.  cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. Stosowany w żywności. Poza żywnością stosowany również w produkcji szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.

Silica Silylate- substancja kontrolująca lepkość

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
·         w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Sodium Polyacrylate- składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Stearyl Alcohol- alkohol stearylowy. Emolient tłusty, filmotwórczy jest także emulgatorem emulsji typu O/W, zapobiega rozwarstwieniu emulsji oraz substancją zmętniającą przejrzyste konsystencje, aby zminimalizować przepuszczalność światła. Ma właściwości gaszące pianę oraz poprawiające lepkość. Stosowany w preparatach myjących, jako składnik zapobiegający przesuszeniu skóry i włosów.

Xanthan Gum- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Zinc Pca- pozyskiwany z cynku mikroelement potrzebny jest ciału do zdrowego funkcjonowania.  Występuje w kosmetykach jako składnik kondycjonujący, przyczynia się do utrzymania zdrowia skalpu oraz włosów. W produktach do włosów pomaga zapobiegać utracie włosów, a także powstawaniu łupieżu.
Badania wykazały, że ma on działanie przeciwstarzeniowe (anti-age) z uwagi na zdolność do eliminacji kolagenazy, enzymu, który niszczy zdrowy kolagen w skórze. Przy regularnym stosowaniu może pomagać także w poprawie tonacji skóry i łagodzić widoczne na niej objawy zmęczenia. Składnik ten wspiera także enzymy w ciele i może przyczynić się do poprawy funkcjonowania systemu immunologicznego, pomaga zwalczać przyczyny infekcji i bakterie. Zinc PCA ma także działanie regulujące produkcję nadmiaru sebum, a także łagodzące stany zapalne spowodowane trądzikiem.  Z tego powodu jest składnikiem pożądanym w kosmetykach stworzonych dla skóry tłustej i skóry trądzikowej.
Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1
Parfum / Fragrance. (F.I.L. B176700/1)- zapach

                               Moja opinia
Ten krem testowałam już bardzo dawno temu, użyłam go kilka razy i rzuciłam w kąt i tak się to skończyło. Miałam wtedy większe problemy trądzikowe ( kilka krostek na żuchwie) a pani z drogerii tak bardzo go zachwalała, że w końcu go wzięłam. W tamtym czasie nie zwracałam jeszcze aż tak bardzo uwagi na składy… Krem pachnie specyficznie cytrusowo, chociaż lubię takie zapachy to ten akurat bardzo mi się nie podoba. Wyczuwam też odrobinę chemii…Jest średnio rzadki, dobrze się rozprowadza i wchłania, ale zostawia  błyszczącą warstwę. Po kilku minutach od nałożenia na twarz moja buzia zaczynała szczypać i się czerwienić. Zauważyłam też, że moje oczy były podrażnione… Owszem moja skóra była miła w dotyku, ale jakim kosztem? Nie zauważyłam nawilżenia, a już tym bardziej redukcji niedoskonałości i zwężenia porów. Był to drugi produkt z marki Mixa i tak mnie zniechęcił, że nie mam zamiaru kupować innych kosmetyków z Mixy.

Jeśli chodzi o skład to alkohole, emolienty i silikony a cynk jest na przedostatnim miejscu, więc jak można pisać, że jest tam cynk skoro jest go tyle co pies napłakał. Jestem totalnie nim rozczarowana. Robiłam porządki w moich kosmetykach i go znalazłam. Musiałam o nim napisać, być może któraś z Was skorzysta z mojego opisu. Nie znaczy to, że ten krem tak samo zadziała na innych, ale warto najpierw poczytać zanim kupimy kosmetyk, który tak bardzo ktoś zachwala a jednak okazuje się totalnym bublem. Było by miło, gdyby panie w drogeriach miały pojęcie o kosmetykach i wiedziały co jest w składzie. Nastolatki często kupują kosmetyki, które mają ładne opakowania a nie zastanawiają się nad tym jaka jest ich cera czego potrzebuje i co będzie dla niej dobre. ( wtedy też i ja tak kupowałam J ) Oczywiście wtedy kierujemy się metodą prób i błędów, aż w końcu natrafimy na coś odpowiedniego. Nie mam nic dobrego do powiedzenia o tym kremie… Opakowanie to ładnie wyglądająca tuba o pojemności 50 ml w cenie około 30 zł. Totalny bubel za nie małe pieniądze.
Mixa krem nawilżający przeciw niedoskonałościom  2 w 1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz