piątek, 11 maja 2018

Tołpa nature story świeża figa krem maska do nocnej regeneracji


Tołpa nature story świeża figa krem maska do nocnej regeneracji

Tołpa nature story świeża figa krem maska do nocnej regeneracji to połączenie kremu z maską regenerującą do stosowania każdej nocy. Ekstrakt z owoców figi, torf tołpa, masło babassu, pochodna mocznika, komórki macierzyste z budlei, gliceryna.  Ekstrakt z owoców figi,  jest naturalnym antyoksydantem. Chroni przed niekorzystnym działaniem środowiska i opóźnia procesy starzenia. Ponadto delikatnie złuszcza i odnawia naskórek.  Tylko potrzebne roślinne składniki, łagodne substancje myjące, hypoalergiczność, dla skóry wrażliwej, opakowanie poddawane recyklingowi. 
Krem silnie nawilża, poprawia elastyczność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wygładza skórę i wyrównuje jej koloryt. Odżywia oraz eliminuje dyskomfort ściągniętej skóry. Przywraca blask i wypoczęty wygląd po przebudzeniu.

Nie zawiera: Sztucznych barwników, parabenów i donorów formaldehydu, silikonów, oleju parafinowego. 
Tołpa nature story świeża figa krem maska do nocnej regeneracji
Analiza składu:


Aqua-woda

Glycerin-  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Coco-Caprylate- roślinny emolient otrzymywany z oleju kokosowego. Posiada postać płynnego, lekkiego olejku, o eleganckiej i aksamitnej konsystencji, który nadaje skórze jedwabiste odczucie. Dodatkowo składnik ten intensywnie nawilża i poprawia stan bariery lipidowej naskórka jest bowiem biokompatybilny z naturalnymi lipidami obecnymi w skórze. Jest to surowiec pochodzący ze 100% odnawialnych źródeł roślinnych.

Isohexadecane-  substancja ropopochodna, stabilna chemicznie, rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie. Emolient suchy, beztłuszczowy, pozostawia ochronny i kondycjonujący, lecz dość lekki i jedwabisty, nietłusty film na powierzchni, zmiękcza skórę i włosy. Stosowany w produktach do opalania, dezodorantach, antyperspirantach, produktach do demakijażu, nadaje plastyczności i elastyczności sztyftom, np. pomadkom do ust. Zapobiega odparowywaniu wody. Bardzo dobry w wykorzystaniu, jako substancja myjąca, rozpuszcza lipidy i tłuszcze.

Orbignya Oleifera Seed Oil- olej z orzechów babassu, wszechstronny, naturalny kosmetyk do włosów, twarzy i ciała. Doskonale nawilża, ujędrnia skórę oraz zapobiega procesom starzenia. Sprawdzi się w masażu, walce z cellulitem, a także w pielęgnacji suchych, łamliwych włosów. Jako emolient przeciwdziała utracie wilgoci w skórze i wzmacnia jej płaszcz lipidowy. Jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak linolowy, oleinowy oraz monoenowy, które gwarantują odporność na utlenianie, dzięki czemu olejek może pełnić rolę dodatkowego, naturalnego filtra UV w preparatach do opalania. Zawiera także fitosterole, które mają działanie antyoksydacyjne oraz stymulują odnowę komórkową i regenerację skóry. Zawarta w nim witamina E zwalcza wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo oraz reguluje gospodarkę wodną skóry. Olej babassu sprawdza się również w pielęgnacji suchych, zniszczonych i matowych włosów. Reguluje ich nawilżenie, ułatwia rozczesywanie oraz tworzy na włosach naturalny filtr chroniący je przed łamaniem się i rozdwajaniem. Za sprawą kwasu laurynowego wspomoże także walkę z łupieżem i podrażnioną skórą głowy. Ze względu na swoje właściwości fizyczne oraz niewysoką cenę często stosowany w kosmetyce jest jako baza balsamówkremów nawilżających oraz kosmetyków kolorowych, takich jak pomadki oraz woski do brwi.

Aluminum Starch Octenylsuccinate- absorbent. Odpowiada za właściwości matujące, wygładza powierzchnie skóry, absorbuje nadmiar sebum. Środek przeciw zbrylaniu również zwiększający lepkość.

Peat Extract- ekstrakt z torfu, ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, ściągające, i łagodzi podrażnienia.

Hydroxyethyl Urea- humektant, pochodna mocznika, substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku. Ma właściwości nawilżające i złuszczające martwy naskórek

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Cetyl Alcohol-  niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Buddleja Davidii Meristem Cell Culture- komórki macierzyste budleja davidii, krzew znany głownie jako roślina ozdobna. Ma działanie przeciwzapalne antybakteryjne i przyspiesza gojenie ran. Skutecznie chronił składniki lipidowe skóry przed stresem oksydacyjnym.

Ficus Carica(Fig) Fruit Extract- ekstrakt z greckich fig, wyciąg z fig wspomaga syntezę kolagenu i regeneruje skórę. Zmiękcza i nawilża naskórek oraz włosy, nadając gładkość. Ekstrakt z owoców fig ma właściwości antyoksydacyjne, zawiera dużą dawkę Wit. A, B, C oraz mikroelementy: potas, wapń, cynk, fosfor, sód, żelazo. Kosmetyki zawierające ekstrakt z owoców fig nawilżają, regenerują skórę, a zastosowane w szamponach, przeciwdziałają powstawaniu łupieżu.

Ceteareth-20- emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.          

Tetrasodium EDTA- sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Sodium Polyacrylate-  składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Carbomer- karbomer. Substancja pochodzenia chemicznego. Powstaje w wyniku reakcji polimeryzacji kwasu akrylowego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą gęstość

Parfum- zapach

Sodium Hydroxide- (wodorotlenek sodu). Substancja higroskopijna, czyli rozpuszczalna w wodzie. Utrzymuje odpowiednie pH w kosmetyku. Jest także podstawowym składnikiem niezbędnym w produkcji mydła.
Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu (lista substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania):
maksymalne stężenie dopuszczalne do stosowania:
w produktach do usuwania skórek wokół paznokci to 5%,
·         w produktach ogólnych do prostowania włosów to 2%, w stosowaniu profesjonalnym to 4,5%,
·         jako regulator pH w depilatorach pH< 12,7,
·         w innych zastosowaniach jako regulator pH to pH<11.

Magnesium Aluminum Silicate-  zagęstnik nieorganiczny. Kompleks silikonowy. W wodzie tworzy roztwory koloidalne. Substancja występuje w przyrodzie, może być także syntetyczna. Zagęszcza formułę, poprawia konsystencję preparatu dzięki czemu wpływa także na stabilność piany. Stosowany głównie jako substancja stabilizująca emulsje (np. kremy) i zawiesiny (np. peelingi). Szczególnie polecany do recepturowania kosmetyków o białym zabarwieniu. Wykorzystywany jest jednak także w produktach do makijażu, gdyż jest czynnikiem zawieszającym w układzie pigmenty. Kosmetyki na bazie krzemianu magnezowo-aluminiowego dobrze rozprowadzają się na powierzchni skóry i pozostawiają ją przyjemną i jedwabistą w dotyku.

Xanthan Gum- guma ksantanowa,  polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Caprylyl Glycol-  kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Tołpa nature story świeża figa krem maska do nocnej regeneracji
Tołpa nature story świeża figa krem maska do nocnej regeneracji

                                   Moja opinia
Krem ładnie pachnie, bardzo dobrze się rozprowadza, ale po kilku dniach miałam wysyp pryszczy, nie jestem pewna czy to , aby na pewno przez niego, ale za jakiś czas spróbuję jeszcze raz. Konsystencja jest lekka i nie lepiąca się, szybko się wchłania. Krem nie pozostawia tłustej warstwy na skórze. Na początku byłam zachwycona, bo po przebudzeniu buzia wyglądała na nawilżoną, rozjaśnioną i wypoczętą. Dam mu jeszcze szansę za jakiś czas. Skład nie jest zadowalający, na pewno nie nazwałabym go naturalnym, i nie ma nic wspólnego z kosmetykami naturalnymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz