piątek, 18 maja 2018

Nacomi aqua hydra skin nawilżający koktajl do twarzy 3 w 1


Nacomi aqua hydra skin nawilżający koktajl do twarzy 3 w 1

Nacomi aqua hydra skin nawilżający koktajl do twarzy 3 w 1 zapewnia efekt błyskawicznego nawilżenia głębokich warstw skóry. Chroni włókna kolagenowe skóry skutecznie zapobiegając jej przedwczesnemu starzeniu się. Minimalizuje widoczność pierwszych oznak starzenia.

Do stosowania jako:
  •       maseczka do twarzy,
  •       intensywne serum,
  •       maseczka pod oczy


Sposób użycia:
Aby użyć jako maseczkę do twarzy lub maseczkę pod oczy, nałóż na skórę grubą warstwę i pozostaw na 15-20 minut. Gdy chcesz zastosować ją jako serum nałóż cienką warstwę na całą noc. Po zabiegu zetrzyj nadmiar lub zmyj całość wodą.
Nacomi aqua hydra skin nawilżający koktajl do twarzy 3 w 1
Analiza składu:

 Aqua- woda

Prunus Amygdalus Dulcis Oil- olej ze słodkich migdałów, upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca (otrzymywana z oleju roślinnego). Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Cetyl Alcohol - niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Panthenol -  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Plukenetia Volubilis Seed Oil - olej Sacha Inchi (zwany również: Inca Inchi) otrzymywany jest na zimno z nasion drzewa rosnącego w Ameryce Południowej (Plukenetia volubilis L.). Olej ten jest skarbnicą kwasów nienasyconych w tym omega 3 o działaniu przeciwzapalnym, gojącym i odmładzającym. Nienasycone kwasy tłuszczowe oleju pozwalają zachować równowagę lipidową skóry, są niezbędne dla tworzenia ochronnej bariery naskórka. Ten niezwykle cenny olej wygładza skórę poprawiając jej teksturę. Olej Sacha Inchi działa odmładzająco,przeciwzapalnie, nawilżająco i regenerująco na skórę. Zalecany jest do pielęgnacji skóry dojrzałej, odwodnionej, skłonnej do podrażnień i tworzenia się przebarwień, hamuje proces tworzenia się zmarszczek.

Cetearyl Alcohol-  emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Glyceryl Stearate-  produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Sorbitol- substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

Nacomi aqua hydra skin nawilżający koktajl do twarzy 3 w 1

Tocopheryl Acetate-  pełni kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowany w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Soluble Collagen-  kolagen, działa głęboko nawilżająco, wiąże wilgoć z otoczenia, wypełnia zmarszczki, napina, ujędrnia i poprawia elastyczność skóry. Wzmacnia odporność skóry na promienie słoneczne, alergeny, zanieczyszczenia powodujące stany zapalne, zmniejsza problem powstawania zaskórników, zapobiega zmarszczkom i wygładza już istniejące, dotlenia skórę. 
Nacomi aqua hydra skin nawilżający koktajl do twarzy 3 w 1
Sodium Lauroyl Glutamate- środek myjący, zmiękczający i pianotwórczy. Odżywia skórę, oczyszcza, łagodzi potencjalnie drażniące działanie silnych detergentów anionowych. Zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Benzyl Alcohol-  pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Aloe Barbadensis Leaf Extract- ekstrakt  z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Parfum - zapach

Hydrolyzed Rice Protein - hydrolizowane białko ryżowe jest hydrolizatem białka ryżowego otrzymywanego metodą hydrolizy kwasem, enzymem lub innym sposobem. Środek ochronny, wzmacniający, łagodzący, nawilżający. Służy również jako stabilizator piany.

Hydrolyzed Glycosaminoglycans-  tzw. GAG, naturalnie występują w naszym organizmie, gromadząc wodę, należą do związków polisacharydowych. Najważniejszym przedstawicielem glikozaminoglikanów jest kwas hialuronowy. Zapewniają odpowiednie warunki do syntezy podstawowych białek: kolagenu i elastyny dzięki związaniu dużej ilości cząsteczek wody w skórze.
Działają pośrednio przeciwzmarszczkowo, uelastyczniają, ujędrniają, napinają skórę.

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Mel Extract- wyciąg z miodu. Posiada działanie odżywcze, nawilżające. Jest silnym antyoksydantem, zapobiega zmarszczkom, wygładza, zmiękcza, pomaga oczyścić skórę z zaskórników. Ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, goi stany zapalne i regeneruje skórę, dodaje zdrowego blasku skórze i włosom. Polecany jest do wszystkich rodzajów skóry.

Sodium PCA- substancja nawilżająca, występuje naturalnie w ludzkiej skórze. Odpowiedzialna za właściwe nawilżenie i elastyczność warstwy rogowej naskórka. Sodium PCA ma również zastosowanie w kosmetykach do włosów jako substancja antystatyczna - zapobiegająca elektryzowaniu się włosów.

Dehydroacetic Acid - konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

Hyaluronic Acid -  kwas hialuronowy, posiada właściwości łączenia włókien kolagenowych oraz wiązania cząsteczek wody, zapewnia nam jędrną, nawilżoną i odżywioną skórę. Już tylko jeden gram kwasu hialuronowego może związać około sześciu litrów wody. Dodatkowymi zaletami HA jest to, że może on również łagodzić stany zapalne. Z wiekiem jednak jego ilość w skórze maleje, co prowadzi do powstawania zmarszczek. Najbardziej narażone na jego utratę są kobiety po około 25 roku życia, albo te, które intensywnie się odchudzają i zrzucają wagę. Wypełnienie zmarszczek na twarzy dokonuje się preparatem, którego skuteczność może być widoczna od 12 do nawet 18 miesięcy po wykonanym zabiegu. W zależności od tego jaki chcemy uzyskać efekt po zabiegu, lekarz dobiera odpowiedni rodzaj kwasu hialuronowego oraz jego gęstość. Inne rodzaje preparatów używane są do powiększania ust, mezoterapii i wypełniania zmarszczek.

Hydrolyzed Elastin- hydrolizowana elastyna. Elastyczne włókna zmieniają się znacznie przez cały okres użytkowania. Jedną z tych zmian jest starzenie się fizjologiczne, a inne to zwyrodnienie sprężyste, które występuje w skórze wielokrotnie narażonej na działanie promieni słonecznych. Starzenie fizjologiczne jest procesem stopniowym, który rozpoczyna się po 30. Obwodowe mikrowłókna zmniejszają się, ostatecznie znikają całkowicie, a powierzchnia włókien staje się nierówna i granulowana.
Szybkość tego starzenia zależy od środowiskowych czynników ryzyka. Złogi lipidów, promieniowanie UV i awarie enzymatyczne mogą zmieniać syntezę desmozyny i powodować zmiany zwyrodnieniowe w elastycznych włóknach. Wapń, kwasy tłuszczowe i cholesterol mogą przyczepiać się do różnych części elastyny, co czyni ją bardziej wrażliwą na atak enzymatyczny i powodującą jej dezaktywację przez elastazy. Elastyna jest z powodzeniem stosowana w leczeniu skórek, które są postarzałe, pomarszczone lub pozbawione elastyczności i jędrności.
Jest szczególnie polecany w kosmetologii do stosowania w preparatach do skór, które są podatne na marszczenie i utratę elastyczności, a zwłaszcza w obszarach takich jak szyja, dekolt, dłonie i okolice oczu. Elastyna ma masę cząsteczkową około 1500, co czyni ją bardziej rozpuszczalną i łatwiej wchłaniającą się przez skórę. Te cechy sprawiają, że jego zastosowanie jest skuteczne w ujędrnianiu produktów, ponieważ zwiększa elastyczność i zapewnia niezbędną ilość wilgoci.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Glycogen-  glikogen, cukry, określane również mianem węglowodanów lub sacharydów, to grupa dwufunkcyjnych związków organicznych zawierających  w cząsteczce podstawniki hydroksylowe  i karbonylowe .W kosmetyce znajduje on zastosowanie jako składnik preparatów nawilżających do skóry. Glukoza pomimo słabych właściwości higroskopijnych efektywnie ogranicza  dyfuzję i odparowywanie wody. Wykorzystywana jest również do pielęgnacji włosów, gdyż łatwo wiąże się z keratyną włókna włosowego, nawilża je, zapobiega rozdwajaniu końcówek.  Cukier dokładnie oczyszcza skórę, usuwa martwe komórki nie wywołując podrażnień, ani uczuleń. Jest on łatwy i przyjemny w użyciu, rozpuszcza się w trakcie wykonywania zabiegu masażu pod prysznicem. Peeling cukrowy w połączeniu z olejami roślinnymi i innymi substancjami biologicznie aktywnymi nie tylko efektywnie złuszcza  naskórek, ale – przy odpowiednio dobranych składnikach – również go odżywia.  
Prowadzony za jego pomocą masaż pobudza krążenie krwi, dotlenia skórę. Zastosowane po zabiegu kosmetyki bardzo dobrze się wchłaniają. Z tego też powodu peelingi tego typu powinno stosować się regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Szczególnie są one przydatne w przypadku mocno przesuszonych partii ciała, takich jak łokcie, pięty czy kolana. Skóra po ich zastosowaniu staje się bardziej gładka, sprężysta, lepiej napięta.
Cukier może być także skutecznym czynnikiem używanym do depilacji. Jest on między innymi istotnym składnikiem popularnych past cukrowych, które wykorzystywane są od stuleci, a ich stosowanie wywodzi się z tradycji arabskiej.  Do dziś większość kobiet ze świata islamu chętnie ich używa, ponieważ są łatwe do przygotowania i zastosowania także w warunkach domowych. Składniki pasty cukrowej można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Jej podstawę najczęściej stanowią dobrane w odpowiednich proporcjach: cukier, miód, cytryna i woda. Ponieważ cukier nie narusza naskórka, wykorzystanie go jest bardziej przyjazne skórze niż depilacja przy użyciu wosku. Zabieg jest praktycznie bezbolesny, ponieważ pastę usuwa się zgodnie z kierunkiem wzrostu włosa. Nie przyczynia się ona do łamania włókna włosowego w mieszku, dzięki czemu nie powoduje jego wrastania. Z tych też powodów pasta cukrowa polecana jest  do stosowania w przypadku skóry i miejsc wyjątkowo wrażliwych.
Swoje miejsce w recepturach preparatów kosmetycznych znalazły także inne polisacharydy. Większość z nich tworzy z wodą hydrokoloidy, stąd też są one powszechnie wykorzystywane jako substancje wiążące wodę, zagęszczające, lepiszcza. Do ważnych przedstawicieli tego segmentu surowców zaliczamy gumę guar, ksantanową czy też karob bardziej znaną jako gumę drzewa świętojańskiego. 

Serine-  zapobiega elektryzowaniu się włosów i wypełnia uszkodzenia. Wygładza, poprawia nawilżenie, posiada właściwości niwelujące przykre zapachy

Sorbic Acid- kwas sorbowy, organiczny związek chemiczny. Substancja konserwująca. Składnik ten chroni przed rozwojem i przetrwaniem  mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu.
Nacomi aqua hydra skin nawilżający koktajl do twarzy 3 w 1

                        Moja opinia

Totalny ulubieniec, bardzo dobrze nawilża, przyjemnie pachnie. Konsystencja to biały lekki krem, dobrze się rozprowadza (ja go na początku rozsmarowywuje a później wklepuje) z wchłanianiem to trzeba kilka minut odczekać. W składzie jest olej ze słodkich migdałów, panthenol, olej sacha inchi, kolagen, ekstrakt z liści aloesu, wyciąg z miodu, kwas hialuronowy, elastyna. Skład jak najbardziej mi się podoba. Lubię ten widoczny efekt gdy wstaje rano i … moja skóra jest taka aksamitna, delikatna i mięciutka… jak niemowlaczka J. Stosuję go w 3 opcjach o których mówi producent i każda z nich się sprawdza. Najbardziej jednak lubię go w formie maski na noc. Jestem ciekawa, czy tylko ja nim się tak zachwycam, czy ten produkt jest naprawdę aż tak dobry J. Cena może i nie należy do najniższych jednak efekty i naturalny skład są jej warte. Opakowanie to miękka tuba o pojemności 85 ml. Szczerze polecam J
Nacomi aqua hydra skin nawilżający koktajl do twarzy 3 w 1

2 komentarze:

  1. To również mój ulubieniec, mam już drugie opakowanie. Najbardziej lubię jako maskę na noc, czasem dodaję do niego trochę oleju neem <3 Nie jest tak drogi jak uda sie wyhaczyć na promocji w hebe, poza tym jest bardzo wydajny, więc na cenę nie narzekam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za komentarz :) Teraz była promocja w hebe więc zrobiłam zapas:)tego olejku neem jeszcze nie miałam...:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń