piątek, 27 kwietnia 2018

Equilibra nawilżający szampon aloesowy


Equilibra nawilżający szampon aloesowy

Equilibra nawilżający szampon aloesowy z pierwiastkami z Morza Martwego delikatnie oczyszcza, chroni i nawilża włosy i skórę głowy. Szampon idealny do codziennego stosowania przeznaczony dla całej rodziny. Działanie ochronne aloesu zwiększa tolerancję skóry na produkt. Zawiera substancje aktywne pochodzenia roślinnego, które delikatnie oczyszczają skórę głowy nie wysuszając jej, włosy po umyciu pozostają gładkie i lśniące. Pierwiastki z Morza Martwego remineralizują trzon włosa. Aloes zawarty w szamponie jest cennym ekstraktem roślinnym bogatym w polisacharydy, które chronią i nawilżają trzon włosa oraz przywracają równowagę skórze głowy.

Aloesowy szampon
Wysokie stężenie aloesu: 20% pozyskiwanego w ręcznym procesie ekstrahowania na zimno, bez obróbki chemicznej, nie pasteryzowany
 Szampon wzbogacony pierwiastkami soli z Morza Martwego o działaniu remineralizującym
 Surfaktanty na bazie roślinnej

NIE ZAWIERA DETERGENTÓW SLES i SLS
NIE ZAWIERA PARABENÓW
NIE ZAWIERA ALERGENÓW
NIE PERFUMOWANY SUBSTANCJAMI UCZULAJĄCYMI
TESTOWANY DERMATOLOGICZNIE
Equilibra nawilżający szampon aloesowy
Equilibra nawilżający szampon aloesowy
Equilibra nawilżający szampon aloesowy
Analiza składu:
 Aqua(Water)- woda

Aloe Barbadensis Leaf Juice- sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Ammonium Lauryl Sulfate-  sól amoniowa Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. W kosmetykach ALS stosowany jest głównie w preparatach myjących do ciała i w płynach do kąpieli oraz w szamponach do włosów.

Cocamidopropyl Betaine-  popularna substancja myjąca, pianotwórcza stosowana w produktach do mycia twarzy, ciała, włosów, żelach, szamponach. Łagodzi potencjalne działanie drażniące anionowych substancji myjących, np Sodium Laureth Sulfate. Stabilizuje i poprawia pienienie kosmetyków. Poprawia również konsystencję. Wykazuje słabe działanie alergiczne,jest bezpieczne dla kobiet w ciąży,może przesuszać skórę wrażliwą.

Sodium Cocoamphoacetate-  mieszanina soli sodowych glicynianów kwasów tłuszczowych oleju kokosowego. Substancja myjąca bardzo łagodna dla skóry, usuwa zanieczyszczenia, a w produktach do włosów nadaje im gładkość i blask. Służy również jako stabilizator piany.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Urtica Dioica(Nettle) Leaf Extract- ekstrakt z liści pokrzywy, wykazuje działanie antybakteryjnie, reguluje metabolizm skóry i zmniejsza nadmierny łojotok, poprawia mikrokrążenie. Ma znaczenie w pielęgnacji szczególnie cery trądzikowej, ale także w przypadku włosów przetłuszczających się, wypadających i z łupieżem.

Linum Usitatissimum(Linseed) Seed Extract- ekstrakt z nasion lnu zwyczajnego, bardzo często jest stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry suchej, odwodnionej, a także wrażliwej, skłonnej do alergii. Ze względu na zawartość związków śluzowych i oleju posiada bardzo dobre właściwości nawilżające, łagodzące oraz kojące. Zapobiega nadmiernemu wysuszeniu skóry, chroni jej naturalny płaszcz hydro-lipidowy oraz tworzy warstwę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi np. alergenami. Dzięki obecności przeciwutleniaczy oraz fitohormonów opóźnia procesy starzenia się skóry, dlatego znajdziemy go również w preparatach przeciwzmarszczkowych.
Len jest wykorzystywany w kremach i maseczkach do twarzy, peelingach i balsamach do ciała oraz mydłach. Ponadto jest składnikiem szamponów oraz odżywek przeznaczonych do włosów suchych i zniszczonych zabiegami fryzjerskimi, takimi jak farbowanie, prostowanie. Len (zarówno siemię lniane jak i olej lniany) odżywia i nawilża włosy, chroni przed łamliwością a także przed wypadaniem.
Olej lniany stosowany jest w leczeniu trądzika pospolitego oraz stanach zapalnych skóry. Sprawdza się również przy łagodzeniu objawów alergii skórnej (świąd, wysypka) i atopowego zapalenia skóry oraz pomaga zregenerować łuszczący i pękający naskórek.
Siemię lniane można używać także przy łamliwości paznokci. Zawiera witaminy B i E oraz inne składniki odżywcze, które wzmacniają osłabioną płytkę paznokciową.

Hydrolyzed Wheat Protein- hydrolizowane proteiny pszenicy, substancje odpowiedzialne za odżywienie, ogranicza podrażnienia spowodowane działaniem detergentów.

Prunus Amygdalus Dulcis(Sweet Almond) Oil-  ekstrakt ze słodkich migdałów, upowszechnił się najpierw jako stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Ekstrakt z migdałów można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jest przede wszystkim ceniony za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Ekstrakt z migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride- antystatyk, tworzący na włosach ochronną powłokę, dodatkowo ma również właściwości odżywcze, wygładza, wzmacnia włosy, ułatwia rozczesywanie.

Coco-glucoside-  poliglukozyd kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Glyceryl Oleate- mieszanina monoglicerydów kwasu oleinowego. Pełni funkcję emulgatora - wpływa na konsystencję kosmetyku. Dobrze nawilża, utrzymuje wilgoć skóry. Emolient tłusty - stosowany w formie nierozcieńczonej może powodować powstawanie zaskórników. Bezpieczny dla skóry. Stosowany m.in. w kosmetykach naturalnych. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów , która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy. Powstały film, wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Nadaje połysk. Substancja zwilżająca - ułatwia usuwanie zanieczyszczeń. W preparatach myjących stosowany jako substancja renatłuszczająca. Substancja stosowana w preparatach spłukiwalnych (np. w odżywkach do włosów), będzie ułatwiała zmywanie preparatu z powierzchni włosa.

Parfum(Fragrance)-zapach

Potassium Sorbate- sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Phenoxyethanol- organiczny związek chemiczny pochodzenia syntetycznego. Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Benzoic Acid- konserwant syntetyczny, rozpuszczalny w wodzie i alkoholach. Hamuje rozwój bakterii i drobnoustrojów w kosmetyku. Przedłuża jego trwałość. Zapobiega zmianie zapachu i koloru. Może uczulać.

Citric Acid- kwas cytrynowy, naturalny konserwant. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Tetrasodium Glutamate Diacetate- substancja chelatująca, pochodzenia roślinnego. Antyoksydant - działa przeciwstarzeniowo.

Dehydroacetic Acid- konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.
Equilibra nawilżający szampon aloesowy

                                                 Moja opinia
Aloes ma wszechstronne zastosowanie przekonałam się o tym na własnej skórze. Na ranę przykładałam prawdziwy żel z kwiatka aloesa, nic innego tak nie goiło jak ten aloes. Niejednokrotnie ratował mnie w różnych sytuacjach: m.in.: podrażnienia i zapalenia.
Szampon aloesowy pięknie pachnie aloesem, tak świeżo…Jto bezbarwny żel, konsystencja nie jest zbyt gęsta, ale dobrze się rozprowadza i pieni na włosach. Po użyciu włosy są oczyszczone, odświeżone i błyszczące. Moje końcówki są nawilżone a skóra głowy nie jest podrażniona, a odżywiona. Włosy wyglądają lepiej oczywiście po kilku regularnych zastosowaniach. Do szamponu zawsze używam w komplecie odżywki, bądź maski i w pełni mogę powiedzieć, że potęgują one efekt na włosach. Świetna kondycja i wygląd moich włosów przyciąga uwagę innych, nawet nie spodziewałam się takiego efektu. W składzie jest sok z liści aloesu, ekstrakt z pokrzywy, ekstrakt z nasion lnu, ekstrakt ze słodkich migdałów. Polecam

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza