sobota, 14 kwietnia 2018

Bourjois healthy mix krem bb 24h nawilżenie


Bourjois healthy mix krem bb 24h nawilżenie

Bourjois healthy mix krem bb 24h nawilżenie idealny dla codziennej pielęgnacji dla zdrowo i naturalnie wyglądającej skóry. BB Cream Healthy Mix wzmacnia rozświetlenie i natychmiast ukrywa oznaki zmęczenia, nadając skórze piękny, świeży blask. Wzbogacona w witaminy C, A, E i pro witaminę B5, lekka formuła zapewnia do 24 godzin nawilżenia podobnie jak produkty do pielęgnacja skóry kryjąc jednak jak podkład. Krem BB nadaje blask, doskonale się rozprowadza oraz wyrównuje koloryt skóry i ukrywa niedoskonałości, ukazując gładką, świeżą cerę. Konsystencja zapewnia lekkie i naturalne wykończenie, jednocześnie pozwalając skórze oddychać zapomnisz, że masz na sobie makijaż. Świeży, owocowy zapach sprawi, że poczujesz przyjemność podczas aplikacji i noszenia tego kremu.

Bourjois healthy mix krem bb 24h nawilżenie

Analiza składu:

AQUA/WATER/EAU- woda

CYCLOPENTASILOXANE-  związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

ISONONYL ISONONANOATE- ester alkoholu izononylowego i kwasu izononanowego, nierozpuszczalny w wodzie i glikolu, rozpuszczalny w tłuszczach lub alkoholu.

ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE- filtr chemiczny, substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczach i glikolu propylenowym, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 10%. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa.

CETYL PEG/PPG-10/1 DIMETHICONE- ten środek do pielęgnacji skóry jest syntetycznym związkiem chemicznym składającym się z dimetikonu, polimeru na bazie krzemu i glikolu polietylenowego (PEG) - glikolu polipropylenowego (PPG). Może być zanieczyszczony potencjalnie toksycznymi zanieczyszczeniami produkcyjnymi, takimi jak 1,4-dioksan.

GLYCERIN- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

BUTYLENE GLYCOL- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

MAGNESIUM SULFATE-  siarczan magnezu, powszechnie znany jako sól Epsom, jest minerałem. Działa poprzez zastąpienie magnezu w ciele i zwiększenie wody w jelitach.Substancja o szerokim spektrum zastosowania, przede wszystkim działa odkażająco i oczyszczająco, odmładza, relaksuje, usuwa obrzęki i oznaki zmęczenia. Działa również przeciwzapalnie, antygrzybicznie. W kosmetykach stosowany m.in. w szamponach przeciwłupieżowych, i peelingach, pochłania nadmierne sebum i oczyszcza.

ASCORBYL GLUCOSIDE - glukozyd askorbylu to jedna z form witaminy C. Pod wpływem specjalnego enzymu, w skórze powoli uwalnia kwas askorbowy. Dzięki powolnemu uwalnianiu witamina C wnika w głębsze warstwy skóry. Poprzez pośrednią stymulację podziałów komórkowych wykazuje umiarkowane działanie eksfoliacyjne (złuszczające). Wyrównuje koloryt skóry oraz rozjaśnia plamy i przebarwienia. Po przejściu przez naskórek stymuluje syntezę kolagenu i hamuje destrukcję włókien kolagenowych, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia. Działa także przeciwzapalnie.

BHT- konserwuje i zapobiega zmianie zapachu i barwy w kosmetykach

BIS-PEG/PPG-14/14 DIMETHICONE- emolient, środek kondycjonujący skórę

BORON NITRIDE- azotek boru, to substancja, która nie występuje w naturze. Ma postać białego proszku. W zależności od rozdrobnienia może być matowy lub perłowy. W kosmetykach mineralnych stosowany jest do poprawy ich przyczepności i polepszenia aplikacji,

DIMETHICONE CROSSPOLYMER- polimer silikonowy, reguluje konsystencję, może mieć własności matujące (adsorbent) i wygładzające

DISODIUM EDTA-  sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

DISTEARDIMONIUM HECTORITE- zagęstnik, wpływa na konsystencję i lepkość kosmetyku, pełni funkcję stabilizatora emulsji.

LAURETH-7- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, trudnorozpuszczalna w wodzie. Stabilna w niskim pH. Syntetyczny polimer pochodny alkoholu laurylowego pochodzenia roślinnego, z kwasów tłuszczowych i tlenku polietylenu. Składnik konsystencjotwórczy do tworzenia emulsji oraz obniżający lepkość. Poprawia jakość piany i właściwości myjące kosmetyków.

LECITHIN- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

MICA -  mika, pigment kosmetyczny stosowany, jako kolorant w kosmetykach do makijażu oraz dających efekt rozjaśnienia lub opalenizny, np. w kremach i balsamach rozświetlających lub brązujących. Występuje w wielu kolorach i wykończeniach. Ma właściwości odbijające światło, dzięki czemu po aplikacji skóra jest optycznie wygładzona, rozświetlona, a zmarszczki i rozszerzone pory mniej widoczne. Znajduje zastosowanie również jako substancja zmętniająca zbyt przejrzyste i klarowne konsystencje kosmetyków, odbija promieniowanie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość, a substancje wrażliwe na światło nie ulegają psuciu.

PANTHENOL-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

PANTOLACTONE-  humektant, należy do związków organicznych. Zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka. Działa nawilżająco, nie powoduje powstawania filmu na skórze. 

PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE przeciwutleniacz, stabilizator kosmetyku.Zabezpiecza kosmetyk przed bakteriami.

POLYMETHYL METHACRYLATE- syntetyczny polimer. Stosowany w produktach przeciwzmarszczkowych jako tzw. wypełniacz od zewnątrz.

PROPYLENE CARBONATE- węglan propylenu jest przezroczystym, bezwonnym rozpuszczalnikiem o wysokiej temperaturze wrzenia. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, Węglan propylenu stosowany jest do formułowania makijażu, głównie szminki, cienia do powiek i tuszu do rzęs, a także do produktów do oczyszczania skóry.

RETINYL PALMITATE- ester retinolu i kwasu palmitynowego. Ma właściwości emoliencyjne. Ma działanie naprawcze, przeciwstarzeniowe, odpowiada za wytwarzanie kolagenu. Palmitynian retionolu zwany proretinolem jest jedną z form retinolu (witaminy A), najsłabszą w działaniu biologicznym, ale za to najbardziej bezpieczną w stosowaniu, powodującą najmniej podrażnień. Palmitynian retinolu wewnątrz skóry ulega przemianie do retinolu. Sam retinol jest bardzo wrażliwy na działanie tlenu i światła, więc jest trudny do wprowadzania do kosmetyków. Zestryfikowany retinol w postaci palmitynianu retinolu jest łatwiejszy we wprowadzaniu do kosmetyków, tak samo skuteczny po przemianie do retinolu, bardziej stabilny w preparatach kosmetycznych. W skórze ulega przekształceniom z wydzieleniem retinolu - podstawowej formy witaminy A. Odmładza skórę, ujędrnia, rozjaśnia i regeneruje naskórek. Przy dłuższym stosowaniu ujędrnia skórę właściwą, wzmacnia włókna kolagenowe, dzięki czemu przywracana jest jej sprężystość. Stosowany w preparatach dla cery trądzikowej, dojrzałej, po opalaniu, kosmetykach przeciwcellulitowych.

SILICA- dwutlenek krzemu, Związek naturalny. Otrzymywany poprzez wydobywanie i oczyszczanie naturalnie występujących minerałów.  cukier, sole, mieszanki przypraw, mieszanki mleczne dla niemowląt, produkty dla małych dzieci, wino. Stosowany w żywności. Poza żywnością stosowany również w produkcji szkła kwarcowego, zaprawy murarskiej, cementu, wyrobów ceramicznych, emalii. Faza stała w chromatografii.

SILICA DIMETHYL SILYLATE - polimery siloksanowe są polimerami, w których struktura łańcucha głównego składa się z naprzemiennych atomów krzemu i tlenu. Te składniki to ciała stałe, które nie są rozpuszczalne w wodzie. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, te siloksanowe polimery mogą być stosowane w produktach do kąpieli, makijażu oczu, makijażu, szmince, lakierze do paznokci, a także w produktach do pielęgnacji włosów i skóry

SODIUM POTASSIUM ALUMINUM SILICATE - krzemian sodowo-potasowo-glinowy. Krzemionka, zwana także dwutlenkiem krzemu i uwodniona krzemionka są minerałami. Krzemionka stosowana w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała to bezpostaciowa krzemionka. Oznacza to, że krzemionka nie ma określonej formy. Krystaliczna krzemionka, która ma określony układ atomów, nie jest stosowana w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała.
Uwodniona krzemionka ma dodatkowe atomy wody związane z krzemionką. Inne związki krzemionki, które można stosować w produktach kosmetycznych, obejmują metakrzemian magnezu, krzemian glinowo-wapniowy, krzemiany glinu i krzemian sodowo-potasowo-glinowy. Krzemionka krzemionkowa i uwodniona są stosowane w szerokiej gamie produktów kosmetycznych i środków higieny osobistej, w tym produktów do kąpieli, makijażu oczu, produktów do pielęgnacji włosów, makijażu, produktów do pielęgnacji paznokci, produktów do higieny jamy ustnej i produktów do pielęgnacji skóry.

SYNTHETIC FLUORPHLOGOPITE- sztuczna mica stosowana jako wypełniacz, stosowana w kosmetykach kolorowych

TIN OXIDE- tlenek cynku II, perłowy pigment mineralny. Występuje naturalnie w minerałach. Zwiększa krycie kosmetyku i jego możliwości aplikacyjne.

TOCOPHEROL- konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym. 

TOCOPHERYL ACETATE-  pełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

TRIETHOXYCAPRYLYLSILANE- jest klasyfikowany jako eter siloksanowy, który służy jako środek wiążący i emulgator. Służy jako reaktywny środek do obróbki powierzchni, który chemicznie wiąże pigmenty, tworząc stabilną powłokę, nawet przy niskim pH składniki silikonowe pozwalają dobrze rozprowadzać pigmenty.

VINYL DIMETHICONE/METHICONE SILSESQUIOXANE CROSSPOLYMER - to elastyczne polimery krzemowe składające się z kopolimerów dimetikonu, które są ze sobą połączone (usieciowane). W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała składniki te są stosowane w dezodorantach, makijażu oraz produktach do pielęgnacji skóry i włosów.

XANTHAN GUM- guma ksantanowa , polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

CHLORPHENESIN- chloropenezyna, substancja która chroni kosmetyk przed zepsuciem. Stosowany z innymi konserwantami nadaje zapach i niweluje nieprzyjemny zapach.

PHENOXYETHANOL- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

PARFUM/FRAGRANCE- zapach

TITANIUM DIOXIDE CI 77891-  substancja mineralna, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne, maksymalne stężenie w kosmetyku: 25%. Odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzykoczerniaka i bielactwa. 

IRON OXIDES CI 77491-  tlenek żelaza, czerwień żelazowa, czerwonobrązowy pigment, minerał trudno rozpuszczalny.

CI 77492- żółcień żelazowa, żółty tlenek żelaza. Żółto-brązowy, pigment, minerał. 

CI 77499- (Iron Oxides)- czarny barwnik, magnetyk.

2 komentarze:

  1. czy używałaś tego kremu czy ma działanie komedogenne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam go niedawno i muszę przyznać, że jest bardzo dobry. Skóra nie jest obciążona i świetnie trzymają się na niej inne kosmetyki :)Jest trwały i nie zapycha. Ładnie wygląda na mojej buzi. Użyłam go jakieś 10 razy. Jednak teraz w te upały nie nakładam żadnych kremów bb czy podkładów, i nie wiem jak teraz by się sprawdził...mam cerę mieszaną. Mam nadzieję, że Ci jakoś pomogłam. Na pewno do niego wrócę, jak będzie inna pogoda. Wtedy też zaktualizuję ten krem dodając moją opinię. :)

      Usuń