sobota, 24 marca 2018

Green pharmacy płyn micelarny 3 w 1 rumianek


Green pharmacy płyn micelarny 3 w 1 rumianek

Green pharmacy płyn micelarny 3 w 1 rumianek to produkt polecany do codziennego demakijażu i łagodnego oczyszczania skóry twarzy, szyi i dekoltu. Preparat jest bardzo bezpieczny i delikatny - polecany jest do wszystkich typów cery, także wrażliwej i delikatnej oraz osób noszących szkła kontaktowe.
Płyn posiada potrójne działanie: oczyszcza, tonizuje i nawilża. Dzięki formule micelarnej odznacza się wysoką jakością oczyszczania i demakijażu, a dodatek ekstraktu z rumianku, pantenoluoraz nuturalne pH powoduje, że czyni to w sposób łagodny, nie naruszający bariery ochronnej. Produkt pielęgnuje skórę - łagodzi podrażnienia, regeneruje, nawilża, łagodzi napięcia, przyjemnie odświeża. Nie wymaga spłukiwania.

Sposób użycianasączyć płynem płatek kosmetyczny i delikatnie zmywać nim skórę wokół oczu, twarz, szyję i dekolt. Czynność powtarzać do momentu, gdy wacik będzie czysty.  Odpowiedni dla osób noszących szkła kontaktowe.
Green pharmacy płyn micelarny 3 w 1 rumianek
Analiza składu:

Aqua- woda

Green pharmacy płyn micelarny 3 w 1 rumianekGlycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Sodium Cocoamphoacetate- mieszanina soli sodowych glicynianów kwasów tłuszczowych oleju kokosowego. Substancja myjąca bardzo łagodna dla skóry, usuwa zanieczyszczenia, a w produktach do włosów nadaje im gładkość i blask. Służy również jako stabilizator piany.

Polysorbate-20-  środek powierzchniowo czynny oraz jako środek zwilżający. W swojej oryginalnej postaci, polisorbat to pochodna nieszkodliwego sorbitolu. ”Polysorbate 20″ jest już szkodliwy  gdyż jest traktowany 20 częściami tlenku etylenu, i  ​​może on wówczas być zanieczyszczony 1,4-dioksan, potencjalnie niebezpiecznym. 1,4-dioksan rakotwórczy  łatwo wnika w skórę. Ten składnik jest również związany z alergią skóry.  Umiarkowane dawki mogą powodować podrażnienia. Stosowany również w środkach do prania.  Pomaga uniknąć niespecyficznego wiązania przeciwciał. Wykorzystywany przez filatelistów by usunąć znaczki z kopert oraz do usuwania pozostałości z pieczęci, bez szkody dla samego znaczka.

Maltooligosyl Glucoside/Hydrogenated Starch Hydrolysate-  substancja dobrze rozpuszczalna w wodzie, która ma zdolność do trwałego wiązania i zatrzymywania wody z otoczenia, dzięki czemu pełni ona rolę naturalnego zatrzmywania wody w skórze. Poprzez to działanie, skóra staje się nawilżona i elastyczna.

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Chamomilla Recutita Flower Extract-   rumianek, łagodzi podrażnienia czy zmniejsza obrzęk, ale też odświeża skórę. Jest to ważne gdy nasza skóra nie toleruje silnych środków oczyszczających i myjących. Z rumiankiem powinny sie zaprzyjaźnić również blondynki, bo znakomicie odświeża i wzmacnia kolor ich włosów. Rumianek to nie tylko przemysł kosmetyczny, ale i naturalny lek stosowany w wielu dolegliwościach, nie tylko związanych ze skórą. Docenić go powinny zwłaszcza młode mamy i osoby uskarżające się na różne stany zapalne.

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Citric Acid- kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Tetrasodium EDTA- sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

DMDM Hydantoin- chemiczny środek konserwujący. Wydziela  drażniący formaldehyd. Działa szkodliwie na gruczoły ekrynowe i apokrynowe, zaburza czynności gruczołów łojowych i hormonalnych (dokrewnych). Wywołuje stany zapalne skóry.

Iodopropynyl Butylcarbamate - butylokarbaminian jodopropynylu. Konserwuje, przedłuża trwałość kosmetyków, zapobiega namnażaniu drobnoustrojów, bakterii, pleśni i grzybów.

Potassium Sorbate -  sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Sodium Benzoate -  substancja zabezpieczająca kosmetyk przed wzrostem drożdżaków, bakterii i pleśni. Również konserwant spożywczy. Związek z grupy identyczny z naturalnym polecany przez instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i organicznych.
Green pharmacy płyn micelarny 3 w 1 rumianek

                              Moja opinia
Cały czas szukam tańszego odpowiednika  z Sylveco lipowego płynu micelarnego… Po dłuższym stosowaniu tego z Green Pharmacy rumiankowego mogę stwierdzić, że jest to dobry płyn dla cery niewymagającej i nieproblematycznej, wrażliwej. Z Sylveco oczywiście przegrał, ale nadal będę szukać następcy J Natomiast płyn rumiankowy jest bardzo przyjemny w stosowaniu, delikatnie pachnie, dobrze oczyszcza i tonizuje, nie powoduje podrażnień i szczypania okolić oczu. Ze zmywaniem makijażu nie poradził sobie zbyt dobrze. Skład tego produktu jak dla mnie, też nie jest zadowalający, ekstrakt z rumianku jest dopiero na 7 miejscu, zaraz po nim panthenol, ale tuż przed tymi składnikami jest polysorbate-20 i propylene glycol.  Płyn ma dwie pojemnośći 250 ml i 500 ml (12 zł). Ja kupiłam tą wersję mniejszą w cenie 7 zł. Jest bardzo łatwo dostępny, jednak z ponownym zakupem bym się wstrzymała. Występuje w dwóch wersjach: rumianek i owies. Skład płynów jest praktycznie taki sam, różnią się tylko dodatkiem wyciągu z owsa lub rumianku.

Green pharmacy płyn micelarny 3 w 1 rumianek
                 
             


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz