piątek, 23 lutego 2018

Biotaniqe dermoskin expert mineralny peeling gommage 2 w 1


Biotaniqe dermoskin expert mineralny peeling gommage 2 w 1

Biotaniqe dermoskin expert mineralny peeling gommage 2 w 1 to profesjonalne kosmetyki opracowane na bazie świeżej wody pro.aQua z technologią probiotyczną, która trwale łagodzi i wycisza skórę twarzy. Micro purifying to linia skupiająca się na oczyszczanie skóry z niewidocznych mikrozanieczyszczeń oraz na jej tonizowaniu i kojeniu. Mineralny peeling gommage 2 w 1 łączy dwa działania peelingujące: enzymatyczne- oraz ścierne- działające powierzchniowo.

Naturalny enzym z papai  delikatnie rozpuszcza martwe komórki, a Mikroperełki krzemowe delikatnie ścierając, wygładzają skórę twarzy i usuwają zanieczyszczenia. Kremowo-glinkowa formuła pozostawia naskórek głęboko oczyszczony i elastyczny. Botaniczny wyciąg z peonii reperuje mikrouszkodzenia skóry. Kaolin skutecznie oczyszcza i ściąga pory, absorbuje sebum.

Sposób użycia:
Jako peeling gommage- preparat nanieść na wilgotną skórę twarzy, delikatnie masować, a następnie spłukać.
Jako maseczka enzymatyczna niewielką ilość rozprowadzić na wilgotnej skórze twarzy, pozostawić na 10-15 min. spłukać. 

Biotaniqe dermoskin expert mineralny peeling gommage 2 w 1
Analiza składu:


Aqua Purificata- woda oczyszczona. Zastosowanie głównie w produktach aptecznych. Surowiec farmaceutyczny przeznaczony wyłącznie do receptury. W przemyśle farmaceutycznym woda oczyszczona używana jest w procesach produkcyjnych i musi spełniać określone normy.

Isononyl Isononanoate- ester alkoholu izononylowego i kwasu izononanowego, nierozpuszczalny w wodzie i glikolu, rozpuszczalny w tłuszczach lub alkoholu.

Hydrated Silica- (uwodnione krzemionki) w paście do zębów jako substancja czyszcząca, w kremach zwiększa lepkość tworząc żel. Uznawana za bezpieczną i nie toksyczną.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Peg-100 Stearate*- emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Ceteareth-20- emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.          

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Kaolin- minerał otrzymywany z osadowych skał ilastych. Pylisty proszek o barwie białej, jasnoszarej lub jasnożółtej, o jedwabistej i miałkiej konsystencji. Nazwa kaolinu pochodzi od chińskiej nazwy góry Gao-ling, z której po raz pierwszy wydobyto kaolin. Złoża kaolinu znajdują się głównie w Chinach, Rosji, Francji, Ameryce, także w Polsce, na Dolnym Śląsku. Zawiera krzemian glinu oraz żelazo, magnez, cynk, wapń, sole mineralne, domieszki węglanów wapnia, wodorotlenek żelazowy, piasek kwarcowy, mikę itp. w formie zanieczyszczeń. Substancja koloidalna, nierozpuszczalna w wodzie. Może być nakładany bezpośrednio na skórę. Kaolin ma kilka zastosowań. W kosmetykach kolorowych pełni funkcje rozjaśniacza, rozbiela produkty kolorowe i zapobiega ich zbrylaniu, stosowany jest również w pudrach, ma właściwości pochłaniające sebum i matujące. Może lekko bielić skórę. W kosmetykach pielęgnacyjnych stosowany jest w produktach myjących do twarzy, ciała, włosów, do tłustej skóry głowy- bardzo dobrze oczyszcza i dodaje spektakularnej objętości włosom; w maseczkach i peelingach do cery trądzikowej, tłustej i mieszanej- oczyszcza, podsusza, wygładza, ściąga pory, wyrównuje koloryt, ujędrnia i mineralizuje, lekko poleruje powierzchnie i działa przeciwzapalnie. Spotykana także w kremach, tonikach i pastach do zębów. Znajduje zastosowanie również w kosmetykach antycellulitowych, pomaga w spalaniu tłuszczu, wyciąga toksyny. Polecana również do skóry suchej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym, ponieważ jest najłagodniejszą z glinek i ma właściwości łagodzące.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Caprylic/Capric Triglyceride- substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Isopropyl Myristate-(roślinny) półtłusty emolient stosowany w różnego rodzaju kosmetykach zwłaszcza myjących.  Ma konsystencję rzadkiego oleju. Rozpuszczalny w tłuszczach. Zalecane stężenie w kosmetykach: Do 30%. Wygładza, zmiękcza, natłuszcza i chroni skórę oraz włosy, tworzy okluzyjny, niezbyt tłusty i lepki film o dobrej przyczepności do powierzchni. Poprawia właściwości aplikacyjne kosmetyków.

Cetyl Alcohol- niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

Isohexadecane- substancja ropopochodna, stabilna chemicznie, rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie. Emolient suchy, beztłuszczowy, pozostawia ochronny i kondycjonujący, lecz dość lekki i jedwabisty, nietłusty film na powierzchni, zmiękcza skórę i włosy. Stosowany w produktach do opalania, dezodorantach, antyperspirantach, produktach do demakijażu, nadaje plastyczności i elastyczności sztyftom, np. pomadkom do ust. Zapobiega odparowywaniu wody. Bardzo dobry w wykorzystaniu, jako substancja myjąca, rozpuszcza lipidy i tłuszcze.

Lactobacillus Ferment Lysate- oddziałuje na mikroorganizmy bytujące na skórze i aktywnie hamuje ich rozwój, przez co skóra jest bardziej odporna na podrażnienia, szybciej się regeneruje, staje się silniejsza.

Leuconostoc/Radish Root Ferment Filtrate- lecytyna sojowa hlb lipokarnozyna, konserwant jest akceptowany przez ECOCERT jako środek konserwujący w certyfikowanych ekologicznych kosmetykach. Występuje w:  sera i kremy do twarzy; balsamy do ciała;  produkty z kwasami hydroksylowymi; sera i odżywki do włosów.

Papain- papaina wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym oraz w preparatach leczniczych, ponieważ wykazuje działanie bakterio i grzybobójcze, przyspiesza gojenie ran, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, łagodzi wykwity i pęcherze wirusowe np, opryszczki. Rozpuszcza i złuszcza martwy naskórek w celu wygładzenia skóry, zmniejszenia przebarwień, rozjaśnienia, oczyszczenia skóry i spłycenia zmarszczek. Papaina zapobiega powstawaniu płytki nazębnej i kamienia, co z kolei przyczynia się do utrzymania białych zębów.

Paeonia Lactiflora Root Extract- ekstrakt z  piwonii.  Kwiaty mają działanie przeciwalergiczne, uspakajające, poprawiające krążenie krwi, zaś rozdrobniony i ususzony korzeń piwonii  wchodzi w skład mieszanek normalizujący problemy hormonalne u kobiet, służy do leczenia  atopowego zapaleniu skóry, trądziku i zapobiega wypadaniu włosów.

Prunus Amygdalus Dulcis Oil- olej z  migdałów, upowszechnił się najpierw jako olejek stosowany w aromaterapii, a zawdzięcza to swojej słodkiej, czasem wręcz duszącej, uspokajającej woni. Od dawna korzysta się z niego w produkcji kosmetyków do pielęgnacji skóry niemowląt, ponieważ jest odpowiedni dla każdego typu cery i nie podrażnia. Olejek z migdałów (almond oil) można znaleźć również w składzie perfum, mydeł i różnego rodzaju emulsji, gdzie działa jako tłusta baza. W czystej postaci można go kupić w zielarniach, niektórych drogeriach i aptekach oraz sklepach internetowych z półproduktami. Cena to ok. 15 - 20 zł za 100 ml. Produkt należy wyrzucić pół roku od otwarcia.
Olejek dobrze radzi sobie z szorstką, napięta skórą i łamliwymi, przesuszonymi włosami. Jak inne oleje roślinne, ceniony jest przede wszystkim za swoje właściwości nawilżające. Odróżnia go mnogość zastosowań i szybka wchłanialność. Za działanie olejku odpowiadają zawarte w nim sole mineralne, proteiny, magnez oraz witaminy z grupy A, E, D, B. Podobnie jak migdały poprawia pamięć i cyrkulację krwi, obniża cholesterol i wzmacnia kondycję paznokci. Olejek migdałowy rzadko uczula, jednak osoby, które zaobserwowały u siebie reakcję alergiczną na migdały lub inne orzechy, powinny go używać ostrożnie.

Allantoin- substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Trehalose- disacharyd, powstały z dwóch cząsteczek glukozy. Redukuje zapach potu, zatrzymuje wilgoć, nawilża skórę.

Lecithin- lecytyna, naturalne emulgatory pozyskiwane z olejów roślinnych takich, jak soja, rzepak, słonecznik- poprzez rafinację heksanem lub z żółtek jaj. Naturalny emulgator emulsji typu O/W oraz zagęstnik. Ma właściwości odżywcze, zmiękczające, uzupełnia w lipidy spoiwo miedzykomórkowe, także w formie liposomów. Ułatwia wchłanianie substancji aktywnych. Na skórze początkowo daje uczucie lepkości, po czym wchłania się.

Methyl Gluceth-20- Składnik nawilżajacy,łagodny dla skóry, wiążący wodę. Pochłania wilgoć, posiada właściwości zmiękczające. Wygładza skórę.

Pumice- pumeks, w kosmetykach stosowany jako materiał ścierny. Skutecznie wygładza skórę pozbywając się martwego naskórka. 

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride- antystatyk, tworzący na włosach ochronną powłokę, dodatkowo ma również właściwości odżywcze, wygładza, wzmacnia włosy, ułatwia rozczesywanie.

Hydroxyethylcellulose- głównie stosuje się ten składnik jako zagęstnik zwiększający lepkość kosmetyku. Nie działa komedogennie (nie zapycha ujść mieszków włosowych - porów) z tego względu jest polecany jako składnik kremów do twarzy, żeli, serum. 

Sodium Polyacrylate- składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

Hydrogenated Polydecene- substancja rozpuszczalna w tłuszczach, na powierzchni skóry tworzy jedwabisty film. Ułatwia aplikację kosmetyku, ma właściwości nawilżające i wygładzające. Pełni również funkcję rozpuszczalnika substancji zapachowych.

Ppg-5 Laureth-5- środek kondycjonujący i emulgujący skórę.Ma pośrednie właściwości nawilżające.

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Alcohol Triethanolamine- regulator ph alkoholu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie: preparaty niespłukiwane: do 2,5 %
Trójetanoloamina jest substancją bezpieczną do stosowania w kosmetykach, jednak w produktach pozostających na skórze jej stężenie nie powinno przekraczać 5%. Ponadto nie powinna być stosowana w preparatach, w których znajdują się substancje nitryzujące.

Parfum-zapach

Butylphenyl Methylpropional- aldehyd aromatyczny. Syntetyczna substancja zapachowa o mocnym kwiatowym aromacie.

Tetrasodium EDTA- sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

                                                                                Moja opinia
Zacznę może od opakowania, kosmetyki Botaniqe mają fenomenalne opakowania, jestem nimi zachwycona. Co do działania również JPo raz kolejny jestem pozytywnie zaskoczona, nawet nie oczekiwałam takich efektów. Przede wszystkim wyrównuje i wygładza moją cerę. Widać, że jest odnowiona, odświeżona i odzyskuje swój koloryt. Peeling naprawdę daję widoczne rezultaty  nie podrażnia cery, nie ściąga skóry i nie wysusza. Świetny produkt z krzemionką, i papainą zauważyłam że zmniejsza również pory. Wygodna tubka, delikatny przyjemny zapach. Cenne jest również to, że jest dobra dla wrażliwców, czyli dla mnieJ Polecam wypróbować

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz