piątek, 23 lutego 2018

Barwa krem siarkowy długotrwale nawilżający


Barwa krem siarkowy długotrwale nawilżający

Barwa krem siarkowy długotrwale nawilżający
Optymalne nawilżenie dla Twojej skóry!

Długotrwale nawilżający krem z serii Barwa Siarkowa zwiększa poziom nawilżenia skóry po zastosowaniu aż o 103%, a przy regularnym stosowaniu pozwala zwiększyć trwałe nawilżenie cery aż o 28%. Produkt nie zatyka porów, dodatkowo zmniejsza przetłuszczanie cery, dzięki czemu stanowi idealną bazę pod makijaż. Krem reguluje naturalną warstwę hydrolipidową, przyspiesza regenerację i odnowę naskórka.

Skóra jędrna i sprężysta!
Barwa krem siarkowy długotrwale nawilżający Dogłębne nawilżenie sprawia, że Twoja skóra cieszy się pięknym i zdrowym wyglądem bez uczucia ściągnięcia. Dzięki zawartym w kremie składnikom aktywnym takim jak: ekstrakt z subtropikalnej Imperaty Cylindrycznej, kojąca alantoina, antybakteryjna siarka, czy odżywczy olej bawełniany skóra twarzy staje się elastyczna, jędrna oraz gładka, a jej koloryt pozostaje matowy i jednolity.

Sposób użycia:
Na oczyszczoną skórę twarzy nanieś niewielką ilość kremu, wklepuj go opuszkami do wchłonięcia. Krem stanowi idealną bazę pod makijaż. 
Barwa krem siarkowy długotrwale nawilżający
Barwa krem siarkowy długotrwale nawilżający












Analiza składu:

Aqua- woda

Isostearyl Isostearate-tłusty emolient, ma działanie pośrednio nawilżające , zapobiega odparowaniu wilgoci. Stosowany w szminkach gęstych balsamach i sztyftach.

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Caprylic/Capric Triglyceride-  substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Dicaprylyl Carbonate- składnik pochodzenia roślinnego. Wpływa na stabilnośc kosmetyku (chroni go przed rozwarstwieniem) Działa oczyszczająco. Zmiękcza i odżywia skórę. Wzmacnia lipidy. Zmiękcza skórę, nie pozostawia tłustej warstwy na jej powierzchni. Sprawia, że sucha skóra staje się aksamitna w dotyku. Pełni także funkcję emulgatora – wpływa na konsystencję kosmetyku.

Dimethicone- silikon czyli emolient suchy, tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka. Poprawia rozczesywanie na mokro i na sucho, zapobiega splątywaniu, wygładza włosy, wykazuje działanie antystatyczne, dzięki czemu zapobiega elektryzowaniu się włosów. Substancja ta nie lepi się i nie przetłuszcza, odznacza się właściwościami nabłyszczającymi, jest odporna na temperaturę i wodę, co powoduje że do usunięcia potrzebny jest detergent. Może wywołać alergie, odkładać  się w organizmie. Osoby wrażliwe powinny unikać tego typu składników.

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Gossypium Herbaceum Seed Oil-  olej z nasion bawełny. Jest to jasnożółty olej. Uwodorniony olej z nasion bawełny to miękki, biały materiał wytwarzany z oleju bawełnianego. Kwasy tłuszczowe z oleju z nasion bawełny nazywane są kwasem bawełnianym. Monoglicerydy wytwarzane z oleju z nasion bawełny nazywane są glicerynami bawełnianymi. Po uwodornieniu materiał ten nazywa się uwodornionym glicerydem bawełnianym. W kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała, olej z nasion bawełny i składniki z oleju z nasion bawełny mogą być stosowane do formułowania produktów do oczyszczania skóry, makijażu oczu, innych produktów do makijażu, a także produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Posiada wysokie właściwości aplikacyjne i nawilżające. Utrzymuje naturalna barierę ochronną skóry. Zawiera także fitosterole i tokoferole, działające antyoksudacyjnie (przeciwutleniąco). Odżywia, zmiękcza, odbudowuje naturalną barierę ochronną skóry. Osłania, odżywia, łagodzi nawet bardzo podrażnioną skórę

PEG-100 Stearate- emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora właściwości reologicznhych (czyli poprawia konsystencję powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Ponadto pełni rolę solubilizatora, czyli umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. kompozycje zapachowe, wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.

Imperata Cylindrica Root Extract- wyciąg z trawy azjatyckiej. Roślina ta miała bardzo szerokie spektrum zastosowań, m.in. w leczeniu egzemy, bielactwa, łuszczycy, anemii, syfilisu, nadciśnienia. Z biegiem lat udało się wyizolować z rośliny konkretne związki z grupy bioflawonoidów, glikozydów, steroli, kwasów i innych posiadających szereg właściwości działających dobroczynnie na skórę. Kosmetyki zawierające w składzie wymienione glikozydy są idealnym rozwiązaniem dla skóry podrażnionej, uszkodzonej, a także starzejącej się i z cellulitem.

Ceteareth-20-  emulgator ułatwiający powstanie emulsji, substancja myjąca, usuwająca zanieczyszczenia ze skóry i włosów; bazuje na glikolu polietylenowym (PEG), który sprawia, że naskórek staje się bardziej przepuszczalny, a co za tym idzie, może transportować wgłąb skóry substancje aktywne. PEGi są uważane powszechnie za składniki potencjalnie szkodliwe, z uwagi na fakt, że zwiększenie przepuszczalności naskórka może ułatwiać transport wgłąb skóry substancji drażniących czy alergizujących, ale również w związku z pozyskiwaniem ich z użyciem toksycznych substancji. Jakkolwiek opinie o ich szkodliwości są mocno przesadzone – nie są toksyczne (jeśli oczywiście spełniają obowiązujące normy jakości), to nie mogą być stosowane w kosmetykach naturalnych, nie powinny również znaleźć się w kosmetykach dla dzieci i dla osób o wrażliwej i skłonnej do alergii skórze.          

Trehalose- organiczny związek chemiczny z grupy cukrów. Stwierdzono, że hamuje rozwój bakterii powodujących zapach ciała, więc może znaleźć zastosowanie jako kosmetyk. Jest całkowicie bezpieczny do spożycia, chociaż jak zwykły cukier jest szkodliwy dla zębów i nie nadaje się dla diabetyków itp. Krople do oczu zawierające ten cukier okazały się przydatne w leczeniu zespołu suchego oka.

Sulfur- siarka. Zewnętrznie w postaci maści i mazideł oraz roztworów olejowych, zawiesin (5-15) w leczeniu wyprysków, chorób pasożytniczych i łojotokowych skóry. W kosmetykach siarka występuje w niskich stężeniach jako środek antyseptyczny, łagodnie złuszczający i rozmiękczający zrogowaciały naskórek, udrażniający pory, hamujący wydzielanie łoju, powodujący zaróżowienie skóry. Przy zewnętrznym zastosowaniu siarka działa keratolitycznie (złuszczająco), odkażająco, przeciwzaskórnikowo. Oczyszcza pory, poprawia krążenie krwi w skórze. Siarka usuwa plamy wątrobowe i polekowe, ponadto piegi.

Allantoin- tritlenek diglinu, korund. Organiczny związek chemiczny, kryształ pochodzenia mineralnego. Jest jednym z najtwardszych po diamencie minerałów. Zalecane stężenie w kosmetyku: Do 20%. Najczęściej stosowany pod postacią bardzo miałkiego pudru, jako substancja przeciwzbrylająca i regulująca lepkość kosmetyków pudrowych oraz filtrów mineralnych, zapobiega grudkowaniu dwutlenku tytanu i tlenku cynku, redukuje także przejrzystość substancji bezbarwnych zmętniając ją, tym samym zmniejsza przepuszczalność światła. Zastosowanie znajduje także w produktach matujących i przeciwpotnych. Ma właściwości przeciwzapalne mogące przyspieszać gojenie skóry. W postaci grubszej ziarnistości przyjęła nazwę korundu mikronizowanego lub korundu mikrokrystalicznego o silnych właściwościach ściernych.

Nordihydroguaiaretic Acid- kwas nephydrogenianowy ( NDGA ) jest związkiem przeciwutleniającym.

Oleanolic Acid-  kwas oleanolowy, redukuje, normalizuje wydzielnie łoju. Kontroluje produkcje sebum, redukuje łojotok, poprawia wygląd skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej.

Parfum- zapach

Carbomer-  karbomer, substancja pochodzenia chemicznego. W kosmetykach pełni funkcję zagęszczającą i stabilizującą emulsję.

Sodium Polyacrylate-  składnik wiążący wodę i filmotwórczy, działa ochronnie i wygładzająco na powierzchnie, zapobiega rozwarstwianiu faz emulsji, substancja kontrolująca i podnosząca lepkość kosmetyków. Ma właściwości utrwalające włosy, stosowana w produktach do stylizacji, a także np we wkładach jednorazowych pieluszek ze względu na bardzo dużą zdolność pochłaniania wilgoci.

PEG-60 Almond Glycerides-  monoglicerydy z oleju ze słodkich migdałów oksyetylenowane 60 molami tlenku etylenu. Substancja hydrofilowa, myjąca rozpuszczalna w wodzie. Odporna na twardą wodę, zwierającą głównie jony wapnia i magnezu. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Poprawia konsystencję lepkości

PEG-8- polimer, substancja syntetyczna rozpuszczalna w  wodzie. W kosmetykach pełni funkcję rozpuszczalnika dla substancji aktywnych, nawilża i zapobiega wysychaniu kosmetyku.

PEG-30 Castor Oil- olej rycynowy oksyetylenowany 30 molami tlenku etylenu.
Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. 

Butylene Glycol- glikol butylenowy,  jeden z alkoholi o dwóch grupach hydroksylowych. Alkohol ten jest na tyle wielofunkcyjnym składnikiem, że w kosmetyce używa się go również jako:
* konserwantu - przedłuża trwałość produktów kosmetycznych. Jednak, aby zadziałał właściwie, jego stężenie w preparacie musiałoby być dość wysokie, dlatego zwykle występuje z innymi substancjami powstrzymującymi rozwój mikroorganizmów,
* środka zapobiegającego wysychaniu kosmetyku - zwłaszcza przy ujściu butelki,
* modyfikatora reologii - nadaje kosmetykom odpowiednią konsystencję, w tym przypadku powoduje spadek ich lepkości. Butylene glycol najczęściej znajdziemy w kosmetykach do włosów, jednak bywa on też dodawany do produktów przeznaczonych do odżywiania i nawilżania skóry - w obu tych rolach sprawdzi się znakomicie, nie ma bowiem właściwości drażniących. Jest również doskonałym dodatkiem do preparatów przeznaczonych do wypadających włosów - poprawi przenikanie w głąb tkanki substancji, które mają za zadanie zahamować ten proces.

Caprylyl Glycol- kaprylowy glikol. Emolient tłusty, filmotwórczy,wnika głęboko w skórę, przez co jest dobrym nośnikiem dla substancji aktywnych. Ma różne zastosowania, w kosmetykach  myjących działa myjąco i renatłuszczająco, jest także humektantem, nawilża, zapobiega wysychaniu kosmetyku oraz lekko konserwuje, wykazuje działanie bakteriostatyczne.  Może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. 

Phenoxyethanol- składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Ethylhexylglycerin- konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Benzyl Salicylate-  składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Citronellol-  naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

                                       Moja opinia
Szukałam czegoś nawilżającego i wtedy trafiłam na ten krem. Szybko się wchłania ma lekką konsystencję i bardzo dobrze współgra z podkładem. Zapach jest mocny wyczuwalny , trzeba się do niego przyzwyczaić i nawet go polubiłam. Niestety po dłuższym stosowaniu podrażnił i zapchał moją cerę i musiałam z niego zrezygnować. Bardzo mi przykro, bo przez 3 tygodnie był moim odkryciem a później wszystko się zmieniło. Z perspektywy czasu, już wiem, że skład miał fatalny.

1 komentarz:

  1. Dziękuję za analizę kremu - niestety kupiłam go przed jej przeczytaniem a teraz wiem, że nie będę go używać.

    OdpowiedzUsuń