sobota, 6 stycznia 2018

Garnier płyn micelarny z olejkiem arganowym

Garnier płyn micelarny z olejkiem arganowym

Garnier płyn micelarny z olejkiem arganowym który usuwa trwały i wodoodporny makijaż, będąc jednocześnie delikatnym dla każdego typu skóry. Dwufazowa formuła z olejkiem arganowym usuwa każdy rodzaj makijażu oraz odżywia i koi skórę. Delikatna formuła micelarna w połączeniu z dwufazową formułą z olejkiem arganowym sprawi, że nasz płyn micelarny po wstrząśnięciu usunie każdy, nawet najbardziej odporny makijaż, będąc przy tym łagodnym dla Twojej skóry. Wyjątkowe właściwości drogocennego olejku arganowego oraz witaminy E doskonale sprawdzą się przy codziennym oczyszczaniu twarzy - po zastosowaniu płynu, Twoja skóra stanie się widocznie miękka, gładka, odżywiona oraz ukojona. Przeznaczony do każdego rodzaju cery. Testowany dermatologicznie i okulistycznie. 
Sposób użycia:
Nałożyć na twarz, oczy i usta za pomocą wacika, bez pocierania. Nie spłukiwać.
Garnier płyn micelarny z olejkiem arganowym
Analiza składu:

Aqua/Water- woda

Cyclopentasiloxane- związek krzemu, po jakimś czasie wyparowuje z miejsca aplikacji. Zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów.

Isohexadecane- substancja ropopochodna, stabilna chemicznie, rozpuszczalna w alkoholu, nierozpuszczalna w wodzie. Emolient suchy, beztłuszczowy, pozostawia ochronny i kondycjonujący, lecz dość lekki i jedwabisty, nietłusty film na powierzchni, zmiękcza skórę i włosy. Stosowany w produktach do opalania, dezodorantach, antyperspirantach, produktach do demakijażu, nadaje plastyczności i elastyczności sztyftom, np. pomadkom do ust. Zapobiega odparowywaniu wody. Bardzo dobry w wykorzystaniu, jako substancja myjąca, rozpuszcza lipidy i tłuszcze.

Argania Spinosa Oil/Argania Spinosa Kernel Oil- olej arganowy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, wygładzającą, odżywczą i zmiękczającą warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np. opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Benzyl Salicylate- składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

Butyl Methoxydibenzoylmethane- filtr UV, chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem. Dopuszczalne 5 % tego składnika w danym kosmetyku (według norm Komisji Europejskiej).

CI 60725/Violet 2- barwnik fioletowy, stosowany do formułowania szerokiej gamy produktów kosmetycznych do pielęgnacji ciała

Decyl Glucoside- łagodna forma substancji powierzchniowo czynnej, wyjątkowo delikatnej dla skóry. Substancja otrzymywana jest z roślin oraz ich pochodnych, tworząc widoczną, ale delikatną pianę. Decyl Glucoside nie posiada właściwości drażniących skóry głowy i ciała, dlatego najczęściej występuje w kosmetykach ekologicznych i organicznych takich, jak mydła lub szampony naturalne oraz produktach dla wrażliwych skór.

Dipotassium Phosphate- fosforan dwupotasowy. Substancja naturalnie występująca w organizmach żywych także ludzkich. Substancja wzmacniająca działanie przeciwutleniaczy.  Składnik wiążący jony metali, zapobiega zmianie zapachu, koloru i właściwości kosmetyków.  Fosfor reguluje pH krwi.

Disodium EDTA- sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Ethylhexyl Methoxycinnamate-  filtr chemiczny, substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na światło, metale i wysokie temperatury. Rozpuszczalna w alkoholu, tłuszczach i glikolu propylenowym, nierozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: Do 10%. Działa ochronnie na skórę, pochłania i rozkłada nadmierne ilości promieni, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa.

Ethylhexyl Salicylate- salicynian oktylu. Filtr UV, chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego.

Geraniol- składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Haematococcus Pluvialis/ Haematococcus Pluvialis Extract -  składnik dobrze znany z dużej zawartości silnej antyoksydacyjnej, co jest ważne w akwakulturze i kosmetykach.  Jest to przeciwutleniacz o nieco mniejszej aktywności przeciwutleniającej w niektórych modelach niż inne karotenoidy. Stosowany w dziedzinie żywności, jest używany głównie jako dodatki do żywności dla pigmentu i opieki zdrowotnej. Stosowany w dziedzinie pasz dla zwierząt, jest stosowany jako nowy dodatek do pasz dla zwierząt w celu nadania zabarwienia, w tym łosoś i żółtka jaj hodowane w gospodarstwach. Stosowany w dziedzinie farmacji, jest stosowany głównie w celu zapobiegania raka i przeciwutleniaczy.4. Stosowany w kosmetyce, stosowany głównie do ochrony antyoksydacyjnej i UV.

Hexylene Glycol-  emulgator do tworzenia emulsji, obniża lepkość, jest rozpuszczalnikiem substancji aktywnych i zapachowych, a także nawilża i zmiękcza skórę, ma także działanie myjące oraz konserwujące, jednakże w kosmetykach nie jest stosowany jako konserwant. Jest również substancją zapachową.

Limonene -  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool-  komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Pentaerythrityl Tetra- Di-T-Butyl Hydroxyhydrocinnamate- przeciwutleniacz, stabilizator kosmetyku. Zabezpiecza kosmetyk przed bakteriami.

Polyaminopropyl Biguanide- składnik pochodzenia chemicznego. Środek dezynfekujący i konserwujący. Składnik kosmetyków do mycia twarzy, demakijażu, nie drażni skóry i włosów.

Potassium Phosphate- fosforan potasu. Zapobiega zbrylaniu i jest również substancją wzmacniającą działanie innych chelatorów i przeciwutleniaczy.

Sodium Chloride-  sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny.  Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.
Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.

Parfum/Fragrance (F.I.L. B176670/1)- zapach

                                       Moja opinia
Jedyny z całej serii Garnier płynów micelarnych który nie podrażnia mi okolic oczu. Jest najlepszy z nich J, doskonale oczyszcza i łatwo zmywa produkty nawet wodoodporne. Skóra po jego użyciu jest mięciutka i gładka. Produkt mnie nie uczulił i nie podrażnił. Obawiałam się, że będzie tłusty bo jest z olejkiem arganowym, ale pozytywnie mnie zaskoczył. Skóra nie jest tłusta i nie świeci się. Zapach jest aromatyczny i również mnie zachwycił sa to moje klimaty. Przed użyciem trzeba wstrząsnąć, opakowanie przezroczyste bardzo estetyczne, solidne zamknięcie czego więcej potrzeba? Duża butla i starcza mi na dłuższy czas. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz