piątek, 22 grudnia 2017

Saisona Arktyczny Balsam Ochronny do Twarzy i Ciała

Saisona Arktyczny Balsam Ochronny do Twarzy i Ciała 

Saisona Arktyczny Balsam Ochronny do Twarzy i Ciała  zatrzymuje nawilżenie w naskórku i zapobiega ubytkowi wody. Niweluje nieestetyczne suche obszary na skórze oraz czerwone plamy, będące wynikiem podrażnienia. Chroni przed szkodliwym wpływem niskich temperatur na cerę i podrażnieniami spowodowanymi mrozem. Warto zastosować go nie tylko na twarz, ale również na popękane łokcie, kolana i inne miejsca nadmiernie zrogowaciałe.
Saisona Arktyczny Balsam Ochronny do Twarzy i Ciała



Analiza składu:

Butyrospermum  Parkii (Shea) Butter*- masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Prunus  Armenica (Apricot) Kernel Oil*-  tłuszcz roślinny tłoczony na zimno z jądra pestki moreli. Jest rzadkim, lekkim olejem o jasnym kolorze, dobrze wchłaniającym się w skórę, nie pozostawiającym tłustej warstwy, ma bardzo delikatny, orzechowy zapach. W jego składzie znajduje się głównie kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy, witaminy A, B, E, składniki mineralne. Składnik wykazuje bardzo delikatne działanie, raczej wspomagające inne składniki w kosmetykach, niż jako substancja czynna. Nie uczula i nie podrażnia, dlatego często jest dodawany do kosmetyków dla najwrażliwszej skóry, także niemowląt. Jest lekkim emolientem, tworzy na powierzchni skóry i włosów bardzo cienki film, delikatnie natłuszcza, napina, wygładza i odżywia. Jego dodatek do mydeł sprawia, że są miększe i łagodniejsze, a także wolniej się zużywają.
Wykazuje słabe działanie komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil*- olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania. Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Cera Alba (Beeswax) – wosk pszczeli.  Ma właściwości odżywcze i przyspiesza regenerację skóry. Wykorzystywany we wszelkiego rodzaju kosmetykach, zwłaszcza sztyftach do ust, kredkach do makijażu, mascarach, kremach i emulsjach do suchej skóry.

Hydrogenated  Apricot Kernel Oil **- uwodorniony olej morelowy środek do pielęgnacji skóry, działa jako czynnik zwiększający lepkość – niewodny.

Caprilic  Capric/Triglyceride -  trigliceryd kaprylowo-kaprynowy, substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

C10-18 Triglycedides - trój-ester gliceryny i łańcuchów kwasów tłuszczowych. Działa przede wszystkim jako środek zmiękczający skórę, środek kondycjonujący skórę i rozpuszczalnik. Połączenie wielu stałych tłuszczów i ciekłych olejów, jego specyficzny skład chemiczny jest odpowiedzialny za nadanie kosmetycznych formułom doskonałego wiązania wody i zdolności do zagęszczania. Jest najczęściej stosowany w produktach takich jak korektor, puder, krem ​​przeciwsłoneczny i krem ​​pod oczy.

Coconut  Alkanes – alkany kokosowe.  Produkt otrzymywany w wyniku całkowitej redukcji i uwodornienia mieszaniny kwasów tłuszczowych pochodzących z oleju kokosowego. Silikonu pochodzącego z roślin uzyskanego z oleju kokosowego, który zapewnia gładką powierzchnię i ułatwia rozprzestrzenianie się.


Calophyllum Inophyllum Seed Oil*- olej tamanu. Najważniejsze składniki aktywne oleju to naturalne flawonoidy - kwas kalofillowy i kallofilloidyna, które odpowiadają za jego działanie przeciwbakteryjne, kojące, zmniejszające opuchliznę. Olej tamanu zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy i oleinowy, ich niedobór spowalnia gojenie się skóry, powoduje jej suchość, łuszczenie się oraz wywołuje utrzymujące się stany zapalne. Olej tamanu zawiera również fitosterole, które wzmacniają barierę lipidową skóry oraz łagodzące stany zapalne kumaryny. Ma silne właściwości nawilżające, gojące i przeciwzapalne. Działa przeciwbólowo, zmniejsza opuchliznę, regeneruje skórę i przyspiesza gojenie. Zwalcza bakterie, grzyby, wirusy oraz wolne rodniki.

Olea Europaea (Olive) Fruit Oil *- oliwa z oliwek. Wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. 
Oliwa z oliwek posiada lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Zawarta w oliwie cenna witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem. W związku z tym, iż oliwa z oliwek wzmacnia odporność, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Można stosować ją do kąpieli, maseczek, peelingu, kremów. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. Oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym kosmetykiem na skórę. Można smarować skórę surową oliwą, co nadaje zdrowy, promienny wygląd, a witaminy wnikają bezpośrednio w głąb skóry. Oliwkowy kompres jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu. Zabieg regenerujący do włosów suchych, zniszczonych to maseczka z oliwy z oliwek. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów zniszczonych należy go stosować dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, a przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nakładać na same końcówki. Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. Następnie należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.


Argania Spinosa Kernel Oil*- olej arganowy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, wygładzającą, odżywczą i zmiękczającą warstwę ochronną, która zapobiega odparowywaniu wilgoci i działa ochronnie. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np. opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Citrus  Aurantium  Bergamia (Bergamot) Fruit Oil*- olejek bergamotowy. Bergamotka łagodzi napięcie fizyczne, bezsenność i nadpobudliwość. Nadaje się do skóry trądzikowej lub tłustej.  Olejek eteryczny z bergamotki wytwarzany jest przez tłoczenie na zimno skórki bergamotki. Zapach jest słodki z nutą cytryny i balsamicznego odcienia. Jest znany od dziesięcioleci jako jeden z najlepszych olejków eterycznych i jest często stosowany w perfumach i produktach do pielęgnacji skóry. Jest ulubionym miejscem wśród terapeutów aromaterapii. Przyjemny zapach pomaga ustawić nastrój i ma pozytywny wpływ na nasz umysł.

Cymbopogon Citratus Itratus Leaf Oil*-  olejek z trawy cytrynowej, pojawia się głównie jako składnik dezodorantów i perfum, ale działa on nie tylko orzeźwiająco.
Posiada silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pobudza krążenie, rozgrzewa, redukuje obrzęki. Ściąga rozszerzone pory, hamuje nadprodukcję łoju. Działa antyoksydacyjnie. W aromaterapii zalecany jest w depresji i stresie jako środek poprawiający nastrój i koncentrację.
Olejek z trawy cytrynowej szczególnie zalecany jest w walce z grzybicą, np. stóp. Pomaga też zwalczyć łupież, wzmacnia i odżywia cebulki włosów. Ogranicza łojotok, zalecany jest więc w przypadku przetłuszczania się skóry głowy i w pielęgnacji cery tłustej, szczególnie jeśli dodatkowo objęta jest trądzikiem. Ujędrnia skórę – warto włączyć go do kuracji antycellulitowej. Trzeba wspomnieć, że olejek przydatny jest także przy bólach mięśni i stawów, z uwagi na fakt, że działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie.

Cymbopogon Martini Oil *- palczatka imbirowa, zwany olejkiem palmarozowym najczęściej stosowany w zwalczaniu trądziku.  Gatunek trawy z rodziny wiechlinowatych . Rośnie dziko w Chinach , uprawiany jest w Indiach i Indonezji .  środek przeciw infekcji i gorączce, przy dolegliwościach żołądkowych. Ma własności antyseptyczne i bakteriobójcze, może być używany do odkażania i  i gojenia się.

Tocopherol-   konserwant substancji tłuszczowych, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Coco-Caprylate/Caprateroślinny emolient otrzymywany z oleju kokosowego. Posiada postać płynnego, lekkiego olejku, o eleganckiej i aksamitnej konsystencji, który nadaje skórze jedwabiste odczucie. Dodatkowo składnik ten intensywnie nawilża i poprawia stan bariery lipidowej naskórka jest bowiem biokompatybilny z naturalnymi lipidami obecnymi w skórze. Jest to surowiec pochodzący ze 100% odnawialnych źródeł roślinnych.

Citral - składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku

Geraniol - składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Limonene- imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool-  komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Farnesol-  organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego i akacjowego.

* składniki pochodzą z upraw organicznych. Testowane pod kontrolą dermatologiczną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz