piątek, 22 grudnia 2017

Fresh Natural pasta do mycia twarzy melisa szałwia

Fresh Natural pasta do mycia twarzy melisa szałwia

Fresh Natural pasta do mycia twarzy melisa szałwia dokładnie oczyszcza skórę, delikatnie ją zmiękcza i przygotowuje do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych.

Pasta do mycia twarzy to unikalny i innowacyjny kosmetyk do demakijażu i mycia twarzy na bazie naturalnych olejów roślinnych. Dokładnie oczyszcza skórę, nie pozostawia uczucia ściągnięcia, nie podrażnia płaszcza lipidowego. Odświeża, delikatnie zmiękcza i przygotowuje skórę do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych.
W składzie zawiera łagodne substancje myjące pozyskiwane z kokosa: Cocamidopropyl Betaine i Sodium Lauroyl Lactylate oraz oleje i masła roślinne: shea, masło kakaowe, oliwę z oliwek oraz olejek rycynowy. Ich działanie świetnie uzupełniają olejki eteryczne z szałwii, drzewa herbacianego, melisy i jodły. Zapewniają one skórze działania przeciwzapalne, łagodzące, antyseptyczne i odświeżające. Pasta jest odpowiednia dla wszystkich typów cery.
Fresh Natural  pasta do mycia twarzy melisa szałwia

Działanie:
- łagodnie oczyszcza
- usuwa makijaż
- nie podrażnia warstwy hydrolipidowej
- zmiękcza i nawilża skórę
- działa przeciwzapalnie
Zalety:
- unikalna i innowacyjna formuła
- zalety OCM i tradycyjnego oczyszczania skóry w jednym produkcie
- łagodne składniki myjące
- składniki myjące pozyskiwane z odnawialnych źródeł, ulegają całkowitej biodegradacji i spełniają wymogi stawiane - naturalnym surowcom przez ECOCERT
- odpowiednia dla każdego typu cery
- odpowiednia do codziennego stosowania

Sposób użycia:
Niewielką ilość pasty rozgrzać w palcach, nałożyć na twarz i masować. Następnie zwilżyć skórę wodą i dokładnie zmyć produkt. W razie potrzeby czynność powtórzyć.

Analiza składu

Theobroma Cacao Seed Butter- masło kakaowe. Wysoka biozgodność ze skórą człowieka sprawia, że praktycznie nie powoduje podrażnień. Właściwość ta sprawia, że może być wykorzystywane w kosmetykach dla dzieci i alergików, dając możliwość zastąpienia środków syntetycznych, naturalnymi składnikami.
Olej ten jest chętnie wykorzystywany w preparatach kosmetycznych przyspieszających opalanie, zapobiegając nadmiernemu wysuszaniu oraz nadając ładny koloryt – odpowiednio nawilżona skóra opala się skuteczniej niż skóra sucha. Pozostawia na jej powierzchni naturalny połysk i zapach. Stosowany w żelach i płynach do kąpieli działa zmiękczająco i nawilżająco na skórę, a w preparatach do włosów sprawia, że stają są gładkie, miękkie i pełne blasku. Zapewnia prawidłowe nawodnienie skóry w ciągu dnia, dlatego można je również znaleźć w kosmetykach kolorowych: pomadkach, pudrach czy fluidach. Zmniejsza skłonność do pękania skóry, szczególnie w kącikach ust, dlatego może być wykorzystywany jako naturalny produkt ochraniający te wrażliwą część ciała. Stosowany jest często w preparatach na noc, gdyż dodawany w większej ilości sprawia, że skóra się błyszczy.
Masło kakaowe wykorzystywane jest również w aromaterapii i masażach relaksacyjnych, dając ukojenie dla ducha oraz działając odprężająco na zmęczoną skórę.
Wysoka zawartość magnezu nadaje masłu kakaowemu właściwości wzmacniające skórę, dlatego stosowany jest w preparatach stosowanych w okresie zimy, gdy procesy obronne skóry słabną pod wpływem działania niskiej temperatury i silnych wiatrów [11].
Masło kakaowe jest także składnikiem preparatów zapobiegających lub leczących rozstępy i blizny, np. u kobiet w ciąży. Dodatkowo, kosmetyki do których dodane jest masło kakaowe nabierają przyjemnego aromatu czekolady.

Olea Europaea (Olive) Fruit Oil-  oliwa z oliwek. Wiecznie zielone drzewo rosnące w basenie Morza Śródziemnomorskiego. Wydaje owoce, których smak zna prawie każdy z nas. 
Oliwa z oliwek posiada lekką konsystencję, może być stosowana jako naturalny olejek do ciała. Zawarta w oliwie cenna witamina F (nienasycone kwasy tłuszczowe) chroni skórę przed utratą wilgoci, ponieważ przywraca naturalną barierę lipidową naskórka. Wpływa kojąco na skórę podrażnioną, a także likwiduje szorstkość skóry. Dla osób z suchą skórą oliwa może być nawilżającym balsamem. W związku z tym, iż oliwa z oliwek wzmacnia odporność, polecana jest osobom cierpiącym z powodu alergii skórnych, atopowego zapalenia skóry i łuszczycy. Można stosować ją do kąpieli, maseczek, peelingu, kremów. Oliwkowy masaż pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona. Oliwa z oliwek jest doskonałym naturalnym kosmetykiem na skórę. Można smarować skórę surową oliwą, co nadaje zdrowy, promienny wygląd, a witaminy wnikają bezpośrednio w głąb skóry. Oliwkowy kompres jest idealny jako krem przeciwzmarszczkowy. Oliwa z oliwek jest naturalnym filtrem UV, zabezpiecza skórę przed szkodliwym opalaniem. Oliwę można też wykorzystać jako naturalny i niedrażniący środek do zmywania makijażu. Zabieg regenerujący do włosów suchych, zniszczonych to maseczka z oliwy z oliwek. Zabieg wykonuje się przed umyciem włosów, w przypadku włosów zniszczonych należy go stosować dwa razy w tygodniu. Jeśli długie włosy mają zniszczone końcówki, a przy skórze łatwo się przetłuszczają, preparat należy nakładać na same końcówki. Do maseczki można dodać olejek eteryczny lub sok ze świeżo wyciśniętej cytryny. Nanosi się ją małymi porcjami i delikatnie wciera we włosy. Następnie należy nałożyć foliowy czepek i zawinąć ogrzanym ręcznikiem. Taki oliwkowy kompres na włosy nawilży je i nabłyszczy. Pomaga również w walce z łupieżem.

Ricinus Communis (Castor) Seed Oil- olejek rycynowy. Uzyskiwany w procesie tłoczenia nasion rącznika pospolitego, składający się w ponad 80% z kwasu rycynolowego. W kosmetyce naturalnej wykazuje wiele dobroczynnych działań na skórę, chętnie wykorzystywanych w wielu zróżnicowanych produktach pielęgnacyjnych.
Właściwości oleju rycynowego:
·         działa przeciwzapalnie, antygrzybiczo, antywirusowo i przeciwbakteryjnie,
·         doskonale nawilża skórę i wspomaga jej funkcje ochronne,
·         zmiękcza zarówno skórę, jak i włosy, rzęsy i brwi, wyraźnie poprawiając ich kondycję,
·         pomocny w leczeniu zaburzeń wydzielania sebum, czyli łoju skóry,
·         dodawany jako naturalny składnik nadający połysk w szminkach i pomadkach.
Olejek rycynowy to jeden z najbardziej popularnych składników kosmetycznych, cieszący się niezwykle dużą popularnością. Jest często stosowany w wielu domowych przepisach na kremy i maseczki do twarzy.

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Fruit- masło shea, naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące

Cocamidopropyl- stosowany w kosmetykach myjących, stabilizuje i poprawia pienienie kosmetyku.
Betaine- naturalnie występujący aminokwas, pochodzący z buraków cukrowych. Jest to substancja rozpuszczalna w wodzie, higroskopijna. Naturalna betaina jest substancją nawilżającą i łagodzącą podrażnienia. Betaina w szamponach i odżywkach działa jako środek nawilżający i humektant. Źródła podają, że betaina zatrzymuje wodę we włosie znacznie lepiej niż gliceryna. Ponadto betaina może poprawiać właściwości mechaniczne włosów, takie jak wytrzymałość i sprężystość, zwiększa połysk oraz wzmacnia włosy. Ma pozytywny wpływ na zdrowie skóry głowy i wzrost włosów. Chroni także włosy przed uszkodzeniami spowodowanymi czynnikami środowiskowymi. 

Aqua-woda

Sodium Lauroyl Lactylate- emolient rozpuszczalny w wodzie. Stosowany w produktach myjących, wspomaga pienienie, zagęszcza. Skutecznie zmywa brud i zanieczyszczenia. Działa natłuszczająco i odżywczo.

Glycerin-  silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Cetyl Alcohol-   niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Emolient tłusty, substancja filmotwórcza. Nierozpuszczalna w wodzie, rozpuszczalna w tłuszczach. Jest składnikiem konsystencjotwórczym kremów, mleczek, odżywek włosowych, zagęszcza, a także wpływa na właściwości aplikacyjne produktu, poprawia rozprowadzanie, daje poślizg oraz może wspomagać spienianie. Tworzy okluzyjny film na skórze i włosach, który działa natłuszczająco, zmiękczająco, kondycjonująco i ochronnie, zapobiega odparowywaniu wilgoci.

 Cetearyl Olivate- ester alkoholu cetearylowego i kwasów tłuszczowych pochodzących z oliwy z oliwek. Występuje w postaci wosku oleistego. Niejonowy emulgator, który pomaga mieszać składniki razem w roztworach kosmetycznych, zazwyczaj o właściwościach nawilżających. Pomaga zmiękczyć skórę i włosy, nadaje produktom gładki i luksusowy wygląd. Możesz znaleźć ten składnik w kilku produktach do higieny osobistej, takich jak: krem ​​nawilżający do twarzy, odżywka, kuracja przeciwstarzeniowa, krem ​​przeciwsłoneczny, krem ​​do golenia, krem ​​pod oczy, błyszczyk do ust, oczyszczacz, fader do skóry, blizny i balsam ujędrniający ciało. 

Sorbitan Olivate- oliwian sorbitolu. Substancja myjąca, natłuszczająca i nawilżająca. Ma właściwości emoliujące, zapobiega przeznaskórkowej utracie wilgoci oraz przesuszeniom od wody i silnie odtłuszczających detergentów. Jest substancją dobrze wchłaniającą się o stosunkowo niskiej lepkości. Jest także skutecznym dyspergatorem, ułatwia zawieszenie i równomierne rozprowadzenie w kosmetyku różnych substancji nierozpuszczalnych, np. pigmentów, pudrów czy drobinek ścierających w peelingach, zapobiega ich wytrącaniu z formuły i osadzaniu. 

D-panthenol- witamina B5, czyli kwas pantotenowy jest naturalnym składnikiem występującym w skórze i włosach, niezbędnym do ich prawidłowego formowania się. Przy niedoborach wit. B5 pojawia się szorstkość i łuszczenie skóry, a włosy szybciej siwieją, stają się porowate i matowe.
Czysty kwas pantotenowy jest bardzo nietrwały w wodnych roztworach, dlatego w kosmetyce stosuje się wyłącznie stabilną pochodną wit. B5 - Pantenol. 
D-Pantenol nazywany jest pro-witaminą B5, gdyż wykazuje taką samą aktywność biologiczną jak kwas pantotenowyPantenol łatwo penetruje do głębszych warstw skóry oraz we włókno włosa i płytkę paznokcia, gdzie ulega przekształceniu w kwas pantotenowy.
antenol to składnik produktów o działaniu gojącym, łagodzącym podrażnienia i nawilżającym. Jest to podstawowy składnik kosmetyków po opalaniu, łagodzących zaczerwienienie, swędzenie i podrażnienie skóry oraz szamponów i odżywek do włosów, wykazuje on bowiem wysokie powinowactwo do keratyny włosów, dzięki czemu jest łatwo wchłaniany przez włosy, nadając im połysk, gładkość, grubość i nawilżenie.
Jest to składnik bardzo dobrze tolerowany, praktycznie nie zdarzają się przypadki podrażnienia i uczulenia ze strony pantenolu.
Właściwości i działanie pantenolu: 
- Łatwo wnika w głąb skóry, włosów i paznokci.
- Zmniejsza utratę wody przez naskórek i 
skutecznie nawilża skórę, nadając jej miękkość i elastyczność.
- D-pantenol stymuluje podziały komórkowe, dzięki czemu 
działa gojąco i regenerująco; pomocny przy gojeniu ran i drobnych uszkodzeń skóry oraz leczeniu blizn.
Poprawia barierę lipidową naskórka, już po 7 dniach zastosowania skóra staje się bardziej nawilżona i mniej łuszcząca.
- D-pantenol 
działa łagodząco i przeciwzapalnie; pomocny przy podrażnieniach skóry, polecany przy oparzeniach posłonecznych oraz po goleniu i depilacji, łagodzi zaczerwienienie, podrażnienie i swędzenie.
-
 Nawilża, wygładza i pogrubia włókno włosa, nadaje włosom połysk, ułatwia rozczesywanie, zapobiega rozdwajaniu końcówek.
- Poprawia stan zniszczonej lakierowaniem płytki paznokci.
Bardzo dobrze tolerowany przez skórę, nie podrażnia, ani nie uczula.
- Jest niekomedogenny.
- Stabilny w szerokim zakresie pH = 3 - 8, odporny na podgrzewanie.
- Wykazuje działanie antybakteryjne i konserwujące.

Melissa Officinalis Leaf Oil- najważniejszymi substancjami aktywnymi zawartymi w ekstrakcie z melisy są pochodne hydroksycynamonowe, są to między innymi kwas rozmarynowy oraz kwas kawowy i chlorogenowy. W ekstrakcie znajdują się również wysokie stężenia takich związków jak flawonoidy oraz niższe stężenia olejków eterycznych, kwasu ursolowego, garbników i soli mineralnych. Melisa może być stosowana jako źródło naturalnych i silnych przeciwutleniaczy, których aktywność antyrodnikowa została potwierdzona licznymi badaniami. Udowodniono, że ekstrakty z melisy hamują formowanie wolnych rodników, jakie są podstawową przyczyną starzenia skóry. Szczególnie wodny ekstrakt z melisy okazał się być silnym przeciwutleniaczem, a działanie to przypisano właściwościom kwasu rozmarynowego i pochodnym hydroksycynamonowym obecnym w roślinie. Dlatego ekstrakt z melisy zalecany jest w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym. Ekstrakt posiada również właściwości przeciwzapalne, łagodzące oraz kojące, które są często wykorzystywane w produktach dla skóry wrażliwej i licznych balsamach. Zastosowanie melisy pozwala pozyskać jej naturalną nutę zapachową, bez potrzeby dodawania sztucznych zapachów. Bardzo istotne w świecie kosmetologii jest jej działanie uspokajające i kojące. Zastosowanie melisy w kremach na noc jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ powoduje wyciszenie organizmuDziałanie przeciwbakteryjne melisy było niegdyś wykorzystywane w leczeniu trudno gojących się ran. Dziś ta roślina doskonale spisuje się w preparatach na trądzik.

Gluconolactone (and) Sodium Benzoate- glukonodel-galakton i benzoesan sodu są akceptowane przez ECOCERT jako środek konserwujący w certyfikowanych kosmetykach organicznych. Biały, sypki proszek o łagodnym zapachu. Stosowany w płynach do kapieli żelach i produktów do pielęgnacji włosów. Konserwant działa skutecznie przeciw bakteriom grama+, grama-, grzybom i pleśniom.

Dehydroacetic Acid-  konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

Benzyl Alcohol-  pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Melaleuca Alternifolia (Tea Tree) Leaf Oil- olejek z drzewa herbacianego, jest silnym środkiem antyseptycznym. Niszczy bakterie, grzyby i wirusy. Powinien koniecznie znaleźć się w każdej domowej apteczce.
Właściwości:
Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec szerokiej grupy drobnoustrojów np. ziarenkowców, pałeczek gram-dodatnich, gram-ujemnych, tlenowych, beztlenowych, grzybów drożdżopodobnych, grzybów pleśniowych, dermatofitów i wirusów chorobotwórczych. Oprócz właściwości przeciwgrzybicznych, przeciwbakteryjnych oraz przeciwwirusowych olejek wykazuje również inne właściwości zdrowotne takie jak:
·         działanie przeciwzapalne;
·         regeneracyjne, przyspieszana odnowę naskórka oraz proces gojenia się ran, leczy owrzodzenia, poprawia wygląd suchej i popękanej skóry;
·         pomaga w walce z odciskami;
·         działa wspomagająco w terapiach dermatologicznych w szczególności w trądziku, łuszczycy, egzem, liszajów, rumieni;
·         działa łagodząco po ukąszeniach owadów i ugryzieniach np. pcheł;
·         działa miejscowo znieczulająco;
·         działa rozgrzewająco, więc może być skutecznym środkiem po urazach, w skurczach mięśni, skręceniach lub odmrożeniach;
·         wykazuje działanie przeciwłupieżowe;
·         pomaga w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej, w aftach, zajadach, pleśniawkach;
·         wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych (przeziębienia, stany zapalne gardła, nieżyty nosa, zapalenie migdałków, zatok przynosowych, oskrzeli);
·         leczy opryszczkę na każdym etapie (w tym również narządów płciowych);
·         wspomaga leczeni zapalenia narządów rodnych u kobiet (głównie zapalenie pochwy zarówno grzybiczne jak i bakteryjne);
·         niszczy roztocza.

Salvia sclarea (Clary) Oil- olejek z szałwii muszkatołowej. Cechuje go aromatyczny, ziołowy zapach i żółte zabarwienie. Stosowany szczególnie w preparatach do skóry tłustej, trądzikowej i z ŁZS, także do skóry głowy, stymuluje porost włosów, działa przeciwłupieżowo, reguluje wydzielanie łoju, uspokaja skórę, ma działanie przeciwzapalne i tonizujące, bakterio i grzybobójcze. Spotykany także w preparatach do higieny jamy ustnej. W przemyśle perfumeryjnym używany jako utrwalacz zapachów i składnik niwelujący niepożądane zapachy w kosmetyku.

Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Oil- olejek eteryczny ze skórki cytryny. Ma silne działanie przeciwbakteryjne.  W niektórych kremach substancja ta jest stosowana jako środek wybielający – rozjaśnia matową i przebarwioną skórę. Olejek stosowany także w kremach przeciwzmarszczkowych – składnik olejku, limonen, jest silnym przeciwutleniaczem, wychwytującym wolne rodniki; olejek hamuje również elastazę – enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. Stosuje się go także w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej – olejek eliminuje nadmiar łoju i zaskórników, działa bakteriobójczo

Abies Siberica (Firneedle) Oil- olejek pichtowy. Działa antyseptycznie. Ma właściwości tonizujące, antywirusowe, antygrzybicze, antybakteryjne, antypierwotniakowe. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, wspomaga usuwanie toksyn i martwych komórek z organizmu.

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Citral*- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

Citronellol*-  naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Gerianol*-  składnik kompozycji zapachowych, imituje zapach pelargonii, potencjalny alergen.

Limonene*-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Linalool*-  komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających, imituje zapach konwalii

*składniki naturalnego pochodzenia występujące w olejkach eterycznych

W składzie znajdują się naturalne olejki eteryczne, które mogą wywoływać alergie. Produkt przebadany dermatologicznie, wyłącznie do użytku zewnętrznego. Produkt przygotowany ręcznie.
Pasta nie zawiera sztucznych składników-wazeliny i parafiny(olei mineralnych), SLS/SLES, silikonów, parabenów, produktów poddanych modyfikacji genetycznej, produktów poddawanych promieniowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz