poniedziałek, 6 listopada 2017

Ziaja liście manuka żel myjący normalizujący

Ziaja liście manuka żel myjący normalizujący

Ziaja liście manuka żel myjący normalizujący to oczyszczający, spłukiwalny żel myjący. Nie zawiera mydła. Przywraca skórze naturalną równowagę i świeżość.
Ziaja liście manuka żel myjący normalizujący to oczyszczający, spłukiwalny żel myjący. Nie zawiera mydła. Przywraca skórze naturalną równowagę i świeżość.

Substancje czynne głęboko oczyszczające:
- ekstrakt z liści manuka o działaniu antybakteryjnym,
- ściągająco-normalizujący zinc coceth sulfate.

Substancje czynne nawilżająco - kojące:
- kwas laktobionowy, alantoina i prowitamina B5.

Czysta i świeża skóra:
- zapewnia efekt dokładnie oczyszczonej skóry,

- łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry,
- kwas laktobionowy ułatwia redukcję sebum,
- poprawia nawilżenie i miękkość naskórka,
- przygotowuje skórę do zabiegów pielęgnacyjnych. 

Analiza składu:

Aqua-woda

Sodium Laureth Sulfate-(sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Cocamidopropyl Betaine-  substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Coco Glucoside-  poliglukozyd kwasów oleju kokosowego. Substancja myjąca, środek pianotwórczy, ma zastosowanie również, jako emulgator. Jest chętnie stosowana w produktach organicznych, ponieważ jest wyjątkowo łagodna dla skóry. Wzmacnia pianę w produktach myjących. Poprawia konsystencję. Umożliwia połączenie z wodą substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie.

Zinc Coceth Sulfate-siarczan cynku. Pełni funkcję konserwantu, działa bakteriobójczo- biocyd, antymikrobowo, dezynfekująco, a także usuwa i zapobiega osadom, np płytce nazębnej. Stosowany m.in. w produktach do higieny jamy ustnej. Jest substancją przeciwzapalną, przyspiesza gojenie ran. Stosowany w kosmetykach antyseptycznych, np przeciwtrądzikowych, przeciwodparzeniowych, a także w maściach np. leczących zajady, wykwity wirusowe przy ospie, opryszczce i inne. 

Glycerin- (gliceryna) – rozpuszczalnik tłuszczów i lipidów stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych kosmetyków. Otrzymywana z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Jest substancją całkowicie nietoksyczną. Glicerol ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Łatwo wchłania się do przewodu pokarmowego, gdzie następnie zostaje utleniony do dwutlenku węgla i glikogenu. Doustne preparaty glicerolu działają łagodnie przeczyszczająco.

Panthenol- inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Allantoin-  substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Lactobionic Acid-kwas laktobionowy. Białe drobne kryształki, dobrze rozpuszczalne w wodzie. Kwas laktobionowy pozyskiwany jest z cukru mlecznego-laktozy. Posiada on wszystkie właściwości charakterystyczne dla kwasów PHA:
- wiąże i zatrzymymuje wodę w naskórku
- wygładza i zmiękcza naskórek
- jest antyoksydantem
- wpływa na regulację odnowy komórkowej 
- łagodzi podrażnienia i stany zapalne skóry

Propylene Glycol- to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Leptospermum Scoparium Leaf Extract- hydrofilowy ekstrakt z liści z drzewa Manuka, posiada właściwości antybakteryjne, stosowany jako leczniczy kompleks na rany i podrażnienia naskórka. Stosowany w różnych problemach skóry o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Zmniejsza infekcje i łagodzi podrażnienia skóry twarzy i ciała. Oczyszcza naskórek, jest efektywny w zwalczaniu bakterii wywołujących trądzik.

Cocamide DEA- dietanoloamid kwasów tłuszczowych z oleju kokosowego. Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów, pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. 

Sodium Chloride- sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny.  Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.

PEG-7 Glyceryl Cocoate- wspomagacz w emulgatorach. Substancja stosowana w produktach do mycia ciała i włosów.  Ma właściwości myjące, natłuszczające i poprawiające jakość piany. Wygładza skórę i włosy.

Sodium Benzoate- benzoesan sodu .Konserwuje, chroni przed rozwojem drożdży, pleśni, drobnoustrojów, bakterii masłowych i octowych.

Parfum- zapach

Benzyl Salicylate- składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Może wywoływać alergie i jest drażniący w dużych dawkach, dlatego stężenie w kosmetykach jest określone. Możliwe działanie toksyczne dla układu odpornościowego.

Limonene- organiczny związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn.

Linalool- organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

Citric Acid- (Kwas Cytrynowy) – Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.
Ziaja liście manuka żel myjący normalizujący

                              Moja opinia

Stosowałam rano i wieczorem po zmyciu makijażu. I na początku byłam z niego zadowolona dobrze oczyszczał ale niestety po zużyciu połowy buteleczki moja cera na tym bardzo ucierpiała. Bardzo wysuszył mi skórę. Po dłuższym stosowaniu miałam bardzo ściągniętą skórę na twarzy. Mam po nim placki suchej skóry. Po 3 miesiącach wróciłam do niego z myślą, że może po prostu coś innego mi zaszkodziło a nie ten żel i niestety zauważyłam taką samą reakcję, dobrze że w porę się zorientowałam i wyrzuciłam go. W sumie nic dobrego nie mogę o nim powiedzieć :(

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza