piątek, 24 listopada 2017

Petal Fresh aloes i citrus szampon nabłyszczający

Petal Fresh aloes i citrus szampon nabłyszczający

Petal Fresh aloes i citrus szampon nabłyszczający produkt naturalny nie zawiera: SLS, parabenów, gmo, ftalanów, agresywnych substancji konserwujących, sztucznych środków konserwujących.
Petal Fresh aloes i citrus szampon nabłyszczający


Sposób użycia: nałóż szmpon na dłoniach i rozprowadz na zwilżonych włosach od skóry głowy po same końce. Spłucz obficie.
Petal Fresh aloes i citrus szampon nabłyszczający
Analiza składu:

Aqua- woda

Sodium Lauroyl Methyl Isethionate (Derived from Coconut)- bardzo łagodna substancja myjąca. Najczęściej stosowana w produktach myjących dla dzieci (np., szampony)  oraz jako zastępnik siarczanów, np. SLES, SLS.

Betaine(Derived From Sugar Beets)- związek organiczny pochodny glicyny. Oryginalna betaina trimetyloglicyna, została nazwana po jej odkryciu w buraku cukrowym.
Ma działanie silnie nawilżające. Betaina wykorzystywana jest w kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz  w preparatach kondycjonujących włosy.

Sodium Cocoyl Isethionate (Derived From Coconut Oil)- łagodny środek myjący. Iseotionian sodu kokoilu jest estrem soli sodowej lub kwasem tłuszczowym pochodzącym z oleju kokosowego. Jest stosowany w kosmetykach i produktach do pielęgnacji ciała jako środek powierzchniowo czynny i jest często spotykany w produktach do pielęgnacji włosów, takich jak szampony, ze względu na jego zdolność do mieszania wody z olejem i brudem, dzięki czemu można je łatwiej spłukać,  jest również uważany za składnik wielu różnych mydeł i produktów czyszczących. Jako środek powierzchniowo czynny tworzy uczucie wilgoci, rozpuszcza oleje i zmniejsza napięcie powierzchniowe, a także może wspomagać pienienie.

Ammonium Cocoyl Isethionate(Derived From Coconut Oil)- substancja półsyntetyczna zawierająca m.in. kwasy tłuszczowe, kokos i sole amonowe. Składnik ten należy do łagodnych substancji powierzchniowo czynnych posiadających własności pieniące, aktywnie myjących, gruntownie oczyszczających, dających skórze i włosom przyjemne uczucie miękkości.

Hydroxypropylcellulose( Derived From Cotton Fiber)- jest eterem glikolu propylenowego z celulozy. Emulsyjny stabilizator wiążący. Działa ochronnie na skórę. Ponadto jest spoiwem składników formuł kosmetycznych, zarówno rozpuszczalnych, jak i nierozpuszczalnych, podnosi i kontroluje lepkość, a także zagęszcza i utrwala emulsje.

*Aloe Barbadensis( Aloe Vera) Leaf Juice - sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Citrus Aurantium Dulcis (Orange Fruit) Extract- ekstrakt z owoców pomarańczy. Działa antyseptycznie i łagodząco. Doskonały antyutleniacz. Ma właściwości ściągające i zmniejszające pory, - wspomagające gojenie trądzikowych stanów zapalnych, rozjaśniające koloryt skóry, rozjaśniające przebarwienia posłoneczne i pozapalne. Substancja ma świeży zapach cytrusów.

*Citrus Medica Limonum (Lemon) Fruit Extract- wyciąg z cytryny, Citrus medica limonum, Rutaceae. Substancja zawiera witaminy:C, B1, B2, prowitaminę A, biotynę, kwas foliowy, ryboflawina, niacynę oraz minerały (głównie potas) i kwasy organiczne. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Witamina C, której cytryna zawiera duże ilości (31 mg na 100 gr) to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Flawonoid rutyna zawarty w cytrynie wykazuje właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe. Kwas cytrynowy należy do grupy hydroksylowych kwasów organicznych (AHA) działających na warstwę rogową naskórka i redukujących jego nadmierne rogowacenie.
Wykazuje słabe działanie alergenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

*Citrus Grandis (Grapefruit) Leaf Extract- wyciąg z liści cytrusów grejpfruta. Grejpfrut dzięki zawartości witaminy C i kwasów owocowych znakomicie oczyszcza skórę. Jest on polecany zwłaszcza w pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Kosmetyki czy zabiegi z jego udziałem znakomicie oczyszczają z nadmiaru sebum i zwężają rozszerzone pory. Ponadto:
·         Wzmacnia naczynia krwionośne
·         Rozjaśnia przebarwienia
·         Chroni przed wolnymi rodnikami
·         Energetyzuje
·         Odmładza- preparaty czy zabiegi grejpfrutowe stymulują fibroblasty do produkcji kolagenu. W praktyce oznacza to po prostu, że więcej kolagenu to młodziej wyglądająca skóra.
·         Łagodzi stany zapalne


Citrus Nobilis( Mandarin Orange)Fruit Extract- wyciag z owocu klementynki. Ekstrakt jest bogaty w naturalny polimetoksylowany flawon, Tangeretin, który wykazuje szereg ważnych bioaktywnych zastosowań w pielęgnacji skóry. Zastosowania obejmują pielęgnację ciała, włosy i skórę głowy, produkty przeciwtrądzikowe, pod oczami, przeciw starzeniu i tonizujące.

Orbignya Oleifera( Babassu) Seed Oil- olej z orzechów babassu, wszechstronny, naturalny kosmetyk do włosów, twarzy i ciała. Doskonale nawilża, ujędrnia skórę oraz zapobiega procesom starzenia. Sprawdzi się w masażu, walce z cellulitem, a także w pielęgnacji suchych, łamliwych włosów. Jako emolient przeciwdziała utracie wilgoci w skórze i wzmacnia jej płaszcz lipidowy. Jest także bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak linolowy, oleinowy oraz monoenowy, które gwarantują odporność na utlenianie, dzięki czemu olejek może pełnić rolę dodatkowego, naturalnego filtra UV w preparatach do opalania. Zawiera także fitosterole, które mają działanie antyoksydacyjne oraz stymulują odnowę komórkową i regenerację skóry. Zawarta w nim witamina E zwalcza wolne rodniki, działa przeciwstarzeniowo oraz reguluje gospodarkę wodną skóry. Olej babassu sprawdza się również w pielęgnacji suchych, zniszczonych i matowych włosów. Reguluje ich nawilżenie, ułatwia rozczesywanie oraz tworzy na włosach naturalny filtr chroniący je przed łamaniem się i rozdwajaniem. Za sprawą kwasu laurynowego wspomoże także walkę z łupieżem i podrażnioną skórą głowy. Ze względu na swoje właściwości fizyczne oraz niewysoką cenę często stosowany w kosmetyce jest jako baza balsamówkremów nawilżających oraz kosmetyków kolorowych, takich jak pomadki oraz woski do brwi.

Tocopheryl Acetate (wit.E)- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Caprylic/Capric Triglyceride(Derived from Coconut Oil)- trigliceryd kaprylowo-kaprynowy. Substancja otrzymywana z naturalnego kwasu tłuszczowego (oleju kokosowego) i glicerydu. Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną ,która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Doskonała naturalna roślinna substancja zmiękczająca i ułatwiająca rozpuszczanie.

Panthenol(Witamina B5)-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Glycerin (Derived from Vegetable Oil)- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

*Tussilago Farfara Extract (Coltsfoot) Flower Extract- ekstrakt z kwiatów podbiału pospolitego. Ekstrakt zawiera związki śluzowe (galaktozę, pentozę, inulinę), seskwiterpeny (tusilagon), garbniki, flawonoidy (kwercetynę, kemferol, rutynę, hiperozyd i awikularynę), cholinę, olejek eteryczny, cynk, mangan, potas, gorycze, kwas kawowy i ferulowy, karotenoidy (taraksantynę), fitosterole i związki cukrowe. Zawiera także alkaloid pirolizydynowy- tussilaginę lub trującą (po spożyciu) senkirkinę (4,5-10,5%). Łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie skóry. Wykorzystywany t w produkcji ziołowych past do zębów i innych preparatów do higieny jamy ustnej, leczy stany zapalne dziąseł, afty, nawilża śluzówkę, neutralizuje bakterie próchnicze. Ma właściwości przeciwtrądzikowe, oczyszcza i odkaża skórę, goi rozdrapane wypryski, reguluje wydzielanie sebum i zapobiega zatykaniu porów. Zapobiega zmarszczkom, przebarwieniom i bliznom. Stosowany także w preparatach (szamponach, płukankach przeciwłupieżowych) ze względu na spowalnianie nadmiernego rogowacenia naskórka, działanie przeciwłupieżowe.

*Achillea Millefolium (Yarrow)Extract- ekstrakt z krwawnika pospolitego. Ziele krwawnika zawiera wiele związków, cenionych jako składniki formulacji kosmetycznych, takich jak olejek eteryczny, który ma w składzie m.in. azulen, cyneol, borneol, er- i β-pinen. Ponadto krwawnik zawiera glikozyd cyjanogenny zwany achilleiną, flawonoidy - glikozydy apigeniny i luteoliny, cholinę, garbniki, kwas salicylowy, furanokumarynę, witaminy A, C i K oraz sole mineralne obfitujące w związki manganu a także kobaltu, molibdenu, miedzi, żelaza i siarki.
Krwawnik stosowany zewnętrznie łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie i odnowę uszkodzonego naskórka. Ma działanie przeciwbakteryjne i aseptyczne, chroni uszkodzoną skórę przed wtórnym zakażeniem.
Produkty z udziałem ekstraktu z krwawnika, dzieki obecności achilleiny, skutecznie hamują mikrokrwawienia, m.in. z uszkodzonych naczyń włosowatych, zmniejszają skłonność do ich pękania i stymulują procesy gojenia.
Ekstrakt zawiera znaczne ilości witaminy C, która nadaje mu funkcje antyoksydacyjne i pozwala efektywnie eliminować wolne rodniki, odpowiedzialne za starzenie się skóry.

*Equisetum Arvense (Horsetail)Extract- ekstrakt z liści skrzypu polnego.
Łodygi skrzypu polnego to bogate źródło minerałów, zwłaszcza krzemu (5–10%). Dodatkowo znajdujemy tutaj również sole potasu, wapnia, fosforu i niewielkie ilości manganu. Skrzyp zawiera również flawonoidy, śladowe ilości alkaloidów, taniny, fitosterole, kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy), kwasy krzemowe, kwas benzoesowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy, witamina C, żywice, lignany.
Właściwości:  
-wzmacnia kruche paznokcie
- wzmacnia i zapobiega wypadaniu włosów
- uszczelnia kruche naczynka krwionośne
- ujędrnia skórę
- poprawia elastyczność skóry
- przyspiesza gojenie
- łagodzi zmiany zapalne
- działa antybakteryjnie
- oczyszcza skórę
- przyspiesza regenerację skóry
- odżywia skórę
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry
- hamuje rozwój grzybów chorobotwórczych.


*Rosmarinus Officinalis(Rosemary) Leaf Extract- ekstrakt z liści rozmarynu.  Działa przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Pobudza wzrost włosów i ujędrnia skórę. Stosowany w maseczkach, tonikach, szamponach, kremach, balsamach i olejowych mieszankach do włosów, twarzy i ciała, na okolice oczu, a także w pastach do zębów. 

*Althaea Officinalis(Marshmallow)Leaf Extract- ekstrakt z korzenia prawoślazu. Polecany jako składnik produktów łagodzących dla wrażliwej skóry. W kosmetyce prawoślaz jest bardzo ceniony i znany za swojego dobrotliwego działania, ponieważ zmiękcza i wygładza skórę, posiada właściwości przeciwzapalne, ochrania skórę przed szkodliwym działaniem środowiska oraz powoduje jej regenerację, łagodzi podrażnienia, świetny składnik kompresów na oczy i płynów do pielęgnacji twarzy, idealny produkt w walce z pękającymi piętami.

*Chamomilla Recutita (Chamomile) Flower Extract-  rumianek, łagodzi podrażnienia czy zmniejsza obrzęk, ale też odświeża skórę. Jest to ważne gdy nasza skóra nie toleruje silnych środków oczyszczających i myjących. Z rumiankiem powinny sie zaprzyjaźnić również blondynki, bo znakomicie odświeża i wzmacnia kolor ich włosów. Rumianek to nie tylko przemysł kosmetyczny, ale i naturalny lek stosowany w wielu dolegliwościach, nie tylko związanych ze skórą. Docenić go powinny zwłaszcza młode mamy i osoby uskarżające się na różne stany zapalne.

*Melissa Officinalis(Lemon Balm)Leaf Extract- najważniejszymi substancjami aktywnymi zawartymi w ekstrakcie z melisy są pochodne hydroksycynamonowe, są to między innymi kwas rozmarynowy oraz kwas kawowy i chlorogenowy. W ekstrakcie znajdują się również wysokie stężenia takich związków jak flawonoidy oraz niższe stężenia olejków eterycznych, kwasu ursolowego, garbników i soli mineralnych. Melisa może być stosowana jako źródło naturalnych i silnych przeciwutleniaczy, których aktywność antyrodnikowa została potwierdzona licznymi badaniami. Udowodniono, że ekstrakty z melisy hamują formowanie wolnych rodników, jakie są podstawową przyczyną starzenia skóry. Szczególnie wodny ekstrakt z melisy okazał się być silnym przeciwutleniaczem, a działanie to przypisano właściwościom kwasu rozmarynowego i pochodnym hydroksycynamonowym obecnym w roślinie. Dlatego ekstrakt z melisy zalecany jest w kosmetykach o działaniu przeciwstarzeniowym. Ekstrakt posiada również właściwości przeciwzapalne, łagodzące oraz kojące, które są często wykorzystywane w produktach dla skóry wrażliwej i licznych balsamach. Zastosowanie melisy pozwala pozyskać jej naturalną nutę zapachową, bez potrzeby dodawania sztucznych zapachów. Bardzo istotne w świecie kosmetologii jest jej działanie uspokajające i kojące. Zastosowanie melisy w kremach na noc jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ powoduje wyciszenie organizmuDziałanie przeciwbakteryjne melisy było niegdyś wykorzystywane w leczeniu trudno gojących się ran. Dziś ta roślina doskonale spisuje się w preparatach na trądzik.

*Thymus Vulgaris(Thyme) Extract- ekstrakt z macierzanki, gatunku rośliny należącej do rodziny jasnotowatych. Zwyczajowo nazywana jest tymiankiem pospolitym i tymiankiem właściwym. Składnik wykazuje działanie silnie bakteriobójcze i przeciwzapalne, działa ściągająco, oczyszczająco i odkażająco. Goi stany zapalne skóry. Polecany do skóry tłustej, trądzikowej, także skóry głowy. Wykorzystywany jest także w przemyśle perfumeryjnym, jako substancja zapachowa. Ma właściwości okluzyjne, tworzy na powierzchni skóry cieńką, ochronną warstwę.

Polysorbate 20(Derived from Coconut Oil)- środek powierzchniowo czynny oraz jako środek zwilżający. W swojej oryginalnej postaci, polisorbat to pochodna nieszkodliwego sorbitolu. ”Polysorbate 20″ jest już szkodliwy  gdyż jest traktowany 20 częściami tlenku etylenu, i  ​​może on wówczas być zanieczyszczony 1,4-dioksan, potencjalnie niebezpiecznym. 1,4-dioksan rakotwórczy  łatwo wnika w skórę. Ten składnik jest również związany z alergią skóry.  Umiarkowane dawki mogą powodować podrażnienia. Stosowany również w środkach do prania.  Pomaga uniknąć niespecyficznego wiązania przeciwciał. Wykorzystywany przez filatelistów by usunąć znaczki z kopert oraz do usuwania pozostałości z pieczęci, bez szkody dla samego znaczka.

Citric Acid(Derived from Citrus Fruit)-  kwas cytrynowy. Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Dehydroacetic Acid(Derived from Cane Sugar)-  konserwant. Chroni kosmetyk przed bakteriami i rozwojem mikroorganizmów. Przedłuża trwałość produktu. Chroni go przed zmianą konsystencji, zapachu i koloru. Może być stosowany w kosmetykach naturalnych.

Ethylhexylglycerin(Derived from Vegetable Oil)-  konserwant stosowany w technologii kosmetycznej od 1992, wzmacniający działanie innych konserwantów dodanych do kosmetyku. Jest również humektantem, ma delikatne działanie nawilżające, a także poprawia odczuwalność użytkową współobecnych w składzie emolientów.

Sodium Chloride(Derived from Salt)-  (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

*Fragrance- perfumy, zapach

*- Certified Organic Ingredients
**-Natural Fragrance with Essential Oils
Petal Fresh aloes i citrus szampon nabłyszczający

                             Moja opinia

Mam bardzo problematyczną skórę głowy, wrażliwą, z tendencją do przetłuszczania, zatykania porów. Zbyt ostre szampony przesuszają skórę, a zbyt łagodne zostawiały uczucie nieumycia. To jest świetny szampon nawilżająco-oczyszczający, po którym skalp jest czysty, niepodrażniony. Jestem pod wrażeniem efektów, ale też wydajności. Szampon ma bardzo przyjemny, odświeżający, cytrusowy zapach, a w składzie pełno wyciągów z ziół. Przy tym przez półprzezroczysty plastik widać stopień zużycia, a butelka zamyka się i otwiera jednym palcem na "klik". Nie powoduje plątania i szorstkości włosów, już w momencie spłukiwania są gładkie i mocne. Nie obciąża włosów, nie powoduje ich szybszego przetłuszczania.Włosy po umyciu tym szamponem są jedwabiście miękkie, gładkie, aż chcę się je dotykać.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza