piątek, 24 listopada 2017

Isana professional Olejek do włosów suchych i zniszczonych

Isana professional Olejek do włosów suchych i zniszczonych 

Isana professional Olejek do włosów suchych i zniszczonych  Formuła pielęgnacyjna „Oil Intense”
Isana professional Olejek do włosów suchych i zniszczonych


Do włosów ekstremalnie zniszczonych i suchych
·         Zawiera bogaty w składniki kompleks olejów pielęgnacyjnych: arganowy i słonecznikowy.
Potrójny efekt formuły:
·         Wzmocniona odporność włosów
·         Miękkość
·         Intensywny połysk

DZIAŁANIE PIELEGNACYJNE
Olejek szybko się wchłania nie obciążając włosów. W efekcie włosy są zdrowe i lśniące aż po same końce.

SPOSÓB UŻYCIA:
Dla intensywnej pielęgnacji stosuj olejek przed myciem włosów
Stosowany na umyte mokre włosy nada im połysku i miękkości.
Olejek można również stosować na suche włosy jako styling finisz. Nanosić olej na włosy i ich końcówki.

Analiza składu:

Cyclopentasiloxane- związek krzemu, emolient. Wpływa na właściwości aplikacyjne kosmetyków - zapewnia łatwiejszą aplikację i rozprowadzanie preparatu na skórze i włosach. Pełni rolę bazy dla wielu kosmetyków (do twarzy, ciała, włosów). Silikon ten nie jest komedogenny, co oznacza, że nie wywołuje zaskórników, nie zatyka porów i nie obciąża włosów. Tworzy tzw. warstwę okluzyjną, czyli film, zabezpieczający przed odparowaniem nadmiaru wody. Jest również emolientem, ponieważ wygładza i zmiękcza skórę i włosy.

Cyclomethicone - jest bezbarwną, płynną, bezwonną mieszanką silikonów, która jest niezwykle przydatna i uniwersalna, jako baza lub składnik bazy w kosmetykach i produktach pielęgnacyjnych do ciała. Emolient. Wpływa na właściwości aplikacyjne - zapewnia łatwiejszą aplikację preparatu, ułatwia rozsmarowywanie na skórze i włosach. Rodzajem lekkiego oleju silikonowego lotnego lub cyklicznego - substancja ta ulatnia się po pewnym czasie z miejsca jej użycia. Cyclomethicone doskonale wchłania łój i pot, dlatego użyty w kremach lub bazach do twarzy zapobiega błyszczeniu twarzy, dając efekt jedwabistej, gładkiej skóry. Cyclomethicone sprawdza się najlepiej w kremach przeciwzmarszczkowych, wygładzając skórę twarzy. Cyklometikon w kosmetykach do włosów daje efekt zwiększonej puszystości oraz gładkości powierzchni włosów. Jako taki nie ma właściwości nawilżających, działając jedynie jako baza przewodnia, ułatwiająca rozprowadzenie kosmetyku
Silikony stosowane w kosmetykach są bezpieczne dla zdrowia nawet w wysokich stężeniach (<90%). Nie wykazują właściwości drażniących ani alergizujących. Bezpieczeństwo ich stosowania zostało potwierdzone przez Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS): SCCS/1241/10 oraz SCCS/1549/15.

Dimethiconol - bardzo stabilny chemicznie oraz odporny na temperaturę. Lekki, suchy emolient, ułatwia rozprowadzanie kosmetyków, nadaje jedwabistej w odczuciu konsystencji. Najczęściej stosowany w produktach do makijażu twarzy, podkładach płynnych, emulsjach, fluidach, produktach do opalania, a także kosmetykach kondycjonujących i stylizujących włosy. Zmiękcza, nadaje elastyczność i połysk, tworzy ochronny film, wygładza i wypełnia nierówności powierzchni. Działa także na konsystencję produktów, zmniejsza lepkość, zmniejsza pienienie produktów myjących.

Helianthus Annuus Hybrid Oil –olej z nasion słonecznika. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry ochronny, natłuszczający, odżywczy i wygładzający film. Wzmacnia skórę. Jest składnikiem kremów, maści, maseł i balsamów do skóry suchej, wrażliwej, łuszczącej się i z egzemami.

Helianthus Annuus Seed Oil - pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania.

Parfum- zapach

Arganian spinosa kernell oil- olej arganowy  pochodzący z orzechów drzewa arganowego. Olej arganowy wyróżnia się od innych silnym działaniem ujędrniającym skórę. Sprawia, że skóra staje się grubsza, zwarta, elastyczna i sprężysta, zmniejsza blizny i rozstępy. Wygładza zmarszczki, odżywia skórę i poprawia jej koloryt. Likwiduje łupież i zapobiega łamliwości włosów i paznokci. Stosowany jest w produktach głównie do skóry dojrzałej, kremach, eliksirach i maseczkach, a także w kremach pod oczy i do rąk, balsamach i mieszankach olejowych do twarzy, dekoltu i biustu, całego ciała i włosów, szamponach i odżywkach. Wykazuje działanie regenerujące i łagodzące, przyspiesza gojenie nawet trudno gojących się ran, np opryszczki i ospy. Nadaje się do skóry alergicznej, a także do pielęgnacji dziecięcej skóry. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy.

Limonene-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool- w  kosmetykach oraz perfumach stosowany jako substancja zapachowa lub składnik kompozycji zapachowych. Ma właściwości bakteriobójcze, przeciwdziała nieprzyjemnym zapachom, np. potu, maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Związek ten wchodzi w skład olejku cynamonowego i rumiankowego. W kosmetykach bardzo przypomina woń jaśminu, dlatego za sprawą tej pożądanej nuty, wykorzystywany jest również do produkcji perfum. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów

Butylphenyl Methylpropional- składnik kompozycji zapachowych. Znajduje się na liście potencjalnych alerenów. Może wywoływać reakcje alergiczne w postaci zaczerwień i świądu skóry, podrażniać gruczoły łojowe skóry głowy

Citronellol- naturalnie występujący składnik olejków eterycznych

Benzyl Salicylate- składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Benzyl Alkohol- alkohol aromatyczny, Konserwant - przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Alpha Isomethyl Ionone- znajduje się na liście potencjalnych alergenów.
Geraniol- organiczny związek chemiczny. Należy do grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Znaleźć go można w olejkach eterycznych (pelargoniowym, cytrynowym, różanym).Charakteryzuje się świeżym zapachem, przywodzącym na myśl pelargonię (geranium). Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Rośliny go posiadające mają naturalną zdolność odstraszania owadów.
Citral- składnik kompozycji zapachowej, substancja zapachowa, a także maskująca niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.

CI 40800- barwnik kosmetyczny beta karoten
                             Moja opinia

Kupiłam olejek skuszona promocją w rossmanie. Niestety po raz kolejny przekonuję się, że produkty z olejem słonecznikowym nie są dla mnie. Sam olejek nałożony na włosy w pierwszej chwili bardzo je obciąża a następnie doprowadza do okropnego spuszenia, włosy stają się dodatkowo jakby twarde i śmierdzą spalonym olejek, to bardzo niekomfortowe, miałam ochotę zmyć go natychmiast z włosów.
Polecam przed zakupem sprawdzenie jak włosy reagują na olej słonecznikowy - choćby zwykły kuchenny :)

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza