poniedziałek, 27 listopada 2017

Bebeauty kremowy żel pod prysznic aloes limonka

Bebeauty kremowy żel pod prysznic aloes i limonka


Bebeauty kremowy żel pod prysznic aloes i limonka rozkoszuj się chwilą prawdziwej przyjemności z kremowym żelem pod prysznic Be Beauty Gentle Freshness. Aksamitny żel delikatnie myje i pielęgnuje ciało, a jego puszysta piana otula skórę, pozostawiając na niej niezwykły, orzeźwiający zapach. Formuła żelu została wzbogacona o ekstrakt z aloesu, który wykazuje działanie nawilżające i regenerujące. Twoja skóra stanie się gładsza, bardziej elastyczna oraz odpowiednio nawilżona. Pozwól sobie na wyjątkową świeżość i właściwą pielęgnacje swojego ciała dzień po dniu.
Bebeauty kremowy żel pod prysznic aloes i limonka


Analiza składu:

Aqua- woda

Sodium Laureth Sulfate-  (sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Cocamidopropyl Betaine-  substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Glycereth-2 Cocoate- – substancja pochodzenia naturalnego – otrzymywana z oleju kokosowego i gliceryny. Zagęszczacz i stabilizator piany. Emulgator, środek kondycjonujący, zmiękczający i natłuszczający.

Sodium Chloride-  (chlorek sodu). Nieorganiczny związek chemiczny. Występuje w postaci bezbarwnych kryształów. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.

Parfum- zapach

Styrene/Acrylates Copolymer- kompleks polimerowy pozyskiwany z polimeru styrenowego i monomeru zawierającego estry kwasu akrylowego i metakrylowego lub jednego z nich. Substancja o dużej cząsteczce, częściowo rozpuszczalna w samej wodzie, rozpuszczalna w etanolu, acetonie i eterze. Substancja błonotwórcza stosowana głównie w produkcji lakierów do paznokci i kosmetyków do stylizacji włosów. Ma jednakże szersze zastosowanie, np. w kosmetykach przeciwsłonecznych z filtrami i podkładach do makijażu nadaje właściwości wodoodporne, kryjące i poprawiające przyczepność do skóry. W kontakcie z toluenem lub ksylenem tworzy żele.

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil- niejonowa substancja powierzchniowo czynna, olej rycynowy polioksyetylenowany 40 molami tlenku etylenu. Płynna lub półstała, żółtawa substancja o naturalnym, olejowym zapachu, rozpuszczalna w wodzie. Sugerowane stężenie w kosmetyku: Od 1-10%. Pomaga wprowadzić do roztworu wodnego składniki trudno rozpuszczalne, np. składniki kompozycji zapachowej, konserwanty, substancje aktywne. Substancja odtłuszczająca i oczyszczająca.

Citric Acid-  (Kwas Cytrynowy). Jest przeciwutleniaczem. Ma właściwości złuszczające, redukują przebarwienia, wyrównują koloryt i rozświetlają skórę. Posiada właściwości przeciwbakteryjne, odkażające i ściągające. Przywraca właściwe pH skórzę.

Propylene Glycol-  alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Aloe Barbadensis Leaf Extract- sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar. Aloes wykazuje silne właściwości lecznicze, w kosmetyce nie tylko pomaga, ale wręcz leczy niektóre dolegliwości, np stany zapalne skóry, spojówek, poparzenia, ukąszenia, np. przez osy, zmiany wirusowe, np. opryszczkę, uczulenia i podrażnienia. Działa silnie przeciwbólowo, kojąco, gojąco, przeciwobrzękowo, oczyszczająco, niezastąpiony po depilacji i poparzeniach, ranach, otarciach, siniakach, żylakach. Dodatkowo ma działanie nawilżające, jest humektantem. Reguluje pracę gruczołów łojowych, pomaga zmatowić skórę i zwęzić pory, wchłania się głęboko w skórę. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Stosuje się go w produkcji różnego rodzaju kosmetyków, szamponów, żeli do mycia, kremów, toników, balsamów i mgiełek po opalaniu, także czysty miąższ jest kosmetykiem, działa silnie ściągająco, w stanie czystym może odparowywać ze skóry powodując przesuszenie, dlatego warto stosować go wraz z emolientami i wtedy jest idealnym składnikiem dla odwodnionej skóry. Łagodzi także podrażnione błony śluzowe, nosowe, podrażnione dziąsła, afty i problemy strefy intymnej.

Tetrasodium EDTA-  sól tetrasodowa kwasu wersenowego. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompleksuje jony metali. Dzięki temu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Stosowany w kremach, maściach, olejkach, preparatach do trwałej ondulacji, farbach do włosów, szamponach, płynach do kąpieli i kosmetykach myjących. W mydłach stosowany w stężeniu 0,1-0,2%. W pozostałych kosmetykach powstrzymuje rozkład, np. zmianę koloru czy rozdzielenie faz, wywoływany aktywnością jonów metali ciężkich.

Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone-  ich stosowanie zostało zakazane w Japonii i Kanadzie. Substancje konserwujące używane w kosmetykach pod nazwą Kathon CG. Można je znaleźć w szamponach, odżywkach, mydłach, płynach do kąpieli czy kremach do golenia. Te środki konserwujące często podrażniają skórę i wywołują alergie. Badania na zwierzętach wykazały, że mogą uszkodzić komórki w układzie nerwowym. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu.

Hexyl Cinnamal-  nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Linalool-  komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Limonene-  imituje zapach skórki cytrynowej. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Citral-  imituje zapach skórki cytrynowej

CI19140- tartrazyna, żółcień spożywcza. Dzięki barwieniu tartazyną można uzyskać wyraźny i trwały żółty kolor.

CI42090- błękit brylantowy FCF. Związek chemiczny. Czerwono-fioletowe granulki z połyskiem metalicznym rozpuszczalne w wodzie i etanolu (nierozpuszczalne w olejach roślinnych).

                                Moja opinia
Niestety nie jestem zadowolona z tego produktu. Jedyne co mi się podoba to zapach jest przyjemny cytrusowy i cena dość niska, a poza tym żel jest bardzo rzadki, i w ogóle nie wydajny, konsystencja przyjemna kremowa. Naprawdę trzeba go dużo zużyć żeby się umyć.  W porównaniu do żeli z rossmana isany jest kiepski. Nie kupie go ponownie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz