poniedziałek, 30 października 2017

Ziaja liście manuka pasta przeciw zaskórnikom

Ziaja liście manuka pasta przeciw zaskórnikom

Ziaja liście manuka pasta przeciw zaskórnikom głęboko oczyszczający, spłukiwalny produkt w formie pasty. Skutecznie redukuje niedoskonałości skóry. Przywraca skórze naturalną równowagę i świeżość.
Ziaja liście manuka pasta przeciw zaskórnikom

Substancje czynne głęboko oczyszczające
- ekstrakt z liści Manuka o działaniu antybakteryjnym
- ściągająco- normalizująca zielona glinka
- aktywna baza myjąca

Czysta i świeża skóra
- odblokowuje pory skóry z nadmiaru sebum
- ma delikatne właściwości ściągające i złuszczające
- zapobiega powstawaniu zaskórników
- przeciwdziała tworzeniu niedoskonałości skóry
- przygotowuje skórę do zabiegów pielęgnacyjnych

Sposób użycia:
Rozprowadzić pastę na dłoniach i umyć twarz przy użyciu wody. Omijać okolice oczu.

Analiza składu:

Aqua-woda

Hydrated Silica- (uwodnione krzemionki) – w paście do zębów jako substancja czyszcząca, w kremach zwiększa lepkość tworząc żel. Uznawana za bezpieczną i nie toksyczną.

Glycerin(gliceryna), rozpuszczalnik tłuszczów i lipidów stosowany przy produkcji kremów, pomadek i innych kosmetyków. Otrzymywana z tłuszczów roślinnych lub zwierzęcych. Jest substancją całkowicie nietoksyczną. Glicerol ma bardzo szerokie zastosowanie w medycynie. Łatwo wchłania się do przewodu pokarmowego, gdzie następnie zostaje utleniony do dwutlenku węgla i glikogenu. Doustne preparaty glicerolu działają łagodnie przeczyszczająco.

 Polyethylene - materiał ścierający i polerujący w peelingach mechanicznych, pastach do zębów. Usuwa martwy naskórek, płytkę nazębną. W formie niskocząsteczkowej jest filmotwórczy, ma również właściwości emulgujące i stabilizujące formuły. Służy także do produkcji opakowań

Składnik może być zanieczyszczony dioksanem. Nie należy stosować go na uszkodzoną skórę i nie jest zalecany w kosmetykach dla dzieci. Składnik jest szkodliwy dla środowiska naturalnego. W Stanach Zjednoczonych został zabroniony w produkcji peelingów. Doskonałą alternatywą dla tego ścierniwa są naturalne komponenty, np cukier, sól, naturalne woski, zmielone ziarna, pestki i nasiona roślin, orzechy i łupiny orzechów. Jest wiele substancji zamiennych, które przy okazji ulegają biodegradacji.

Polylactic Acid-  polimer należący do grupy poliestrów alifatycznych. Jest on w pełni biodegradowalny. Otrzymuje się z odnawialnych surowców naturalnych takich jak np: mączka kukurydziana.

Sodium Laureth Sulfate- (sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Titanium Dioxide- jest to fizyczny filtr mineralny o szerokim spektrum ochrony UV, chroniący skórę przed promieniowaniem UVA i UVB. Wykorzystywany w kosmetykach z filtrami, przeciwsłonecznymi i do opalania. Działa na zasadzie lustra, odbija promienie UV, dzięki czemu skóra nie jest narażona na ich negatywne działanie przyspieszające starzenie, zapobiega poparzeniom słonecznym, przebarwieniom, fotostarzeniu, fotodermatozom, przedwczesnemu starzeniu skóry, powstawaniu wolnych rodników, stresom oksydacyjnym, minimalizuje ryzyko czerniaka i bielactwa. Zabezpiecza także częściowo kosmetyki przed utlenianiem się ich składników wrażliwych na światło. Stosowany również w kosmetykach kolorowych i wszelkich, które wymagają nadania białej barwy, czy rozjaśnienia, to biały pigment.

Cellulose Gum-  (guma celulozowa) – to naturalne polisacharydy  obficie występujące we wszystkich roślinach. Posiada dużą lepkość, nietoksyczny i uważany za nie alergenny. 

Panthenol-  inaczej prowitamina B5 to substancja organiczna z grupy alkoholi, występująca w ludzkiej skórze, włosach i paznokciach, niezbędna do ich prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Jest prekursorem witaminy B5 i dzięki małej cząsteczce, łatwo wnika w głębsze warstwy skóry. W wyniku procesów utleniania panthenol przekształca się w kwas pantotenowy, czyli witaminę B5, która jest substancją hydrofilową – wiążącą wodę, dlatego w kosmetykach pełni funkcję humektanta, a więc substancji odpowiedzialnej za utrzymanie prawidłowego nawilżenia naskórka.

Illite- mineralna glinka zielona, ma działanie oczyszczające, odświeżające i reguluje wydzielanie sebum. 

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Leptospermum Scoparium Leaf Extract-  hydrofilowy ekstrakt z liści z drzewa Manuka, posiada właściwości antybakteryjne, stosowany jako leczniczy kompleks na rany i podrażnienia naskórka. Stosowany w różnych problemach skóry o podłożu bakteryjnym i grzybiczym. Zmniejsza infekcje i łagodzi podrażnienia skóry twarzy i ciała. Oczyszcza naskórek, jest efektywny w zwalczaniu bakterii wywołujących trądzik.

Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer-  polimer filmotwórczy, reguluje konsystencję kosmetyku, składnik warstwy okluzyjnej, pozostaje na skórze

Ci 42090-  (błękit brylantowy) – syntetyczny, zielonkawoniebieski barwnik zakazany w niektórych krajach. Może wywoływać astmę, pokrzywkę, katar sienny, alergię. Toksyna wpływająca na układ nerwowy. 

Aluminium Hydroxide(FD&Blue No.1 Aluminium Lake)- wodorotlenek glinu. Kolorant wykorzystywany w produkcji mydeł, ponieważ nie ulega rozpadowi w kontakcie z wodorotlenkiem sodu. Jest również substancją regulującą lepkość i zmętniającą zbyt klarowne kosmetyki, zmniejsza przepuszczalność światła, chroni kosmetyk. Dodawany jest także do past do zębów jako składnik ścierający płytkę nazębną i polerujący szkliwo. Ma właściwości pochłaniające sebum i pot i silnie ściągające pory skóry. Jest składnikiem matującym w preparatach do skóry tłustej oraz pudrach matujących, a także w produktach redukujących problem pocenia.

Diazolidinyl Urea- (mocznik diazolidynylowy)  – przeciwbakteryjny środek konserwujący.  Jest mieszaniną różnych produktów formaldehydu, w tym polimerów. Może wywoływać zapalenie skóry.  Można go znaleźć w praktycznie każdym rodzaju produktów do pielęgnacji ciała, w tym do twarzy, balsamy, krem ​​do opalania, mycia, szampon, odżywka, krem ​​pod oczy, dezodorant i płyn do płukania ust. Niektóre informacje mówią, że ​​jest zarówno toksyczny i rakotwórczy, głównie ze względu na formaldehyd i zalecają unikanie. Jednak CIR stwierdził, że jest bezpieczny dla produktów kosmetycznych w maksymalnym stężeniu 0,5%.

Methylparaben-  konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Propylparaben-  konserwant.   Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Może być stosowany we wszystkich kosmetykach, z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jest jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Stosowany jest m.in. w kosmetykach, żywności i lekach.

Parfum – zapach

Benzyl Salicylate-  składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

Hexyl Cinnamal- nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu.Może wywoływać alergie i jest drażniący w dużych dawkach, dlatego stężenie w kosmetykach jest określone. Możliwe działanie toksyczne dla układu odpornościowego.

Limonene-  organiczny związek chemiczny znajduje się głównie w skórce cytryn.

Linalool- organiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.
                            Moja opinia

Jak sama nazwa wskazuje jest to gęsta pasta, zdecydowanie to nie jest produkt do skóry delikatnej i wrażliwej. Dobrze oczyszcza z resztek makijażu, idealnie też znikają po nim wszelkie suche skórki. Zapach ma wyczuwalny, ale nie jest ostry. Co do usunięcia zaskórników - nie poradził sobie, ale przy dużej ilości zanieczyszczonych porów ciężko znaleźć jakikolwiek produkt, który widocznie by je oczyścił. Zatem nie liczyłam na głębokie oczyszczenie porów. Dziwny produkt, myślę że używany raz w tygodniu krzywdy by mi nie zrobił jednak tu nie o to chodzi. Podobnie jak wszystkie kosmetyki firmy Ziaja, pasta jest niedroga. Opakowanie jest dosyć duże i wydajne. Ale nie jest dla mnie…


2 komentarze:

  1. a co z polietylenem w składzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zwrócenie mi uwagi na brak składnika w opisie. Przy kopiowaniu musiałam go pominąć.Jednocześnie jestem bardzo zadowolona, że przeczytałaś/eś post tak dokładnie. Pozdrawiam Cię serdecznie. :):)

      Usuń