czwartek, 19 października 2017

Lirene gruboziarnisty peeling do ciała skóra sucha i szorstka

Lirene  gruboziarnisty peeling do ciała skóra sucha i szorstka

Lirene gruboziarnisty peeling do ciała skóra sucha i szorstka przeznaczony jest dla skóry  która potrzebuje pobudzenia i regeneracji. Peeling aktywnie myje i oczyszcza skórę, a także odżywia przywracając jej naturalną nutrii-równowagę.
Lirene  gruboziarnisty peeling do ciała skóra sucha i szorstka


Działanie:
·         Grube ziarna peelingu skutecznie, ale delikatnie złuszczają obumarłe komórki naskórka
·         Już po pierwszym użyciu peelingu skóra staje się aksamitnie gładka i miękka
·         Peeling zapewnia odświeżenie skóry i poprawia jej koloryt
·         Mikrocząsteczki składników aktywnych odbudowują uszkodzone włókna kolagenowe i stymulują ich dalszą produkcję
Oczyszczanie-wygładzenie- regeneracja- poprawa kondycji
Lirene gruboziarnisty peeling do ciała skóra sucha i szorstka


Sposób użycia:
Zwilżoną skórę masować peelingiem, aż do uzyskania piany. Dokładnie spłukać. W zależności od potrzeb stosować codziennie lub 1-3 razy w tygodniu.

Analiza składu:

Aqua- woda

Polyethylene- polimer. Materiał ścierający i polerujący w peelingach mechanicznych, pastach do zębów. Usuwa martwy naskórek, płytkę nazębną. W formie niskocząsteczkowej jest filmotwórczy, ma również właściwości emulgujące i stabilizujące formuły. Służy także do produkcji opakowań

Sodium Laureth Sulfate-  (sól sodowa),  to substancja myjąca stosowana w wielu różnych produktach, w tym kosmetykach i detergentach przemysłowych. W kosmetykach stosowana jest prawie wyłącznie w produktach spłukiwanych, które mają krótkotrwały kontakt ze skórą. Emulgator O/W. Stosowany jest najczęściej w mieszaninach z substancjami łagodzącymi jego drażniące działanie. Stosowany w produktach do kąpieli, szamponach, preparatach do higieny jamy ustnej i zębów.

Cocamidopropyl Betaine-  substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze. 

Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer- poliakrylan. Zagęstnik, nadający nadający k osmetykom odpowiednią konsystencję. Przedłuża trwałość kosmetyku i zwiększa jego lepkość. Kondycjonuje włosy – wygładza je, zmiękcza, utrwala fryzurę. Substancja filmotwórcza. Nawilża skórę i włosy, nadaje połysk. 

Triethanolamine- sól trietanoloaminowa kwasu palmitynowego. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Substancja niestabilna chemicznie, wrażliwa na zmiany pH (w pH kwasowym ulega zobojętnieniu i traci właściwości powierzchniowo czynne). Wrażliwa na twardość wody.

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Allantoin-  substancja aktywna. Działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia, wspomaga procesy regeneracji i odbudowy naskórka, stymuluje proces gojenia się ran. Działa silnie nawilżająco, przez co wywołuje uczucie gładkości na skórze. Zmniejsza drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych. Wykazuje działanie keratolityczne (usuwa martwe komórki odblokowując pory, pozwalając na wypłynięcie nadmiaru łoju na powierzchnię skóry), wygładzające i zmiękczające. Stosuje się ją w kosmetykach pielęgnacyjnych (do cery wrażliwej, dojrzałej, suchej i trądzikowej), w produktach do pielęgnacji niemowląt (zasypkach, kremach przeciwko PZS), kosmetykach nawilżających do rąk, stóp, preparatach do golenia, a także środków przeznaczonych do higieny jamy ustnej i preparatach po opalaniu.

Glycerin- silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Prunus Persica (Peach) Kernel Oil-olej z pestek brzoskwini. Olej może być stosowany bezpośrednio na skórę. Szybko się wchłania się bez uczucia tłustości. Olej brzoskwiniowy jest polecany do stosowania w kosmetykach dla cery dojrzałej, wrażliwej, podrażnionej. Może być stosowany jako olej bazowy w aromaterapii i masażu. Jako środek zmiękczający jest idealny do wyrobu kremów do twarzy, ciała i pielęgnacji ust.

Sorbitol- substancja naturalna, organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, alkohol heksahydroksylowy. Bezbarwna substancja o słodkim smaku, rozpuszczalna w wodzie i alkoholu, nierozpuszczalna w tłuszczach. Otrzymywana jest po przez redukcję glukozy. Stężenie w kosmetyku dowolne, jednakże powyżej 5% może nadawać kosmetykom przesadną lepkość. Składnik ma działanie nawilżające, wiąże wodę w naskórku, potrafi przeniknąć do warstwy rogowej. Ze względu na słodki smak, dodawany jest również do past do zębów. Zapobiega wysychaniu kosmetyków i podnosi lepkość, nadaje poślizg.

Vitis Vinifera (Grape)Leaf Extract- wyciąg z liści winorośli. Ekstrakt stanowi naturalne źródło antyoksydantów: Kwas winowy, jabłkowy, kofeinowy, cynamonowy, ferulowy, mlekowy, szczawiowy, bursztynowy, pantotenowy, askorbinowy, proantocyjanidyny, kwercetynę, katechiny, epikatechiny, kemferol, resweratrol, karoteny, kryptoksantynę, luteinę, likopen, zeaksantynę, galaktozę, glukozę, sacharozę, ksylozę, rafinozę, biotynę, kwas foliowy, niacynę, ryboflawinę, tiaminę, witaminę C, wapń, potas, sód, żelazo i fosfor. Substancja rozpuszczalna w wodzie. Zalecane stężenie w kosmetykach: do 100%. Składnik silnie antyoksydacyjny, tzw. "wymiatacz wolnych rodników", rozjaśniający, przeciwzapalny, gojący, łagodzący, wzmacniający skórę i naczynia krwionośne, nawilżający, oczyszczający i detoksykujący. Zapobiega powstawaniu zmarszczek, zaskórników i wyprysków, koi podrażnienia, zaczerwienienie skóry, poprawia koloryt bladej, poszarzałej i zmęczonej cery, likwiduje przebarwienia, poprawia jędrność i elastyczność, stymuluje niezbędne procesy metaboliczne. Wzmacnia skórę przed negatywnym wpływem promieni słonecznych, zapobiega fotostarzeniu. Składnik namacalnie i widocznie poprawia kondycję i strukturę skóry, wygładza, dodaje zdrowego blasku, sprężystości, ujednolica, zwęża pory, likwiduje obrzęki okolic oczu. Stosowany jest w produkcji różnego rodzaju kosmetyków do twarzy, całego ciała, a także do włosów, ponieważ wpływa na wzmocnienie cebulek włosów, zapobiega ich wypadaniu.

Algae Extract- ekstrakt z alg. Algi wykazują szerokie spektrum działania kosmetycznego (wywołują efekt kosmetyczny na skórę) m.in.: przeciwrodnikowe (hamują procesy starzenia się skóry), nawilżające, przeciwzapalne, poprawiające mikrokrążenie (co wpływa na wzmocnienie naczyń krwionośnych), bakteriostatyczne, filmotwórcze (tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza odparowywanie wody z naskórka, co sprzyja lepszemu nawilżeniu, regeneracji i kondycjii skóry).

Methylparaben-  konserwant. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych.

Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone-  ich stosowanie zostało zakazane w Japonii i Kanadzie. Substancje konserwujące używane w kosmetykach pod nazwą Kathon CG. Można je znaleźć w szamponach, odżywkach, mydłach, płynach do kąpieli czy kremach do golenia. Te środki konserwujące często podrażniają skórę i wywołują alergie. Badania na zwierzętach wykazały, że mogą uszkodzić komórki w układzie nerwowym. Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu.

Phenoxyelhanol-organiczny związek chemiczny pochodzenia syntetycznego. Składnik stosowany jako konserwant lub wspomagacz innych konserwantów, a także rozpuszczalnik konserwantów, np. parabenów oraz jako rozpuszczalnik substancji zapachowych.

Potassium Sorbate-sól kwasu karboksylowego. Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Używany jest w wielu kosmetykach, m.in. w kosmetykach do makijażu, w kosmetykach pielęgnacyjnych przeznaczonych do skóry i włosów. Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).

Parfum- zapach

Butylphenyl Methylpropional- aldehyd aromatyczny. Syntetyczna substancja zapachowa o mocnym kwiatowym aromacie.

Benzyl Alcohol-  pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Linalool- komponent zapachowy o potencjalnych właściwościach podrażniających

Alpha-Isomethyl Lonone- składnik kompozycji zapachowej, znajduje się na liście potencjalnych alergenów. Może wywoływać podrażnienia skóry.

Coumarin- kumaryna. Benzopiron. Związek organiczny z grupy laktonów (lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) o przyjemnym zapachu wysuszonej trawy. Występuje w wielu roślinach z rodziny traw, storczykowatych, motylkowatych, jasnotowatych.

Benzyl Salicylate-składnik kompozycji zapachowych oraz filtr przeciwsłoneczny. Substancja maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku. Pochłania również promienie UV, dzięki czemu kosmetyki dłużej zachowują świeżość.

CI 16035-  barwnik chemiczny.  Czerwień allura ac. Posiada głęboki, pomarańczowoczerwony kolor. Może wywołać alergię.

CI 17200- czerwono-niebieski barwnik azowy na bazie wody lub glikolu. Dopuszczony do stosowania w ograniczonych stężeniach w różnego rodzaju kosmetykach, jako kolorant.

CI 19140- tartrazyna, żółcień spożywcza 5. Dzięki barwieniu tartazyną można uzyskać wyraźny i trwały żółty kolor.
                                    Moja opinia

Peeling ma intensywną czerwoną barwę, zapach trochę dziwny, chemiczny słodki ale nie typowo brzoskwiniowy. Jest średnio gęsty , ale nie oleisty. Skład jest nieciekawy, ale wtedy kupiłam go po prostu na szybko bez zastanawiania się no i był za 10 zł.:) Producent piszę że to peeling gruboziarnisty, ale tych ziarenek jest mniej niż się spodziewałam i wcale nie są grube. W porównaniu do innych peelingów gruboziarnistych ten jest bardzo delikatny. Pod wpływem wody i tarcia robi się kremowy. Jedynie delikatnie złuszcza wierzchnią warstwę. Ładnie ściera i przygotowuje skórę do dalszych etapów. Co do opakowania to jest praktyczne i ładne. Nie powalił mnie jakoś szczególnie, taki średniak. Nie kupie go ponownie, bo niczym się nie wyróżnia, a chętnie przetestuje jakiś inny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz