poniedziałek, 23 października 2017

Farmona Herbal Care regenerująca odżywka do włosów różeniec górski

Farmona Herbal Care regenerująca odżywka do włosów różeniec górski

Farmona Herbal Care regenerująca odżywka do włosów różeniec górski - odbudowa i blask zawiera wyjątkowo łagodne, silnie skoncentrowane naturalne składniki aktywne, które uzupełniają niedobory substancji odżywczych, skutecznie pielęgnując przesuszone zabiegami fryzjerskimi włosy.

Farmona Herbal Care regenerująca odżywka do włosów różeniec górski

 Różeniec górski wzbogacony w aloes i kiełki pszenicy intensywnie nawilża, naprawia uszkodzenia oraz przedłuża trwałość koloru. Dodatkowe ceramidy i witaminy odżywiają i regenerują włosy, a naturalny prebiotyk inutec ułatwia rozczesywanie, chroniąc przed uszkodzeniami. Testowany dermatologicznie.

Spektakularne efekty
- zdrowe, odżywione i zregenerowane włosy
- zwiększona ochrona przed przesuszeniem
- jedwabista gładkość i miękkość
- mocne, pełne witalności włosy

Sposób użycia: Suche lub wilgotne włosy spryskać z odległości około 20 cm. Nie spłukiwać.

Analiza składu:

Aqua- woda

Silicone Quaternium-22- silikon zmywalny delikatnym detergentem. Silikon ten może powodować wysypki skórne i reakcje alergiczne. Długotrwałe lub powtarzające się narażenie może powodować podrażnienie skóry. Może spowodować ostre reakcję, jeśli skóra jest uszkodzona. Ma za zadanie poprawiać kolor włosów farbowanych, poprawa ich elastyczność gdyż tworzy na włosie powłokę. W przypadku stosowania w kosmetykach do pielęgnacji włosów w określonym stężeniu polimer uznany został za nie stanowiący zagrożenia.  Na większe ryzyko (powtarzalność stosowania) narażeni mogą być pracownicy salonów fryzjerskich, dlatego powinno się stosować odpowiednie środki ostrożności. Uznany za produkt o niskiej toksyczności. Nie wchłania się w skórę, bo ma wysoką masę cząsteczkową. Bardziej szkodliwy w produktach w aerozolu. Polimer jest lekko drażniący dla skóry i oczu.

Polyglyceryl-3 Caprate-  poliglicerolowe estry nie podrażniają skóry. Ma za zadanie
wygładzać skórę, włos i nawilżać.

Dipropylene Glycol- ma wiele zastosowań w przemyśle spożywczym, dodawany do farmaceutyków, w kosmetyce. Jego niska toksyczność i właściwości rozpuszczalników czynią go idealnym dodatkiem do perfum i produktów do pielęgnacji skóry i włosów. Jest również częstym składnikiem mgły w płynie służącej do zadymiania. Toksyczność może być wynikiem przedawkowania. Zwiększona wrażliwość może wystąpić na chorą, uszkodzoną skórę. Może wywoływać stany alergiczne. 

Cocamidopropyl Betaine- substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.  Substancja bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancja powierzchniowo czynnych. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Kokamidopropylobetaina jest bezpiecznym składnikiem stosowanym przede wszystkim w produktach spłukiwanych. Ze względu na właściwości myjące nie ma zastosowania w produktach pozostających na skórze.

Cetrimonium Chloride-  konserwant lekko emulgujący, działa tez antystatycznie i przeciwdziała rozwojowi organizmów bakteryjnych

Glycerin- Silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Rhodiola Rosea Root Extract-  ekstrakt z różeńca górskiego. Doskonały dla zachowania młodości skóry
Stosowany zewnętrznie, jako składnik kosmetyków, ceniony jest ze względu na swoje silne działanie antyoksydacyjne, niwelujące procesy starzenia się skóry. Szczególnie polecany jest w pielęgnacji skóry wrażliwej. Naturalnie reguluje jej odporność, zapobiega powstawaniu reakcji alergicznych, a także chroni przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Stymuluje regenerację skóry, wygładza, oczyszcza i dezynfekuje.

Caesalpinia Spinosa Gum- frakcja z drzewa Tara. Jest naturalnym polimerem, składnikiem konsystencjotwórczym oraz stabilizuje emulsje. Dodatkowo tworzy film na skórze.

Ceramide 3 – stosuje się w celu  utrzymania równowagi wilgotności skóry poprzez naprawę uszkodzonej bariery lipidowej skóry. Ceramidy są głównym składnikiem warstwy skóry ludzkiej. Tworzą warstwę ochronną, aby zapobiec nadmiernej utracie wody z powodu parowania oraz jako bariera przed przedostaniem się mikroorganizmów. W procesie starzenia następuje spadek ceramidów w warstwie rogowej naskórka u ludzi. Ceramidy są różne dlatego stosuje się ich numerowanie.

Milk Lipids- lipidy mleczne. Stosowane najczęściej w kosmetykach do skóry wrażliwej, podrażnionej i przesuszonej. Mają właściwości antyoksydacyjne. To składnik łagodzący podrażnienia oraz pomagający odbudowywać naturalny płaszcz lipidowy skóry.

Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Protein- proteiny zbożowe to substancje odpowiedzialne za odżywienie, ogranicza podrażnienia spowodowane działaniem detergentów.

Lauryldimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Wheat Starch- hydrolizat protein pszennych, substancja kondycjonująca, antystatyk. Nawilża i wygładza włosy. Ujędrnia skórę

Inulin- (inulina) – występuje w wielu roślinach jednoliściennych, w niektórych trawach, w perzu. Tworzy żel i białą kremową strukturę, która jest podobna do tłuszczu. Poprawia jakość pianek, emulsji. Środek bezpieczny. 

Propylene Glycol-  to alkohol wodorotlenkowy otrzymywany z ropy naftowej. Jest bezbarwną, bezwonną, oleistą cieczą o słodkawym smaku. Wykazuje wysoką rozpuszczalność w wodzie i alkoholach, dlatego też jest powszechnie używany w kosmetyce. Prócz tego zapobiega wysychaniu kosmetyków, stanowi rozpuszczalnik, pomaga w nadawaniu odpowiedniej konsytencji. Spotkać go możemy w płynach do kąpieli, żelach, piankach, tonikach, pastach do zębów, dezodorantach w sztyfcie, a także w olejkach do masażu i kosmetykach dla dzieci.

Aloe Barbadensis Leaf Extract- sok z liści aloesu, w miąższu liści znajdują się aminokwasy egzogenne, stymulatory biogenne, aloina, żywice, antrazwiązki, niewielkie ilości witamin z grupy A, C, B1, B2, B3 i B12 (w ilościach śladowych). Zawiera także duże ilości biopierwiastków takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowo krzem, mangan, nikiel, bor, glin, lit, chrom, miedź, molibden oraz bar.
Mechanizm nawilżania tkankowego, zwłaszcza wprowadzanie wody z przestrzenie międzykomórkowe - to cecha, którą aloes zawdzięcza obecnym w swoim miąższu ligninom i mukopolisacharydom. Dzięki temu każdy krem o ponad 25% zawartości aloesu jest kremem o działaniu naturalnie nawilżającym.
Regenerujące działanie aloesu przez wpływ na sprawność podziałów komórkowych. Krótko mówiąc- ta cecha służy „przypominaniu" skórze jej młodzieńczych czasów. Czyż nie jest to przyczyna popytu na kremy regenerujące wśród osób od trzydziestki wzwyż? Pamiętajmy o tym, że aloes działa w ten sposób niejako „u źródła", na poziomie komórkowym. Każdy krem aloesowy jest automatycznie kremem odmładzającym. Bogaty skład odżywczy miąższu aloesowego plus stymulacja mikrokrążenia skórnego - te cechy powodują, że kremy o wysokiej zawartości miąższu aloesowego są kremami odżywczymi. Witaminy, substancje mineralne, biostymulatory i wolne aminokwasy - to wszystko trafia wprost do skóry, tym chętniej, że chwilowo ożywione krążenie krwi w naczyńkach włosowatych sprawniej wykonuje swoją dotleniającą powinność.
Stymulacja fibroblastów - komórek produkujących kolagen i elastynę. Nasza skóra składa się w 72% z włókien kolagenowych, czyli stanowią one jej główną składową. Przestrzenie między włókienkami kolagenu wypełniają m.in. mukopolisacharydy. Dopóki cała ta konstrukcja buduje się i regeneruje prawidłowo, skóra zachowuje młodzieńczą zwartość i elastyczność. Gdy fibroblasty zaczynają produkować zbyt mało kolagenu lub ulega on zwłóknieniu, zaczynamy obserwować na skórze symptomy jej starzenia się. Aloes potrafi zmusić fibroblasty do bardziej efektywnej pracy. Ma to ten efekt kosmetyczny, że większość kremów aloesowych ma działanie liftingujące. Aby uzyskać to działanie, jeden warunek musi być bezwzględnie spełniony - użyty do produkcji kremu aloes nie może zawierać aloiny. Wykazano bowiem, że aloina działa na fibroblasty wyjątkowo niekorzystnie. Pozbawiony jej aloes działa dodatkowo jako silny antyutleniacz, który chroni włókna kolagenowe przed utlenieniem.
Naturalny filtr UVA i UVB: Związki antrachinonowe, które znajdują się głównie w skórce aloesu, znaleźć można w niewielkich ilościach także i w miąższu naszej roślinki.

Polysorbate 20- środek powierzchniowo czynny oraz jako środek zwilżający. W swojej oryginalnej postaci, polisorbat to pochodna nieszkodliwego sorbitolu. ”Polysorbate 20″ jest już szkodliwy  gdyż jest traktowany 20 częściami tlenku etylenu, i  ​​może on wówczas być zanieczyszczony 1,4-dioksan, potencjalnie niebezpiecznym. 1,4-dioksan rakotwórczy  łatwo wnika w skórę. Ten składnik jest również związany z alergią skóry.  Umiarkowane dawki mogą powodować podrażnienia. Stosowany również w środkach do prania.  Pomaga uniknąć niespecyficznego wiązania przeciwciał. Wykorzystywany przez filatelistów by usunąć znaczki z kopert oraz do usuwania pozostałości z pieczęci, bez szkody dla samego znaczka.

Peg-20 Glyceryl Laurate- emolient, tworzy ochronny i natłuszczający film na powierzchni skóry i włosów. Ma również właściwości emulgatora do tworzenia emulsji, zapobiega rozwarstwianiu faz, jest substancją łagodnie myjącą, poprawiającą konsystencję, rozprowadzanie, zwilżającą i zapobiegającą przesuszaniu skóry i włosów od silnych detergentów.

Tocopherol-  konserwant substancji tłuszczowych, witamina E, chroni składniki przed utlenianiem, zmianą zapachu i koloru. Dodatkowo ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.

Linoleic Acid- kwas linolowy,  odbudowuje warstwę lipidową naskórka, reguluje wydzielanie sebum. Poprawia nawilżenie skóry, zmniejsza widoczność blizn i przebarwień.

Retinyl Palmitate- (palmitynian retinylu) – syntetyczny zastępca witaminy A. Składnik kropli do nawilżania oczu, stosowany jako źródło witaminy A dodawany do mleka i innych produktów mleczarskich aby zastąpić utraconą witaminę w procesie przetwarzania. W kosmetyce stosowany w celu poprawy wyglądu skóry. Małe cząsteczki mają zdolność do przenikania w głąb skóry i stymulują  do regeneracji komórek. Kwas retinowy ułatwia komunikację między komórkami, zachęca do starzenia się komórki by jednocześnie pobudzić proces odnowy i regeneracji kolagenu i elastyny, Jest również skuteczny w produkcji nowych, zdrowych komórek skóry, aby zastąpić skórę uszkodzoną wcześniej przez trądzik.  Palmitynian retinylu posiada sprawdzone korzyści ale również uznany jest za toksyczny i rakotwórczy. Przyczynia się do powstania aktywnych form tlenu, które powodują mutacje komórek co prowadzi do powstawania guzów.

Disodium EDTA-  sól dwusodowa kwasu wersenowego. Konserwant i stabilizator wiążący jony metali ciężkich, zapobiegający zmianie barwy i zapachu kosmetyków. Chroni kosmetyk przed zepsuciem i patogenami. Ma właściwości zmiękczające i regulujące lepkość. Wspomaga działanie innych konserwantów.

Diazolidinyl Urea lodopropynyl Butylcarbamate- mocznik diazolidyny, po połączeniu w synergii z butylokarbaminianem Iodopropoynylu, po prostu zwiększa skuteczność mocznika diazolidyny jako środka nawilżającego skórę. Mocznik diazolidyny to biały proszek, który uwalnia formaldehyd w skórę, co pozwala na większą naturalną wilgotność. Butoparboksylan Idopropynyl (IPBC) to biały krystaliczny proszek, który zawiera jod (Źródło, Źródło).Według badania, niewielki odsetek tych dwóch substancji chemicznych w środkach nawilżających skórę nie jest niebezpieczny i jest używany do zwiększenia wilgotności skóry.
Parfum- zapach

Geraniol –  organiczny związek chemiczny występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach i jest głównym składnikiem olejku różanego, cytrynowego.

Hexyl Cinnamal- -nienasycony aldehyd aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Znajduje się na liście potencjalnych alergenów.

Butylphenyl Methylpropional- syntetyczna ciecz o kwiatowym zapachu. Może wywoływać podrażnienia i reakcje alergiczne dlatego są ograniczenia w ich stosowaniu. Możliwe działanie toksyczne dla układu odpornościowego, szkodliwy dla hormonów. Środek rozpylany w powietrzu działa drażniąco na płuca. Długotrwałe wdychanie może przyczyniać się do astmy. Badania na zwierzętach wykazały iż nie jest obojętny na centralny układ nerwowy i mózg. Może wywoływać zaburzenia gospodarki hormonalnej i prowadzić może do zaburzeń endokrynologicznych (problemy z trzustką, przysadką mózgową, zaburzenia tarczycy, nadnerczy)

Linaloolorganiczny związek chemiczny o zapachu konwalii. Otrzymuje się z olejków eterycznych.

Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxyaldehyde-  syntetyczny zapach przypominający kwiat konwalii. Łatwo przenika przez skórę. Może powodować kontaktowe zapalenie skóry. Uznany za toksyczny dla układu odpornościowego.

Alpha- Isomethyl lonone syntetyczny środek zapachowy. Może podrażniać skórę i wywoływać reakcje alergiczne. Składnik toksyczny dla układu odpornościowego. W kosmetykach może być stosowany w ograniczonym stężeniu.
                                    Moja opinia

Kupiłam ja w biedronce, skuszona bardzo niską cena 5,99 J. Na drugim miejscu w składzie silikony ,ale one mi nie przeszkadzają, bo otulają włosy i chronią przed czynnikami zewnętrznymi. Później są same ekstrakty. Całkiem fajna, ładnie pachnie, odżywia, włosy są błyszczące, dobrze się rozczesują. Zapach jest delikatny, ziołowy i dość długo utrzymuje się na włosach. Atomizer naprawdę ułatwia korzystanie z odżywki i co ważne nie zacina się tak jak niektóre. Jednak efektu zregenerowanych włosów nie zauważyłam, a producent nam to obiecuje… szkoda. Mam mieszane uczucia niby fajna, włosy się dobrze rozczesują, ładnie pachną, ale trochę tu zabrakło. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz