poniedziałek, 2 października 2017

Biolaven krem do twarzy na dzień

Biolaven krem do twarzy na dzień

Biolaven krem do twarzy na dzień nawilżająco - ochronny , przeznaczony do codziennej pielęgnacji cery suchej i wrażliwej. Zawiera olej z pestek winogron, ksylitol, mocznik i witaminę E, które chronią przed wysuszeniem i działaniem szkodliwych czynników, przywracając skórze miękkość i elastyczność.
Krem Biolaven może być stosowany pod makijaż oraz na okolice oczu, doskonale się rozprowadza i wchłania. Naturalny olejek eteryczny z lawendy, symbol Prowansji, koi i odświeża skórę, pozostawiając ją gładką, nawilżoną i zrelaksowaną.
Biolaven krem do twarzy na dzień

Sposób użycia:
Codziennie rano nakładać na oczyszczona skórę twarzy i szyi.
Analiza składu:

Aqua- woda

Glycine Soja Oil- olej sojowy zawiera nienasycony kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni funkcję emolientu (nawilża, chorni skórę przed nadmierna utratą wody), tworzy na skórze ochronny film. Zawiera wit. E. Chroni przed działaniem wolnych rodników, działa przeciwstarzeniowo. Występuje często w różnego rodzaju kosmetykach, mydłach, kremach, mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów oraz w naturalnych świecach do masażu. W niewielkich stężeniach zalecany jest także do cery tłustej i trądzikowej.

Vitis Vinifera Seed Oil-olej wytłaczany z pestek owoców winorośli. Zawiera witaminy A, B6 oraz E, flawonoidy, resweratrol, minerały, lecytynę i dużą ilość kwasu linolowego, oraz kwas palmitynowy i palmitooleinowy. Zawiera proantocyjanidyny, które są antyoksydantami. Jest dosyć rzadki w konsystencji, klarowny, ma lekko zielonkawe zabarwienie, dość dobrze się wchłania. Jest olejem schnącym, nietrwałym, wrażliwym na podgrzewanie i działanie światła, najlepiej przechowywać go w lodowce, wtedy zachowuje świeżość przez ok. 4 miesiące. Może być nakładany bezpośrednio na skórę i włosy. Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry i włosów ochronną i wzmacniającą powłokę. Działa ściągająco, gojąco i poprawia napięcie skóry, w czystej postaci może przesuszać i mocno ściągać. Jest składnikiem różnych kosmetyków, polecany do skóry naczynkowej, zmniejsza tzw. pajączki, a także starzejącej się. Włosom nadaje połysk i wygładzenie.

Sodium Stearate- stearynian sodu. Emulgator do tworzenia emulsji i substancja gruntownie myjąca, pianotwórcza, zagęstnik wiążący roztwory wodne i kontrolujący lepkość, wykorzystywany m.in. w produkcji mydeł.

Sucrose Cocoate- emulgator. Składnik pochodzenia naturalnego. Środek zmiękczający i nawilżający. Wpływa na konsystencję kosmetyku. Może zwiększyć gęstość piany i regulować lepkość kosmetyku. Pełni także funkcję zagęstnika.

Glycerin-silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, pełni rolę promotora, pomaga substancjom aktywnym przedostać się w głąb skóry, zarazem jest humektantem i delikatnym konserwantem, skutecznym zwłaszcza w kosmetykach z dużą ilością wody. Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze. Nie powoduje alergii.

Urea- mocznik. substancja chemiczna powstaje w ludzkim organizmie - jest ubocznym produktem przemiany białek, a wydalamy go wraz z potem i moczem. Znajduje się również w skórze, gdzie jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Do celów kosmetycznych wykorzystuje się jego syntetyczny odpowiednik, nietoksyczny i niealergizujący. Otrzymuje się go z amoniaku i dwutlenku węgla. Nazwa ''mocznik'' jest określeniem potocznym – dla chemików i kosmetologów jest to diamid kwasu węglowego, czyli karbamid. Jest humektantem, czyli substancją o dużej zdolności pochłaniania wody. W swojej naturalnej postaci jest jednym ze składników odpowiedzialnych za prawidłowe nawilżenie skóry. Mocznik jest składnikiem różnych preparatów kosmetycznych – znajduje się w kremach (do twarzy, stóp, rąk), balsamach do ciała, maściach, emolientach, tonikach, szamponach i odżywkach do włosów, a nawet w pastach do zębów. Ze względu na swoje właściwości nawilżające i umiejętność zatrzymywania wody w naskórku jest niezastąpiony do pielęgnacji skóry suchej oraz atopowej, a także skóry w okresie menopauzy, gdy z powodu spadku poziomu hormonów staje się ona wiotka i bardzo sucha. Ratuje skórę zmaltretowaną zbyt długim opalaniem. Sprawdza się również w przypadku innych typów cery – np. wrażliwej i alergicznej (nie podrażnia, a więc w wyższym stężeniu może bezpiecznie złuszczyć martwe komórki, zastępując inne substancje, np. kwasy owocowe, których taka cera nie toleruje). Pomaga przy pielęgnacji cery trądzikowej, łupieżu, radzi sobie z przesuszonymi kolanami i łokciami, jest też znakomitym remedium na popękane pięty.

Xylitol- cukier brzozowy. Organiczny związek chemiczny, wytwarzany z brzozy. Stosowany przemyśle spożywczym, znalazł również zastosowanie w kosmetyce.
Właściwości Ksylitolu:
  • działa demineralizująco i często stosowany jest jako środek słodzący w pastach do zębów,działa na skórę nawilżająco i oczyszczająco,
  • stymuluje funkcje ochronne skóry,
  • wykazuje działanie hamujące rozwój szkodliwych mikroorganizmów, przy okazji nie zagrażając naturalnej florze bakteryjnej naszego ciała.
Ksylitol stosowany jest w wielu różnych kosmetykach naturalnych, jednak szczególną rolę pełni we wszelkiego rodzaju peelingach i scrubach do skóry ciała.

Glyceryl Stearate- produkt estryfikacji glicerolu (gliceryny) oraz kwasu stearynowego. Białe, bezwonne płatki. Stosowany jako substancja re-natłuszczająca w kosmetykach kąpielowych. Stosowany w emulsjach spłukiwalnych – ułatwia spłukiwanie np. odżywek do włosów. W preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy także na powierzchni warstwę okluzyjną, czyli działa pośrednio nawilżająco (zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody). Ma właściwości wygładzające.

Stearic Acid- tworzy emulsje typu O/W, stabilizuje i zapobiega rozwarstwianiu. Stosowany także w produktach myjących jako substancja renatłuszczająca, zapobiegająca przesuszeniom skóry przez silnie działające detergenty. Natomiast w obecności soli sodowych, potasowych i innych, nabiera właściwości gruntownie myjących, odtłuszczających i wzmacniających pienienie

Cetearyl Alcohol- emolient ten posiada woskową i białą konsystencję, z powodu swojej tłustości może powodować powstawanie zaskórników u osób z tendencją do tego schorzenia. Cetearyl Alcohol, stosowany w odżywkach lub maskach do włosów, jest całkowicie bezpieczny, chroniąc włosy przed zbędną utratą wilgoci.
Odżywki do włosów z dodatkiem alkoholu cetearylowego nadają włosom elastyczności oraz pożądanej miękkości. Substancja ta tworzy na powierzchni włosów ochronny, cienki film, dzięki czemu zapobiega nadmiernemu ich wysuszaniu.

Tocopheryl Acetate- spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej.

Xanthan Gum- guma ksantanowa – polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, hydrokoloid zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego oraz częściowo zestryfikowanych kwasów octowego i pirogronowego. Lekki emulgator, zagęszcza konsystencje, podnosi lepkość, stabilizuje. Jako emulgator często wykorzystywany do produkcji kosmetyków o przejrzystej formule, żelowych, lekkich.

Benzyl Alcohol- pełni rolę rozpuszczalnika. W związku z jego przyjemną, jaśminową wonią, jest stosowany jako składnik kompozycji zapachowych. Konserwant – przedłuża trwałość kosmetyku. Pełni także funkcję regulatora lepkości.

Lavandula Angustifolia Oil-olejek lawendowy często stosuje się w produktach do aromaterapii i przemyśle perfumeryjnym, ma kojący, relaksujący aromat. Działa rozkurczająco i antyseptycznie. Wykorzystywany także w produkcji toników do twarzy, szamponów przeciwłupieżowych i do włosów tłustych, nadaje połysk włosom, kremach, dezodorantach. Przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi, ale przede wszystkim nadaje naturalny zapach, który działa uspokajająco i nasennie, m.in. z tego powodu jest wykorzystywany w kosmetykach dla niemowląt.

Parfum- zapach

Dehydroacetic Acid- kwas dehydrooctowy. Łagodny konserwant. Zapobiega zepsuciu kosmetyku, chroni przed mikroorganizmami.
                                Moja opinia

Długo szukałam czegoś takiego jak ten krem. Jestem szczęśliwa , że na niego wpadłam. Kupiłam go w sklepie zielarsko-medycznym. Bardzo dobrze się wchłania, nawilża i nie pozostawia tłustej świecącej plamy na buzi Jodpowiedni pod makijaż szczególnie jesień zima dla mnie bo mam cerę mieszaną ze skłonnością do trądziku. Bardzo często ratuje mnie w stanach przesuszenia. Urzekający zapach, jest też wydajny, bo wystarczy niewielka ilość i ma świetny skład. Nie zapycha, jest delikatny i dobrze łączy się z olejami. Mam go już kolejne opakowanie. I nic się nie zmieniło na gorszeJjest MEGA…i wypróbowałam już całą jego serię też jest fajna, ale jednak ten krem jest najlepszy. Nic dodać nic ująć najlepszy krem nawilżający jaki dotychczas miałam, serdecznie polecam!!
Biolaven krem do twarzy na dzień
Biolaven krem do twarzy na dzień


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz