poniedziałek, 25 września 2017

InSight Dry Hair

InSight Dry Hair

InSight Dry Hair Szampon odżywczy,wzmacnia suche i odwodnione włosy, pozostawiając je lśniące i miękkie w dotyku. Organiczne składniki zapewniają sprężystość i elastyczność włosom, działając kojąco na skórę głowy
InSight Dry Hair

InSight Dry Hair NIE ZAWIERA: SLS, SLES, parabenów, silikonów, sztucznych barwników, alergenów zapachowych oraz olejów mineralnych.
InSight Dry Hair ZAWIERA: Organiczne ekstrakty z owsa, masła Illipe, oleju kokosowego i oleju ze słodkich migdałów.
InSight Dry Hair Równomiernie wmasować w mokre włosy i dokładnie spłukać.

Analiza składu: 

Aqua
 – woda

Sodium Coceth Sulfate
 – Sodium Coceth Sulfate(SCS), podobnie jak Sodium Lauryl Sulfate (SLS), jest środkiem powierzchniowo czynnym, zapewniającym właściwości myjąco-pieniące. SCS jest łagodniejszą wersją SLS. Tak zwane SLS-y, w tym Sodium Coco Sulfate, należą do grupy środków powierzchniowo czynnych. W wyniku kontaktu ze skórą powodują usunięcie z jej powierzchni brudu i zanieczyszczeń. Niestety mogą prowadzić również do naruszenia bariery lipidowej naskórka i w konsekwencji przesuszenia skóry.Dlatego kosmetyki z zawartością SCS ostrożnie powinni stosować pacjenci z trądzikiem różowatym, a także osoby w trakcie terapii przeciwtrądzikowej. Nie są to również środki dla osób z częstymi skórnymi odczynami alergicznymi, chorych na atopowe zapalenie skóry i osób ze skórą nadwrażliwą.

Cocamidopropyl Betaine- popularna substancja myjąca, pianotwórcza stosowana w produktach do mycia twarzy, ciała, włosów, żelach, szamponach. Łagodzi potencjalne działanie drażniące anionowych substancji myjących, np Sodium Laureth Sulfate. Stabilizuje i poprawia pienienie kosmetyków. Poprawia również konsystencję. Wykazuje słabe działanie alergiczne,jest bezpieczne dla kobiet w ciąży,może przesuszać skórę wrażliwą.

Disodium Laureth Sulfosuccinate
 –substancja myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Bardzo łagodna dla skóry i błon śluzowych, jest anionowym środkiem  powierzchniowo czynnym . Oznacza to, że ten składnik ma ładunek ujemny. Ujemny ładunek związany jest z częścią sulfobursztynową związku. Surfaktanty działają poprzez redukcję napięcia powierzchniowego wody, co ułatwia mycie brudu ze skóry i włosów.

Hydrotrop
 – substancja dodawana do kosmetyku w celu poprawy klarowności. Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z niejonowymi substancjami powierzchniowo czynnymi.
Często jest mylnie porównywany  z SLS, ponieważ oba są stosowane w produktach kosmetycznych jako środek spieniający i emulgator. SLS jest kolejną popularną substancją chemiczną znajdującą się w produktach kosmetycznych, takich jak szampony, zabiegi na skórę głowy i mycie ciała. Największą różnicą między dwoma chemikaliami jest to, że laurylosiarczan sodu jest bardziej chemicznie zmodyfikowany i zawiera mniejsze cząsteczki, które mogą przeniknąć i podrażniać skórę. Siarczan laurylosiarczanu jest uważany za bardziej niebezpieczny dla skóry.

Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil
 – olej z nasion słonecznika jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), głównie kwasu linolowego oraz witaminy E. Pełni funkcję odżywczą, natłuszczającą, często stosowany w produktach ochronnych, z filtrami przeciwsłonecznymi. Polecany do pielęgnacji ciała, ma działanie przeciwzapalne, łagodzące i przeciwrodnikowe. Dobrze się wchłania.
Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Stosowany zbyt często i w dużych dawkach może nasilać problemy trądzikowe, zatykać pory skóry, powodować wypryski i zaskórniki.

Zea Mais(Corn) Germ Oil
 – olej otrzymywany poprzez ekstrakcję zalążków kukurydzy ma barwę delikatnie czerwonawą, a tłoczony na zimno jasnożółtą o neutralnym smaku. Składa się w 45-56% z kwasu linolowego, w 18% oleinowego i w 13% stearynowego. Zawiera także tokoferole i fitosterole. Jest dość lekkim olejem, nie obciążającym skóry i włosów. Emolient tłusty. Tworzy na powierzchni skóry i włosów natłuszczającą, lecz delikatną i lekką warstwę ochronną, wzmacniającą, zapobiegającą odparowywaniu wilgoci. Wygładza, poprawia elastyczność skóry i włosów, zapobiega łamaniu włosów, odżywia skórę głowy. Ma także właściwości łagodzące. Stosowany jest w różnego rodzaju kosmetykach do każdego typu skóry, w mieszankach olejowych do twarzy, ciała i włosów, olejkach myjących, kremach, balsamach, mleczkach, odżywkach.
Wykazuje słabe działanie alergenne i komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. Składnik może pochodzić z genetycznie modyfikowanej kukurydzy- GMO.

Citrus Medica Limonum (Lemon) FriutExtract
 – wyciąg z cytryny, Citrus medica limonum, Rutaceae. Substancja zawiera witaminy:C, B1, B2, prowitaminę A, biotynę, kwas foliowy, ryboflawina, niacynę oraz minerały (głównie potas) i kwasy organiczne. Składniki te wykazują działanie antyoksydacyjne, odżywcze i przeciwzmarszczkowe. Witamina C, której cytryna zawiera duże ilości (31 mg na 100 gr) to jeden z najskuteczniejszych antyutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, stymuluje syntezę kolagenu w skórze, a tym samym zwiększa gęstość skóry właściwej, poprawia jej elastyczność i spłyca drobne zmarszczki powierzchniowe. Flawonoid rutyna zawarty w cytrynie wykazuje właściwości antyoksydacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwwysiękowe. Kwas cytrynowy należy do grupy hydroksylowych kwasów organicznych (AHA) działających na warstwę rogową naskórka i redukujących jego nadmierne rogowacenie.
Wykazuje słabe działanie alergenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Prunus Armenica Kernel Oil
 – tłuszcz roślinny tłoczony na zimno z jądra pestki moreli. Jest rzadkim, lekkim olejem o jasnym kolorze, dobrze wchłaniającym się w skórę, nie pozostawiającym tłustej warstwy, ma bardzo delikatny, orzechowy zapach. W jego składzie znajduje się głównie kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy, witaminy A, B, E, składniki mineralne. Składnik wykazuje bardzo delikatne działanie, raczej wspomagające inne składniki w kosmetykach, niż jako substancja czynna. Nie uczula i nie podrażnia, dlatego często jest dodawany do kosmetyków dla najwrażliwszej skóry, także niemowląt. Jest lekkim emolientem, tworzy na powierzchni skóry i włosów bardzo cienki film, delikatnie natłuszcza, napina, wygładza i odżywia. Jego dodatek do mydeł sprawia, że są miększe i łagodniejsze, a także wolniej się zużywają.
Wykazuje słabe działanie komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Hydrogenated Apricot Kernel Oil
 – uwodorniony olej morelowy środek do pielęgnacji skóry, działa jako czynnik zwiększający lepkość – niewodny.

Tocopherol
 – naturalna witamina E pozyskiwana z tłuszczy roślinnych poprzez rafinację heksanem. Składnik rozpuszczalny w tłuszczach, nierozpuszczalny w wodzie. Zalecane stężenie w kosmetyku: 0,05 – 0,5%.
Ma działanie silnie antyoksydacyjne, ujędrnia, działa odżywczo i przeciwstarzeniowo na skórę, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, poprawia ukrwienie skóry, chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, przyspiesza regenerację np. po poparzeniu słonecznym.
Wykazuje słabe działanie alergenne,komedogenne, jest bezpieczny dla kobiet w ciąży, może pochodzić z genetycznie modyfikowanych upraw- GMO

Perfum (Fragrance)
 -określenie ogólne kompozycji zapachowej, która może być różnego pochodzenia, z reguły jednak syntetycznego. Maskowanie niepożądanych zapachów wynikających z pozostałych składników w kosmetyku, nadawanie bardziej klarownego, przyjemnego zapachu wszelkim kosmetykom.
Niektóre kompozycje zapachowe mogą być bardzo silnie drażniące, uczulające i toksyczne, w zależności od użytych komponentów, z jakich powstały.

Polyquternium-10 – poprawia lepkość produktu dzięki czemu zastosowanie dodatkowych środków zagęszczających może nie być potrzebne. Zwiększa objętość i jakość piany. Nadaje się również do rozpylania na włosy w formie spreju.
Na powierzchni włosów lub skóry tworzy ochronny filtr, który zapobiega utracie wilgoci. Jest bardzo dobrą odżywką do włosów, którą można wykorzystać do wzmocnienia uszkodzonych włosów. Działa antystatycznie. Włosom nadaje połysk i zapewnia odpowiedni poślizg ułatwiają rozczesywanie na mokro i sucho. Nie usztywnia włosów jak niektóre inne polimery, dzięki czemu włosy są miękkie i przyjemne w dotyku. Zastosowany w produktach do mycia ciała i kosmetykach pielęgnacyjnych sprawia, że skóra jest gładka i jedwabista w dotyku.

Citric Acid
 – kwas cytrynowy należy do grupy alfahydroksykwasów (AHA). Substancja rozpuszczalna w wodzie. Występuje naturalnie w przyrodzie, w roślinach i organizmach zwierzęcych.Substancja należy do alfahydroksykwasów (AHA) wykazuje działanie keratolityczne, czyli złuszczające, dzięki czemu usuwa przebarwienia i rozjaśnia skórę. Pełni rolę sekwestranta, czyli substancji, która kompeksuje jony metali, dzięki czemu zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność. Regulator pH

Sodium Chloride 
– sól sodowa kwasu chlorowodorowego. Nieorganiczny związek chemiczny.  Substancja polerująca, ścierająca, redukująca nieprzyjemny zapach. Wpływa na konsystencję kosmetyków, ponieważ posiada właściwości zagęszczające. Stosowana w szamponach, żelach pod prysznic, peelingach. W preparatach do higieny jamy ustnej jest stosowana jako substancja polerująca oraz redukująca nieprzyjemny zapach. Redukuje obrzęk dziąseł, zmniejsza stany zapalne, zwiększa produkcję śliny.
Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.Może wysuszać skórę i włosy bądź działać drażniąco.

Glycerin
 – organiczny związek chemiczny,silnie hydrofilowa i higroskopijna substancja nawilżająca.Ma właściwości homogenizowania składników kosmetycznych. Łagodzi podrażnienia, przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry, wygładza zmarszczki, zmiękcza naskórek, likwiduje zrogowacenia, kosmetyki z dużą jej zawartością, zwykle są nieco lepkie na skórze.

Magnesium Nitrate
 –  nieorganiczny związek chemiczny z grupy azotanów, sól kwasu azotowego i magnezu. Konserwuje kosmetyki, zapobiega psuciu, ma zdolność wiązania wilgoci, stosowany jako składnik pielęgnujący w produktach do włosów.
Wykazuje słabsze działanie alergenne, nie może być stosowany przez kobiety w ciąży. Toksyczny po spożyciu. Może także uwalniać szkodliwe nitrozaminy. Nie powinien być nakładany na uszkodzoną skórę i stosowany w kosmetykach dla dzieci.

Magnesium Chloride
 – sól mineralna pozyskiwana głównie z solanki i z wody morskiej, a także z karnalitu. Silnie higroskopijna, rozpuszczalna w wodzie. Dobrze tolerowana i wchłaniana forma magnezu. Składnik ma właściwość wnikania przez skórę do krwiobiegu. W kosmetyce coraz częściej spotyka się preparaty suplementacyjne w postaci płynnych roztworów, mgiełek i olejów do ciała, które uzupełniają poziom magnezu w organizmie lub jego niedobory, wchłaniając się przez skórę, wzmacnia kości i zęby, zapobiega osteoporozie, obniża poziom wapnia, oszczędzając wątrobę i żołądek. Ma również właściwości przeciwpotne, dezodoryzujące, neutralizuje bakterie i zapobiega przykremu zapachowi potu, podobnie działa w przypadku bakterii próchniczych w produktach do higieny jamy ustnej, działa kojąco na podrażnione dziąsła. Działa antyseptycznie, przyspiesza gojenie stanów zapalnych i ran. Oprócz tego substancję stosuje się do zagęszczania formuł kosmetycznych oraz do podnoszenia ich lepkości.
Składnik w dużych stężeniach i w formie suplementu nie jest zalecany dla osób z chorobami tarczycy.

Methylchloroisothiazolinone – syntetyczna substancja chemiczna, rozpuszczalna w wodzie. Dopuszczalne stężenie w kosmetykach: Do 0,0015%, dozwolona do stosowania jedynie w kosmetykach spłukiwanych i w mieszaninie z Methylisothiazolinone (MI) w stosunku 3:1.
Konserwuje i zapobiega namnażaniu drobnoustrojów w kosmetyku.
Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży.Substancja sklasyfikowana, jako silnie uczulająca, wykazuje działanie alergizujące wysokiego ryzyka. Od 2015r. jest całkowicie zabroniona w UE do stosowania w kosmetykach niespłukiwanych. Obecnie wciąż trwają czynne debaty naukowe oraz prawne przed Komisją Europejską na temat zakazania stosowania tego składnika we wszystkich produktach dla dzieci

Methylisothiazolinone – substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym – mikroorganizmami, które mogą być wprowadzane do produktu poprzez kontakt produktu ze skórą (np. w czasie nabierania kremu palcem) lub otoczeniem.

Wykazuje silne działanie alergenne, nie jest bezpieczny dla kobiet w ciąży. W opinii Komitetu Naukowego ds. Produktów Konsumenckich z 2004 roku substancja została uznana za bezpieczną dla zdrowia ludzi. The Personal Care Association (europejskie stowarzyszenie przemysłu kosmetycznego) rekomenduje, aby producenci stopniowo wycofywali MIT z kosmetyków niespłukiwanych. Składnik znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych z ograniczeniami (załącznik V do Rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,01% (100 ppm). Występuje też w mieszaninie z pochodną chlorową – methylchloroisothiazolinone (w stosunku 3:1). Maksymalne stężenie mieszaniny w produkcie gotowym wynosi 0,0015% (15 ppm).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz